Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :07 February 2020:09:39:20 AM

What is full form o ATP?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

Akki chauhan
Adenosine Tri phosphate.

-Answered by Akki chauhan On 07 February 2020:09:42:12 AM


Question 2. Asked on :07 February 2020:09:36:26 AM

What is full form of DNA?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

priyanshu kumar
Deoxyribo Nucleic Acid.

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:51:05 PM


Question 3. Asked on :10 October 2019:07:34:05 PM

Which organ of the body produces the fluid known as bile?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Process

Answer:

priyanshu kumar
Liver produces a digestive fluid known as bile. Liver releases Bile into Gall Bladder, a small, pear-shaped organ located just below your liver in the upper right side of your abdomen.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:07:22 PM


Question 4. Asked on :07 October 2019:11:13:39 AM

"If there were no algae there would be no fish in the sea". Comment.

-Added by Himanshi Verma Biology » Life Process

Answer:

Himanshi Verma
Algae are the main source of productivity in sea. they prepare there own food with the help of photosynthesis. they are food for many small  aquatic animals living in the sea. hence the algae is food for small fishes and small fishes are food for big fishes. it is like a food chain. hence we can say if there were no algae there would be no fish in the sea.

-Answered by Himanshi Verma On 07 October 2019:11:15:20 AM


Question 5. Asked on :07 October 2019:11:10:41 AM

Why doesn't the lungs collapse even after forceful expiration?

-Added by Himanshi Verma Biology » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 Even after forceful expiration to the mixture capacity. some amount of air remains in the lungs, known as residual volume. So the lungs doesn't collapse even after forceful expiration.

-Answered by Himanshi Verma On 07 October 2019:11:12:00 AM


Question 6. Asked on :07 October 2019:11:06:29 AM

Why are glomeruli considered as dialysis bags?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

The main function performed by the glomeruli is selective filtration. They filter small molecules containing glucose, salts, urea, and liquid senim etc. The large molecules such as proteins remain in blood. Thus glomeruli of the kidney function as dialysis bags.

-Answered by Himanshi Verma On 07 October 2019:11:08:14 AM


Question 7. Asked on :07 October 2019:11:03:59 AM

Chloroplast are called energy converters. Explain.

-Added by Himanshi Verma Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 Chloroplast are called energy convertors because they trap the solar energy and convert it into chemical energy.

-Answered by Himanshi Verma On 07 October 2019:11:05:11 AM


Question 8. Asked on :07 October 2019:11:01:34 AM

What will happen if carbon monoxide combines with hemoglobin? 

-Added by Himanshi Verma Biology » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 If the hemoglobin binds with carbon monoxide strongly, the oxygen will not be carried with blood leading to death of the organism.

-Answered by Himanshi Verma On 07 October 2019:11:02:54 AM


Question 9. Asked on :24 September 2019:07:40:43 PM

 Which enzyme found in human being mouth ?

-Added by Shalu Shukla Science » Life Process

Answer:

priyanshu kumar
salivary amalyse.

-Answered by priyanshu kumar On 01 October 2019:10:14:10 AM


Question 10. Asked on :10 September 2019:09:51:37 AM

 What is stomata? Give two functions of stomata.

-Added by Himanshi Verma Science » Life Process

Answer:

Akki chauhan
The tiny pores or openings present under the leaves of the plants is called stomataTwo functions of stomata:                                                                                                                                  (i) It helps in breathing of the plants.                                                                                                               (ii) It helps in exchange of gases which takes place inside the plant cells.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:38:01 AM


Question 11. Asked on :21 August 2019:04:38:45 PM

 Difference between exhalation and Inhalation.

-Added by Himanshi Verma Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 Exhalation:-

1. Thoracic cavity contracts.

2. Ribs move downwards.

3. Diaphgram becomes dome shaped.

4. Volume of lungs decreases and air exits from the lungs.


Inhalation:-

1. During inhalation the thoracic cavity expands.

2. Ribs lift up.

3. Diaphgram becomes flat in shape.

4. Volume of lungs increases and air enters the lungs.


-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:39:44 PM


Question 12. Asked on :21 August 2019:04:37:03 PM

 What is the definition of Haemodialysis?

-Added by Himanshi Verma Biology » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 The process of purifying blood by an artificial kidney. It is meant for kidney failure patients.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:37:55 PM


Question 13. Asked on :20 August 2019:07:31:41 PM

 Why is breathing rate much faster in aquatic animals? 

-Added by Himanshi Verma Science » Life Process

Answer:

Akki chauhan

The amount of dissolve oxygen in the water is much less than the amount on land. so, they have to breathe more in order to get more oxygen.

-Answered by Akki chauhan On 21 August 2019:11:15:16 AM


Question 14. Asked on :19 August 2019:10:58:20 PM

 Describe the double circulation . why is it necessary?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Process

Answer:

priyanshu kumar

 During a single cycle blood goes twice in the hurt which is known as double circulation it is necessary is human being spearate oxygenated and be oxygenated blood because this make there circlatory system is more efficient and halps maintaining constant body temperature.

-Answered by priyanshu kumar On 20 August 2019:10:20:00 AM


Question 15. Asked on :18 July 2019:07:51:43 PM

 what is villi.

-Added by Rohit Rajput Science » Life Process

Answer:

gunaj Sheikh

 The villi of the small intestine project into the intestinal cavity greatly increasing the surface area for food absorptionand adding digestive secretions.

-Answered by gunaj Sheikh On 18 July 2019:08:19:07 PM


Question 16. Asked on :06 July 2019:09:56:58 AM

 Write the various of excretion in plant ?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 Oxygen is a by product generated during photosynthesis, exits through stomata root cell walls and other routs. Plants can get rid of excess water by transportation. Plants also excrete some waste substances into the soil around them.

