Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :03 March 2019:01:53:36 PM

 अमेरिका मित्र राष्ट्र में कब शामिल हुआ ?

-Added by Himanshi Verma Science » History

Answer:

Himanshi Verma

 In 1917

-Answered by Himanshi Verma On 04 March 2019:02:50:47 PM


Question 2. Asked on :15 February 2019:03:40:36 PM

भारत का राष्ट्रीय गान " जन गन मन " को सविधान सभा में कब अपनाया गया?

-Added by khushi chauhan History » History

Answer:

Himanshi Verma

 24 january 1950.

-Answered by Himanshi Verma On 16 February 2019:05:29:53 PM


Question 3. Asked on :24 January 2019:05:01:18 PM

 हम्पी का खंडर किस राज्य में स्थित है ?

-Added by khushi chauhan History » History

Answer:

Himanshi Verma

हम्पी का खँडहर कर्नाटक राज्य में है | 

-Answered by Himanshi Verma On 24 January 2019:05:04:41 PM


Question 4. Asked on :20 January 2019:08:50:35 AM

 वास्को डी गामा की मृत्यु कब हुई?

-Added by Nitish kumar General Knowledge » History

Answer:

Himanshi Verma

 24 may 1524

-Answered by Himanshi Verma On 20 January 2019:04:25:45 PM


Question 5. Asked on :15 January 2019:04:46:54 PM

  Which king started the organization of Kumbh fair at Allahabad?

-Added by roma khurana History » History

Answer:

Himanshi Verma

  Harshvardhana

-Answered by Himanshi Verma On 16 January 2019:06:02:37 PM


Question 6. Asked on :15 January 2019:04:39:36 PM

 Which among the following Kavya of Sanskrit, deal with court intrigues & access to power of Chandragupta Maurya?

-Added by roma khurana History » History

Answer:

Himanshi Verma

 Mudrarakshahsa

-Answered by Himanshi Verma On 16 January 2019:06:02:13 PM


Question 7. Asked on :15 January 2019:04:24:04 PM

पश्चिमी घाट  तथा पूर्वी घाट के मध्ये अन्तेर स्पष्ट करे ? 

-Added by roma khurana General Knowledge » History

Answer:

Himanshi Verma

  पूर्वी घाट तथा पश्चिमी घाट


पूर्वी घाट
(i) पूर्वी घाट पूर्वी तट के समानांतर स्थित है। 
(ii) ये, दक्षिण के पठार के पूर्वी सिरे का निर्माण करते है। 
(iii) पूर्वी घाट महानदी घाट (उड़ीसा में) से दक्षिण में नीलगिरि (तमिलनाडु) तक फैले हुए है। 
(iv) पूर्वी घाट के अंतर्गत महेन्द्रगिरि, अन्नामलाई, जावेडी, शेवराय पहाड़ियाँ आती है। 
(v) पूर्वी घाट का सबसे ऊँचा शिखर महेन्द्रगिरि (1,500 मी.) है
पश्चिमी घाट
(i) पश्चिमी घाट पश्चिमी तट के समानांतर स्थित है।
(ii) ये दक्षिण के पठार के पश्चिम सिरे का निर्माण करते है l
(iii) पश्चिमी घाटी अरब सागर के तट पर उत्तर से दक्षिण की ओर गुजरात से केरल तक फैले है
(iv) पश्चिमी घाट के अंतर्गत साह्ययाद्रि, नीलगिरि, कार्डामम, अनाईमुंडी पहाड़ियाँ आती है।
(v) इस भाग के शिखर ऊँचे है जैसे अनाईमुंडी (2,695 मी.) तथा डोडा बेटा ((2,633 मी.) है

-Answered by Himanshi Verma On 19 January 2019:04:29:01 PM


Question 8. Asked on :15 January 2019:11:09:32 AM

 वन कानूनों का चरवाहों के जीवन पर क्या प्रभाव पड़े ?

-Added by Akki chauhan History » History

Answer:

khushi chauhan

  उन्हें जंगलो में जाने से रोक दिया गया क्योकि वे अपने जानवरों को जंगल में चराने के लिए लेकर जाते थे | जिससे जंगल नष्ट होते जा रहे थे  |


-Answered by khushi chauhan On 19 January 2019:05:09:58 PM


Question 9. Asked on :11 January 2019:08:41:19 AM

 Why Egyptians is not make pharaohs nose ? 

-Added by Rohit Rajput History » History


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

All Tags by Subjects: