Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :13 December 2019:03:03:38 PM

 The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Sohail alam

 35


-Answered by Sohail alam On 14 December 2019:09:36:18 AM


Question 2. Asked on :13 December 2019:03:03:20 PM

The percentage of irrigated land in India is about.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Sohail alam

 north of the Equator


-Answered by Sohail alam On 14 December 2019:09:36:31 AM


Question 3. Asked on :12 December 2019:07:24:24 PM

What is area of rectangle?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Sohail alam
Area is 2-dimensional: it has a length and a width. Area is measured in square units such as square inches, square feet or square meters. To find the area of a rectangle, multiply the length by the width. The formula is: A = L * W where A is the area, L is the length, W is the width, and * means multiply.

-Answered by Sohail alam On 14 December 2019:09:36:48 AM


Question 4. Asked on :12 December 2019:07:23:40 PM

 What is curved surface area of Cone?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » GK

Answer:

Sohail alam
Surface Area of a Cone. ... The surface area of a cone is equal to the curved surface area plus the area of the base: π r 2 + π L r , \pi r^2 + \pi L r, πr2+πLr, where r denotes the radius of the base of the cone, and L denotes the slant height of the cone. The curved surface area is also called the lateral area.

-Answered by Sohail alam On 14 December 2019:09:38:05 AM


Question 5. Asked on :06 December 2019:09:40:09 AM

What is scientific name of Peacock?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Pavo cristatus.

-Answered by Suraj Kumar On 11 December 2019:08:29:28 AM


Question 6. Asked on :06 December 2019:09:39:14 AM

What is scientific name of Black buck?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Antilope Cervicapra


-Answered by Suraj Kumar On 11 December 2019:08:29:39 AM


Question 7. Asked on :02 December 2019:03:35:55 PM

The longest dam of India is the?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Structure. The Hirakud Dam is a composite structure of earth, concrete and masonry. 10 km (6.2 mi) north of Sambalpur, it is the longest major earthen dam in India, measuring 25.8 km (16.0 mi) including dykes, and stands across the river Mahanadi.

-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:37:04 AM


Question 8. Asked on :02 December 2019:03:32:31 PM

 The international Rice Research Institute is located in?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Philippines

-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:37:15 AM


Question 9. Asked on :02 December 2019:03:29:56 PM

 In which year, first census was Conducted in India? 

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 18


-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:37:25 AM


Question 10. Asked on :02 December 2019:03:26:31 PM

 which among the following events took place immediately before the massacre at jallianwalla bagh?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 passage of the Rawlatt Act.


-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:37:36 AM


Question 11. Asked on :02 December 2019:03:23:16 PM

 who among the following instroduced the subsidiary alliance system in india?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 lord wellesley.


-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:38:05 AM


Question 12. Asked on :02 December 2019:03:19:22 PM

 Which of the following is  India's highest honour in the feild of literature?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 jnanpith award .


-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:38:14 AM


Question 13. Asked on :02 December 2019:03:14:05 PM

Who was the first actor to get oscar award?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Janet gayner.


-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:38:25 AM


Question 14. Asked on :02 December 2019:03:08:13 PM

 The sensitive index of National stock Exchange of India is popularly known as?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 NIFTY.


-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:38:35 AM


Question 15. Asked on :29 November 2019:03:29:46 PM

 Which disease is caused by the bite of a mad dog?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Hydrophobia

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:36:13 AM


Question 16. Asked on :29 November 2019:03:28:19 PM

 Bleaching powder is used  in drinking water as a

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 disinfectant


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:36:21 AM


Question 17. Asked on :29 November 2019:03:25:54 PM

 Nalanda university was founded by

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

  Samudra gupta.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:36:32 AM


Question 18. Asked on :29 November 2019:03:21:23 PM

 the finance commission is constituted under article _____of the constitution of India?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

  280.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:36:53 AM


Question 19. Asked on :29 November 2019:03:19:38 PM

 What is the theme of earth day 2019?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Protecting our species.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:37:04 AM


Question 20. Asked on :29 November 2019:03:15:55 PM

 which country will conduct large scale pilot tests for the world's most advanced experimental malaria vaccine?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

  malawi.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:37:11 AM


Question 21. Asked on :29 November 2019:03:12:39 PM

 Whose birth and death anniversary is observed as English languages day?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 William shakespeare.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:37:20 AM


Question 22. Asked on :29 November 2019:03:02:07 PM

 Which city has been selected as the world Book capital for the year 2019?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

  Sharjah.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:26:24 AM


Question 23. Asked on :27 November 2019:03:23:50 PM

 'SHIKHAR SE PUKAR'is a documentary film related to which topic?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Water conservation.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:37:55 AM


Question 24. Asked on :27 November 2019:03:17:57 PM

 Who will sworn in as Deputy Chief  Minister of haryana?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Dushyant chautala.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:38:04 AM


Question 25. Asked on :27 November 2019:03:14:25 PM

 Jan sochna portal -2019 has been laughed by which state?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Rajasthan

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:38:13 AM


Question 26. Asked on :26 November 2019:03:34:18 PM

  The largest river (in terms of volume of water it carries) is….

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Amazon

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:29:36 AM


Question 27. Asked on :26 November 2019:03:34:00 PM

  Which of the following articles of the Constitution deals with a financial emergency?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Article 360

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:29:56 AM


Question 28. Asked on :26 November 2019:03:33:45 PM

  Metals which chemically behave both as metals and non-metals is called.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
metalloids

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:39:49 AM


Question 29. Asked on :26 November 2019:03:33:03 PM

 When did the Second Round Table conference took place?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
1931

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:40:00 AM


Question 30. Asked on :26 November 2019:03:32:44 PM

  This personality is credited with the invention of e-mail. Can you identify him from the given?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Ray Tomlinson

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:33:45 AM


Question 31. Asked on :26 November 2019:03:32:04 PM

Coolie is a famous work of….

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Mulk Raj Anand

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:33:59 AM


Question 32. Asked on :26 November 2019:03:31:26 PM

 My passage from India is a book authored by…. 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Ismail Merchant

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:34:09 AM


Question 33. Asked on :26 November 2019:03:30:31 PM

 Find the odd one out.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Pankaj Advani

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:34:34 AM


Question 34. Asked on :26 November 2019:03:27:39 PM

 Governor is appointed by the …

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
President

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:34:46 AM


Question 35. Asked on :26 November 2019:03:15:43 PM

 Which state has the largest population?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Uttar Pradesh

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:35:07 AM


Question 36. Asked on :26 November 2019:03:14:43 PM

Which state has the largest area?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Rajasthan

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:35:19 AM


Question 37. Asked on :26 November 2019:03:14:17 PM

 Which is the largest coffee producing state of India?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Karnataka

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:35:29 AM


Question 38. Asked on :26 November 2019:03:13:36 PM

In which state is the main language Khasi?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Meghalaya

-Answered by Nishant Verma On 26 November 2019:03:24:45 PM


Question 39. Asked on :26 November 2019:03:13:03 PM

 Which of the following states is not located in the North?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Jharkhand


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:35:50 AM


Question 40. Asked on :26 November 2019:03:08:23 PM

 Which of the following is the capital of Arunachal Pradesh?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Itanagar

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:36:40 AM


Question 41. Asked on :26 November 2019:03:03:46 PM

  India is a federal union comprising twenty-nine states and how many union territories?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
7

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:36:49 AM


Question 42. Asked on :25 November 2019:03:24:25 PM

 In which state is the main language khasi?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Meghalaya

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:37:01 AM


Question 43. Asked on :22 November 2019:03:28:15 PM

 Which alloy contains nickel?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Invar.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:38:13 AM


Question 44. Asked on :22 November 2019:03:25:01 PM

 Which one of the following polymeric materials is used for making bullet proof jacket? 

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

  Kevlar.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:38:29 AM


Question 45. Asked on :22 November 2019:03:22:44 PM

 Which one of the following is used as a filter in rubber tyres?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Carbon black.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:38:42 AM


Question 46. Asked on :22 November 2019:03:20:04 PM

 Glass is the made of the mixture of

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Sand and silicates.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:39:11 AM


Question 47. Asked on :22 November 2019:03:17:40 PM

 Which of the following contain Buddhist teachings?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Tripitakas.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:39:22 AM


Question 48. Asked on :22 November 2019:03:15:42 PM

 During whose reign was the third Buddhist Council held?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Ashoka.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:39:34 AM


Question 49. Asked on :21 November 2019:03:44:52 PM

 The first Governor General of Pakistan 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Mohd. Ali Jinnah


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:39:57 AM


Question 50. Asked on :21 November 2019:03:44:41 PM

The first country to prepare a constitution

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

U.S.A.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:40:08 AM


Question 51. Asked on :21 November 2019:03:43:15 PM

 The first country to win football World cup

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Uruguay

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:40:19 AM


Question 52. Asked on :21 November 2019:03:43:03 PM

The first Governor General of the United Nations

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Trigveli (Norway)


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:40:32 AM


Question 53. Asked on :21 November 2019:03:42:53 PM

The first Prime Minister of Britain  

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Robert Walpole


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:40:46 AM


Question 54. Asked on :21 November 2019:03:41:42 PM

 The first President of the U.S.A.  

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

George Washington


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:40:56 AM


Question 55. Asked on :21 November 2019:03:40:01 PM

 The first country to issue paper currency

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

China


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:41:34 AM


Question 56. Asked on :21 November 2019:03:37:08 PM

 The first country to print book

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

China


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:41:45 AM


Question 57. Asked on :21 November 2019:03:36:39 PM

 The first religion of the world

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Hinduism

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:42:01 AM


Question 58. Asked on :21 November 2019:03:36:15 PM

The first person to reach South Pole

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Amundsen


-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:31:24 AM


Question 59. Asked on :21 November 2019:03:35:51 PM

  The first person to reach North Pole 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

Robert Peary


-Answered by Nishant Verma On 21 November 2019:03:39:21 PM


Question 60. Asked on :21 November 2019:03:35:21 PM

 The first person to reach Mount Everest

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Sherpa Tenzing, Edmund Hillary


-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:31:44 AM


Question 61. Asked on :21 November 2019:03:29:05 PM

 What is the full form of ADS?

-Added by Sohail alam General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Advance Design System


-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:31:53 AM


Question 62. Asked on :21 November 2019:03:26:06 PM

 What is the full form of AD?

-Added by Sohail alam General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Anno Domini

-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:32:21 AM


Question 63. Asked on :21 November 2019:03:22:53 PM

 What is the full form of ABVP?

-Added by Sohail alam General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad

-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:32:37 AM


Question 64. Asked on :20 November 2019:03:19:03 PM

 What is the full form of ADHD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Attention Deficit Hyperactivity Disorder

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:27:12 AM


Question 65. Asked on :20 November 2019:03:14:20 PM

What is the full form of ACS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
American Chemical Society

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:28:13 AM


Question 66. Asked on :20 November 2019:03:11:31 PM

 What is the full form of ACC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Associated Cement Companies


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:28:43 AM


Question 67. Asked on :20 November 2019:03:11:00 PM

 What is the full form of ACD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Automatic Call Distributor


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:28:58 AM


Question 68. Asked on :20 November 2019:03:10:36 PM

 What is the full form of ABM?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Anti Blistic Missile


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:31:09 AM


Question 69. Asked on :20 November 2019:03:09:23 PM

 What is the full form of ABP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Ananda Bazaar Patrika news

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:31:19 AM


Question 70. Asked on :20 November 2019:03:07:23 PM

What is the full form of AAI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Airpot Authority of India


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:31:40 AM


Question 71. Asked on :20 November 2019:03:04:43 PM

 The first country to host NAM Summit

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

Belgrade (Yugoslavia)


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:31:49 AM


Question 72. Asked on :20 November 2019:03:03:12 PM

 The first country to prepare a constitution

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
U.S.A.

