Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :04 June 2020:02:19:12 AM

 Which is the latest release of windows client operating system?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
June 26, 2020.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:02:45 PM


Question 2. Asked on :04 June 2020:02:16:04 AM

 Which key combination is used to minimize all open and displays in the screen?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
windows key.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:02:18 PM


Question 3. Asked on :04 June 2020:02:15:15 AM

 What is the binary value o 'A'?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
01000001

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:01:42 PM


Question 4. Asked on :04 June 2020:02:14:40 AM

 How many layers in the TCP/IP protocol layers?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
4

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:01:21 PM


Question 5. Asked on :04 June 2020:02:13:38 AM

 Which is the maximum number of primary partitions can be created on a hard disk?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
4

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:01:00 PM


Question 6. Asked on :04 June 2020:02:12:16 AM

 Which one is the default 'Word Processor' for Microsoft Windows?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Wordpad. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:00:40 PM


Question 7. Asked on :04 June 2020:02:11:31 AM

 Which one is a text editor for Microsoft Windows?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Notepad.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:00:18 PM


Question 8. Asked on :04 June 2020:02:10:22 AM

 Write the maximum number of row supported by excel 2007 spreadsheet?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
10,48,576

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:59:36 PM


Question 9. Asked on :04 June 2020:02:07:01 AM

 The basic units of a excel spreedsheet where we enter data is called?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Ms excel.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:59:07 PM


Question 10. Asked on :04 June 2020:02:05:48 AM

 Which is the extension type of the excel 2007 files?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
xlsx

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:58:44 PM


Question 11. Asked on :04 June 2020:02:04:53 AM

 A computer use which type of number system to calculate and to store data?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Binary number system.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:57:54 PM


Question 12. Asked on :04 June 2020:02:03:16 AM

 A folder in windows computer can't be made with the name?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
CON, PRN, NUL, etc. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:33:41 PM


Question 13. Asked on :04 June 2020:02:01:38 AM

 Who is also known as the father of indian supercomputing?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Bhatkar.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:33:10 PM


Question 14. Asked on :04 June 2020:02:00:41 AM

 Which one is the latest one from param SuperSries computers?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
PARAM. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:56:53 PM


Question 15. Asked on :04 June 2020:02:00:05 AM

 Which computer program converts assembly language to machine language?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Assembler.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:56:31 PM


Question 16. Asked on :04 June 2020:01:59:35 AM

 Which protocol is used to send e-mail?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
SMTP.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:55:15 PM


Question 17. Asked on :04 June 2020:01:58:54 AM

 Which protocol is used to received e-mail?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
IMAP.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:34:43 PM


Question 18. Asked on :04 June 2020:01:49:46 AM

 Which one of the following is a programming languages 

(a) HTTP 

(b) HTML

(c) HP ML

(d) FTP


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
(c) HP ML

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:35:36 PM


Question 19. Asked on :04 June 2020:01:47:31 AM

 In computer world, Trojan refer to 

(a) virus

(b) Malware

(c) worm

(d) spyware

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
(a) virus

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:35:53 PM


Question 20. Asked on :04 June 2020:01:46:10 AM

 Which of the following is not a web browser?

(a) MOSAIC

(b) WWW

(c) FACEBOOK

(d) Netscape navigator

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
(b) WWW

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:36:42 PM


Question 21. Asked on :04 June 2020:01:45:13 AM

 computer hard disk war frist introduced in 1956 by which company? 


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
IBM

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:38:13 PM


Question 22. Asked on :04 June 2020:01:44:29 AM

 Which one is the first fully supported 64 bit operating system?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
LINUX

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:38:42 PM


Question 23. Asked on :04 June 2020:01:42:44 AM

 .GIF is an extension of which file?

