Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :22 August 2019:06:09:25 PM

 Which is world largest delta?

-Added by Shivang Gupta Geography » Geography

Answer:

Shivang Gupta

 Sundarban delta the largest delta.

-Answered by Shivang Gupta On 22 August 2019:06:10:48 PM


Question 2. Asked on :11 May 2019:08:20:12 AM

 पृथ्वी पर सबसे पहले तूफान कब आई थी?

-Added by priyanshu kumar Geography » Geography

Answer:

Himanshi Verma

 5 july 1643.

-Answered by Himanshi Verma On 14 May 2019:11:26:22 AM


Question 3. Asked on :08 May 2019:08:20:13 AM

 tick the incorrect statement in the following 

-Added by Sonu kumar Geography » Geography


Question 4. Asked on :15 April 2019:03:09:51 PM

What is the cause of friction?

-Added by Master Purushottam General Knowledge » Geography

Answer:

Himanshi Verma

 Causes of FrictionFriction is a force that resists the relative motion between two objects or materials. The causes of this resistive force are molecular adhesion, surface roughness, and deformations. Adhesion is the molecular force resulting when two materials are brought into close contact with each other.

-Answered by Himanshi Verma On 15 April 2019:04:15:06 PM


Question 5. Asked on :15 April 2019:02:51:15 PM

Tropic of cancer is lay on which degree ?

-Added by Master Purushottam General Knowledge » Geography

Answer:

Himanshi Verma

 The Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn each lie at 23.5 degrees latitude

-Answered by Himanshi Verma On 15 April 2019:04:17:58 PM


Question 6. Asked on :15 January 2019:05:19:47 PM

 which of the following graphical term related with the " piece of  sub- continental land the is surrounded by water ? 

-Added by Niharika Pal Geography » Geography

Answer:

Master Purushottam
 Island

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:08:07 AM


Answer:

Master Purushottam
 उत्तरी भारत में अनेक भौगोलिक क्षेत्र आते हैं। इसमें मैदान, पर्वत, मरुस्थल आदि सभी मिलते हैं। यह भारत का उत्तरी क्षेत्र है। प्रधान भौगोलिक अंगों में गंगा के मैदान और हिमालय पर्वतमाला आती है। यही पर्वतमाला भारत को तिब्बत और मध्य एशिया के भागों से पृथक करती है। उत्तरी भारत मौर्यगुप्तमुगल एवं ब्रिटिश साम्राज्यों का ऐतिहासिक केन्द्र रहा है। यहां बहुत से हिन्दू तीर्थ जैसे पर्वतों में गंगोत्री से लेकर मैदानों में वाराणासी तक हैं, तो मुस्लिम तीर्थ जैसे अजमेर[ आदि भि हैं। यहां विश्व धरोहर स्थल भी अनेक हैं, जैसे महाबोधि मंदिरहुमायुं का मकबरा और सर्वश्रेष्ठ ताजमहल। भारत सरकार द्वारा परिभाषित उत्तरी और उत्तर-मध्य क्षेत्र में जम्मू एवं कश्मीरहिमाचल प्रदेशउत्तराखंडहरियाणापंजाबराजस्थानउत्तर प्रदेशबिहारझारखंडछत्तीसगढ़ तथा मध्य प्रदेश राज्य आते हैं। यहां के प्रमुख शहरों में नई दिल्लीकानपुरजयपुरलखनऊइंदौररायपुरलुधियानाचंडीगढ़ आदि आते हैं। यहां बोली जाने वाली प्रमुख भाषाएं हैं हिन्दीपंजाबीकश्मीरीडोगरीउर्दुअवधीमैथिलीसंथालीअंग्रेज़ी

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:08:37 AM


Question 8. Asked on :15 January 2019:05:09:28 PM

 1984 के बाद से जनसंख्या में वृद्धि हुई ?

-Added by khushi chauhan Geography » Geography

Answer:

Master Purushottam

 ha

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:08:50 AM


Question 9. Asked on :15 January 2019:11:11:58 AM

 काल वैशाखी को स्पष्ट करे |

-Added by Akki chauhan Geography » Geography

Answer:

Master Purushottam

 काल वैसाखी से तात्पर्य तेज़ गति से चलने वाले स्थानीय तूफ़ानों से है।

  • इस प्रकार के तूफ़ान साधारणत: बंगाल में आते हैं।
  • गर्म एवं शुष्क स्थानीय हवाएँ और आर्द्र समुद्री हवाएँ इसका कारण हैं।
  • इन हवाओं के मिलन के कारण मूसलाधार वर्षा होती है।
  • तेज़ मूसलाधार वर्षा के साथ-साथ तीव्र गति के तूफ़ान भी आते हैं।तेज़ मूसलाधार वर्षा के साथ-साथ तीव्र गति के तूफ़ान भी आते हैं।तेज़ मूसलाधार वर्षा के साथ-साथ तीव्र गति के तूफ़ान भी आते हैं।
  • इन तूफ़ानों को ही 'काल वैसाखी' कहा जाता है।इन तूफ़ानों को ही 'काल वैसाखी' कहा जाता है।

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:04:56 AM


Question 10. Asked on :15 January 2019:11:08:56 AM

 भाबर क्या है |

-Added by Akki chauhan Geography » Geography

Answer:

Master Purushottam

 भाबर हिमालय के दक्खिन ओर शिवालिक श्रेणी के ठीक नीचे वाला इलाका के कहल जाला जहाँ हिमालय से उतरे वाली नदी कुल माटी, बालू, कंकड़ रूप में अवसाद जमा क के एगो अइसन पट्टी बनवले बाड़ी जेवन उत्तराखंडनेपाल आ पच्छिमी बंगाल के उत्तरी हिस्सा में फइलल बाटे। ई बेल्ट अइसन बड़े बड़े कंकड़ आ बालू से बनल बाटे कि नदी के पानी कहीं कहीं एह में गायब भी हो जाला आ जमीन के अन्दर बहत दूर आ के फिर निकले ला। एकरा ठीक नीचे वाला इलाका के तराई कहल जाला| 

-Answered by Himanshi Verma On 19 January 2019:04:31:45 PM

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:07:19 AM


Question 11. Asked on :13 January 2019:10:41:18 AM

 The study of universe is Known as?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Geography

Answer:

Master Purushottam
 Cosmology is known as the study of universe  

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:11:32:04 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (746)
History (85)
Geography (73)
Economics (52)
Political Science (39)
Mathematics (126)
General Knowledge (1203)
Biology (45)
Physical Education (12)
Chemistry (16)
Civics (13)
Home Science (4)
Sociology (3)
Hindi (7)
English (121)
Physics (17)
Other (21)
Accountancy (11)
Business Study (5)
Computer Science (4)

 

 

Sponsers link