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:32:14 AM


Question 73. Asked on :20 November 2019:02:54:28 PM

 The first president of the U.S.A.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
George Washington

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:33:29 AM


Question 74. Asked on :20 November 2019:02:51:16 PM

 The first religion of the world 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Hinduism

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:34:07 AM


Question 75. Asked on :20 November 2019:02:50:02 PM

 The first person to reach south pole

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

Amundsen


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:34:25 AM


Question 76. Asked on :20 November 2019:02:48:49 PM

 The first person to reach North pole

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

Robert Peary


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:34:45 AM


Question 77. Asked on :19 November 2019:03:30:31 PM

Which is the largest country in the world in term of land area?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Russia


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:36:10 AM


Question 78. Asked on :19 November 2019:03:26:58 PM

 The largest dam in the world is located in which city?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

South AMERICA


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:36:19 AM


Question 79. Asked on :19 November 2019:03:24:38 PM

 Where is the official home of santa claus?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Finland


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:36:30 AM


Question 80. Asked on :19 November 2019:03:21:42 PM

 What is the type of government of Denmark?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
 Constitutional Democracy

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:36:38 AM


Question 81. Asked on :19 November 2019:03:19:25 PM

 What is the capital of Estonia?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Talinn


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:36:48 AM


Question 82. Asked on :19 November 2019:03:16:58 PM

 Where would you find the Itaipu Dam?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Panama river, south America


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:36:57 AM


Question 83. Asked on :19 November 2019:03:12:18 PM

 The land Yugoslavia was divided into 7 countries ?Which of the following is not the part of the former Yugoslavia?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Armenia

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:37:15 AM


Question 84. Asked on :19 November 2019:03:09:39 PM

 Which country was not part of the Soviet Union in 1991?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Yugoslavia


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:37:25 AM


Question 85. Asked on :14 November 2019:02:58:30 PM

 Name the first Atomic Submarine of India?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 INS Chakra


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:40:54 AM


Question 86. Asked on :13 November 2019:03:18:02 PM

Justice Sanjay Karol was sworn in as Chief Justice of _______ High Court on 11 November 2019.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Patna


-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:33:58 AM


Question 87. Asked on :13 November 2019:03:17:50 PM

Who is the President of the Republic of Mali?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Ibrahim Boubacar Keïta

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:34:07 AM


Question 88. Asked on :13 November 2019:03:17:22 PM

 Who is appointed as the Ambassador of India to the Republic of Mali?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Anjani Kumar


-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:34:25 AM


Question 89. Asked on :13 November 2019:03:16:37 PM

 Where is Suranga Bawadi located?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Karnataka

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:34:55 AM


Question 90. Asked on :13 November 2019:03:16:26 PM

Who set the record by clinching their fourth straight Fuzhou China Open title for the year 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Marcus Fernaldi Gideon, Kevin Sanjaya Sukamuljo

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:35:28 AM


Question 91. Asked on :13 November 2019:03:15:47 PM

_________ has entered the World Monuments Watch List under the Ancient Water System of the Deccan Plateau of the World Monument Funds.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Suranga Bawadi

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:35:51 AM


Question 92. Asked on :13 November 2019:03:15:31 PM

Where is Fuzhou located?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 China


-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:35:58 AM


Answer:

priyanshu kumar
Vietnam mouse-deer

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:36:33 AM


Question 94. Asked on :13 November 2019:03:14:44 PM

 Which of the following app was launched by HSBC Bank to provide business banking service?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 .HSBC Kinetic


-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:36:41 AM


Question 95. Asked on :13 November 2019:03:14:29 PM

Which is the world's smallest hoofed animal?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Vietnam mouse-deer

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:36:55 AM


Question 96. Asked on :13 November 2019:03:14:09 PM

Which of the following app is to be launched by RBS Bank, to encourage customers to budget and save better, in the month of November 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Bo

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:37:03 AM


Question 97. Asked on :13 November 2019:03:13:50 PM

What is the theme of the 11th BRICS summit?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Economic Growth for an Innovative Future

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:37:13 AM


Question 98. Asked on :13 November 2019:03:13:30 PM

 The Gujarat government gave its approval for a ________ in Bhavnagar, Gujarat.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
CNG terminal

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:24:00 PM


Question 99. Asked on :13 November 2019:03:13:13 PM

Prime Minister Narendra Modi is to attend the 11th BRICS summit in __________.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Brazil

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:37:25 AM


Question 100. Asked on :13 November 2019:03:12:35 PM

 In which State does Bhavnagar located?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Gujarat

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:38:00 AM


Question 101. Asked on :13 November 2019:03:12:21 PM

UK's Armistice Day observation is to commemorate those who died in ___________.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
World War I

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:38:10 AM


Question 102. Asked on :13 November 2019:03:12:01 PM

 Which of the company/ies is/are to develop the Compressed Natural Gas (CNG) terminal in Bhavnagar, Gujarat?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Padmanabh Mafatlal Group, Foresight Group

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:38:28 AM


Question 103. Asked on :13 November 2019:03:09:26 PM

 What is the proposed investment for the CNG terminal project in Bhavnagar, Gujarat?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Rs.1,900 crore

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:38:42 AM


Question 104. Asked on :13 November 2019:02:53:53 PM

 What was the theme of The Inaugural Conclave on National Capital Region-2041?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Planning for Tomorrow's Greatest Capital Region

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:38:59 AM


Question 105. Asked on :13 November 2019:02:53:33 PM

Who established the World Pneumonia Day?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Global Coalition against Child Pneumonia

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:39:11 AM


Question 106. Asked on :13 November 2019:02:53:18 PM

Who organized the Inaugural Conclave on National Capital Region-2041?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
National Capital Region Planning Board

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:39:19 AM


Question 107. Asked on :13 November 2019:02:53:05 PM

The Inaugural Conclave on National Capital Region-______ was held in Delhi on 11 November 2019.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 2041


-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:39:27 AM


Question 108. Asked on :13 November 2019:02:52:18 PM

When is the World Pneumonia Day observed?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 12 November

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:56:51 PM


Answer:

Nishant Verma
8th

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:57:38 PM


Question 110. Asked on :13 November 2019:02:51:31 PM

 How many districts were announced as drought-affected districts in Rajasthan?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
4

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:57:59 PM


Question 111. Asked on :13 November 2019:02:51:17 PM

When was the first session of the Governing Body of International Treaty of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA) held?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
2006

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:01:36 PM


Question 112. Asked on :13 November 2019:02:50:58 PM

When did SpaceX launched 60 mini-satellites for the first time?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
May 2019

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:02:47 PM


Question 113. Asked on :13 November 2019:02:50:33 PM

ITPGRFA is also known as the International Seed Treaty. What does ITPGRFA for?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
International Treaty of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:03:26 PM


Question 114. Asked on :13 November 2019:02:50:14 PM

Which space company launched a second set of 60 mini-satellites in November 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
SpaceX

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:03:59 PM


Question 115. Asked on :13 November 2019:02:49:58 PM

Where was the first session of the Governing Body of International Treaty of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA) held?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Madrid

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:04:23 PM


Question 116. Asked on :13 November 2019:02:49:41 PM

 Which Bank launched mobile ATMs in Kalaburagi, Karnataka?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Karnataka Gramin Bank

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:04:58 PM


Question 117. Asked on :13 November 2019:02:44:07 PM

What is the smallest country in the world?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Vatican City

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:44:42 PM


Question 118. Asked on :13 November 2019:02:43:41 PM

Which is the only country in the world to have a square flag?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Switzerland

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:45:01 PM


Question 119. Asked on :13 November 2019:02:43:30 PM

The country of Singapore is made up of how many islands?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
 64

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:45:12 PM


Question 120. Asked on :13 November 2019:02:43:14 PM

What is the largest country in the world in terms of land area?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Russia

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:45:23 PM


Question 121. Asked on :13 November 2019:02:43:00 PM

  The largest dam in the world is located  in

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
South America

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:45:31 PM


Question 122. Asked on :13 November 2019:02:42:05 PM

 In the 2008, Online Survey, which of the following is not one of the New Seven Wonders

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Petronas Twin Towers

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:46:23 PM


Question 123. Asked on :13 November 2019:02:41:49 PM

 Where would you find the Itaipu Dam?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Panama River, South America

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:46:32 PM


Question 124. Asked on :13 November 2019:02:41:35 PM

The land Yugoslavia was divided into 7 countries?  Which of the following is not part of the former Yugoslavia?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Armenia

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:46:44 PM


Question 125. Asked on :13 November 2019:02:40:38 PM

Which of the following countries was not part of the Soviet Union in 1991?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Yugoslavia

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:46:51 PM


Question 126. Asked on :12 November 2019:03:05:54 PM

 Who has been appointed as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC)? 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Arvind Saxena

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:11:25 AM


Question 127. Asked on :12 November 2019:03:05:35 PM

Who has been appointed as the new chairman of Central Board of Indirect taxes and Customs (CBIC)?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Ramesh

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:11:35 AM


Question 128. Asked on :12 November 2019:03:04:41 PM

 What is the full form of IPL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Indian Premier League

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:11:49 AM


Question 129. Asked on :12 November 2019:03:02:14 PM

 What is the full form of DSLR?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
digital single-lens reflex

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:12:18 AM


Question 130. Asked on :12 November 2019:03:01:23 PM

 What is the full form of CFL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
compact fluorescent light

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:12:30 AM


Question 131. Asked on :12 November 2019:03:00:50 PM

 What is the full form of ASAP ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 As Soon As Possible

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:12:42 AM


Question 132. Asked on :12 November 2019:02:57:46 PM

 What is the full form of APJ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:12:57 AM


Question 133. Asked on :11 November 2019:03:35:25 PM

 Raisina dialogue (2nd) held at where?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 New Delhi.


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:53:40 AM


Question 134. Asked on :11 November 2019:03:33:30 PM

 18 th Grand slam title won by whom ?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Roger federer.


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:53:53 AM


Question 135. Asked on :11 November 2019:03:30:57 PM

 Name the metal pollute the air of a big cities?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Lead.


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:54:02 AM


Question 136. Asked on :11 November 2019:03:26:24 PM

Vast  resources of un-utillised natural gas  can be used in which type of production?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Fertilizers.


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:54:32 AM


Question 137. Asked on :11 November 2019:03:19:22 PM

Who is the current president of Zimbabwe elected in November 2017?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

'Emmerson Mnangagwa' (Since 24 November 2017).


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:54:47 AM


Question 138. Asked on :11 November 2019:03:19:02 PM

 The Mauryan dynasty was overthrown by

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
 Pushyamitra Sunga

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:48:11 AM


Question 139. Asked on :11 November 2019:03:18:12 PM

The king of Kalinga in the Maurya period was

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
 Kharavela

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:48:36 AM


Question 140. Asked on :11 November 2019:03:17:51 PM

 The first to establish regular trade with India was

-Added by Nishant Verma Biology » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Portuguese


-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:49:01 AM


Question 141. Asked on :11 November 2019:03:17:30 PM

The first ruler of Pala dynasty was

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Gopala

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:49:30 AM


Question 142. Asked on :11 November 2019:03:08:38 PM

The Indus valley Civilization belongs to the 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Neolithic Age


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:57:39 AM


Question 143. Asked on :11 November 2019:03:06:24 PM

 Who introduced the system of Local boards as Local bodies in India?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Lord Ripon

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:50:27 AM


Question 144. Asked on :11 November 2019:03:00:27 PM

The Aryans came to india from ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Central Asia

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:51:46 AM


Question 145. Asked on :11 November 2019:02:59:11 PM

 The famous temple of kailasa, hewn out of the rock, is at 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Ellora

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:51:55 AM


Question 146. Asked on :11 November 2019:02:55:03 PM

The extreme form of Ahimsa or non-violence is practiced in

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Buddhism

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:52:24 AM


Question 147. Asked on :11 November 2019:02:54:37 PM

Which one of the following Harappan sites had a dock?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Lothal

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:52:33 AM


Question 148. Asked on :11 November 2019:02:54:22 PM

The main occupation of the people of the Indus valley civilization was

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Agriculture

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:56:54 PM


Question 149. Asked on :11 November 2019:02:53:57 PM

 The Indus valley civilization was discovered in

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
1921

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:57:08 PM


Question 150. Asked on :11 November 2019:02:53:45 PM

The Indus valley civilization flourished during

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
2500 – 1750 B.C

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:57:16 PM


Question 151. Asked on :11 November 2019:02:49:49 PM

 The guitarist and songwriter Paul Kantner who died on 28 January 2016 was the founder of which psychedelic rock band?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Jefferson Airplane

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:50:31 PM


Question 152. Asked on :11 November 2019:02:49:19 PM

 Who was appointed as Lokayukta of Uttar Pradesh on 28 January 2016?


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Sanjay Mishra

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:50:40 PM


Question 153. Asked on :11 November 2019:02:48:39 PM

Which of the following company has acquired global consulting and technology services company KBACE Technologies?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Cognizant

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:50:58 PM


Question 154. Asked on :11 November 2019:02:48:28 PM

 Which of the following Indians is not named in the “50 World’s Wealthiest People” which is released by Wealth-X?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Hinduja Brothers

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:51:49 PM


Question 155. Asked on :11 November 2019:02:47:57 PM

 The Legislative Department in the Ministry of Law & Justice on 28 January 2016 constituted an expert committee to review the Specific Relief Act of

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
1963

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:52:15 PM


Question 156. Asked on :11 November 2019:02:47:45 PM

 In which state the Akshay Kumar-led film Airlift was made tax-free?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Uttar Pradesh

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:52:30 PM


Question 157. Asked on :11 November 2019:02:47:33 PM

By winning the Australian Open 2016 on 29 January 2016, the pair of Sania Mirza and Martina Hingis has won how many titles in a row?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Eight

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:52:38 PM


Question 158. Asked on :11 November 2019:02:44:47 PM

 The Indus Valley houses were built of

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Bricks

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:45:08 PM


Question 159. Asked on :11 November 2019:02:44:32 PM

 The founder of the first Afghan rule in India was

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
 Ibrahim Lodi

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:45:18 PM


Question 160. Asked on :11 November 2019:02:43:46 PM

The French Revolution took place in the year

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
1789

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:45:51 PM


Question 161. Asked on :11 November 2019:02:41:49 PM

The largest grant of village to temples and brahmana was given by the ruling dynasty known as

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
The Guptas

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:42:57 PM


Question 162. Asked on :09 November 2019:07:05:54 PM

What is sodium carbonate commonly known as?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Soda Ash

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:01:23 PM


Question 163. Asked on :09 November 2019:07:05:20 PM

What is the chemical name of baking soda?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Sodium bicarbonate

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:01:34 PM


Question 164. Asked on :09 November 2019:07:04:27 PM

Which element is a liquid at ordinary temperature?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Mercury.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:01:48 PM


Question 165. Asked on :09 November 2019:07:03:39 PM

What is the name given to plastics that cannot be recycled?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Thermosetting plastics


