Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :16 October 2019:07:57:00 PM

 Dark reaction of photosynthesis does not need light. Do plants undergo dark reaction at night? Explain.

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar

 Dark reaction does not mean that it occurs in the absence of light i.e., at night. Infact, it is the reaction occurring simultaneously with light reaction. It a chemical process occurring independent of light. This reaction is completely based on enzymes.


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:36:01 AM


Question 2. Asked on :10 October 2019:07:31:33 PM

Which blood vessels have the smaller diameter?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar
Blood is carried through the body by Blood Vessels. With the help of perfusion process capillaries supplies blood to the tissues. The diameter of capillary ranges from 5-10 micrometers. The diameter of arteriole is approx. 30 micrometer.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:08:15 PM


Question 3. Asked on :06 October 2019:11:03:36 AM

 What is the difference between Aerobic and Anaerobic Respiration?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

Himanshi Verma

 Aerobic respiration needs oxygen to occur, while anaerobic does not. This presence of oxygen determines what products will be created. During aerobic respiration, carbon dioxide, water, and ATP are produced. During anaerobic respiration, lactic acid, ethanol, and ATP are created.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:11:04:48 AM


Question 4. Asked on :16 September 2019:10:09:19 AM

 What is diffusion?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar
Diffusion is the movement of a substance from an area of high concentration to an area of low concentration. Diffusion happens in liquids and gases because their particles move randomly from place to place. Diffusion is an important process for living things; it is how substances move in and out of cells.

-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:01:22:44 PM


Question 5. Asked on :10 September 2019:10:09:06 AM

 How does guard cells help in opening of stomata?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar
Guard cells are bean shaped cells which on swelling opens the pore.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:29:55 PM


Question 6. Asked on :10 September 2019:09:49:14 AM

 What is implantation?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar
The phenomenon in which zygote fixes itself on the inner thick wall of uteres, for further development is called implantation.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:21:24 PM


Question 7. Asked on :26 August 2019:07:08:17 PM

How does guard cell help in opening of stomata ?

-Added by Khushi Chauhan Science » Life Processes

Answer:

Khushi Chauhan

 guard cells are bean shaped cells which one swelling open the pore.

-Answered by Khushi Chauhan On 26 August 2019:07:10:27 PM


Question 8. Asked on :20 August 2019:10:24:47 AM

What process would you consider essential for maintaining life?

-Added by Akki chauhan Science » Life Processes

Answer:

Akki chauhan

Nutrition respiration transport of material with within the body that creation of waste products are the process essential for maintaining life

-Answered by Akki chauhan On 20 August 2019:10:25:56 AM


Question 9. Asked on :20 August 2019:10:24:01 AM

What are outside raw materials used for by an organism.

-Added by Akki chauhan Science » Life Processes

Answer:

Akki chauhan

Soil carbon dioxide water mineral acceptor are the raw materials used for by an organism.

-Answered by Akki chauhan On 20 August 2019:10:26:00 AM


Question 10. Asked on :20 August 2019:10:23:22 AM

What criteria do we use to decide whether something is alive?

-Added by Akki chauhan Science » Life Processes

Answer:

Akki chauhan
Movement of various types can be taken and secretarial to decide whether something is alive.

-Answered by Akki chauhan On 20 August 2019:10:26:10 AM


Question 11. Asked on :20 August 2019:10:18:22 AM

Why is diffusion insufficient to meet the oxygen requirements of multicellular organisms like us?

-Added by Akki chauhan Science » Life Processes

Answer:

Akki chauhan

In multicellular organism all the cells may not be in direct contact with surrounding environment simple diffusion will not meet the requirement of all the cell

-Answered by Akki chauhan On 20 August 2019:10:26:16 AM


Question 12. Asked on :20 August 2019:10:03:08 AM

 What are receptors?

-Added by Akki chauhan Biology » Life Processes

Answer:

Master Mind

 Receptors are organs or cells that able to respond heat, cold, light and touch like external stimulus and transmit the signal to a sensory nerve.

