Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :19 August 2020:06:01:33 PM

What is solvent?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
The component of the solution that dissolves the other component in it is called the solvent. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:02:32 PM


Question 2. Asked on :19 August 2020:05:59:32 PM

What is mixture?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
Mixtures are constituted by more than one kind of pure form of matter. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:00:47 PM


Question 3. Asked on :19 August 2020:05:58:13 PM

What is dilute?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
Depending upon the amount of solute present in a solution, it can be called a dilute. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:58:49 PM


Question 4. Asked on :19 August 2020:05:56:21 PM

What is a non-saturated solution?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
If the amount of solute contained in a solution is less than the saturated level, it is called an unsaturated solution. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:57:07 PM


Question 5. Asked on :19 August 2020:05:54:58 PM

What is solubility? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
The amount of solute present in the saturated solution at this temperature is called its solubility. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:55:23 PM


Question 6. Asked on :19 August 2020:05:53:30 PM

What is a saturated solution?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
When no more solute can be dissolved in a solution at a given temperature, it is called a saturated solution. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:54:02 PM


Question 7. Asked on :19 August 2020:05:52:25 PM

What is heterogenous? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
It has a non- uniform composition.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:52:51 PM


Question 8. Asked on :19 August 2020:05:50:45 PM

What is homogenous? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
It has a uniform composition.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:51:18 PM


Question 9. Asked on :06 August 2020:05:42:36 PM

 What are matter?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva

Matter, material substance that constitutes the observable universe and, together with energy, forms the basis of all objective phenomena.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:34:26 PM


Question 10. Asked on :06 August 2020:05:41:11 PM

What is matter?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 11. Asked on :06 August 2020:05:40:54 PM

 What are solute?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
In order to be a true solution, a mixture must be stable. ... This is because the dissolved particles in a solution are very small, usually less than 1 nm in diameter. Solute particles can be atoms, ions, or molecules, depending on the type of substance that has been dissolved.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:35:38 PM


Question 12. Asked on :06 August 2020:05:40:16 PM

 What is solute?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
In order to be a true solution, a mixture must be stable. ... This is because the dissolved particles in a solution are very small, usually less than 1 nm in diameter. Solute particles can be atoms, ions, or molecules, depending on the type of substance that has been dissolved.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:36:05 PM


Question 13. Asked on :06 August 2020:05:39:47 PM

 What are heterogeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
A heterogeneous mixture is a mixture that is non-uniform and contains smaller component parts.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:36:51 PM


Question 14. Asked on :06 August 2020:05:39:25 PM

 What is heterogeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
A heterogeneous mixture is a mixture that is non-uniform and contains smaller component parts.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:37:06 PM


Question 15. Asked on :06 August 2020:05:39:08 PM

 What are hoemegeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
A homogeneous mixture is a mixture throughout the solution in which the composition is uniform. The saltwater mentioned above is homogeneous due to the even distribution of the dissolved salt throughout the entire sample of saltwater.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:37:19 PM


Question 16. Asked on :06 August 2020:05:38:48 PM

 What is homegeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
A homogeneous mixture is a mixture throughout the solution in which the composition is uniform. The saltwater mentioned above is homogeneous due to the even distribution of the dissolved salt throughout the entire sample of saltwater.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:39:49 PM


Question 17. Asked on :06 August 2020:05:38:23 PM

 What is suspension?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
In suspension the particles are visible by naked eyes.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:12:20 PM


Question 18. Asked on :06 August 2020:05:38:03 PM

 What are suspension?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Anjali Kumari
Suspension: A suspension is a heterogeneous mixture in which solids are dispersed in liquids. The solute particles in suspension do not dissolve but remain suspended throughout the medium. For example Paints, Muddy water chalk water mixtures etc.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:46:40 PM


Question 19. Asked on :06 August 2020:05:37:47 PM

 What are solution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
Solution, in chemistry, a homogenous mixture of two or more substances in relative amounts that can be varied continuously up to what is called the limit of solubility. The term solution is commonly applied to the liquid state of matter, but solutions of gases and solids are possible.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:40:20 PM


