Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :17 July 2020:06:01:54 PM

 What are the time period and height of a geostationery satellite above the surface of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 T = 24 h and h = 36,000 km.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:04:42 PM


Question 2. Asked on :17 July 2020:06:01:19 PM

 Give two uses of polar satelites.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 

∪ = GMm / r = ( GM / r2 ) rm = grm = mg x r

∴ Weight of the body = mg = /r.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:05:34 PM


Question 3. Asked on :17 July 2020:06:00:36 PM

 Give two uses of geostationery satelites.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Because it arives due to attractive force of gravitation

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:08:34 PM


Question 4. Asked on :17 July 2020:06:00:08 PM

 What is weightlessness ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Refer to point 28 of Glimpses .

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:09:58 PM


Question 5. Asked on :17 July 2020:05:59:33 PM

 Name India's first cosmonuat.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Rakesh Sharma is India's first cosmonuat.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:10:32 PM


Question 6. Asked on :17 July 2020:05:57:51 PM

 The distance of two planets from the sun are 1011m and 1010m respectively. What is the ratio of time period of these two planets?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 T/ T2 = ( r/r) 3/2 = ( 1011 / 1010 )3/2 = 103/2 = 1010.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:10:57 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 The value of 'g' increaces by 2 %.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:14:53 PM


Question 8. Asked on :17 July 2020:05:54:24 PM

 How would the value of 'g' change if the earth were to shrink slightly without in any change in mass ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The value of 'g' slightly increaces .

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:15:34 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 h = 2x.


-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:16:18 PM


Question 10. Asked on :17 July 2020:05:51:02 PM

 Where does the body weigh more - at the surface of the earth or in a mine?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Anjali Kumari
On the surface since the value of g is maximum on the surface of the earthWeight of any body is maximum at the Earth's surface. As we approach the core or go farther away from it, the weight of the body decreases. Therefore, a body will weigh more on the earth's surface than deep within an underground mine.

-Answered by Anjali Kumari On 18 October 2020:06:27:38 PM


Question 11. Asked on :17 July 2020:05:50:25 PM

 What is the weight of a body at the centre of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero, because the value of 'g' is zero at the centre of the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:17:46 PM


Question 12. Asked on :17 July 2020:05:49:50 PM

 Define universal gravitational constant.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The universal gravitational constant may be defined as the force of attraction between two bodies of unit mass each and placed unit distance a part.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:18:58 PM


Question 13. Asked on :17 July 2020:05:49:20 PM

 What is gravitational force ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation


Question 14. Asked on :17 July 2020:05:48:13 PM

 What will be the kinetic energy needed to project a body of mass m from the earth's surface to infinity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

Required kinetic energy.

= 12 m x ( escape velocity )2

 = 12 m ( √2gR )2

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:21:57 PM


Question 15. Asked on :17 July 2020:05:47:24 PM

 What is full form of geosatinery satellite APPLE ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Ariana Passenger Pay Load Experiment.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:24:46 PM


Question 16. Asked on :17 July 2020:05:46:49 PM

 What is meant by a geostationery satellite ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Refer to point 24 of Glimpses.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:25:29 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 The negative sign showns that the gravitational potential entry of one body is due to the attractive gravitational force exerted by the other body.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:26:03 PM


Question 18. Asked on :17 July 2020:05:42:06 PM

 A simple pendulum is mounted inside a spacecraft. What should be its time period of vibration?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 A body is in a state of weightlessness inside a spacecraft i.e. g=o 

       T=2π lg = 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:28:01 PM


Question 19. Asked on :17 July 2020:05:41:30 PM

 What is the basis of Newton's law of gravitation?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Kepler's law of planetry motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:30:26 PM


Question 20. Asked on :17 July 2020:05:40:27 PM

 What is the basis of Kepler's law of areas of planetary motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Kepler's law of areas is based on the law of conversation of angular momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:31:07 PM


Question 21. Asked on :17 July 2020:05:38:35 PM

 What is the frequency of oscillation of a simple pendulum mounted in a cabin that is freely falling under gravity?


-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 In a freely falling cabin, g = 0.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:32:05 PM


Question 22. Asked on :17 July 2020:05:37:10 PM

 What would happen to an artificial satellite if its orbital velocity is slightly decreased due to some defects in it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The satelite will fall on the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:33:20 PM


Question 23. Asked on :17 July 2020:05:36:12 PM

 Write the most important appliction of geostationery satelite.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 A geostationery satelite can be used to communicate radio, T.V. and telephone signals between any two points of the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:33:43 PM


Question 24. Asked on :17 July 2020:05:35:29 PM

 Write two condition for the exsitence of atmosphere on a planet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

(i) High value of acceleration due to gravity on the planet.