-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:01:11 PM


Question 166. Asked on :09 November 2019:07:03:26 PM

What is Stomata?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
In botany, a stoma, also called a stomata, is a pore, found in the epidermis of leaves stem and other organs, that facilitates gas exchange.The pore is bordered by a pair of specialized parenchyma cells known as guard cells that are responsible for regulating the size of the stomatal opening.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:01:30 PM


Question 167. Asked on :09 November 2019:07:03:00 PM

Which type of plastics can be recycled?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Thermoplastics

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:03:40 PM


Question 168. Asked on :09 November 2019:07:02:30 PM

Which chemical is used to make rain coats?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Poly Vinyl Chloride(PVC)

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:03:48 PM


Question 169. Asked on :09 November 2019:07:01:39 PM

With which polymer, the cabinets of radio and TV made of?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 


Polystyrene

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:03:34 PM


Question 170. Asked on :09 November 2019:07:00:41 PM

Which polymer is used to manufacture electric switches computer disks etc?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Bakelite

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:04:00 PM


Question 171. Asked on :09 November 2019:06:57:25 PM

Which is the toxicity caused by silicon called?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Silicosis


-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:04:15 PM


Question 172. Asked on :09 November 2019:06:56:54 PM

Which metal is used in making of microchips?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Silicon.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:05:08 PM


Question 173. Asked on :09 November 2019:06:56:16 PM

Which gases cause acid rain?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Sulphur dioxide, Nitrogen oxides

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:04:49 PM


Question 174. Asked on :09 November 2019:06:55:27 PM

Which toxic element present in automobile exhausts?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Lead

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:05:16 PM


Question 175. Asked on :09 November 2019:06:52:42 PM

Which gas evolved from paddy fields and marshes?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Methane.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:05:19 PM


Question 176. Asked on :09 November 2019:06:52:11 PM

WHo is honored as father of Modern Chemistry?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Antoine Lavoisier.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:05:42 PM


Question 177. Asked on :09 November 2019:06:51:29 PM

Which is the most abundant gas in the earth's atmosphere?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
78.08%

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:06:02 PM


Question 178. Asked on :09 November 2019:06:51:02 PM

WHo discovered periodic table?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Dmitri Mendeleev.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:06:17 PM


Question 179. Asked on :09 November 2019:06:46:39 PM

What is the evaporation?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Evaporation is a type of vaporization that occurs on the surface of a liquid as it changes into the gas phase. The surrounding gas must not be saturated with the evaporation substance. When the molecules of the liquid collide, they transfer energy to each other based on how they collide with each other.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:06:22 PM


Question 180. Asked on :09 November 2019:06:45:35 PM

Name Indian first cricketer who played 100 T20Is?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Rohit Sharma.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:06:39 PM


Question 181. Asked on :09 November 2019:06:29:33 PM

What is water cycle?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
The water cycle, also known as the hydrologic cycle or the hydrological cycle, describes the continuous movement of water on, above and below the surface of  the earth. 

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:07:08 PM


Question 182. Asked on :08 November 2019:03:25:09 PM

What is the function of retina in human eye. 

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
The retina acts as a screen on which the image is formed in the eye. The retina has a large number of light-sensitive cells. When the image falls on the retina then these light-sensitive cells get activated and generate electrical signals. 

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:08:44 PM


Question 183. Asked on :08 November 2019:03:24:50 PM

 What is the effect of DNA copying, which is not perfectly accurate, on the reproduction process?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Suraj Kumar

The DNA copying which is not perfectly accurate in the reproduction process results in variations in


-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:45:35 AM


Question 184. Asked on :08 November 2019:03:24:38 PM

"Energy flow in a food chain is unidirectional" Justify this statement.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Suraj Kumar

The flow of energy in the ecosystem is said to be unidirectional because the energy lost as heat from the living organisms of a food chain cannot be reused by plants in photosynthesis.


-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:45:45 AM


Answer:

Suraj Kumar

For magnified and erect image the object is placed between pole P and focus F. For magnified and inverted image the object is placed either at focus or anywhere between F and C.


-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:46:24 AM


Answer:

Rohit Rajput

 Alkanes are saturated hydrocarbons and generally burn in air with a blue, non-sooty flame.

If the bottoms of the cooking vessels in our homes are getting blackened, it shows that the air holes of the gas stove are getting blocked and the fuel is not burning completely.


-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:10:10 PM


Question 187. Asked on :08 November 2019:03:23:35 PM

How is menarche different from menopause?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Suraj Kumar

The first occurrence of menstruation at the age of 12 in females is called menarche. Menarche is the beginning of the reproductive life of a girl. Menstruation stops when a woman reaches the age of 50 approx. At this age she loses her ability to bear child in her womb, i.e., she becomes infertile. This stage of permanent stoppage of menstruation is called the menopause. Thus, reproductive life of a woman starts at menarche and ends at menopause.


-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:46:47 AM


Question 188. Asked on :08 November 2019:03:23:24 PM

Write the molecular formula of first two members of homologous series having functional group – OH.  

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Suraj Kumar

The general formula for the homologous series of functional group −OH is CnH2n+1OH.

The two consecutive members of this series are: 

a. CH3OH(Methanol)

b. CH3CH2OH (Ethanol)

where n is 1 and 2 respectively

The molecular formula for both of them are CH4O and C2H6O.

-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:46:59 AM


Question 189. Asked on :08 November 2019:03:23:10 PM

What is meant by acquired and inherited traits? Explain with one example each.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Inherited Trait: A trait or characteristic of an organism which is caused by a change in its genes is called an inherited trait. Example: The characteristics received by a child from its parents like the son inherits his father’s red hair.

-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:47:18 AM


Answer:

Suraj Kumar
Solenoid can be defined as a coil of many circular turn of insulated copper wire wrapped in cylindrical structure.

-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:47:27 AM


Question 191. Asked on :08 November 2019:03:22:27 PM

What is the important function of presence of ozone in earth’s atmosphere?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Ozone is the Earth’s natural process for all life forms. It shields our planet from the UV radiations, as these ultraviolet rays are harmful for all the living things. Therefore, any change in the size of this layer will automatically affect the life of people, plants and animals living on earth. 

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:10:10 PM


Question 192. Asked on :08 November 2019:03:16:32 PM

How many scientists recently signed a global climate emergency declaration?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
 Haryana and Punjab 

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:10:38 PM


Question 193. Asked on :08 November 2019:03:16:20 PM

Which Hindi writer has been selected for the Vyas Samman-2019 for outstanding literary work?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Nepal

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:10:47 PM


Question 194. Asked on :08 November 2019:03:16:04 PM

The first BIMSTEC Port Meet has been organized in which city?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
China 

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:10:57 PM


Question 195. Asked on :08 November 2019:03:15:54 PM

Which country will be hosting the BRICS Summit 2019?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Sunita Sarawagi

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:11:08 PM


Question 196. Asked on :08 November 2019:03:15:26 PM

  Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan was recently re-elected as the President of which country?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Indonesia

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:11:16 PM


Question 197. Asked on :08 November 2019:03:15:16 PM

Joint Naval Exercise ‘Samudra Shakti’ was held between India and which country at Visakhapatnam?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
UAE.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:47:13 PM


Question 198. Asked on :08 November 2019:03:15:04 PM

Who won the Infosys Prize 2019 in the Engineering and Computer Science category?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Brazil.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:47:29 PM


Question 199. Asked on :08 November 2019:03:14:51 PM

Which nation was ranked as the world’s worst abuser of internet freedom by Freedom of the Net report 2019?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Visakhapatnam.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:47:40 PM


Question 200. Asked on :08 November 2019:03:14:14 PM

 Which nation has objected the inclusion of Kalapani in the new political map of India?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan

 11258

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:48:31 PM


Question 201. Asked on :08 November 2019:03:13:50 PM

 Which two state assemblies came together for a special assembly session on November 6?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Vishwanath Tripathi

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:48:46 PM


Question 202. Asked on :08 November 2019:02:55:45 PM

 Write the features which formed the basis for grouping the organisms into five kingdoms.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan

 The basis for grouping organisms into five kingdoms depends on their:

(a) Cell structure.
(b) Mode and source of nutrition.
(c) Body organisation

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:49:01 PM


Question 203. Asked on :08 November 2019:02:55:33 PM

In which two categories, the organisms are divided on the basis of evolution? How are the two categories different from each other?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
On the basis of evolution, the organisms are divided into two categories :
(a) ‘Primitive’ or ‘lower’ organisms
(b) ‘Advanced’ or ‘higher’ organisms
Advanced organisms are the result of gradual development of more complex organisms from the simpler ones i.e., primitive organisms.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:49:10 PM


Question 204. Asked on :08 November 2019:02:55:22 PM

What is the mass of

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Mass is both a property of a physical body and a measure of its resistance to acceleration when a net force is applied. An object's mass also determines the strength of its gravitational attraction to other bodies. The basic SI unit of mass is the kilogram.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:49:25 PM


Question 205. Asked on :08 November 2019:02:55:08 PM

How is loudness of volume distinguished from its intensity?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Nishant Verma

Sound intensity is the amount of energy carried by sound whereas loudness is a measurement of the audible sound.


-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:02:57:40 PM


Question 206. Asked on :08 November 2019:02:54:55 PM

 How are antibiotics effective in treatment of some diseases?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Nishant Verma

 It blocks the bacterial synthesis pathway without affecting our own. It blocks the bacterial processes that build the cell wall. As a result, the disease causing bacteria become unable to make cell-walls, and die easily.

-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:02:57:56 PM


Question 207. Asked on :08 November 2019:02:54:29 PM

Name any two sexually transmitted diseases.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Types of Sexually Transmitted Infections
  • Human Immunodeficiency Virus (HIV) and Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) ...
  • Chlamydia. ...
  • Gonorrhea. ...
  • Pelvic Inflammatory Disease (PID) ...
  • Genital Warts and Human Papillomavirus (HPV) ...
  • Genital Herpes (HSV-1, HSV-2) ...
  • Syphilis. ...
  • Symptoms That Suggest Sexually Transmitted Infections May

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:39:46 PM


Question 208. Asked on :08 November 2019:02:54:10 PM

 What are the two ways to treat an infectious disease?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan

 (i) Kill the cause of disease.

(ii) Reduce the effects of the disease.


-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:39:58 PM


Question 209. Asked on :08 November 2019:02:53:54 PM

What would happen if all the oxygen of the environment is converted to ozone?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Ozone is a poisonous gas which is present in the stratosphere in the form of a thin layer in. lf all the oxygen is converted to ozone, the environment will become poisonous and kill all living forms.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:40:05 PM


Question 210. Asked on :08 November 2019:02:53:41 PM

Name any two abiotic factors that make soil.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
 Abiotic factors making soil are sun, water, wind.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:40:12 PM


Question 211. Asked on :08 November 2019:02:53:24 PM

Mention two characteristics which help amphibians to survive on land.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan

 Two characteristics which help amphibians to survive on land are:

  • Presence of lungs which facilitate breathing on land
  • Presence of protective skin that prevents loss of water from within the body

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:40:23 PM


Question 212. Asked on :08 November 2019:02:53:10 PM

Write two points of difference between amphibians and reptiles.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Amphibians include salamanders, toads, and frogs. One difference between the two is the structure of their outer skin. Reptiles are covered with scales, shields, or plates, and their toes have claws. Amphibians, on the other hand, have moist, glandular skins, and their toes lack claws.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:40:35 PM


Question 213. Asked on :08 November 2019:02:52:51 PM

  Name the term which is used for the symbolic representation of a molecule of an element or a compound? Give an example of it.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
The symbolic representation of a molecule of an element or a compound is known as chemical formula. For example, molecular formula of water is H2O.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:40:52 PM


Question 214. Asked on :08 November 2019:02:52:17 PM

 (b) Where are electrons found in the atom?


-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Electrons are found in shells or orbitals that surround the nucleus of an atom.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:43:14 PM


Question 215. Asked on :08 November 2019:02:51:59 PM

(a) On the basis of Thomson’s model of an atom, explain how the atom is neutral as a whole?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Nishant Verma
According to Thomson’s model of the atom, an atom consists of both negatively and positively charged particles. The negatively charged particles are embedded in the positively charged sphere. These negative and positive charges are equal in magnitude. Thus, by counterbalancing each other’s effect, they make an atom neutral.

-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:02:56 PM


Question 216. Asked on :08 November 2019:02:50:13 PM

 State the utility of tissues in multi-cellular organism.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Nishant Verma

We see division of labour in multi-cellular organism as a particular function is carried out by a cluster of cells (tissue) at a definite place in the body. The tissues are arranged and designed in such a way that they give the highest possible efficiency of function.


-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:05:07 PM


Question 217. Asked on :08 November 2019:02:49:54 PM

 What is meant by warm-blooded and cold-blooded animals?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

Warm-blooded animals have a relatively higher blood temperature and can maintain the constant internal body temperature through metabolic processes. Mammals and birds are warm-blooded animals.


-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:05:24 PM


Question 218. Asked on :08 November 2019:02:49:42 PM

Name two properties of a substance to check its purity?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

A pure substance has a fixed melting point or boiling point at constant pressure. The purity of a substance can be tested by checking its melting point or boiling point. If a substance is impure i.e. it contains traces of another substance, the melting and boiling point of that substance will change.


