Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :13 July 2020:01:51:16 PM

 Athlete runs a certain distance before long jump. Name the law that explains it.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

The law that explains it is the law of interia.


-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:52:32 PM


Question 2. Asked on :13 July 2020:01:48:01 PM

 A tennis ball of mass 'm' strikes the massive wall with vel 'v' and traces the same path./ Calculate the change in momentum.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Change in momentum =m(-v)-mv- -2mv.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:50:10 PM


Answer:

Shruti Srivastva
the name given to this property of the body is interia.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:47:35 PM


Question 4. Asked on :13 July 2020:01:40:36 PM

 Action and reaction are equal and opposite. Why cannot they cancel each other?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva
As the action and reaction forces act on different bodies, they cannot each other.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:44:09 PM


Question 5. Asked on :13 July 2020:01:39:37 PM

 Action and reaction forces do not balance each other. Why?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 As the action and reaction forces act on different bodies, they cannot each other.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:42:23 PM


Question 6. Asked on :13 July 2020:01:34:43 PM

 What is the need of banking a circular road?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 When the circular road is is banked, the horizontal component of the normal reaction of the road provide the necessary centripetal force for the vehicle to move it along the curved path.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:37:21 PM


Question 7. Asked on :13 July 2020:01:31:49 PM

 What happens to coefficient of friction, when weight of body is doubled?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The coeficient of friction remains unchanged.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:34:17 PM


Question 8. Asked on :13 July 2020:01:30:46 PM

 What is the unit of coeficient of limiting friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The coefficient of limiting friction is the ratio of two forces, so it has no unit.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:33:06 PM


Question 9. Asked on :13 July 2020:01:27:21 PM

 What is friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Friction is the opposing force which comes onto play between the surfaces in contact, when one body moves or tends to move over the surface of another body

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:28:29 PM


Question 10. Asked on :13 July 2020:01:23:40 PM

 Give and state the SI unit of force. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The SI unit of force is Newton. One newton is the force which produces an acceleration of 1 ms-2 in a body of mass one kg.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:25:09 PM


Question 11. Asked on :13 July 2020:12:43:47 PM

 From which Newtons law of motion, the definition of force comes?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 From first law of motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:45:47 PM


Question 12. Asked on :13 July 2020:12:41:21 PM

 Define impulse?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Impulse is the total eect of a large force which acts for a short time to produce a finite change in momentum. 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:42:16 PM


Question 13. Asked on :13 July 2020:12:36:12 PM

 How many newtons make one kg wt.?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 1 kg = 9.8 N.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:37:26 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 No quantity remains constant because the directions of all these vector change from instant to instant. However, the magnitudes of all these quantities remain constant.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:33:31 PM


Question 15. Asked on :12 July 2020:02:02:45 PM

 When a body moves in a circular path , which thing experiences a centrifugal force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The agency forcing the body to move in a circular path experiences the centrifugal force.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:02:04:58 PM


Question 16. Asked on :12 July 2020:02:00:11 PM

 Does the angle banking depend on the mass of the vehicle?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No, the angle of banking does not depend on the mass of the vehicle. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:02:01:33 PM


Question 17. Asked on :12 July 2020:01:56:14 PM

 What provides the centripetal force to a car taking a turn on a level road?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The force of friction between the types an the road provides the necessary centripetal force to the car for taking a turn on a level road.   

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:57:40 PM


Question 18. Asked on :12 July 2020:01:54:00 PM

 Which is real among the centripetal and centripetal forces?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva
Centripetal force is real among them.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:55:31 PM


Question 19. Asked on :12 July 2020:01:51:41 PM

 Can a centripetal force produce rotation?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 NO. A centripetal force can move a body along a circular path but cannot produce rotational motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:52:25 PM


Question 20. Asked on :12 July 2020:01:48:04 PM

 What furnishes the centripetal force for the electrons to go around the nucleus?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The electrostatic attraction on the electrons due to the nucleus.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:50:08 PM


Question 21. Asked on :12 July 2020:01:45:37 PM

 What provides the centripetal force to a satellite revolving around the earth?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Gravitational force of attraction on the satellite due to the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:47:07 PM