(ii) Low surface temperature on the planet.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:35:05 PM


Question 25. Asked on :17 July 2020:05:33:57 PM

 Two artificial satellite are revolving around the earth, one closer to its surace and othere away rom it. Which has larger speed? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Orbital speed of a satelite revolving at a height h is 

v0 = GMR+H 

Clearly smaller the height h, larger is the orbital speed v0. Hence the satellite revolving closer to the earth's surface has larger speed v0.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:36:23 PM


Answer:

Shruti Srivastva
+7.5 x 10j. energy will be required for the body to escape from the planet.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:39:42 PM


Question 27. Asked on :17 July 2020:05:30:17 PM

 The escape velocity from the earth for a body o 20g is 11kms-1. What will be its value for a body o 100g?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 11.2 kms-1, because the escape velocities does not depend on the mass of the body projected.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:40:17 PM


Question 28. Asked on :17 July 2020:05:28:58 PM

The centripetal force on a satellite revolving around the earth is F. What is the net force on it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

The net force on it IS F.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:42:49 PM


Question 29. Asked on :17 July 2020:05:19:43 PM

The centripetal force on a satellite revolving around the earth is F.

What is the gravitational force due to earth on it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
The gravitational force due to earth on it  is F.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:43:33 PM


Question 30. Asked on :17 July 2020:05:19:03 PM

 What is sence of rotation of a geostationery satellite?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

The sence of rotation of a geostationery satellite  is west to east.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:43:54 PM


Question 31. Asked on :17 July 2020:05:18:39 PM

 What is period of revolution?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
The period of revolution is 24 hours.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:45:57 PM


Question 32. Asked on :17 July 2020:05:18:10 PM

 What is the use of statienory orbit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 By the means of satelites in stationery orbits, television programmes can be transmitted caontinouely from one part of the world to the other parts.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:46:34 PM


Question 33. Asked on :17 July 2020:05:17:40 PM

 What is a parking orbit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

The orbit of a geostationery satelite is called parking orbit.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:48:30 PM


Question 34. Asked on :17 July 2020:05:17:03 PM

 What is Geosynchronous satelite?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
 A satelite which revolves around earth with the same angular speed and in the same direction as the earth rotates about ts own axis is called Geosynchronous satelite.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:52:12 PM



Question 36. Asked on :17 July 2020:05:13:18 PM

 If the kinetic energy of  a satellite revolving in an orbit close to the earth's surface happens to be doubled, will the satelite escape?  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, when the K.E. o the satellite is doubled, its orbital velocity increases √2 times and becomes equal to the escape velocity. So the satellite will escape.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:05:27:05 PM


Question 37. Asked on :17 July 2020:05:12:17 PM

 A sate lite revolving around the earth loses height. What happens to its time period?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 

Time period of a satelite,                     

T = 2π(R+h)3GM.

Clearly when h decreases, T also decreases.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:05:23:34 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 Ve = √2v0 = √2 x 8 = 11.3 kms-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:05:22:12 PM


Question 39. Asked on :16 July 2020:06:05:34 PM

 Why does hydrogen escape from the earth's atmosphere more readily than oxygen? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 This is because the r.m.s. speed of hydrogen molecules is four times that of oxygen molecules.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:06:06:47 PM


Question 40. Asked on :16 July 2020:06:02:45 PM

 Does the escape velocity of a body depend upon the density of a planet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
Yes, the escape velocity of a body depend upon the density of a planet

                         v∝ √p

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:06:03:52 PM


Question 41. Asked on :16 July 2020:06:01:10 PM

 Which has more escape velocity Mercury or Jupiter?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
Jupiter has more escape velocity than Mercury.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:06:02:02 PM


Question 42. Asked on :16 July 2020:05:58:09 PM

 What are the values of the escape velocities for the moon and the sun respectively?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 vmoon = 2.4 kms-1 and vsun = 620 kms-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:59:19 PM


Question 43. Asked on :16 July 2020:05:53:28 PM

 A satelite revolves close to the surface of a planet. How is its orbital velocity related velocity of escape from that planet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

Orbital velocity related velocity of escape from that planet is  ve = √2v0. 