-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:05:31 PM


Question 219. Asked on :08 November 2019:02:49:24 PM

 Why do fish go in deep waters during day light?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

During day time, the shallow water is warmer and hence contains less dissolved oxygen. Therefore fish tend to go in deep water during day time.


-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:05:40 PM


Question 220. Asked on :08 November 2019:02:48:59 PM

What is a thallus? Why are thallophytes called non-embryonic plants?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Thallophytes have simple body (thallus) and their gametes are unicellular. After fertilisation, the zygote does not form embryo. Therefore, these plants are called non-embryonic plants.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:11:52 PM


Question 221. Asked on :08 November 2019:02:48:37 PM

What do you mean by the planetary electrons?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan

Rutherford compared his model of an atom with our solar system where the nucleus is like the sun and the electrons are like the planets. Thus, these electrons are also called planetary electrons.


-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:12:07 PM


Question 222. Asked on :08 November 2019:02:47:56 PM

Who discovered vaccine for the first time?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan

Edward Jenner discovered vaccine for the first time.


-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:12:44 PM


Question 223. Asked on :08 November 2019:02:47:43 PM

Write any two charateristics of the animals belonging to phylum chrodata.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan

Two charateristics of the animals belonging to phylum chrodata are:

(i) They are bilaterally symmetrical, triploblastic and have body cavity.
(ii) They exhibit notochord, a flexible rod between the nerve cord and the digestive track, at some stages during development.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:12:54 PM


Question 224. Asked on :08 November 2019:02:47:19 PM

 Name the characteristics of sound wave on which the following properties depend?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Sound wave truly follows the property of refraction. That is why whenever crackers burn in sky, we hear the sound a bit late. Loudness of sound totally depends upon amplitude; on the other hand, pitch of sound depends upon wavelength of sound. Last but not the least, quality of sound depends upon wavelength.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:13:05 PM


Question 225. Asked on :08 November 2019:02:47:07 PM

Mention two uses of isotopes in the field of medicine.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan

(i) An isotope of cobalt is used in the treatment of cancer.

(ii) An isotope of iodine is used in the treatment of goitre.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:13:13 PM


Question 226. Asked on :08 November 2019:02:46:52 PM

 Name the particles which determine the mass of an atom.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Proton and neutron.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:50:05 PM


Question 227. Asked on :07 November 2019:03:29:00 PM

 Fastest bird in the world

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Peregrine Falcon

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:15:50 PM


Question 228. Asked on :07 November 2019:03:10:13 PM

 Who has won the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Bajrang Punia

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:16:32 PM


Question 229. Asked on :07 November 2019:03:03:35 PM

  Pankaj Advani recently won his 22nd World Billiards Title 2019. This tournament is held in.. 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Myanmar

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:16:40 PM


Question 230. Asked on :07 November 2019:03:02:12 PM

 Which of the following statement is not correct about ICC World Cup 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Rohit Sharma has scored 6 centuries in this tournament

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:17:22 PM


Question 231. Asked on :07 November 2019:03:01:59 PM

Which of the following region has won the Ranji Trophy tournament 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Vidarbha

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:17:38 PM


Question 232. Asked on :07 November 2019:03:00:56 PM

 Which of the following is not fit in the match?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Cincinnati Masters

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:18:24 PM


Question 233. Asked on :07 November 2019:03:00:41 PM

Who is the winner of US Open 2019 Men's title?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Rafael Nadal 

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:18:32 PM


Question 234. Asked on :04 November 2019:07:21:30 PM

What is carbon cycle?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
The carbon cycle is the biogeochemical cycle by which carbon is exchanged among the biosphere pedosphere geosphere hydroshpere of the Earth. Carbon is the main component of biological compounds as well as a major components of many minerals such as limestone.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:19:16 PM


Question 235. Asked on :04 November 2019:07:03:37 PM

What is Constitution?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
A constitution is an aggregate of fundamental principals or established precedents that constitute the legal basis of a polity, organizations or other type of entity, and commonly determine how that entity is to be governed.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:19:43 PM


Question 236. Asked on :04 November 2019:06:57:49 PM

What is Alchemy?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Alchemy was an ancient branch of natural philosophy, a philosophical and protoscientific tradition practiced throughout Europe, Africa and Asia. Originated in Greco-Roman Egypt in the first few centuries. Alchemist attempted to purify mature and perfect certain materials.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:20:04 PM


Question 237. Asked on :01 November 2019:03:34:13 PM

 Why was the year of the 'Battle of Buxar'?

-Added by Nitu 123 Pawer General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
1764

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:04:42 PM


Question 238. Asked on :01 November 2019:03:34:42 PM

 What is the full form of AAI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Airport Authority of India


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:04:50 PM


Question 239. Asked on :01 November 2019:03:32:05 PM

Which city hosted the 2019 summit of the global snow leopard and ecosystem protection (GSLEP)?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 New Delhi.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:04:59 PM


Question 240. Asked on :01 November 2019:03:31:06 PM

 When Jyotiba phule  was died?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 8 November 1890


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:05:09 PM


Question 241. Asked on :01 November 2019:03:29:39 PM

 how many foreign satellites will be launched by 3 PSLvs' in November and December?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 14


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:05:44 PM


Question 242. Asked on :01 November 2019:03:29:10 PM

 In which state of India the Boat Race is most Popular?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Kerala


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:05:54 PM


Question 243. Asked on :01 November 2019:03:25:55 PM

 What is called a substance which  is made of the same type of atoms?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Element


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:06:20 PM


Question 244. Asked on :01 November 2019:03:21:22 PM

 What is the old name of sri lanka?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Ceylon


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:06:36 PM


Question 245. Asked on :01 November 2019:03:19:59 PM

 Who founded the Tata group in India?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Jamsetji Tata


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:06:54 PM


Question 246. Asked on :01 November 2019:03:18:01 PM

 Agartala is the capital of which Indian state?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Tripura.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:07:40 PM


Question 247. Asked on :01 November 2019:03:16:13 PM

 What is the height of Eiffel Tower (in Paris)?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 324 meter.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:07:50 PM


Question 248. Asked on :01 November 2019:03:13:11 PM

 Who is the minister of Defence (India) since 3september 2017?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Nirmala Sitharaman.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:07:57 PM


Question 249. Asked on :01 November 2019:03:05:19 PM

First Electric speedometer was invented by whom?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Charles Babbage

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:08:03 PM


Question 250. Asked on :01 November 2019:03:03:02 PM

 In an hockey team how many players plays?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 11.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:08:11 PM


Question 251. Asked on :01 November 2019:03:00:16 PM

 Which is first electromechanical binary programable  Computer?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

  Z1.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:11:49 PM


Question 252. Asked on :01 November 2019:02:54:47 PM

 Google is an Internet Technology Company. When Google was Founded?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 4 September 1998 in united states.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:12:03 PM


Question 253. Asked on :31 October 2019:07:11:09 PM

Write the formation of Soap?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
When triglycerides in fat/oil react with aqueous NaOH or KOH, they are converted into soap and glycerol. This is called alkaline hydrolysis of esters. Since this reaction leads to the formation of soap, it is called the Saponification process. ... The soap formed remains in suspension form in the mixture.

-Answered by Suraj Kumar On 01 November 2019:11:00:03 AM


Question 254. Asked on :31 October 2019:02:47:37 PM

 In November 1781 sir eyre coote defeated whom?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
In November 1781Sir Eyre Coote defeated Hyder Ali at Porto Nova

-Answered by Nishant Verma On 01 November 2019:03:26:43 PM


Question 255. Asked on :31 October 2019:02:40:35 PM

 What was the year of battle of Buxar?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 1764


-Answered by Suraj Kumar On 01 November 2019:11:00:50 AM


Question 256. Asked on :31 October 2019:02:37:38 PM

 Which princely state resembled Ramarajya according to Gandhi?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Mysor.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:05:30 AM


Question 257. Asked on :31 October 2019:02:31:22 PM

 When jyotiba Phule was died?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 28 November ,1890.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:05:42 AM


Question 258. Asked on :30 October 2019:03:21:28 PM

 Who has acquired the google backed online platform 'Fynd'?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Reliance Industries Limited.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:05:53 AM


Question 259. Asked on :30 October 2019:03:17:15 PM

 Who was the former interim president and former Afghan  mujahideen commander passed away at the  age of 93?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Sibghatullah Mojaddedi.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:06:07 AM


Question 260. Asked on :30 October 2019:03:13:12 PM

 This government  issued  pink tickets to women pessangers for free travel in DTC and cluster buses? 

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Delhi Government.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:06:18 AM


Question 261. Asked on :30 October 2019:03:10:50 PM

 India's rank in global hunger Index 2018 stood at-

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 103.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:06:29 AM


Question 262. Asked on :30 October 2019:03:01:07 PM

 What is the full form of LPG?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Liquefied Petroleum  Gas.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:06:39 AM


Question 263. Asked on :30 October 2019:02:58:54 PM

 What is the full form of CNG?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Compressed Natural Gas.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:07:06 AM


Question 264. Asked on :30 October 2019:02:55:49 PM

 What is the full form of SCERT?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 State council of educational research.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:07:16 AM


Question 265. Asked on :29 October 2019:07:35:38 PM

What is fossils?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
A Fossils any preserved remains, impression, or trace of any once-living things from a past geological age. Examples include bones, shell, exoskeletons stone imprints of animals or microbes, objects preserved in amber, hair, petrified wood, oil, coal, and DNA remnants.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:11:26 AM


Question 266. Asked on :26 October 2019:05:40:58 PM

 What is the full form of ASP?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Active Server Page.

-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:39:54 AM


Question 267. Asked on :26 October 2019:03:27:07 PM

 What is the full form of FIR?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 First Information Report .


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:33:48 AM


Question 268. Asked on :26 October 2019:03:12:05 PM

What is the full form of  APJ Abdul Kalam ?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:34:57 AM


Answer:

Rohit Rajput

 Omni vision.


-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:42:56 AM


Question 270. Asked on :26 October 2019:03:02:58 PM

 What is the range of Strong Nuclear force?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Very short Nuclear size.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:35:39 AM


Question 271. Asked on :26 October 2019:02:59:36 PM

 By how many times are the Electrostatic forces stronger than the Gravitational Forces for a fixed distance? 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
1036

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:36:13 AM


Question 272. Asked on :26 October 2019:09:19:47 AM

Who is the winner of US open 2019 men's title?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Rafael nadal.

-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:45:55 AM


Question 273. Asked on :25 October 2019:03:28:39 PM

The place in India receiving the lowest rainfall is 

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Leh.


-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:46:09 AM


Question 274. Asked on :25 October 2019:03:28:03 PM

 How much plains area of India?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 43.3.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:42:16 AM


Question 275. Asked on :25 October 2019:03:25:37 PM

 Badrianth temple is in which state?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Uttarakhand .


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:42:25 AM


Question 276. Asked on :25 October 2019:09:22:47 AM

Which is the national insect of Hawaii?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Kamehameha butterfly.


-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:17:34 PM


Question 277. Asked on :25 October 2019:09:22:15 AM

Which is the national insect of Georgia?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Tiger swallowtail and honey bee.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:52:27 AM


Question 278. Asked on :25 October 2019:09:21:42 AM

Which is the national insect of Florida?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Zebra longwing.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:52:41 AM


Question 279. Asked on :25 October 2019:09:21:01 AM

Which is the national insect of Delaware?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
7-spotted ladybug.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:52:54 AM


Question 280. Asked on :25 October 2019:09:17:30 AM

Which is the national insect of Colorado?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Hair-streak butterfly.

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:18:56 PM


Question 281. Asked on :25 October 2019:09:16:59 AM

Which is the national insect of California?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Dogface butterfly.

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:19:07 PM


Question 282. Asked on :25 October 2019:09:16:03 AM

Which is the national insect of Arkansas?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Diana fritillary butterfly and honey bee.

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:19:18 PM


Question 283. Asked on :23 October 2019:07:30:58 PM

Which is the national insect of Arizona? 

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Swallowtail.

-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:39:34 AM


Question 284. Asked on :23 October 2019:07:29:41 PM

Which is the national insect of Alaska?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Skimmer dragonfly.

-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:39:43 AM


Question 285. Asked on :23 October 2019:07:28:40 PM

Which is the national insect of Alabama?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Monarch butterfly.


-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:39:59 AM


Question 286. Asked on :23 October 2019:03:32:59 PM

 Pashmina shawl is made from  the hair of?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Goat.


-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:40:12 AM


Question 287. Asked on :23 October 2019:03:25:03 PM

 Which phenomenon do bats or dolphins use to find prey ,predators or obstacles?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Echo location.


-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:40:34 AM


Question 288. Asked on :23 October 2019:03:23:39 PM

 Syrinx  is the voice box in ?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Birds.

-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:40:52 AM


Question 289. Asked on :23 October 2019:03:21:46 PM

 Which of the following are warm -blooding animals?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Whales

-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:41:07 AM


Question 290. Asked on :23 October 2019:03:18:45 PM

Which part becomes modified as the tusk of elephant? 

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Second Incisor .


-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:41:21 AM


Question 291. Asked on :23 October 2019:03:15:44 PM

 Which amongst the following is  the largest mammal?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Whale.


-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:41:32 AM


Question 292. Asked on :23 October 2019:03:13:03 PM

Darwin Finches refers to a group of ?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Birds.


-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:41:42 AM


Question 293. Asked on :23 October 2019:03:10:17 PM

 For how many years have the dinosaurs been extinct?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 About 65 million years.