Question 22. Asked on :12 July 2020:01:42:22 PM

A body is moving along a circular path such that its speed is always constant. Should there be a force acting on the body?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, a centripetal force must be acting on the body.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:44:33 PM


Question 23. Asked on :12 July 2020:01:40:34 PM

 Why are rockets given conical shape?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Conical shape of the rockets reduce atmospheric friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:41:27 PM


Question 24. Asked on :12 July 2020:01:38:23 PM

 It is easier to roll a barrel than to pull it along the road. Why?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 This is because rolling friction is less than the sliding friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:39:38 PM


Question 25. Asked on :12 July 2020:01:36:19 PM

 Define angle of friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angle of friction is the angle which the resultant of limiting friction and the normal reaction makes with the normal reaction.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:36:51 PM


Question 26. Asked on :12 July 2020:01:34:25 PM

 Does the force of friction depend on the area of contact?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No, the force of friction does not depend on the area of contact

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:35:44 PM


Question 27. Asked on :12 July 2020:01:32:20 PM

 Give an example of of the use of friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The friction between our feet and the ground helps us to move forward.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:33:09 PM


Question 28. Asked on :12 July 2020:01:26:43 PM

 A body is just sliding down an inclined plane due top its own weight. What is the relation between angle of inclination and angle of repose? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angle of inclination=Angle of repose.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:31:38 PM


Question 29. Asked on :12 July 2020:12:13:34 PM

 What is the angle between frictional and instantaneous velocityu of a body moving over a surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 As the force of friction always opposes the relative motion so, the angle is 180°

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:15:35 PM


Question 30. Asked on :11 July 2020:06:45:14 PM

 Which is greater out of static friction, limiting friction and kinetic friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Limitin friction is greatest than other.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:46:26 PM


Question 31. Asked on :11 July 2020:06:44:23 PM

 On what actors does the coefiicient of friction depend?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The coefficient o friction depends on (i) nature of the surface in contact and (ii) nature of motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:46:58 PM


Question 32. Asked on :11 July 2020:06:42:57 PM

 Is rolling friction more than sliding friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No, rolling friction is less than sliding friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:43:45 PM


Question 33. Asked on :11 July 2020:06:40:58 PM

 What is the relation between angle o friction and angle of repose?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angle of friction = Angle of repose.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:42:17 PM


Question 34. Asked on :11 July 2020:06:39:01 PM

 What is the unit of coeffient of limiting friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The coefficient of limiting riction has no units.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:40:08 PM


Question 35. Asked on :11 July 2020:06:36:30 PM

 Define the coefficient of limiting friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The coefficient of limiting friction isdefined as the ratio of limiting friction to the normal reactions.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:37:31 PM


Question 36. Asked on :11 July 2020:06:34:34 PM

 Define limiting friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The maximum force of static friction which comes into play when a body is called limiting friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:35:12 PM


Question 37. Asked on :11 July 2020:06:30:12 PM

 What is wet friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The force between asolid surface and a liquid surface is called wet friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:30:44 PM


Question 38. Asked on :11 July 2020:06:27:05 PM

 A bus weighieng 900 kg is at rest on the bus stand. What is the linear momentum of the bus?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero is the linear momentum of the bus.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:28:26 PM


Question 39. Asked on :11 July 2020:06:24:49 PM

 The dimensional formula of impulse is MLT-1 Name another physical quantity having the same dimensional?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Linear momentum has same dimensions as the impulse.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:26:28 PM


Question 40. Asked on :11 July 2020:06:23:44 PM

 Write the SI unit of impulse?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The SI unit of impule is Ns.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:24:20 PM


Question 41. Asked on :11 July 2020:06:22:32 PM

 Is impulse a scalar or vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Impulse is a vector quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:23:23 PM


Question 42. Asked on :11 July 2020:06:21:33 PM

 Can a rocket operate in free space?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, a rocket operate in free space.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:22:11 PM


Question 43. Asked on :11 July 2020:06:19:17 PM

 The total momentum of the universe remains constant. Is this statement true?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes. As no external force can be applied on the universe, so its total momentum remains constant.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:20:34 PM