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:56:29 PM


Question 44. Asked on :16 July 2020:05:47:26 PM

Define orbital velocity of a satelite?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
Orbital velocity is the velocity given to an artificial earth's satellite a few hundred kilometres above the earth's surface so that it may start revolving around the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:48:29 PM


Question 45. Asked on :16 July 2020:05:44:30 PM

Write the minimum value of escape velocity in the suace of earth? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
The minimum value of escape velocity in the surface of earth 11.2 km s-1

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:46:09 PM


Question 46. Asked on :16 July 2020:05:41:31 PM

 What is escape velocity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

Escape velocity is defined as the minimum velocity with which a body must be thrown vertically upwards in order that it may just escape the gravitational pull of the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:42:37 PM


Question 47. Asked on :16 July 2020:05:38:50 PM

 From where does a satelite get centripetal force for moving around its planet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The gravitational force of attraction exerted by the planet provides the necessary centripetal force to the satellite?

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:40:15 PM


Question 48. Asked on :16 July 2020:05:37:06 PM

 Why is gravitational potential energy negative?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Because it arises due to attractive forces of gravitation.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:38:04 PM


Question 49. Asked on :16 July 2020:05:33:43 PM

 What is the relational between gravitational intensity and gravitational potential at a point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

Gravitational intensity at a point is equal to the negative of the potential gradient at that point.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:35:36 PM


Question 50. Asked on :16 July 2020:05:31:04 PM

 What is the value of the gravitational intensity at the earth's surface and at the earth's centre?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The value of the gravitational intensity at the earth's surface and at the earth's centre  is 9.8 N kg-1 , zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:32:25 PM


Question 51. Asked on :16 July 2020:05:29:46 PM

 What is the value of gravitational potential energy at infinity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero is the value of gravitational potential energy at infinity.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:30:48 PM


Question 52. Asked on :16 July 2020:05:26:00 PM

 What is the work done in bringing a body of mass M from infinity to the surface of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
 The work done in bringing a body of mass M from infinity to the surface of the earth

                                            GMm/r.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:27:22 PM


Question 53. Asked on :16 July 2020:05:21:06 PM

 What is the effect on our weight due to revolution of the earth about the sun?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 No, effect on our weight due to revolution of the earth about the sun.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:22:12 PM


Question 54. Asked on :16 July 2020:05:18:50 PM

 If the earth rotates faster, how does g change at poles? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The value of g does not change.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:20:25 PM


Question 55. Asked on :16 July 2020:05:15:24 PM

 Suppose the earth stops rotating about its axis. What will be the effect on the weight of bodies?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The weight of the bodies will increase.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:18:00 PM


Question 56. Asked on :16 July 2020:05:11:26 PM

 The earth is acted upon the gravitational force of attraction due to the sun. Then why does the earth not all towards the sun?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The gravitational attraction of the sun provide the centripetal force to keep the earth in stable orbit around the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:13:47 PM


Question 57. Asked on :16 July 2020:01:57:04 PM

 A body of a mass 5 kg is taken to the centre of the earth. What will be its mass there?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The mass of the body will remain 5 kg at the centre of the earth because it remains the same at all places.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:58:15 PM


Question 58. Asked on :16 July 2020:01:54:56 PM

 What will be our weight at the centre of the earth, if the earth were a hollow sphere?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Zer, because the intensity of a gravitational field inside a hollow spare is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:56:04 PM


Question 59. Asked on :16 July 2020:01:52:15 PM

 What is the time period of a simple pendulum at the centre of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 At the centre of the earth, g = o.

∴  T = 2π √1/g = ∞.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:53:12 PM


Question 60. Asked on :16 July 2020:01:47:31 PM

 How does the weight of a body vary enroute from the earth to the moon? would ite inertial mass change and gravitational mass change? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 When taken from earth to moon, the weight of a body gradually decreases to zero. It then increases till at the moon' surface, it becomes mg/6. However, its initial and gravitational masses unchanged.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:49:47 PM


Question 61. Asked on :16 July 2020:01:42:13 PM

 If acceleration due to gravity at a height h and at a depth d below and the surface of the earth are equal, how are h and d related? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 d = 2h

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:44:30 PM


Question 62. Asked on :16 July 2020:01:38:39 PM

 What is thje effect of non - sphericity of te earth on the value of 'g'?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The acceleration due to gravity is minimum at the equator and gradually increases from equator to poles.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:40:36 PM


Question 63. Asked on :16 July 2020:01:36:41 PM

 What is the affect o altitude o acceleration due to gravity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Acceleration due to gravity decreaces with altitude.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:37:54 PM


Question 64. Asked on :16 July 2020:01:34:44 PM

 On what factors does the value of g depend?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) The shape of the earth .