-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:41:57 AM


Question 294. Asked on :23 October 2019:03:05:25 PM

What is the largest living bird on earth?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Ostrich.


-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:43:07 AM


Question 295. Asked on :23 October 2019:02:57:50 PM

 What is the full form of NEWS?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 North ,East ,West and South.


-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:43:39 AM


Question 296. Asked on :22 October 2019:03:39:29 PM

Who won the Indian open golf championship in march 2016?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Shiv Chowrasia

-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:34:21 AM


Question 297. Asked on :22 October 2019:03:35:15 PM

 The T20 world CUP is associated with the game of_______.

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Cricket


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:34:33 AM


Question 298. Asked on :22 October 2019:03:33:32 PM

 Which is the largest lake in the Japan?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Biwa

-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:34:44 AM


Question 299. Asked on :22 October 2019:03:31:57 PM

 What is the largest island in the UK?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Great Britain


-Answered by priyanshu kumar On 23 October 2019:10:21:14 AM


Question 300. Asked on :22 October 2019:03:29:46 PM

 Which is the largest fresh water lake in UK?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Loch Morar

-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:34:55 AM


Question 301. Asked on :22 October 2019:03:27:55 PM

 Which is the largest fresh water lake in the world?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Lake Baikal


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:35:08 AM


Question 302. Asked on :22 October 2019:03:23:34 PM

 Which among the known as the royal emblem of chera Kingdom?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Bow


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:35:32 AM


Question 303. Asked on :22 October 2019:03:21:04 PM

 In the Maurya empire who was the superintendent of ports?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Karmantika


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:36:00 AM


Question 304. Asked on :22 October 2019:03:18:27 PM

 Taxila was the capital of which ancient Mahajanpada?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Gandhar


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:36:11 AM


Question 305. Asked on :22 October 2019:03:16:09 PM

At which age Gautama Buddha got nirvana?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 35


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:36:22 AM


Question 306. Asked on :22 October 2019:03:13:26 PM

 What symbol represent nirvana of Gautama Buddha?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Bodhi tree


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:36:33 AM


Question 307. Asked on :22 October 2019:03:08:53 PM

 How many month do we have in a year?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 12 month


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:36:45 AM


Question 308. Asked on :22 October 2019:09:46:13 AM

Name the factors is most directly related to the level of economic development of a country?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Urbanization

-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:36:55 AM


Question 309. Asked on :22 October 2019:09:45:00 AM

The CPU and MEmory are located in the computer at where?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Mother board unit.

-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:37:10 AM


Question 310. Asked on :21 October 2019:03:19:01 PM

 What is the full form of MICR?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Magnetic Ink Character Recognition.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:37:21 AM


Question 311. Asked on :21 October 2019:03:18:00 PM

 What is the full form of MMID?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Magnetic Ink Character Recognition.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:37:30 AM


Question 312. Asked on :21 October 2019:03:16:34 PM

 What is the full form of MLA?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Member of legislative assembly.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:37:45 AM


Question 313. Asked on :21 October 2019:03:15:43 PM

 What is the full form of MOU?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Memorandum of understanding.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:38:13 AM


Question 314. Asked on :21 October 2019:03:11:56 PM

 What is the full form of MCLR?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Marginal Cost of Funds Based Lending Rate.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:38:23 AM


Question 315. Asked on :21 October 2019:03:11:19 PM

 What is the full form of MD?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
 Medicinae Doctor.

-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:38:34 AM


Question 316. Asked on :21 October 2019:03:09:34 PM

 What is the full form of MCB?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Miniature Circuit Breaker.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:38:45 AM


Question 317. Asked on :21 October 2019:03:08:44 PM

 What is the full form of MBA?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Master of Business Administration .


-Answered by priyanshu kumar On 23 October 2019:10:26:38 AM


Question 318. Asked on :21 October 2019:03:07:04 PM

 What  is the full form of MAC?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Media Access Control Address.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:38:56 AM


Question 319. Asked on :21 October 2019:03:04:24 PM

 What is the full form of LTE?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Long Term Evolution.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:39:06 AM


Question 320. Asked on :19 October 2019:07:01:57 PM

What is the national game of South Korea?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Tae-kwon-do.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:25:15 PM


Question 321. Asked on :19 October 2019:06:59:23 PM

What is the national game of Scotland?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Golf.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:25:24 PM


Question 322. Asked on :19 October 2019:06:57:37 PM

What is the national game of Peru?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Paleta Fronton.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:25:45 PM


Question 323. Asked on :19 October 2019:06:57:15 PM

What is the national game of Poland?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Football.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:25:52 PM


Question 324. Asked on :19 October 2019:06:56:15 PM

What is the national game of Philippines?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Arnis.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:26:02 PM


Question 325. Asked on :19 October 2019:06:54:02 PM

What is the national game of New Zealand?

-Added by Rohit Rajput Geography » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Rugby union.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:26:29 PM


Question 326. Asked on :19 October 2019:06:49:45 PM

What is the national game of Bhutan?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Archery.


-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:26:53 PM


Question 327. Asked on :19 October 2019:06:46:30 PM

What is the national game of Argentina?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Pato.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:27:05 PM


Question 328. Asked on :19 October 2019:06:45:23 PM

What is the national game of India?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Hockey.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:27:14 PM


Question 329. Asked on :19 October 2019:06:43:41 PM

What is the national book of India?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Geeta.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:27:24 PM


Question 330. Asked on :19 October 2019:06:41:48 PM

What is the national Heritage animal?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Indian Elephant.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:27:31 PM


Question 331. Asked on :19 October 2019:06:41:05 PM

What is the national snake of India?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
King cobra.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:08:58:41 AM


Question 332. Asked on :19 October 2019:06:39:59 PM

What is the national tree of India?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Indian Banyan.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:08:58:53 AM


Question 333. Asked on :19 October 2019:06:39:14 PM

What is the national fruit of India?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Mangos.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:29:03 PM


Question 334. Asked on :19 October 2019:06:38:30 PM

What is the national flower of India?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
King cobra.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:28:25 PM


Question 335. Asked on :19 October 2019:06:37:28 PM

What is the national river of India?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Indian Banyan.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:28:38 PM


Question 336. Asked on :19 October 2019:06:36:57 PM

What is the national Calendar of India?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Saka calendar.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:29:27 PM


Question 337. Asked on :19 October 2019:06:35:55 PM

What is the national song of India?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Vande mataram.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:29:40 PM


Question 338. Asked on :19 October 2019:06:34:48 PM

What is the national anthem of India?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Jana Gana Mana.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:29:51 PM


Question 339. Asked on :19 October 2019:06:29:58 PM

In mahabharata, Devavrata was the other name of?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Bhishma.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:29:58 PM


Question 340. Asked on :19 October 2019:06:25:52 PM

In the Narasimbha avatar, lord Vishnu kill?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Hiranyakaship.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:30:06 PM


Question 341. Asked on :19 October 2019:06:22:43 PM

Which one is the first avatar of Lord Vishnu from his Dashvatar?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Matsya.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:30:22 PM


Question 342. Asked on :19 October 2019:06:21:19 PM

How many incarnations of Vishnu appeared in Satya or krita Yuga from his Dashavatar?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
4

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:30:32 PM


Question 343. Asked on :19 October 2019:06:17:33 PM

Who wrote down the epic Mahabharata while Vyasa was dictating?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Ganesh

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:30:41 PM


Question 344. Asked on :19 October 2019:03:26:02 PM

  What metals were known to the people of Indus valley civilisation?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
What metals were known to the people of Indus valley civilisation? Notes: The Indus valley people knew the use of copper, bronze, silver, gold but not iron.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:31:00 PM


Question 345. Asked on :19 October 2019:03:24:45 PM

 What is the full form of RDX?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
 Research Department Explosive or Royal Demolition Explosive.

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:33:08 PM


Question 346. Asked on :19 October 2019:03:23:01 PM

Vidhushaka, a common character in Sanskrit drama is ______?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Brahmana

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:03:18 AM


Question 347. Asked on :19 October 2019:03:21:54 PM

 What is the full form of NCR?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

  National Capital Region.


-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:33:31 PM


Question 348. Asked on :19 October 2019:03:20:27 PM

 What is the full form of PVC?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Poly Vinyl Chloride.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:03:46 AM


Question 349. Asked on :19 October 2019:03:18:23 PM

What is the full form of PS?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Postscript.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:04:06 AM


Question 350. Asked on :19 October 2019:03:15:19 PM

 What is the full form of DSP?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Deputy Superintendent of Police.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:04:21 AM


Question 351. Asked on :19 October 2019:03:14:36 PM

 What is the full form of COO?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Chief Operating Officer.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:04:42 AM


Question 352. Asked on :19 October 2019:03:11:34 PM

 What is the full form of ASAP?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 As Soon As Possible.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:04:53 AM


Question 353. Asked on :19 October 2019:03:07:43 PM

 During the freedom struggle, Aruna Asaf Ali was a major woman organizer of underground activity in

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Quit India movement


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:05:13 AM


Question 354. Asked on :19 October 2019:03:06:05 PM

 Tripitakas are sacred book of _______

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Buddhists


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:05:27 AM


Question 355. Asked on :19 October 2019:03:03:20 PM

 The battle of plassey was fought in?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
1757.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:05:57 AM


Question 356. Asked on :19 October 2019:02:58:00 PM

 The place Dharanikota in South India is related to which ancient dynasty?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Satavahana


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:07:26 AM


Question 357. Asked on :18 October 2019:10:55:03 PM

 What is the full form of LOC?


-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Line of control.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:08:32 AM


Question 358. Asked on :18 October 2019:05:20:49 PM

 Where is the tower of silence situated in India?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
The Tower of Silence, also known as Parsee Bawdi, is a sprawling graveyard that is situated in the posh Malabar Hill region of the city. Covering an area of 55 acres, this funeral ground is where the last rites of people belonging to the Parsee community are performed.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:08:54:50 AM


Question 359. Asked on :18 October 2019:05:16:21 PM

 what is medium?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Medium is an online publishing platform developed by Evans William and launched in August 2012. It is owned by A Medium Corporation.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:09:14 AM


Question 360. Asked on :18 October 2019:05:15:36 PM

Seven

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
7

-Answered by Akki chauhan On 22 October 2019:09:43:06 AM


Question 361. Asked on :18 October 2019:05:14:26 PM

 How many days do we have in a week?


-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Seven

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:09:56 AM


Question 362. Asked on :18 October 2019:05:11:20 PM

 How is sound pioduced?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Sound is produced when something vibrates. The vibrating body causes the medium (water, air, etc.) around it to vibrate. Vibrations in air are called traveling longitudinal waves, which we can hear. Sound waves consist of areas of high and low pressure called compressions and rarefactions, respectively.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:10:07 AM


Question 363. Asked on :18 October 2019:05:07:46 PM

 India consitution was amended for the frist time in?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 1951.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:10:23 AM


Question 364. Asked on :18 October 2019:05:03:46 PM

 The title Punjab kesari was conferred on?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Lala lajpat raai.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:10:37 AM


Question 365. Asked on :18 October 2019:02:52:19 PM

 Which of the Rigvedic deities represent strom?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Maruts.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:13:23 AM


Question 366. Asked on :18 October 2019:02:50:35 PM

Who started the Sharda Sadan in Bombay?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Ramabai saraswati

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:14:11 AM


Question 367. Asked on :18 October 2019:02:45:15 PM

 Who called sree narayana guru as The second buddha?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 G.sankara kurup

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:14:21 AM


Question 368. Asked on :18 October 2019:02:43:22 PM

Who among the following was propounder of the Madhyamika Philosophy?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Nagarjuna


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:15:47 AM


Question 369. Asked on :18 October 2019:02:42:58 PM

 In November 1781, Sir Eyre Coote defeated whom?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Hyder Ali at Porto Nova.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:15:59 AM


Question 370. Asked on :18 October 2019:02:39:53 PM

  When Jyotiba Phule was died?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 28 November, 1890

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:18:01 AM


Question 371. Asked on :17 October 2019:07:14:45 PM

What is the scientific name of Bengal tiger?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Panthera tigris tigris

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:18:21 AM


Question 372. Asked on :17 October 2019:07:05:46 PM

What is the scientific name of Karabakh horse?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Equus ferus caballus

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:18:36 AM


Question 373. Asked on :17 October 2019:07:05:12 PM

What is the scientific name of Emu?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Dramailus novaehollandiae.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:19:01 AM


Question 374. Asked on :17 October 2019:07:01:14 PM

What is the scientific name of Red kangaroo?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Marcropus rufus.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:19:07 AM


Question 375. Asked on :17 October 2019:06:49:25 PM

What is the scientific name of Rufous hornero.

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Furnarius rufus.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:20:09 AM


Question 376. Asked on :17 October 2019:06:48:22 PM

What is the scientific name of Hawksbill turtle?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Eretmochelys imbricata

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:20:21 AM


Question 377. Asked on :17 October 2019:06:46:06 PM

What is the scientific name of Frigate?