Question 44. Asked on :11 July 2020:06:16:24 PM

 A bomb explodes in mid-air into two equal fragments. What is the relation between the direction of motion of the two fragments?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The two fragments will fly off in exactly opposite directions.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:18:29 PM


Question 45. Asked on :11 July 2020:06:11:25 PM

 Vehicle stop on applying brakes. Does this Phenomenonviolate the principle of conservation of momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No, it is true not violate the law of conservation of momentum because ana external force is acting on the system.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:13:13 PM


Question 46. Asked on :11 July 2020:06:10:05 PM

 What is the principle of working of a rocket?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Law of conservation o linear momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:10:52 PM


Question 47. Asked on :11 July 2020:06:08:26 PM

 Will the momentum remain conserved if some external force acts on the system?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No, it is true only for an isolated system.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:09:28 PM


Question 48. Asked on :11 July 2020:06:05:34 PM

 State the principle of conversation of linear momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 If no external force acts on a system, the momentum of the system remain constant.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:06:31 PM


Question 49. Asked on :11 July 2020:06:03:34 PM

A person sitting in the compartment of a train moving with uniform speed throws a ball in the upward direction what toa person standing outside?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Parabolic to the person standing outside.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:05:01 PM


Answer:

Shruti Srivastva

The path of the ball will appear to him Vertically downwards

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:00:46 PM


Question 51. Asked on :11 July 2020:05:56:29 PM

 Which of Newton's laws of motion is involved in rocket propulsion? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Newton's Third law of motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:05:57:59 PM


Question 52. Asked on :11 July 2020:05:53:36 PM

 A lift is going up with an acceleration 2g. A man is inside the lift and his mass is m. What will be the reaction of the floor on the man?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Let R be the reaction, then

R-mg=2mg 

R=3 mg.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:05:55:23 PM


Question 53. Asked on :11 July 2020:05:50:28 PM

 What are the condition for maximum and minimum pull of a lift on a supporting cable.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 When the lift is falling freely, the pull of the cable is minimum (zero). When the lift is moving up with some acceleration, then the pull is maximum. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:05:51:48 PM


Question 54. Asked on :11 July 2020:05:46:49 PM

A person is standing on a weighing machine placed near a door. What would be the effect on the reading of the machine if a person pulls downwards?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The reading in the weighing machine will decrease.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:05:49:15 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 The reading in the weighing machine will increase.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:05:46:08 PM


Question 56. Asked on :11 July 2020:05:40:31 PM

 The two ends of a spring balance a pulled each by a force o 10 kg weight. What will be the reading of the spring balance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 the reading of the spring balance will be 10 kg

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:05:42:21 PM


Question 57. Asked on :11 July 2020:05:38:34 PM

Write the second law of motion in vector form?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Anjali Kumari
Newton's Second Law, F = ma is a vector equation. It says that the net force (a vector) acting on a mass m (a number) causes an acceleration (a vector) of the object in the same direction as the net force. ... Since acceleration is given by the change of velocity divided by elapsed time, the velocity doesn't change.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:28:26 PM


Question 58. Asked on :11 July 2020:02:08:36 PM

 Is it correct to say that the second law of motion is the real law of motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes , because both the first and third law of motions are contained in the second law of motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:02:09:47 PM


Question 59. Asked on :11 July 2020:01:48:06 PM

 Which law of motion gives the measure of force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Newton's second law of motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:49:02 PM


Question 60. Asked on :11 July 2020:01:46:50 PM

 How does Newton's first law of motion define force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Anjali Kumari
Newton's first law states that every object will remain at rest or in uniform motion in a straight line unless compelled to change its state by the action of an external force. This is normally taken as the definition of inertia. ... For an external applied force, the change in velocity depends on the mass of the object

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:49:57 PM


Question 61. Asked on :11 July 2020:01:25:54 PM

 What is flaw in the law?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 This law is wrong. In practice, a force is required to counter the opposing force of friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:26:45 PM


Question 62. Asked on :11 July 2020:01:22:37 PM

 State Aristotelian law of motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Aristotelian law of motion states that an external force is required to keep a body in motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:24:43 PM


Question 63. Asked on :11 July 2020:01:17:27 PM

 Is any external force required to keep a body in uniform motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No. External force required to keep a body in uniform motion?

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:21:18 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link