(a) Image file

(b) video file

(c) Audio file 

(d) word file

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
(b) video file

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:39:17 PM


Question 24. Asked on :04 June 2020:01:41:43 AM

 Where is the headquarter of Microsoft office located?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Redmond, Washington, United States. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:40:10 PM


Question 25. Asked on :04 June 2020:01:40:48 AM

 Mac operating system is developed by which company?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Apple.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:41:03 PM


Question 26. Asked on :04 June 2020:01:39:57 AM

 1024 bit is equal to how many byte?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
128

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:54:44 PM


Question 27. Asked on :04 June 2020:01:38:38 AM

 Number of layer in the OSI(open systems interconnection) model?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva

7

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:54:26 PM


Question 28. Asked on :04 June 2020:01:35:54 AM

 Which of the following is not an  operating system?

(a) DOS

(b) MAC

(c) C

(d) Linux

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
(d) Linux

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:41:38 PM


Question 29. Asked on :04 June 2020:01:35:16 AM

 A dual layer blue ray disc can store data upto how many GB?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva

 50

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:53:39 PM


Question 30. Asked on :04 June 2020:01:32:54 AM

 Firewall in computer is used for?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Defense in Network Security. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:41:54 PM


Question 31. Asked on :04 June 2020:01:26:33 AM

 Which programming language is exclusively used for artiicial intelligence?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Java.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:42:56 PM


Question 32. Asked on :04 June 2020:01:25:51 AM

 What is the name of first computer virus?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Brain.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:43:26 PM


Question 33. Asked on :04 June 2020:01:25:06 AM

 Which of the following programming language is used to create programs like applets?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Java

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:43:53 PM


Question 34. Asked on :04 June 2020:01:24:32 AM

 Which one is the first web browser invented in the 1990?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
WWW

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:44:22 PM


Question 35. Asked on :04 June 2020:01:23:10 AM

How many number of bit used by the IPv6 address?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
128 BITS.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:44:53 PM


Question 36. Asked on :04 June 2020:01:22:40 AM

 Which one is the first search engine in internet?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Archie.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:45:19 PM


Question 37. Asked on :04 June 2020:01:21:05 AM

 Linus torvalds develop which operating system?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Linux.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:45:56 PM


Question 38. Asked on :04 June 2020:12:59:38 AM

 Which operating system is developed by and used by Apple Inc?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Mac OS.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:46:26 PM


Question 39. Asked on :04 June 2020:12:58:48 AM

 Who first developed QWERTY beyboard used in computer and phones?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Christopher Latham Sholes. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:07:01 PM


Question 40. Asked on :04 June 2020:12:58:02 AM

 One terabyte (1 TB) is equal to how many GB?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
1000

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:46:57 PM


Question 41. Asked on :04 June 2020:12:14:53 AM

 India's first super computer PARAM 8ooo is installed in which year?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
1991


-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:47:23 PM


Question 42. Asked on :04 June 2020:12:14:08 AM

 India's first super computer PARAM 8ooo was installed in.

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
1991

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:48:00 PM


Question 43. Asked on :04 June 2020:12:13:36 AM

 Which one is the current fastest supercomputer in india?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Pratyush.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:48:39 PM


Question 44. Asked on :04 June 2020:12:13:08 AM

 Which one is the first word processor application?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Electric pencil.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:49:14 PM


Question 45. Asked on :04 June 2020:12:12:41 AM

 Which one is the first high level programming language?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Plankalkul.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:49:57 PM


Question 46. Asked on :04 June 2020:12:11:59 AM

 Who is known as the father of internet?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
 Vint Cerf.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:50:29 PM


Question 47. Asked on :04 June 2020:12:07:32 AM

 When NASSCOM (national associate of software and services companies) was eastablished?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
1 March 1988.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:51:04 PM


Question 48. Asked on :04 June 2020:12:07:11 AM

 Who is the father of super computer?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Seymour Cray.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:51:38 PM


Question 49. Asked on :03 June 2020:11:49:57 PM

 Who programmed the first computer game space war in 1962?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Steve Rusell.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:52:26 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link