(ii) latitude

(iii) altitude

(iv) depth.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:35:35 PM


Question 65. Asked on :16 July 2020:01:31:24 PM

 Why do different planets have different escapes velocities?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Different planets have different escape velocities (ve √2GM/R) because of their different masses and sizes.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:32:27 PM


Question 66. Asked on :16 July 2020:01:29:58 PM

 Has gravity any effect of internal mass?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 No, gravity is not any effect of internal mass.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:31:01 PM


Question 67. Asked on :16 July 2020:01:26:21 PM

 Which is greater - the attraction of earth for 1 kg of iron or attraction of 1 kr of iron or attraction of 1 kr of iron for the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The two bodies interact gravitationally due to their masses, so they exert equal force on each other but in opposite directions.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:28:43 PM


Question 68. Asked on :16 July 2020:01:23:39 PM

 How much is the torque due to gravity on a body about its centre of mass?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:25:53 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 


-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:20:54 PM


Question 70. Asked on :16 July 2020:01:14:57 PM

 Write an equation for the mean density of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 


p = 3g4πgr

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:15:41 PM


Question 71. Asked on :16 July 2020:01:10:37 PM

 Write an expression for the acceleration due to gravity on earth's surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva


g = GMeRe2 


-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:12:16 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 Fes / FPS = (rps / res)  =  (40 / 1 )2 = 1600:1.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:08:29 PM


Answer:

Shruti Srivastva
F = G     m1m2 / r=  6.67 x 10-11 x1x1 / 0.10    =  6.67 x 10-10 N.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:01:38 PM


Question 74. Asked on :16 July 2020:12:54:34 PM

 The gravitational force between two bodies is 1 N. If the distance between themis doubled, what will be the force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 0.25 N, because F ∝  1 / r2.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:57:33 PM


Question 75. Asked on :16 July 2020:12:52:35 PM

 Do the gravitational forces obey Newton's third law of motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, they obey Newton's third law of motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:53:52 PM


Question 76. Asked on :16 July 2020:12:49:59 PM

 Name the appartus used for the experimental determination of G.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

  The apparatus used for the experimental determination of G Cavedish's torsion balance.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:51:12 PM


Question 77. Asked on :16 July 2020:12:47:48 PM

 Name the scientist who first determined the value of G experimentally

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Lord Cavedish is first determined the value of G experimentally

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:49:19 PM


Question 78. Asked on :16 July 2020:12:45:05 PM

 Which is scalar and which is vector amongst g and G.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 g is a vector and G is a scalar.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:46:51 PM


Question 79. Asked on :16 July 2020:12:42:17 PM

 Give one point of diffrence between g and G.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 While the value of g and varies from the place to place, the value of G remain the same throughout the universe.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:43:30 PM


Question 80. Asked on :16 July 2020:12:38:07 PM

 What are the values of g and G at the centre of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 At the center of the earth g is zero, while G =  6.67 x 10-11 Nm2 Kg-2 .

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:39:23 PM


Question 81. Asked on :16 July 2020:12:35:41 PM

 Do all the bodies fall withe the same constant acceleration in the absence of air resistance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, this acceleration is called acceleration due to gravity. 

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:37:10 PM


Question 82. Asked on :16 July 2020:12:33:32 PM

 What is the diomensional formula of gravitational constant?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
Dimensional formula of gravitational constant = [G] = [M-1L3T-2].

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:34:30 PM


Question 83. Asked on :16 July 2020:12:30:17 PM

 The value of G on the surface of earth is 6.67 x 10-11 Nm2 Kg-2 . What is the its value on the moon?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 G is a universal constant, so its value on the moon = 6.67 x 10-11 Nm2 Kg-2 .

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:32:32 PM


Question 84. Asked on :16 July 2020:12:24:05 PM

 Does the force of attration between two bodies depend upon the presence of other bodies and propoerties of intervening medium ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 No, F = Gm1m/ r   

Is independent of the presence of other bodies and properties of intervening medium.    

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:25:57 PM


Question 85. Asked on :16 July 2020:12:22:50 PM

 State newton's law of gravitation?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Refer to point 2 of glimpses. 