-Answered by Master Mind On 20 August 2019:10:53:32 AM


Question 13. Asked on :18 August 2019:06:16:02 PM

 If you chew chapati for long after some time it taste sweet. why is this so?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

Himanshi Verma
When chapati is chewed for some time it taste sweeter because, as you knowchapati is carbohydrates and it presents starch. When salivary gland secrets saliva, then it breaks carbohydrates into simple glucose that is heroes. It is generally food in our body by hydrolysis of starch.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:06:51:25 PM


Question 14. Asked on :18 August 2019:06:16:02 PM

 If you chew chapati for long after some time it taste sweet. why is this so?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

Himanshi Verma
When chapati is chewed for some time it taste sweeter because, as you knowchapati is carbohydrates and it presents starch. When salivary gland secrets saliva, then it breaks carbohydrates into simple glucose that is heroes. It is generally food in our body by hydrolysis of starch.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:06:29:47 PM


Question 15. Asked on :17 August 2019:11:59:12 AM

 Name the gland which acts as both Endocrine and Exocrine?


-Added by Khushi Chauhan Science » Life Processes

Answer:

Himanshi Verma

 Pancreas act as both endocrine and exocrine. 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:41:01 AM


Question 16. Asked on :16 August 2019:06:18:42 PM

 what is the role of hemoglobin in our body?


-Added by Khushi Chauhan Science » Life Processes

Answer:

Himanshi Verma
The role of Hemoglobin in our body is it contain Red Blood Cell, Which efficiently carries oxygen from the lungs to the tissue of the body. Hemoglobin also help in the transportation in carbon dioxide and hydrogen ions back to the lungs. 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:44:16 AM


Question 17. Asked on :18 July 2019:07:14:25 PM

 What is sphygmomanometer ?

-Added by Shalu Shukla Biology » Life Processes

Answer:

Himanshi Verma

 Blood pressure is measured with an instrument called sphygmomanometer.

-Answered by Himanshi Verma On 18 July 2019:07:17:56 PM


Question 18. Asked on :12 July 2019:10:17:40 AM

 What is the largest Gland of the body?

-Added by Akki chauhan Science » Life Processes

Answer:

Himanshi Verma

 Liver is the largest gland of the body.

-Answered by Himanshi Verma On 12 July 2019:07:03:58 PM


Question 19. Asked on :12 July 2019:10:14:42 AM

 Write the P.H value of Gastic juice?

-Added by Akki chauhan Science » Life Processes

Answer:

Himanshi Verma

 The pH value of gastric juice is 1.5 to 3.5.

-Answered by Himanshi Verma On 12 July 2019:06:56:58 PM


Question 20. Asked on :12 July 2019:10:13:12 AM

 Describe the work of Heart?

-Added by Akki chauhan Science » Life Processes

Answer:

Nishant Nishant
Ans. About 60,60,00,000 reuslt (0.74 seconds)                                                                                                                      The pumping of the heart is controlled by special fibres that conduct electrical signals to the various chambers. The right side of the heart pumps the blood to the lungs, where it receives oxygen. Blood enters the left side of the heart from the lungs and the heart pumps the oxygen-rich blood around the body. 

-Answered by Nishant Nishant On 12 July 2019:06:04:01 PM


Question 21. Asked on :12 July 2019:10:07:31 AM

 What is nephron? Write its function.

-Added by Akki chauhan Science » Life Processes

Answer:

Himanshi Verma

 The is the basic structural unit of kidney.the nephron uses for mechanism to convert blood into urine. its function is filtration, reabsorption, secretion, and excretion of numerous substances.

-Answered by Himanshi Verma On 12 July 2019:06:59:00 PM


Question 22. Asked on :09 March 2019:04:43:57 PM

 What is the benefit of residual volume of air in the respiratory process?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

Payal kumari

 Residual volume is the amount of gas remaining in the lungs at the end of a maximal exhalation. Residual Volume is important because it prevents the lungsfrom collapsing. Even after we have expelled as much air as possible (expiratory reserve volume) gaseous exchange is still occurring by residual volume in thelungs.

-Answered by Payal kumari On 09 March 2019:04:46:24 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1588)
History (178)
Geography (152)
Economics (122)
Political Science (50)
Mathematics (176)
General Knowledge (4468)
Biology (87)
Physical Education (12)
Chemistry (26)
Civics (17)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (169)
Physics (23)
Other (33)
Accountancy (11)
Business Study (16)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link