-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Fregata magnificens.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:20:58 AM


Question 378. Asked on :17 October 2019:06:42:28 PM

What is the scientific name of Follow dear?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Dama dama.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:21:08 AM


Question 379. Asked on :17 October 2019:06:25:14 PM

What is the scientific name of Zenaida dove?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Zenaida aurita.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:21:18 AM


Question 380. Asked on :17 October 2019:06:24:46 PM

What is the scientific name of Red-crested turaco?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Tauraco erythrolophus.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:21:28 AM


Question 381. Asked on :17 October 2019:06:24:17 PM

What is the scientific name of Fennec fox?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Vulpes zerda

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:21:42 AM


Question 382. Asked on :17 October 2019:06:23:22 PM

What is the scientific name of Snow leopard?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Penthera uncia.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:21:52 AM


Question 383. Asked on :17 October 2019:03:46:32 PM

Which one of the following plant nutrients is not supplemented in the soil for growing legumes?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Potassium


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:22:39 AM


Question 384. Asked on :17 October 2019:03:46:18 PM

 In the human body, the blood enters the aorta of the circulatory system from the:

-Added by Nishant Verma Geography » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Left ventricle

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:14:05 PM


Question 385. Asked on :17 October 2019:03:45:46 PM

 Which one of the following systems of the body is primarily attacked by the HIV?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

  Immune


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:23:12 AM


Question 386. Asked on :17 October 2019:03:44:33 PM

  Which one of the following pairs is not correctly matched?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Louis Pasteur: Blood groups

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:24:29 AM


Question 387. Asked on :17 October 2019:03:38:33 PM

Which one of the following is the richest source of vitamin C?


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Vitamin C is available in abundance in many natural sources, including fresh fruits and vegetables. The richest sources include: Indian gooseberry (700 mg/100 g) citrus fruits, such as limes, oranges and lemons.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:24:38 AM


Question 388. Asked on :17 October 2019:03:38:23 PM

Select correct match of the Biological theories or laws and Scientists.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Germplasm Theory  - Weismann

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:15:50 PM


Question 389. Asked on :17 October 2019:03:38:06 PM

For which of these are green leafy vegetables rich sources?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Dark green leafy vegetables are good sources of many vitamins (such as vitamins A, C, and K and folate) and minerals (such as iron and calcium). They're also great sources of fiber.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:24:57 AM


Question 390. Asked on :17 October 2019:03:37:19 PM

 what is the full form of CBSE?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
The Full form of CBSE is Central Board of Secondary Education. The Central Board of Secondary Education (CBSE) is a national level board of education in India for public and private schools. It is one of the leading boards in public and private schools which is controlled and managed by Union Government of In

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:16:39 PM


Question 391. Asked on :17 October 2019:03:37:52 PM

 Consider the following with reference to human nutrition:


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Vitamin E

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:17:03 PM


Question 392. Asked on :17 October 2019:03:37:24 PM

 Brain and the spinal cord are invested by membranes called: 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Meninges are membranes that cover and protect the brain and spinal cord. There are three layers of meninges: Dura mater (closest to the bone), Arachnoid loosely around the brain, Pia mater is closely attached to the brain and spinal cord surface. Cerebrospinal Fluid (CSF) cushions the brain and spinal cord.

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:17:26 PM


Question 393. Asked on :17 October 2019:03:36:49 PM

 Which of the following hormone controlled the blood pressure? 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
The kidneys provide a hormonal mechanism for the regulation of blood pressure by managing blood volume. The renin‐angiotensin‐aldosterone system of the kidneys regulates blood volume. In response to rising blood pressure, the juxtaglomerular cells in the kidneys secrete renin into the blood.

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:17:37 PM


Question 394. Asked on :17 October 2019:03:36:07 PM

  What is another name of Vitamin K?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Colour Blindness

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:28:05 AM


Question 395. Asked on :17 October 2019:03:35:34 PM

 What causes the 'mad-cow disease' (Jakob-Creutzfeldt disease)?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
CJD is a transmissible spongiform encephalopathy (TSE) that destroys the brain over time. It is caused by an infectious agent, called a prion. ... Other examples are scrapie in sheep and goats, and bovine spongiform encephalopathy (BSE), or "mad-cow disease," in cattle.

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:19:33 PM


Question 396. Asked on :17 October 2019:03:34:49 PM

 Hay fever is an allergic reaction to the presence of the following in the air:

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Pollen

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:29:05 AM


Question 397. Asked on :17 October 2019:03:28:17 PM

 What is the full form of FDI? 


-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
foreign direct investment

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:19:49 PM


Question 398. Asked on :17 October 2019:03:30:04 PM

Select the correct match of the disease and its affected part.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Pneumonia   - Lungs


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:29:34 AM


Question 399. Asked on :17 October 2019:03:29:48 PM

 Which of the following growth of human body affected by somatotrophic hormone?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Bones

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:29:47 AM


Question 400. Asked on :17 October 2019:03:29:15 PM

 Select the correct pair of disease and its causes:

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
 Athlete’s foot- Fungus

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:20:43 PM


Question 401. Asked on :17 October 2019:03:28:22 PM

What is blood pressure?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
 It is the amount of pressure on the blood as a result of the heart's pumping function and the resistance of the arterial walls.

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:20:57 PM


Question 402. Asked on :17 October 2019:03:28:11 PM

  Leukaemia is a disease that results from some kind of disorder in the blood. Precisely, leukaemia occurs due to:

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Marked increase of white corpuscles in blood

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:21:11 PM


Question 403. Asked on :17 October 2019:03:26:50 PM

 What is the full form of FCPA?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Foreign Corrupt Practices Act


-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:21:30 PM


Question 404. Asked on :17 October 2019:03:27:38 PM

 Which of the following defence of the human body against bacteria?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Phagocytes

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:21:59 PM


Question 405. Asked on :17 October 2019:03:27:27 PM

Which of the vegetables have abundance of Vitamins A and C?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Tomato

-Answered by Rohit Rajput On 17 October 2019:06:22:11 PM


Question 406. Asked on :17 October 2019:03:25:20 PM

 What is the full form of ZEE?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suman Kumari

 Zee Entertainment  Enterprises .

-Answered by Suman Kumari On 17 October 2019:03:33:18 PM


Question 407. Asked on :17 October 2019:03:23:47 PM

 What is the full from of CAM?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
computer-aided design

-Answered by Nishant Verma On 17 October 2019:03:33:41 PM


Question 408. Asked on :17 October 2019:03:22:27 PM

 What is the full form of NDMC?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
New Delhi Municipal Council 

-Answered by Nishant Verma On 17 October 2019:03:24:57 PM


Question 409. Asked on :17 October 2019:03:22:28 PM

Mushrooms are/can be:  

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 All the above

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:33:38 AM


Question 410. Asked on :17 October 2019:03:22:12 PM

Which of the following have Alpha-keratin as protein?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Wool

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:33:55 AM


Question 411. Asked on :17 October 2019:03:21:33 PM

 What is the full form of DDA?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Demand deposit account

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:34:04 AM


Question 412. Asked on :17 October 2019:03:22:00 PM

Which of the following has the highest protein content per gram?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Soyabean

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:34:12 AM


Question 413. Asked on :17 October 2019:03:21:50 PM

Which one of the following is not correctly matched?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Encephalitis: Heart


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:34:20 AM


Question 414. Asked on :17 October 2019:03:21:35 PM

Which is a communicable disease?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Measles

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:34:41 AM


Question 415. Asked on :17 October 2019:03:21:17 PM

 Which one of the following is not correctly matched?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Encephalitis: Heart

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:34:51 AM


Question 416. Asked on :17 October 2019:03:20:55 PM

  Which among the following is not an example of carbohydrate?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Glycine

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:35:04 AM


Question 417. Asked on :17 October 2019:03:20:44 PM

 Hepatitis is a general term for a disease that is caused by:

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Viruses

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:35:13 AM


Question 418. Asked on :17 October 2019:03:20:29 PM

 Why the white blood corpuscles are popularly called "soldiers of the body”?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Defend the body

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:35:26 AM


Question 419. Asked on :17 October 2019:03:16:28 PM

Which vitamin is needed to prevent Xero-phthalmia?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 A

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:35:38 AM


Question 420. Asked on :17 October 2019:03:16:06 PM

Name the acid that is secreted in the stomach?


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Gastric acidgastric juice, or stomach acid, is a digestive fluid formed in the stomach and is composed of hydrochloric acid (HCl), potassium chloride (KCl), and sodium chloride (NaCl).

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:36:03 AM


Question 421. Asked on :17 October 2019:03:15:11 PM

 What is the full form of ICE?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Immigration and Customs Enforcement

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:36:11 AM


Question 422. Asked on :17 October 2019:03:15:20 PM

Hargobind Khorana had researched on .....

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Understanding the genetic code


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:36:33 AM


Question 423. Asked on :17 October 2019:03:15:07 PM

 Heart is made up of

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
. Cardiac muscle

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:36:42 AM


Question 424. Asked on :17 October 2019:03:12:50 PM

 What is the full form of OPT?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Optional Partical Training.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:36:53 AM


Question 425. Asked on :17 October 2019:03:14:42 PM

Mention the source of Liver, milk, egg yolk, fish liver oil?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Vitamin D

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:37:12 AM


Question 426. Asked on :17 October 2019:03:14:29 PM

 Proteins are made up of .......

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Amino acids

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:37:22 AM


Question 427. Asked on :17 October 2019:02:52:25 PM

Vaccination was started by.......

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Edward Jenner

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:37:34 AM


Question 428. Asked on :17 October 2019:03:09:22 PM

 What is the full form of (EEC)?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Economic Coardination Commitlee.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:38:10 AM


Question 429. Asked on :17 October 2019:03:05:31 PM

 what is the full form of (PTI)?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Pakistan Tahreek -i-Insaf.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:38:18 AM


Question 430. Asked on :17 October 2019:03:02:48 PM

 What is the full form of(ASI)?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Assistant Sub-inspector.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:38:28 AM


Question 431. Asked on :17 October 2019:03:00:15 PM

 What is the full form of (PMC)?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Project management consultant.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:38:36 AM


Question 432. Asked on :17 October 2019:02:58:24 PM

 What is the full form of (SOP)?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Standard operating procedures.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:39:02 AM


Question 433. Asked on :17 October 2019:02:54:17 PM

 What is the full form of (IPO)?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Intitial Public offering.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:39:11 AM


Question 434. Asked on :17 October 2019:02:29:11 PM

reatest number of Sweat glands are present in which part of the human body?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Palm of the hand

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:39:20 AM


Question 435. Asked on :17 October 2019:02:27:11 PM

  Which of the following hormones is a steroid?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Estrogen

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:39:42 AM


Question 436. Asked on :17 October 2019:02:25:38 PM

  Which blood vessels have the smallest diameter?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Capillaries

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:40:24 AM


Question 437. Asked on :17 October 2019:02:24:25 PM

 Which of the following is not a member of the vitamin B complex?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Ascorbic acid


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:40:44 AM


Question 438. Asked on :17 October 2019:02:22:42 PM

 Which of the following is a large blood vessel that carries blood away from the heart?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Artery


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:40:54 AM


Question 439. Asked on :17 October 2019:08:51:55 AM

Which state has the largest area?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Rajasthan

-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:10:41:23 AM


Question 440. Asked on :17 October 2019:08:51:36 AM

Which is the largest coffee producing state of India?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Karnataka

-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:10:41:37 AM


Question 441. Asked on :17 October 2019:08:50:06 AM

 What are the major languages spoken in Andhra Pradesh?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Telugu and Urdu

-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:10:42:26 AM


Question 442. Asked on :17 October 2019:08:49:47 AM

  Which of the following is the capital of Arunachal Pradesh?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Itanagar


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:10:42:44 AM


Question 443. Asked on :16 October 2019:03:45:23 PM

 Who built the Jama Masjid?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Shah Jahan

-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:37:30 AM


Question 444. Asked on :16 October 2019:03:44:14 PM

Who was the first Man to Climb Mount Everest Without Oxygen?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Phu Dorji

-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:37:57 AM


Question 445. Asked on :16 October 2019:03:34:32 PM

 National emergency arising out of the war, armed rebellion or external aggression is dealt under….

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » GK

Answer:

priyanshu kumar
Article 352

-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:38:55 AM


Question 446. Asked on :16 October 2019:03:33:24 PM

 The Maratha and The Kesri were the two main newspapers started by….

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Bal Gangadhar Tilak

-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:39:05 AM


Question 447. Asked on :15 October 2019:03:32:22 PM

 What is the capital of Sri lanka?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Colombo

-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:41:40 AM


Question 448. Asked on :15 October 2019:03:28:04 PM

 Saturn is the ______ planet from the sun?


























-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Saturn is the ______ planet from the sun?


-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:31:42 PM


Question 449. Asked on :15 October 2019:03:30:04 PM

 Which of the following inscriptions is found in purest Sanskrit?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Harshita Rathore
Jan 1, 2016 - Oldest inscription found in India are of Harappan and Mohanzodharo civilization ... Unfortunately these scripts are not yet understood , these are believed to be in existence ... Prakrit till 1st century A.D. (replacements starts with pure Sanskrit)

-Answered by Harshita Rathore On 15 October 2019:03:38:34 PM


Question 450. Asked on :15 October 2019:03:29:42 PM

 Who deciphered Ashokan inscription?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Harshita Rathore
James Prinsep

-Answered by Harshita Rathore On 15 October 2019:03:38:56 PM


Question 451. Asked on :15 October 2019:03:28:59 PM

 Which Mauryan king holds the title of Amitraghata?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Harshita Rathore
Bindusara Maurya

-Answered by Harshita Rathore On 15 October 2019:03:39:05 PM


Question 452. Asked on :15 October 2019:03:28:30 PM

 Who was the founder of Pataliputra?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Harshita Rathore
Ajatashatru

-Answered by Harshita Rathore On 15 October 2019:03:39:29 PM


Question 453. Asked on :15 October 2019:03:28:21 PM

 Which of the following is not a holy book of Jainism?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Harshita Rathore
The Jain literature which was complied by Ganadharas and Srut-kevlis is known as Agam literature. These texts are the holy scriptures of the Jain religion. The Agam Sutras show great reverence for all forms of life and strict codes of vegetarianism, asceticism, nonviolence, and opposition to war.