Question 20. Asked on :06 August 2020:05:37:19 PM

  What is solution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
Solution, in chemistry, a homogenous mixture of two or more substances in relative amounts that can be varied continuously up to what is called the limit of solubility. The term solution is commonly applied to the liquid state of matter, but solutions of gases and solids are possible.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:40:36 PM


Question 21. Asked on :06 August 2020:05:26:54 PM

Write difference between evaporation and boiling? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
Evaporation is a normal process that occurs when the liquid form changes into the gaseous form; while causing an increase in the pressure or temperature. Boiling is an unnatural process where the liquid gets heated up and vaporized due to continuous heating of the liquid.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:41:39 PM


Question 22. Asked on :06 August 2020:05:26:20 PM

Write one example of heterogeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva

 concrete.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:41:55 PM


Question 23. Asked on :06 August 2020:05:25:43 PM

Write one example of homegeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva

 oil and water. 

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:42:35 PM


Question 24. Asked on :06 August 2020:05:25:14 PM

Write one example of suspension?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
muddy water.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:43:19 PM


Question 25. Asked on :06 August 2020:05:24:40 PM

Write one example of solution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva

 sugar solution

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:43:37 PM


Question 26. Asked on :06 August 2020:05:24:21 PM

What are solute?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
solute is a substance that can be dissolved by a solvent to create a solution. A solute can come in many forms. It can be gas, liquid, or solid. The solvent, or substance that dissolves the solute, breaks the solute apart and distributes the solute molecules equally.\

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:44:05 PM


Question 27. Asked on :06 August 2020:05:23:24 PM

What is solute?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Anjali Kumari
. The component of a solution that changes its state in forming the solution or the component that is not present in excess; the substance that is dissolved in another substanceCompare solven

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:21:23 PM


Question 28. Asked on :06 August 2020:05:22:45 PM

Is suspension is homegeneous or heterogeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva

 

heterogeneous

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:44:49 PM


Question 29. Asked on :06 August 2020:05:22:12 PM

Is suspension is heterogeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva

 yes.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:45:24 PM


Question 30. Asked on :06 August 2020:05:21:36 PM

Is suspension is homegeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva

 no

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:45:44 PM


Question 31. Asked on :05 October 2019:11:15:39 AM

 What are the characterstics of the particles of matter?

-Added by Himanshi Verma Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

priyanshu kumar

1) Particles of matter have spaces between them .

2) Particles of matter are continuously moving.

3) Particles of matter attract each other.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:01:06:17 PM


Question 32. Asked on :05 October 2019:11:12:46 AM

What is evaporation?

-Added by Himanshi Verma Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

priyanshu kumar
The phenomenon of change of a liquid into vapours at any temprature below its melting point is called evaporation.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:01:06:50 PM


Question 33. Asked on :21 August 2019:11:04:19 PM

 At which the solid and liquid states of substances can exist together?

-Added by Akki chauhan Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Master Purushottam

0 degree celcius

-Answered by Master Purushottam On 21 August 2019:11:25:29 PM


Question 34. Asked on :21 August 2019:11:01:33 PM

 Define condensation.

-Added by Akki chauhan Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Master Purushottam

 The change of solid state into liquid state on cooling. this is called condensation

-Answered by Master Purushottam On 21 August 2019:11:27:27 PM


Question 35. Asked on :14 January 2019:05:43:06 PM

 How can we seprate a mixture of salt and Ammonium Chloride?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Master Purushottam
By the process of sublimation

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:02:19 AM


Question 36. Asked on :12 January 2019:10:38:08 AM

What is meant by a substance?

-Added by Rohit Rajput Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Nishant Verma
Mixtures are constituted by more than one kind of pure form of matter,known as a substance.

-Answered by Nishant Verma On 17 October 2019:02:44:19 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link