Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :31 October 2019:06:57:27 PM

Write two laws of reflection?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
1.The angle of incidence is equal to the angle of reflection.

2.The incident ray , the reflected ray and the normal to the mirror all line in the similar plane.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:04:47 AM


Question 2. Asked on :16 October 2019:08:02:06 PM

 Why convex mirror is used in rear view mirrors and not concave mirror?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar

 Convex mirror is commonly used in rear view mirrors in vehicles because it gives an erect, virtual, full size diminished image of distant objects with a wider field of view. Thus, convex mirrors enable the driver to view much larger area which is not possible with a concave mirror.


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:35:20 AM


Question 3. Asked on :16 October 2019:07:59:32 PM

Why magnification is taken negative for real images and positive for virtual images?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Nishant Verma

 If image is real, it will be inverted which means height of image will be taken as negative. Also, the height of object is always positive.

Now as magnification = Height of image / Height 

Therefore, in case of real image,

Magnification = Height of image (-) / height of object (+)=Negative.
So, Magnification will be negative.
Similarly, if image is virtual, it will be erect.

Therefore, in case of virtual image,
Magnification = Height of image (+) / height of object (+)= Positive

So, Magnification will be positive. of object.

-Answered by Nishant Verma On 17 October 2019:02:32:30 PM


Question 4. Asked on :16 October 2019:07:58:12 PM

 How are we able to see distant and nearby objects clearly? Which part of eye helps in changing curvature of lens? Why no image is formed at blind spot?


-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar

We can see distant and near objects clearly because of the property of accommodation of eye. Accommodation is the name given to the ability of the lens of the eye to change its focal length and produce focused images of both distant and near objects on the retina. Ciliary muscle helps in changing curvature of the lens. They are attached to the lens and contract or release to change the lens shape and curvature.No image is formed at blind spot because there are no photoreceptors, i.e., cones and rods to detect the light and send it to brain.


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:35:47 AM


Question 5. Asked on :16 October 2019:07:54:35 PM

 Explain why a ray of light passing through the centre of curvature of concave minor gets reflected along the same path. 


-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar

 The light falling on the centre of curvature is reflected back along the same path because the incident ray falls on the mirror along the normal to the reflecting surface.


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:36:24 AM


Question 6. Asked on :10 October 2019:07:56:40 PM

What is uses of convex mirror?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Rohit Rajput

Convex mirror are preferred because they always give an erect thought outwards thus convex mirror enable the drive to view much largest area than would be possible with a plane mirror.


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:58:18 AM


Question 7. Asked on :10 October 2019:07:45:55 PM

 Diffrence between concave mirror and convex mirror?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
concave mirror is a spherical mirror in which the reflecting surface and the center of curvature fall on the same side of the mirror. ... A convex mirror is a spherical mirror in which the reflecting surface and the center of curvature lie on the opposite sides of the mirror.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:03:11 PM


Question 8. Asked on :10 October 2019:07:42:26 PM

 How many types of mirror?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Akki chauhan

1. concave  

2. convex

-Answered by Akki chauhan On 11 October 2019:10:40:44 AM


Question 9. Asked on :10 October 2019:07:31:40 PM

 What is low of reflection?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
1. the angle of incidence  is equal to the angle of reflection .

2. the incidence ray normal to the the mirror at the point of incidence and the reflected ray ,all lie in the same plane. 

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:07:42 PM


Question 10. Asked on :10 October 2019:07:28:05 PM

 What is reflection of light?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Rohit Rajput

 Reflection is when light bounces off an object. If the surface is smooth and shiny, like glass, water or polished metal, the light will reflect at the same angle as it hit the surface. This is called specular reflection


-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:13:31 PM


Question 11. Asked on :10 October 2019:07:22:28 PM

 What is uses of concave mirror?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
Headlight of mirror and dentist shaving mirror.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:09:08 PM


Question 12. Asked on :10 October 2019:07:20:20 PM

What is pole ?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
a long, slender, rounded piece of wood or metal, typically used with one end placed in the ground as a support for something.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:09:34 PM


Question 13. Asked on :10 October 2019:07:18:38 PM

What is the 

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
(used, especially before a noun, with a specifying or particularizing effect, as opposed to the indefinite or generalizing force of the indefinite article a or an):

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:09:50 PM


Question 14. Asked on :10 October 2019:07:14:45 PM

What is the refraction?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar

 the fact or phenomenon of light, radio waves, etc. being deflected in passing obliquely through the interface between one medium and another or through a medium of varying density.

  • change in direction of propagation of any wave as a result of its travelling at different speeds at different points along the wave front.
  • measurement of the focusing characteristics of an eye or eyes.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:10:15 PM


Question 15. Asked on :10 October 2019:07:10:45 PM

What is light ?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
Light is electromagnetic radiation that shows properties of both waves and particles. Light exists in tiny energy packets called photons. ... In physics, the term light sometimes refers to electromagnetic radiation of any wavelength, whether visible or not

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:10:41 PM


Question 16. Asked on :06 October 2019:06:38:07 PM

Why earth wire is necessary to earth metallic appliance?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Himanshi Verma

 The metallic body of electric appliances is connected to the earth wire so that any leakage of electric current is transferred to the ground. This prevents severe electric shock to the user. That is why earthing of the electrical appliances is necessary.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:06:39:44 PM


Question 17. Asked on :06 October 2019:06:30:14 PM

 What is the function of an earth wire? 

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Himanshi Verma

 The earth wires function as a safely measure, especially for those appliances that have a metallic body, like heater, electric press, room cooler etc. The metallic body of the appliance is connected to the earth wire, which provides a low resistance conducting path for electric current.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:06:33:42 PM


Question 18. Asked on :06 October 2019:06:26:26 PM

 What is Aperture?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Himanshi Verma

 The reflecting surface of a spherical mirror is by and large spherical. The surface, then, has a circular outline. The diameter of the reflecting surface of spherical mirror is called its aperture.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:06:27:43 PM


Question 19. Asked on :06 October 2019:06:21:03 PM

 What is principal Axis?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Himanshi Verma

 The straight line passing through the pole and the centre of curvature of spherical mirror is known as principal axis.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:06:24:22 PM


Question 20. Asked on :06 October 2019:11:07:15 AM

 What is diffraction of Light?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Himanshi Verma

 Diffraction refers to various phenomena that occur when a wave encounters an obstacle or a slit. It is defined as the bending of waves around the corners of an obstacle or through an aperture into the region of geometrical shadow of the obstacle/aperture.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:11:08:37 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link