-Answered by Harshita Rathore On 15 October 2019:03:39:37 PM


Question 454. Asked on :15 October 2019:03:28:11 PM

  In which of the following places Vardhaman attained the state of enlightenment?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Harshita Rathore
Apr 14, 2016 - In which of following Buddhist councils compilation of holy books was ... of the following places Vardhaman attained the state of enlightenment.

-Answered by Harshita Rathore On 15 October 2019:03:39:52 PM


Question 455. Asked on :15 October 2019:03:27:53 PM

 Which symbol shows renunciation?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Harshita Rathore
The riderless horse represents renunciation and the deer represent Buddhist disciples, as the Buddha gave his first sermon at the deer park of Varanasi. The swastika was traditionally used in India by Buddhists and Hindus to represent good fortune.

-Answered by Harshita Rathore On 15 October 2019:03:40:35 PM


Question 456. Asked on :15 October 2019:03:26:41 PM

 what is the height of lotus temple?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Harshita Rathore
34 m

-Answered by Harshita Rathore On 15 October 2019:03:40:44 PM


Question 457. Asked on :15 October 2019:03:27:41 PM

  In which of following Buddhist councils compilation of holy books was completed?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Harshita Rathore
 Jrimbhik Gram

-Answered by Harshita Rathore On 15 October 2019:03:40:55 PM


Question 458. Asked on :15 October 2019:03:27:19 PM

 Who was the patron king of Pataliputra Buddhist Council?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Harshita Rathore
Ajatshatru

-Answered by Harshita Rathore On 15 October 2019:03:41:01 PM


Question 459. Asked on :15 October 2019:03:25:03 PM

 where is junagarh fort in india?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Harshita Rathore
 Junagarh Fort Road, Bikaner, Rajasthan 334001

-Answered by Harshita Rathore On 15 October 2019:03:41:08 PM


Question 460. Asked on :15 October 2019:03:20:27 PM

Ghats at varanasi is located in which state of india

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
state of Uttar Pradesh

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:24:49 PM


Question 461. Asked on :15 October 2019:03:23:23 PM

 . Who was the first nun of Gautama Buddha?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Mahāpajāpatī Gotamī (Pali; Sanskrit Mahāprajāpatī Gautamī) was the step-mother and maternal aunt (mother's sister) of the Buddha. In Buddhist tradition, she was the first woman to seek ordination for women, which she did from Gautama Buddha directly, and she became the first bhikkhuni (Buddhist nun).

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:23:41 PM


Question 462. Asked on :15 October 2019:03:23:01 PM

 What is the ancient name of river Satulaj?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Shutodri

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:24:12 PM


Question 463. Asked on :15 October 2019:03:22:51 PM

  Economy of Vedic period was based on?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Jump to Economy - This was a period where agriculture, metal, and commodity production, as well as trade, greatly expanded, and the Vedic era texts including the early Upanishads and many Sutras important to later Hindu culture were completed.

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:25:04 PM


Question 464. Asked on :15 October 2019:03:22:41 PM

 Which Veda deals with magical hymn or charms of spell?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Atharvaveda the Veda of Magic formulas, it is a mixture of hymns, chants, spells, and prayers.

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:25:19 PM


Question 465. Asked on :15 October 2019:03:22:33 PM

 Which is known as book of Melody?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Samveda

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:26:03 PM


Question 466. Asked on :15 October 2019:03:22:21 PM

 Which Mandal is on the name of Vishwamitra?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Brahmarshi Vishvamitra (viśvā-mitra) is one of the most venerated rishis or sages of ancient ... Vishvamitra was a king in ancient India, also called Kaushika (descendant of Kusha) and .... "Uttar Pradesh District Gazetteers: Farrukhabad".

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:26:10 PM


Question 467. Asked on :15 October 2019:03:19:25 PM

 Out of 10 Mandals which pair is the latest?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
The tenth mandala of the Rigveda has 191 hymns. Together with Mandala 1, it forms the latest part of the Rigveda, containing much mythological material, ...

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:21:18 PM


Question 468. Asked on :15 October 2019:03:13:51 PM

 Most depicted animal of the Indus Valley Civilization was?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
zebu bull

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:14:09 PM


Question 469. Asked on :15 October 2019:03:13:41 PM

  Which of the following metals was not known during the Indus Valley Civilization?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
We cannot talk about metals non known in Antiquity, as radioactive ones, or even aluminium. So the metal IVC did not know was iron. They used bronze, since this civilization belongs to Bronze Age.

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:14:24 PM


Question 470. Asked on :15 October 2019:03:13:29 PM

 Which of following Chalcolithic sites comes under Ganges system?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Some Chalcolithic Cultures

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:14:55 PM


Question 471. Asked on :15 October 2019:03:13:20 PM

Satavahana dynasty originated from?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Early Satavahanas:

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:15:20 PM


Question 472. Asked on :15 October 2019:03:13:08 PM

 What was the capital of Avanti?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Ujjayini

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:15:42 PM


Question 473. Asked on :15 October 2019:03:12:52 PM

  Kalinga was situated between?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
The Kalinga War (ended c. 262 BCE) was fought in what is now India between the Maurya Empire under Ashoka and King of Raja Anantha of the state of Kalinga, an independent feudal kingdom located on the east coast, in the present-day state of Odisha and north of Andhra Pradesh .

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:15:57 PM


Question 474. Asked on :15 October 2019:03:12:32 PM

 Which of the following is not a religious text?


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Religious texts are texts related to a religious tradition. They differ from literary texts by being a ... It is not possible to create an exhaustive list of religious texts, because there is no single definition of .... The following is an in-exhaustive list of links to specific religious texts which may be used for further, more in-depth study.

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:16:10 PM


Question 475. Asked on :15 October 2019:03:12:17 PM

 Who wrote Panchatantra?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Vishnu Sharma

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:16:28 PM


Question 476. Asked on :15 October 2019:03:12:08 PM

 Which of the following is related to Etymology?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Etymology is the study of the history of words. By extension, the phrase "the etymology of [some ... By analyzing related languages with a technique known as the comparative method, linguists can make inferences about their shared parent .... All these words, French and English, refer to the meat rather than to the animal.

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:16:59 PM


Question 477. Asked on :15 October 2019:03:11:10 PM

 Study of inscription is called:

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Epigraphy (Ancient Greek: ἐπιγραφή, "inscription") is the study of inscriptions, or epigraphs, as writing; it is the science of identifying graphemes, clarifying their meanings, classifying their uses according to dates and cultural contexts, and drawing conclusions about the writing and the writers.

-Answered by Nishant Verma On 15 October 2019:03:17:14 PM


Question 478. Asked on :14 October 2019:06:40:03 PM

 B cells secrete?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Antibodies

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:02:56:24 PM


Question 479. Asked on :14 October 2019:06:39:19 PM

 (without B cells) T cells are responsible for the ______ response.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 cellular


-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:02:56:31 PM


Question 480. Asked on :14 October 2019:06:39:07 PM

 Which of the following Donner blood group?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
O

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:02:56:46 PM


Question 481. Asked on :14 October 2019:06:38:43 PM

  If a patient has type A blood, they could receive blood from ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
A

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:02:56:57 PM


Question 482. Asked on :14 October 2019:06:37:25 PM

  What is scientific name of Ageratum

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Ageratum houstonianum

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:02:57:32 PM


Question 483. Asked on :14 October 2019:06:37:00 PM

 What is scientific name of tomato

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Solanum lycopersicum

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:02:57:50 PM


Question 484. Asked on :14 October 2019:06:36:43 PM

 What is family name of Rose

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Rosaceae

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:02:57:59 PM


Question 485. Asked on :14 October 2019:06:36:23 PM

 What is Chemical name of Vitamin E

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Tocopherols, tocotrienols

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:02:58:11 PM


Question 486. Asked on :14 October 2019:06:32:46 PM

What is Chemical name of Vitamin B1

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Thiamine

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:02:58:26 PM


Question 487. Asked on :14 October 2019:06:32:36 PM

  What is Chemical name of Vitamin A

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

  Retinol


-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:02:58:35 PM


Question 488. Asked on :14 October 2019:06:32:21 PM

 What is fourmula of Lithium hydroxide?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
LiOH

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:02:58:51 PM


Question 489. Asked on :14 October 2019:06:32:10 PM

 What is fourmula of Formic acid

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
HCOOH

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:02:59:09 PM


Question 490. Asked on :14 October 2019:06:31:55 PM

  What is the acid present in lemon

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Citric Acid

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:00:18 PM


Question 491. Asked on :14 October 2019:06:31:45 PM

  Water gas is a mixture of

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

  CO and H2


-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:00:52 PM


Question 492. Asked on :14 October 2019:06:30:56 PM

 The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

  Molality


-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:01:11 PM


Question 493. Asked on :14 October 2019:06:29:38 PM

 The charge on the electron is ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
1.6 × 10-19 c

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:02:48 PM


Question 494. Asked on :14 October 2019:06:29:19 PM

 Who was the first woman prisedent of indian national congress?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Annie Besant

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:01:55 PM


Question 495. Asked on :14 October 2019:06:29:03 PM

 Goa was captured by portuguese

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
1510 ad

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:03:19 PM


Question 496. Asked on :14 October 2019:06:28:52 PM

 first (1st) “Governor general” of india

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
 Lord william bentinck

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:06:35:24 PM


Question 497. Asked on :14 October 2019:06:28:28 PM

 Chand-Bibi was the ruler of ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

  Ahmednagar


-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:05:30 PM


Question 498. Asked on :14 October 2019:06:26:46 PM

 What is the currency of Argentina?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

  Argentine Peso


-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:05:38 PM


Question 499. Asked on :14 October 2019:06:23:00 PM

 What is the Currency of Algeria?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Algerian dinar


-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:06:17 PM


Question 500. Asked on :14 October 2019:06:22:24 PM

 What is the currency of Albania?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Lek

-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:07:02 PM


Question 501. Asked on :14 October 2019:06:20:44 PM

 What is the currency of Afganistan?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Afghani


-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:07:09 PM


Question 502. Asked on :14 October 2019:06:07:24 PM

 first (1st) “Governor general” of india

-Added by Rahul Kumar Physics » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Warren Hastings

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:08:53 PM


Question 503. Asked on :14 October 2019:06:06:02 PM

Who was the Indian Napoleon

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Samudra Gupta

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:06:26 PM


Question 504. Asked on :14 October 2019:06:05:29 PM

 Chand-Bibi was the ruler of ?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Ahmednaga

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:05:55 PM


Question 505. Asked on :14 October 2019:06:04:46 PM

The last Mughal Emperor was ?

-Added by Rahul Kumar Biology » Gk

Answer:

Rahul Kumar
 Bahadur Shah

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:05:09 PM


Question 506. Asked on :14 October 2019:06:04:09 PM

 The Indus Valley houses were built of ?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
 Pondicherry

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:04:38 PM


Question 507. Asked on :14 October 2019:06:03:20 PM

 Babar entered India for the first time through-

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Punjab

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:03:55 PM


Question 508. Asked on :14 October 2019:06:02:11 PM

 The capital of the kingdom of Maharaja Ranjit Singh ji Was-

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
 Lahore

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:03:09 PM


Question 509. Asked on :14 October 2019:05:58:49 PM

 Where is the volcanic mountain, Mount St. Helens located?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
USA

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:05:59:01 PM


Question 510. Asked on :14 October 2019:05:58:35 PM

Macmohan Line demarcates the boundary between which countries?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
India and China

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:09:41 PM


Question 511. Asked on :14 October 2019:05:58:17 PM

 The place in India receiving the lowest rainfall is?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Leh

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:10:03 PM


Question 512. Asked on :14 October 2019:05:56:17 PM

Badrianth Temple is in which state?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Uttarakhand


-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:10:33 PM


Question 513. Asked on :14 October 2019:05:56:02 PM

 Which is the capital of the Union Territory of Dadra and Nagar Haveli?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Silvassa

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:10:41 PM


Question 514. Asked on :14 October 2019:05:55:11 PM

 Which is the oldest mountain range in India?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

Aravali Range


-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:10:57 PM


Question 515. Asked on :14 October 2019:05:54:55 PM

In what state is the Elephant Falls located?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Meghalaya

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:11:05 PM


Question 516. Asked on :14 October 2019:05:50:17 PM

 Which state has the largest area?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Rajasthan

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:11:36 PM


Question 517. Asked on :14 October 2019:05:48:37 PM

 Which is the largest coffee producing state of India?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Karnataka


-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:11:44 PM


Question 518. Asked on :14 October 2019:05:48:26 PM

 In which state is the main language Khasi?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Meghalaya

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:06:11:56 PM


Question 519. Asked on :14 October 2019:05:47:04 PM

Which of the following states is not located in the North?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Jharkhand

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:05:47:58 PM


Question 520. Asked on :14 October 2019:05:46:30 PM

 What is the state flower of Haryana?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
 Lotus

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:05:46:54 PM


Question 521. Asked on :14 October 2019:05:44:08 PM

 What are the major languages spoken in andhra pradesh?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Telugu and Urdu

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:05:46:16 PM


Question 522. Asked on :14 October 2019:05:43:07 PM

 Which of the following is the capital of Arunachal Pradesh?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Itanagar

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:05:49:27 PM


Question 523. Asked on :14 October 2019:05:42:09 PM

  India is a federal union comprising twenty-nine states and how many union territories?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
 7

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:05:42:25 PM


Question 524. Asked on :14 October 2019:05:35:49 PM

 Which of the following sentence is/are correct about Dementia?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 All the above are correct.

