Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :10 September 2019:10:15:29 AM

 When does concave mirror form a virtual image?

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

Akki chauhan
Concave mirror will form a virtual image when the object between pole and the focus.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:34:49 AM


Question 2. Asked on :10 September 2019:10:07:04 AM

 What are the conditions for observing a rainbow?

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

Akki chauhan

1. The sun should shine brightly after rainfall.

2. Sun should be at the back of the observer.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:36:12 AM


Question 3. Asked on :25 August 2019:08:53:17 AM

 Write the function of iris?

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta
The sidze of Pupil is controlled by irs.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:48:27 PM


Question 4. Asked on :25 August 2019:08:50:56 AM

 What is iris?

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta
Behind cornea we found dark structure is called iris.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:48:40 PM


Question 5. Asked on :25 August 2019:08:45:58 AM

  what is retina?

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta
The lens focuses light on the back of the eyes on a layer is retina.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:48:54 PM


Question 6. Asked on :25 August 2019:08:42:43 AM

 What is cornia?

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta
 The cornea is your eye'clear,protective owner layer. Along with the sclera(the Whit's of your eye),it serves as a barrier against dirt,germs and other thing that can cause damage.  If your cornea is damaged by disease. 

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:49:04 PM


Question 7. Asked on :25 August 2019:08:40:40 AM

 Write the function of retina.

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta
 Image are formed on retina. 

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:49:13 PM


Question 8. Asked on :25 August 2019:08:38:47 AM

 What is the colour of Sunlight?

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta
 The colour of sunlight is white.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:49:22 PM


Question 9. Asked on :25 August 2019:08:34:16 AM

 Name natural phenomenon to show the splitting of light.

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta
 Formation  of rainbow. 

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:49:30 PM


Question 10. Asked on :25 August 2019:08:32:14 AM

 How does white sunlight look while passing through prism?

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta
It looks like seven colour of rainbow. 

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:49:48 PM


Question 11. Asked on :25 August 2019:08:30:02 AM

 What is Dispersion of light?

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta
 Splitting of light into its colours is knows as dispersion of light. 

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:49:59 PM


Question 12. Asked on :25 August 2019:08:28:27 AM

 What is reflected ray?

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta
The ray that comes back from the surface after reflection is knows as the reflected ra

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:50:43 PM


Question 13. Asked on :25 August 2019:08:26:50 AM

 What is regular reflection?

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta
Reflection from a smooth surface like that of a mirror is called regular reflection. 

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:51:10 PM


Question 14. Asked on :25 August 2019:08:26:11 AM

 Write the law of reflection.

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta

The law of  reflection states that the incident ray, the reflected ray, And the normal to the surface of the same plane.

Furthermore, the angle of reflection is equal to the angle of incidence. Both the angles are measured with respect to the normal to the mirror.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:51:23 PM


Question 15. Asked on :25 August 2019:08:23:38 AM

 What is incident ray?

-Added by Prince Rawat Science » Light

Answer:

Shivang Gupta
The light ray, which strikes any surface, is called the incident.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:51:39 PM


Question 16. Asked on :25 April 2019:09:39:31 PM

Write the law of reelection?

-Added by Nitish kumar Science » Light

Answer:

Sohail alam

 Election law is a discipline falling at the juncture of constitutional law and political science. It researches "the politics of law and the law of politics". The conceptual knowledge behind election law focuses on who votes, when that person can vote, and the construction behind the tabulated totals.[1]

-Answered by Sohail alam On 26 April 2019:08:01:10 AM


Question 17. Asked on :25 April 2019:09:37:40 PM

 What is reflected rays?

-Added by Nitish kumar Science » Light

Answer:

priyanshu kumar

 An incident ray is a ray of light that strikes a surface. ... The reflected ray corresponding to a given incident ray, is the ray that represents the lightreflected by the surface. The angle between the surface normal and the reflected ray is known as the angle of reflection.

-Answered by priyanshu kumar On 26 April 2019:09:02:27 AM


Question 18. Asked on :25 April 2019:09:35:53 PM

 What is incident rays?

-Added by Nitish kumar Science » Light

Answer:

priyanshu kumar

 An incident ray is a ray of light that strikes a surface. The angle between this ray and the perpendicular or normal to the surface is the angle of incidence.An incident ray is a ray of light that strikes a surface. The angle between this ray and the perpendicular or normal to the surface is the angle of incidence.

-Answered by priyanshu kumar On 26 April 2019:08:54:16 AM


Question 19. Asked on :25 April 2019:09:34:06 PM

 What are iris ?Write the function of iris?