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:23:31 PM


Question 86. Asked on :16 July 2020:12:21:04 PM

 What do you mean by free fall of a body?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The motion of a body under the influence of gravity alone is called a free fall.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:21:43 PM


Question 87. Asked on :16 July 2020:12:18:29 PM

 What is diffrence between gravitation and gravity ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Gravitation is the force of attraction between any two bodies in the universe while gravity refers to the force of attraction between any body and the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:19:22 PM


Question 88. Asked on :05 October 2019:10:22:51 AM

 What is acceleration due to  gravity?

-Added by Himanshi Verma Science » Gravitation

Answer:

priyanshu kumar
 Whenever an object falls towards the earth an acceleration is involved. This acceleration is due to the earth gravitational force. Therefore this acceleration is called acceleration due to gravity.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:02:22:13 PM


Question 89. Asked on :05 October 2019:10:21:09 AM

 What do you mean by Free Fall?

-Added by Himanshi Verma Science » Gravitation

Answer:

priyanshu kumar
When any object falls towards the earth under the gravitational force alone, we say that the object is in free fall.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:02:22:54 PM


Question 90. Asked on :05 October 2019:10:18:00 AM

 What is centripetal force?

-Added by Himanshi Verma Science » Gravitation

Answer:

priyanshu kumar
 When we moves a stone released with thread in a circular path with a certain speed, than it changes direction at every point. The change in direction involves change in velocity and acceleration. The force centre this force is called centripetal force.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:02:23:08 PM


Question 91. Asked on :05 October 2019:10:16:06 AM

What is Gravitational force?

-Added by Himanshi Verma Science » Gravitation

Answer:

priyanshu kumar
 All the heavenly bodies attract each other There is a force which acts on this force is called gravitational force.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:02:23:19 PM


Question 92. Asked on :22 August 2019:10:57:32 AM

Which is more fundamental mass or weight of a body?

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

Mass is more fundamental than weight because the mass of a body remains constant while its weight changes from place to place due to change in the value of g.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:11:02:02 AM


Question 93. Asked on :22 August 2019:10:56:00 AM

 We cannot move finger without disturbing all stars. Why?

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

When we move our finger, the distance between the objects and our finger changes. Hence, the force of attraction changes, disturbing the entire universe, including the stars.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:11:03:48 AM


Question 94. Asked on :22 August 2019:10:54:47 AM

Earth is cotinuously pulling the moon towards its centre, still it does not fall to the earth. Why?

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

Gravitational force of attraction due to earth provides the centripetal force, which keeps the moon in orbit around the earth. More ever, this gravitational force acts perpendicular to the velocity of the moon.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:11:06:00 AM


Question 95. Asked on :22 August 2019:10:53:23 AM

If the density of planet is doubled without any change in its radius, how does g change on the planet?

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Master Purushottam

 It get Double 

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:04:14:47 PM


Question 96. Asked on :22 August 2019:10:51:54 AM

 Is it possible to shield a body from gravitational effects?

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

No, it is not possible to shield a body from gravitational effects because gravitational interaction does not depend upon the nature of the intervening medium.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:11:09:15 AM


Question 97. Asked on :22 August 2019:10:50:32 AM

What is the ratio of the force of attraction between two bodies kept in air and the same distance apart in water?

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

 1:1, because the gravitational force does not depend on the nature of the medium.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:11:10:40 AM


Question 98. Asked on :22 August 2019:10:49:41 AM

Why is G called the universal law of gravitation constant?

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

This is because the value of G is same for any pair of the bodies in the universe. It does not depend on the nature of the medium between the two bodies or on the nature of the bodies themselves.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:11:11:27 AM


Question 99. Asked on :22 August 2019:10:47:04 AM

Why is the law of gravitaion called the universal law?

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

This is because of the fact that the law of gravitation holds good for any pair bodies in the universe whether microscopically small or astronomically large in size.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:10:47:52 AM


Question 100. Asked on :22 August 2019:10:22:18 AM

Relative density of a substances to its density.

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

 Relative density = 

Density of substancesDensity of water 

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:10:28:03 AM


Question 101. Asked on :22 August 2019:10:21:38 AM

Give the S.I unit of relative density.

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

Relative density has no units.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:10:28:06 AM


Question 102. Asked on :22 August 2019:10:20:35 AM

Give two applications of Archimedes principle.

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

 It is used in

(i) designing ships

(ii) Submarines.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:10:28:11 AM


Question 103. Asked on :22 August 2019:10:18:49 AM

State Archimedes principle.