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:05:37:13 PM


Question 525. Asked on :14 October 2019:05:33:25 PM

 Mention the source of Liver,milk,egg yolk, fish liver oil ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
For most people, sun exposure is the primary source of vitamin D. Food sources include Vitamin D-fortified milkeggsfish-liver oils and fatty fish such as herring, mackerel and salmon.

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:05:38:32 PM


Question 526. Asked on :14 October 2019:05:31:20 PM

 Heart is made up of

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
cardiac muscle

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:05:38:47 PM


Question 527. Asked on :14 October 2019:05:28:52 PM

 Proteins are made up of ..........

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 amino acids

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:05:30:39 PM


Question 528. Asked on :14 October 2019:05:26:22 PM

 Vaccination was started by......

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Edward jenner

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:05:27:59 PM


Question 529. Asked on :14 October 2019:05:21:45 PM

Greatest number of Sweat glands are present in which part of the human body?


-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Palm of the hand


-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:05:25:49 PM


Question 530. Asked on :14 October 2019:05:10:15 PM

 WHAT IS COMPUTER?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Computers

Description

A computer is a machine that can be instructed to carry out sequences of arithmetic or logical operations automatically via computer programming. Modern computers have the ability to follow generalized sets of operations, called programs. These programs enable computers to perform an extremely wide range of tasks.

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:05:13:50 PM


Question 531. Asked on :14 October 2019:03:28:52 PM

 Which is the smallest muscle in human body ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
stapedius

-Answered by Rahul Kumar On 14 October 2019:05:16:20 PM


Question 532. Asked on :14 October 2019:03:26:28 PM

Who started the Sharda Sadan in Bombay?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Ramabai Saraswati

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:03:31:02 PM


Question 533. Asked on :14 October 2019:03:27:22 PM

 What is longest cell

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Nerve Cell

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:03:27:37 PM


Question 534. Asked on :14 October 2019:03:27:07 PM

 Which is the largest human cell?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Ovum

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:03:27:49 PM


Question 535. Asked on :14 October 2019:03:17:27 PM

 What is the full form of (RDA)?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Recommended Dietary Allowance

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:03:18:22 PM


Question 536. Asked on :14 October 2019:03:18:02 PM

 Which animal never drinks water in its entire life?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 kangaroo rat.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:11:22 PM


Question 537. Asked on :14 October 2019:03:17:31 PM

 What is the hottest planet in our solar system?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Venus.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:12:09 PM


Question 538. Asked on :14 October 2019:03:17:18 PM

 What is the name of the first satellite sent into space?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Sputnik.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:12:20 PM


Question 539. Asked on :14 October 2019:03:17:04 PM

 Which is the saltiest ocean in the world?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Atlantic Ocean.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:12:36 PM


Question 540. Asked on :14 October 2019:03:16:52 PM

 What is the coldest ocean on Earth?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Atlantic.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:12:57 PM


Question 541. Asked on :14 October 2019:03:16:38 PM

 What animals live in the deepest part of the ocean?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Frilled Shark, Giant Spider Crab, Fangtooth Fish etc.


-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:13:27 PM


Question 542. Asked on :14 October 2019:03:16:25 PM

 What is the average depth of the world’s oceans?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 About 12,100 feet.


-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:14:31 PM


Question 543. Asked on :14 October 2019:03:16:09 PM

 What is arctic ocean depth

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
 5,450 m.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:14:55 PM


Question 544. Asked on :14 October 2019:03:15:31 PM

Tokyo is the capital city of which country?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Japan.

.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:15:28 PM


Question 545. Asked on :14 October 2019:03:15:13 PM

New Delhi is the capital city of which country?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

  India.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:15:44 PM


Question 546. Asked on :14 October 2019:03:14:57 PM

 Kathmandu is the capital city of which country?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Nepal.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:15:59 PM


Question 547. Asked on :14 October 2019:03:13:16 PM

What is the full form of (FORDA)?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Federation of Resident Doctor's Association.


-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:09:17 PM


Question 548. Asked on :14 October 2019:03:13:48 PM

 Who was the king during the french revolution

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Louis XVI


-Answered by Rahul Kumar On 15 October 2019:03:09:58 PM


Question 549. Asked on :14 October 2019:03:13:35 PM

 In which year Bangladesh was formed as Separate Country?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 1971.


-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:17:10 PM


Question 550. Asked on :14 October 2019:03:13:23 PM

  World War I commenced in

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
1914.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:17:33 PM


Question 551. Asked on :14 October 2019:03:12:32 PM

In the year -, Victoria becomes queen of British empire.


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
1837AD

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:03:24:25 PM


Question 552. Asked on :14 October 2019:03:09:31 PM

 What is the full form of (NMC)?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suman Kumari

 National Medical Commission.

-Answered by Suman Kumari On 14 October 2019:03:23:56 PM


Question 553. Asked on :14 October 2019:03:12:19 PM

 The fall of the Czar in Russia is known as

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 February Revolution

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:03:24:34 PM


Question 554. Asked on :14 October 2019:03:11:46 PM

 Where is the Cathedral of Notre Dame located?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

  Paris

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:03:24:47 PM


Question 555. Asked on :14 October 2019:03:11:17 PM

 The 1911 Chinese revolution ended the rule of the

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Manchus dynasty

-Answered by Nishant Verma On 14 October 2019:03:25:20 PM


Question 556. Asked on :13 October 2019:03:01:32 PM

 Maps on a large scale, representing both natural and man-made features are called:

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Topographic maps 


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:27:15 PM


Answer:

Rahul Kumar

 X


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:27:23 PM


Question 558. Asked on :13 October 2019:03:01:05 PM

  What is the name of India\'s cheapest car launched by Maruti Suzuki recently?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Alto k10


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:27:33 PM


Answer:

Rahul Kumar
82

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:27:41 PM


Question 560. Asked on :13 October 2019:03:00:43 PM

  Complete the series: _ ab _ a _ bba _ bb _ a _ b

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 abaaab


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:27:48 PM


Question 561. Asked on :13 October 2019:02:58:41 PM

  Select the one which is different from the other three:

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Commodore

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:28:19 PM


Question 562. Asked on :13 October 2019:02:58:30 PM

  If '+' means 'x', '-' means '÷', 'x' means '-' and '÷' means '+', then 9 + 8 ÷ 8 - 4 x 9 = ?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 65


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:28:31 PM


Question 563. Asked on :13 October 2019:02:58:07 PM

  The term of a non-permanent member of the United Nations Security Council is:

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 2 years


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:28:50 PM


Question 564. Asked on :13 October 2019:02:57:56 PM

 "Playing It My Way" is the autobiography of?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Sachin Tendulkar


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:29:02 PM


Question 565. Asked on :13 October 2019:02:57:36 PM

  A is 40 m south-west of B, C is 40 m south-east of B. C is in which direction of A?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
East

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:29:23 PM


Question 566. Asked on :13 October 2019:02:57:17 PM

 The chemical symbol of Tin?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Sn


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:29:31 PM


Question 567. Asked on :13 October 2019:02:56:37 PM

  A man sells 20 bulbs for Rs 600 which he bought at 15 for Rs 500. Find his percent gain or loss.

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 0.9


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:29:40 PM


Question 568. Asked on :13 October 2019:02:55:04 PM

 Junk e-mail is also called:

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Spam


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:29:48 PM


Question 569. Asked on :13 October 2019:02:54:45 PM

 Which of the following animals does not make any sound?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Giraffe

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:29:56 PM


Question 570. Asked on :13 October 2019:02:54:29 PM

 Select the correct meaning of the idiom - Red-letter day:

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Happy And Significant day


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:30:03 PM


Question 571. Asked on :13 October 2019:02:54:09 PM

 OCR stand for?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Optical Character Recognition


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:30:12 PM


Question 572. Asked on :13 October 2019:02:53:53 PM

 What is 10-6 known as?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Micro


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:30:31 PM


Question 573. Asked on :13 October 2019:02:53:42 PM

 Complete the series: 2, 5, 9, 19, 37, ?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
75

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:30:41 PM


Question 574. Asked on :13 October 2019:02:53:03 PM

 Man Booker Prize is given in the field of:

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Literature


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:30:57 PM


Question 575. Asked on :13 October 2019:02:52:49 PM

 Fathom is the unit of marine depth. One Fathom is equal to:

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 6 feet 


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:31:05 PM


Question 576. Asked on :13 October 2019:02:52:21 PM

 Select the related word:- LIFE : DEATH :: HOPE : ?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Dissappointment


-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:31:12 PM


Answer:

Rahul Kumar
Wife

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:31:24 PM


Question 578. Asked on :13 October 2019:02:49:08 PM

 Largest Union Territory of India in respect of area is:

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

  Andaman & Nicobar Islands

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:02:49:24 PM


Question 579. Asked on :13 October 2019:02:48:35 PM

 2016 Olympic Games will held in?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Brazil

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:02:50:15 PM


Question 580. Asked on :13 October 2019:02:44:46 PM

 Find the Odd from the given alternatives:

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Sri lanka

-Answered by Nishant Verma On 13 October 2019:02:45:07 PM


Answer:

Nishant Verma

 30

-Answered by Nishant Verma On 13 October 2019:02:45:24 PM


Question 582. Asked on :13 October 2019:02:44:12 PM

 He is indifferent alike ………. Praise and blame.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 to

-Answered by Nishant Verma On 13 October 2019:02:45:42 PM


Question 583. Asked on :13 October 2019:02:43:56 PM

 Around which meridian the International Date Line is located?


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

  180o E or W

-Answered by Nishant Verma On 13 October 2019:02:45:54 PM


Question 584. Asked on :13 October 2019:02:43:33 PM

President of India nominates two person as the members of the Lok Sabha to represent the?


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Anglo- Indians.

-Answered by Nishant Verma On 13 October 2019:02:46:15 PM


Question 585. Asked on :13 October 2019:02:18:30 PM

 How many Population of Washington DC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
6.33 lakhs

-Answered by Nishant Verma On 13 October 2019:02:20:17 PM


Answer:

Nishant Verma

 LCM of 4 and 5 = 20

Let in both cases 20 oranges were bought.
Case I:
4 oranges bought for Rs 10.
∴ 20 oranges bought for Rs (10 x 5) = Rs 50 -------(i)
Case II:
5 oranges bought for Rs 10.
∴ 20 oranges bought for Rs (10 x 4) = Rs 40 -------(ii)
From equation (i) and (ii) we get,
40 oranges bought for Rs (50 + 40) = Rs 90
∴ Cost price of 1 orange = 94

Case III:
9 oranges sold for Rs 20.
∴ Selling price of 1 orange = 209
Required loss percent = (9420994x 100)%
10081%

-Answered by Nishant Verma On 13 October 2019:02:20:32 PM


Answer:

Nishant Verma
Cost price of 240 apples = Rs 600
Let number of bad apples thrown away = x
Remaining apples = 240 - x
Selling price = (240 - x) x 3.50 = 840 - 3.5x
Selling price - Cost price = Profit
840 - 3.5x - 600 = 198
or, 240 - 3.5x = 198
or, x = 12
Thus, percentage of apples thrown away = 

-Answered by Nishant Verma On 13 October 2019:02:22:16 PM


Answer:

Nishant Verma
Let the second discount be x%.
According to the problem,
(100-x)% of 90% of 720 = 550.80
On solving above equation, we get
100-x = 85
or x = 15%

-Answered by Nishant Verma On 13 October 2019:02:22:54 PM


Question 589. Asked on :13 October 2019:02:17:12 PM

 

 Loss of 20% on selling price is equal to x% loss in cost price. What is x?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar
Let selling price = Rs 100
Loss = 20%
Cost price = Rs 120
Loss % of cost price = 20120x 100

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:32:02 PM


Answer:

Rahul Kumar

 Let cost price of the article be Rs x.

Then, selling price = 105x100
If new cost price = 95x100
then selling price = 105x1002=105x200100
Profit = 10% of 95x100=95x1000
Profit = Selling Price - Cost Price
95x1000=105x20010095x100
95x1000=10x200100
or, 95x = 100x - 2000
or, -5x = -2000
or x = Rs 400
∴ Cost price = Rs 400

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:32:19 PM


Question 591. Asked on :13 October 2019:02:16:16 PM

 

. If the cost price of 15 books is equal to the selling price of 20 books, the loss percent is:

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Rahul Kumar

 Let the cost price of each book be Rs 1.

Selling price of 20 books = Rs 15
Cost price of 20 books = Rs 20
∴ Loss per cent = Cost price - Selling priceCost pricex 100

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:32:49 PM


Answer:

Rahul Kumar

 Selling price = Rs. 24

Thus, list price = 1001002024=Rs. 30
For 30% discount,
Selling price =