-Added by Nitish kumar Science » Light

Answer:

Sohail alam

 The function of iris is to control the diameter and size of the pupil and the functionof pupil is to control the amount of light that enters the eye. The primary function of the human pupil is to regulate the amount of light that enters the eye.

-Answered by Sohail alam On 26 April 2019:08:56:45 AM


Question 20. Asked on :25 April 2019:09:32:50 PM

 What is Corina?

-Added by Nitish kumar Science » Light

Answer:

priyanshu kumar

 A female given name, a variant of Corinna.

-Answered by priyanshu kumar On 26 April 2019:08:55:16 AM


Question 21. Asked on :17 April 2019:08:58:35 AM

 Define plane.

-Added by Rohit Rajput Science » Light

Answer:

Himanshi Verma

 A flat surface on which a straight line joining any two points on it would wholly lie.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:50:28 AM


Question 22. Asked on :17 April 2019:08:57:12 AM

 How many image, does one mirror from?

-Added by Rohit Rajput Science » Light

Answer:

Himanshi Verma

 Infinite images are formed by two parallel mirrors. But not many are seen as the light gets a little absorbed every time it reached and strikes the mirror.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:51:18 AM


Question 23. Asked on :17 April 2019:08:55:55 AM

 What is virtual image?

-Added by Rohit Rajput Science » Light

Answer:

Himanshi Verma

 An optical image formed from the apparent divergence of light rays from a point, as opposed to an image formed from their actual divergence.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:52:13 AM


Question 24. Asked on :17 April 2019:08:53:00 AM

 Define incident ray.


-Added by Rohit Rajput Science » Light

Answer:

Himanshi Verma
An incident ray is a ray of light that strikes a surface. The angle between this ray and the perpendicular or normal to the surface is the angle ofincidence.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:53:01 AM


Question 25. Asked on :31 January 2019:10:17:28 AM

 What is concave mirror

-Added by praful kumar Science » Light

Answer:

Himanshi Verma

 concave mirror, or converging mirror, has a reflecting surface that bulges inward (away from the incident light). Concave mirrors reflect light inward to one focal point.They are used to focus light. Unlike convex mirrors, concave mirrors show different image types depending on the distance between the object and the mirror

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:23:17 PM


Question 26. Asked on :31 January 2019:10:11:31 AM

 What is convex mirror.

-Added by praful kumar Science » Light

Answer:

Himanshi Verma

 If the reflecting surface of a spherical mirror is called a con cave mirror 

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:22:55 PM


Question 27. Asked on :31 January 2019:09:56:28 AM

What is virtual image.

-Added by praful kumar Science » Light

Answer:

Himanshi Verma

 The image formed by a place mirror could  not obtained on a screen such as image is    called avirtual image 

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:31:56 PM


Question 28. Asked on :29 January 2019:10:31:40 AM

 Ozone acts as a natural shield against ultraviolet radiation explane.

-Added by Nitish kumar Science » Light

Answer:

Himanshi Verma

 The ozone layer acts as a filter for the shorter wavelength and highly hazardous ultraviolet radiation  [UVR] from the sun, protecting life on Earth from its potentially harmful effects. ... That is,the lower the ozone levels, the higher the solar  [UVR.] 

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:33:23 PM


Question 29. Asked on :28 January 2019:05:13:32 PM

 What is the PRISM ? 

-Added by Nitish kumar Science » Light

Answer:

Himanshi Verma

 A transparent material with three rectangular surfaces used for obtaining spectrum of light

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:33:40 PM


Question 30. Asked on :28 January 2019:04:42:18 PM

 State the characteristics of the image formed by a plain mirror .

-Added by Nitish kumar Science » Light

Answer:

Himanshi Verma

 The image formed by a concave lens is always virtual, upright and erect. Question 4: State the characteristics of the image formed by a plane mirror. Answer: The image formed by a plane mirror is erect, laterally inverted, and of the same size as that of the object.

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:36:08 PM


Question 31. Asked on :28 January 2019:04:38:26 PM

State the differences between a convex and a concave lens . 

-Added by Nitish kumar Science » Light

Answer:

Himanshi Verma

 Convex lens: Thick at middle thin at edges. Can form real image.

Concave lens: Thin at middle thick at edges. Can form virtual image

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:37:24 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1310)
History (166)
Geography (143)
Economics (121)
Political Science (48)
Mathematics (145)
General Knowledge (3128)
Biology (69)
Physical Education (12)
Chemistry (25)
Civics (17)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (145)
Physics (20)
Other (32)
Accountancy (11)
Business Study (16)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link