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

 Archimedes principal: When a body is immersed fully or partially in a fluid, it experiences an upward force that is equal to the weight of the fluid dispalced by it.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:10:28:14 AM


Question 104. Asked on :22 August 2019:10:16:43 AM

How does the density of fluid affect the magnitude of buoyancy acting on an object immersed in it?

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

Weight of fluid displaced = pgV Where p is the density. Hence, buoyant force increases with increasing density of fluid.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:10:28:17 AM


Question 105. Asked on :22 August 2019:10:13:13 AM

Why do buildings have wide foundation? 

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan
Buildings have wide foundations to reduce the pressure on ground. Since larger the area, Lesser will be the pressure.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:10:28:19 AM


Question 106. Asked on :22 August 2019:10:12:31 AM

How is pressure related to the thrust exerted on a surface?

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

Pressure= Thrust/Area.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:10:28:31 AM


Question 107. Asked on :22 August 2019:10:11:27 AM

 State and define SI unit of pressure.

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

 Pressure is defined as thrust per unit area .the unit of pressure 

is pascal. One pascal is the pressure exerted when 1N force acts as a surface area of 1m2.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:10:28:34 AM


Question 108. Asked on :22 August 2019:10:10:22 AM

A coins when placed on the surface of water. Give reason. 

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

 The coin sinks as its density is greater than water. 

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:10:28:37 AM


Question 109. Asked on :22 August 2019:10:09:07 AM

State a condition for an object to float when place on the surface of water.

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

A body will float if its density is less than that of water.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:10:28:40 AM


Question 110. Asked on :22 August 2019:10:06:32 AM

Define Thrust.

-Added by Akki chauhan Science » Gravitation

Answer:

Akki chauhan

Force acting perpendicular to a surface is called thrust.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:10:44:28 AM


Question 111. Asked on :12 January 2019:05:37:15 PM

Difference between mass and weight?

  

-Added by khushi chauhan Science » Gravitation

Answer:

Master Purushottam

 Mass:-

1. We can measure of an object by its inertia. 

2. The total quantity of matter contained in an object is called mass of an object.

3. Mass of the object remains constant at all the places.

4. Measurement of mass is done by using a pan or beam balance.

5.Mass of a body cannot change even value of g is zero at any place.


Weight:-

1. Weight=mass ×acceleration 

2. The gravitational force by which earth attracts an object is called weight of the object.

3. Weight of the object is different at all different places.

4. Measurement of weight is done by using a spring balance. 

5. Weight of the object becomes zero if g is zero. 


-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:09:13:04 PM


Question 112. Asked on :12 January 2019:05:34:44 PM

 Difference between mass and weight?

-Added by khushi chauhan General Knowledge » Gravitation

Answer:

Master Purushottam

Mass:- 

1. We can measure mass of an object by its inertia.

2. The total quantity of matter contained in an object is called mass of an object.

3. Mass of the body remains constant at all places. 

4. Measurement of mass is done by using a pan or beam balance. 

5. Mass does not change even value of g is zero at any place.


Weight:-

1. Weight= mass × acceleration.

2. The gravitational force by which earth attracts an object is called weight of the object. 

3. Weight of the object is different at different places.

4. Measurement of weight is done by using a spring balance.

5. Weight of the object becomes zero if g is zero. 

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:09:13:38 PM


Question 113. Asked on :12 January 2019:05:27:17 PM

 What is the relationship between G and g ?

-Added by Himanshi Verma Science » Gravitation

Answer:

Master Purushottam

 Gravitational Constant (G) :-

1. Its value is 6.6734×10-11 Nm2/Kg2.

2. Its value remains constant always and everywhere.

3. Its S.I unit is Nm2/kg2.

4. It is Scaler Quantity. 

 Gravitational acceleration (g):-

1. Its value is 9.8 m/s2.

2. Its value varies at different Places. 

3. Its unit is m/s2.

4. It is a vector Quantity.

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:09:13:56 PM


Question 114. Asked on :09 January 2019:10:49:47 AM

Write the universal law of gravitation. 

-Added by Master Purushottam Science » Gravitation

Answer:

Rahul Kumar
 The law of gravitation states that the force of attraction between any two objects is proportional to the product of their masses and inversely proportional to the square of the distance between them. The law applies to objects anywhere in the universe. Such a law is said to be universal.

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:09:59:39 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link