Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :13 July 2020:01:53:39 PM

 Two objects of masses 2 kg and 4kg are having the same magnitude of momentum. Find the ratio of there speed.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 m1v1=m2v2 ⇒ v1: v2 = m2:m1 = 4:2 =2:1

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:55:02 PM


Question 2. Asked on :11 July 2020:06:32:12 PM

 What is normal reaction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Is the force of reaction on a body due to the surface on which it is placed. It acts perpendicular on the surface of contact.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:32:54 PM


Question 3. Asked on :11 July 2020:06:28:58 PM

 What is dry friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The orce of friction between solid surface in contact is called dry friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:29:28 PM


Question 4. Asked on :11 July 2020:02:06:56 PM

 Write the relation between newton and dyne.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 1 newton = 105 dyne.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:02:07:57 PM


Question 5. Asked on :11 July 2020:02:04:42 PM

 Define one dyne.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 One dyne is defined as the force which produces an acceleration of 1cms-2 in a body of mass 1 gram.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:02:05:29 PM


Question 6. Asked on :11 July 2020:02:02:12 PM

 Define one newton force.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 One Newton is defined as the force which produces an acceleration to 1 cms-2 in a body of mass 1 gram.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:02:03:03 PM


Question 7. Asked on :11 July 2020:01:57:27 PM

 State Newton's Second law of motion.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Newton's second law of motion states that the rate of change of momentum of a body is directly proportional to the applied force and the change in momentum takes takes place in the direction of the applied force.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:59:07 PM


Question 8. Asked on :11 July 2020:01:55:18 PM

 What is the ratio of SI to the CGS units of momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The ratio of SI to the CGS units of momentum 105

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:56:41 PM


Question 9. Asked on :11 July 2020:01:52:50 PM

What are the SI and CGS units of momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The SI unit of momentum is kg ms-1 and CGS unit of momentum is g cms-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:54:09 PM


Question 10. Asked on :11 July 2020:01:51:06 PM

 Write the dimension of momentum.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 [MLT-1]

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:51:56 PM


Question 11. Asked on :11 July 2020:01:49:32 PM

 Name the scientist who first introduced the concept of momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Issac Newton.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:50:46 PM


Question 12. Asked on :11 July 2020:01:44:24 PM

 A piece of cork is floating on water. what is the net force acting on it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero. because the weight of the piece of cork is balanced by the upthrust of water on it.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:45:38 PM


Question 13. Asked on :11 July 2020:01:40:10 PM

 State Newton's law of motion.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 According to Newton's first law of motion, every body continues in its state of rest or of uniform motion, unless an external force is applied to change that state.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:41:48 PM


Question 14. Asked on :11 July 2020:01:38:11 PM

 Name the scientist who first gave the laws of motion.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Issac Newton.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:39:43 PM


Question 15. Asked on :11 July 2020:01:35:49 PM

 Define internal mass of a body?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Internal mass of a body is equal to the force required to produce unit acceleration in the body.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:36:46 PM


Question 16. Asked on :11 July 2020:01:34:10 PM

 What give measure of inertia?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Mass of a body.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:35:31 PM


Question 17. Asked on :11 July 2020:01:31:16 PM

 Define the term interia.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Inertia is the inherent property of a material body by virtue of which it cannot change, by itself, its state of rest of uniform motion in a straight line.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:32:03 PM


Question 18. Asked on :11 July 2020:01:27:50 PM

 State Galileo's law of interia

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 A body moving in a straight line with a certain speed will continue moving in the same straight line with the same speed in the absence of any external force.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:29:30 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link