-Answered by Himanshi Verma On 07 July 2019:09:24:57 AM


Question 17. Asked on :06 July 2019:09:55:56 AM

 Describe the mechanism of urine formation ?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 Urine formation begins with the delivery of blood to the glomerulus  followed by its filtration past the glomerular barrier. The filtered portion of plasma continues through the nephron whereas the unfiltered portion passes into the peritubular capillaries.

-Answered by Himanshi Verma On 07 July 2019:09:29:46 AM


Question 18. Asked on :06 July 2019:09:54:27 AM

 Name three causes that reduce the activity of kidney ?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

Harshita Rathore

 kidney

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:02:58:05 PM


Question 19. Asked on :06 July 2019:09:46:45 AM

 Name the process by which amoeba take food ?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 The process by which amoeba takes its food is Endocytosis.

-Answered by Himanshi Verma On 06 July 2019:07:14:48 PM


Question 20. Asked on :06 July 2019:09:43:04 AM

Explain the process of alimentary canal ?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 The alimentary canal is mainly referred to as the pathway by which food enters our body. It is a tube like structure  which starts from  the mouth and ends at the Large intestine. The alimentary canal plays a primary role in the human digestion process and is also termed as the digestive tract.

-Answered by Himanshi Verma On 07 July 2019:09:36:43 AM


Question 21. Asked on :06 July 2019:09:42:14 AM

 What are Enzymes ?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 A substance produced by a living organism which acts as a catalyst to bring about a specific biochemical reaction is called enzymes.

-Answered by Himanshi Verma On 06 July 2019:07:23:55 PM


Question 22. Asked on :06 July 2019:09:40:41 AM

What are Stomata ?  write any three uses.

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma
The small pores on the leaves is called stomata.

Its functions are:-

1. It helps in exchange of gases Co2, and O2.

2. Its helps in transpiration.

3. Its helps in absorption. 

-Answered by Himanshi Verma On 06 July 2019:07:16:36 PM


Question 23. Asked on :06 July 2019:09:14:23 AM

What is life process? Explain all such processes of the body. 

-Added by ATP Admin Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 The process which required for maintenance growth and required for sustain life is called life process.

The process which is body are:-

1. Excretion

2. Nutrition

3. Respiration

4. Transportation

5. Control and coordination

-Answered by Himanshi Verma On 07 July 2019:08:28:09 AM


Question 24. Asked on :05 July 2019:09:29:03 AM

 Name the process of movement of ions into roots cells.

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 The process of movement of ions into roots cell is called active transport. 

-Answered by Himanshi Verma On 07 July 2019:08:35:56 AM


Question 25. Asked on :05 July 2019:09:27:59 AM

Name two main constitution  of urine.

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

ATP Admin

Urea and chloride are two main constitutions of urine. Urine is a liquid byproduct of the body which is secreted by kidney, this process is called urination and passes out through urethra.

-Answered by ATP Admin On 05 July 2019:11:07:33 PM


Question 26. Asked on :05 July 2019:09:27:26 AM

 Define Excretion.

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

ATP Admin

 Excrete out the waste materials from the body is called excretion. Excretion is mainly performed by kidney and skin. 

-Answered by ATP Admin On 05 July 2019:10:56:58 PM


Question 27. Asked on :05 July 2019:09:26:46 AM

 How does water rise in tall tree?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

ATP Admin

In plants or trees, there is steady movement of water in root xylem, creating a column of water that is steadily pushed upwards. 

Sometimes this pressure is unlikely to be enough to move water over the heights. So the tall tree uses an another strategy to move water in the xylem upwards to the highest point of the plant body. The plant has an adequate supply of water, the water which is lost through the stomata is replaced by water from xylem vessels in the leaf. This transpiration of water molecules from the cells of leaves creates a suction which pulls water from root xylem. This process continuously helps the tall tree to movement of water upward.     

-Answered by ATP Admin On 05 July 2019:11:34:24 PM


Question 28. Asked on :05 July 2019:09:25:59 AM

 Write the function of valve of heart.

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

The heart consists of four chambers. There is a valve through which blood passes before leaving each Chambers of the heart. The valves prevent the backward flow of blood.

-Answered by Himanshi Verma On 08 July 2019:05:09:22 PM


Question 29. Asked on :05 July 2019:09:25:07 AM

 Why are capillaries thin walled?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

nisha sheikh

 a single capillary is so small that allows only one blood cell to flow through it at a time. the capillary walls are also very small, only one cell thick. these thin walls easily allow water,oxygen and other nutrient and waste substances to exchange between blood cells and the surrounding tissue.

-Answered by nisha sheikh On 16 July 2019:07:24:26 PM


Question 30. Asked on :05 July 2019:09:23:39 AM

Why the breathing rate much faster in aquatic animal than others?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

ATP Admin

Aquatic animal take their breath from the oxygen dissolved in water which is less amount than that of other animal like terrestrial animal. Because of terrestrial animal breaths in much amount of oxygen. Hence aquatic animals have to take more breath than the others. So breathing rate is much faster. 

-Answered by ATP Admin On 05 July 2019:11:50:34 PM


Question 31. Asked on :05 July 2019:09:22:40 AM

 Explain the events of photosynthesis.

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

ATP Admin

Events of the photosynthesis is as follows:

(i) Absorption of light energy by chlorophyll.

(ii) Conversion of light energy to chemical energy and splitting of water molecules into hydrogen and oxygen. 

(iii) Reduction of carbon dioxide to carbohydrates. 

-Answered by ATP Admin On 05 July 2019:11:56:38 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link