Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :19 September 2020:05:26:39 PM

Write an example of perfectly elastic? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
quartz.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 September 2020:05:27:33 PM


Question 2. Asked on :19 September 2020:05:23:38 PM

What is a perfectly plastic body? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
If, on removal of deforming force, a body completely regains its original configuration, then it is said to be perectly elastic.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 September 2020:05:24:24 PM


Question 3. Asked on :19 September 2020:05:21:08 PM

Crystalline solid are called true solid why?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
This is because crystalline solids have well defined, regularly repeated three dimensional arrangment of atoms or molecules. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 September 2020:05:22:04 PM


Question 4. Asked on :19 September 2020:05:18:31 PM

Our knowledge about crystalline solids is better than amorphous solids. Why?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
As crystalline solids possess long range and regular arrangement of atoms, hence their behavior can be easily understood. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 September 2020:05:19:43 PM


Question 5. Asked on :19 September 2020:05:15:28 PM

Amorphous solids are not true solids. Why and what are they called then?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
The amorphous solids are rigid due to their high viscocity. That is why, we say amorphous solids are super-cooled liquids of high viscocity. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 September 2020:05:16:43 PM


Question 6. Asked on :18 September 2020:06:24:40 PM

Why do crystalline solid have well deined geometrical external shape?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
This is because of atom and molecules are arranged in a definite geometrical repeating manner throughout the body of the crystal. 

-Answered by Shruti Srivastva On 18 September 2020:06:25:35 PM


Question 7. Asked on :18 September 2020:06:22:03 PM

In what respect, the behaviour of glassy solid is similar to that of the liquids? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
In case of glassy solids, the orderly arrangment of atoms is limited to a very short range and in this respact they are similar to liquids.

-Answered by Shruti Srivastva On 18 September 2020:06:23:04 PM


Question 8. Asked on :18 September 2020:06:17:25 PM

Amorphous solids do not melt at a sharp temparature, rather these have softening range. Explain this observation. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
All bons in an amorphous solid are not equally strong. When the solid is heated, weaker bonds get reputed at lower temperature and the stronger ones at higher temperature. So the sold irst softens and then inally melts. 

-Answered by Shruti Srivastva On 18 September 2020:06:19:36 PM


Question 9. Asked on :18 September 2020:06:13:51 PM

What is the importatnt structural differences between crystalline and glassy solids? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

In a crystalline solids the atoms or molecules are arrnged in a definite and long range order, but in glassy solids there exsists no such long range order in the arrangement of atoms or molecule.

-Answered by Shruti Srivastva On 18 September 2020:06:15:14 PM


Question 10. Asked on :18 September 2020:06:11:23 PM

What do you mean by long range order in a crystalline structure? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 That similar pattern of atom or molecules repeat over a large distance in a crystal. 

-Answered by Shruti Srivastva On 18 September 2020:06:12:28 PM


Question 11. Asked on :18 September 2020:06:08:43 PM

State the factors due to the three states of matter differ from each other? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) Different 

magnitudes of intermolecular force.

(ii) Degree of random thermal motion of the atoms and the moleccules of a substance depending on temperature. 

-Answered by Shruti Srivastva On 18 September 2020:06:10:03 PM


Question 12. Asked on :18 September 2020:06:05:27 PM

Are the intermolecular forces involved in the formation of liquids and solids different in nature? If yes, how?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
Yes. The intermolecular forces involved in the formation of liquids and solids different in nature while in the ormation of solids, the repulsive intermolecular forces are more important. 

-Answered by Shruti Srivastva On 18 September 2020:06:06:31 PM


Question 13. Asked on :18 September 2020:06:03:35 PM

What is the origin of intermolecular force ? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
Intermolecular force arises due to the electrostatic interaction between the opposite charged ends of molecular dipoles. 

-Answered by Shruti Srivastva On 18 September 2020:06:04:19 PM


Question 14. Asked on :18 September 2020:06:01:23 PM

What is the origin of intermolecular force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
Intermolic force arises due to the electrostatic interaction between the nuclie of two atoms, their electron clouds and between the nucleus of an atom and the electron cloud of the other atom. 

-Answered by Shruti Srivastva On 18 September 2020:06:01:57 PM


Question 15. Asked on :18 September 2020:05:58:58 PM

 What is the nature of intermolecular forces?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

Generally the intermolecular forces are attractive, but they are repulsive for intermolecular seprations less than 10-10m.

-Answered by Shruti Srivastva On 18 September 2020:06:00:05 PM


Question 16. Asked on :20 July 2020:05:27:32 PM

 Does poisson's ratio have any unit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

No, poisson's ratio doesn't have any unit.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:27:59 PM


Question 17. Asked on :20 July 2020:01:59:19 PM

What is the value of bulk modulus for an incompressible liquid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The value of bulk modulus for an incompressible liquid is infinite.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:02:00:58 PM


Question 18. Asked on :20 July 2020:01:57:08 PM

Give the dimensions of compressiblity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The dimensional formula of compressiblity is {M-1LT-2}

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:57:45 PM


Question 19. Asked on :20 July 2020:01:55:23 PM

Give the SI unit of comperssibility 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The SI unit of comperssibility is N-1m-2 .

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:56:11 PM


Question 20. Asked on :20 July 2020:01:53:18 PM

What is the reciprocal of bulk modulus known as? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The reciprocal of bulk modulus known as Compressibility.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:54:38 PM


Question 21. Asked on :20 July 2020:01:50:43 PM

 Write dimensions of Bulk modulus of elasticity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The dimensions of Bulk modulus of elasticity is {ML-1T-2}.      

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:51:49 PM


Question 22. Asked on :20 July 2020:01:49:00 PM

 Write the SI unit of Bulk modulus of elasticity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
SI unit of Bulk modulus of elasticity is Nm-2.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:50:07 PM


Question 23. Asked on :20 July 2020:01:45:51 PM

 Define the bulk modulus of elasticity.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

Bulk modulus of elasticity is defined as a ratio o tagential stress to shear strain within the elactic limit.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:46:55 PM


Question 24. Asked on :20 July 2020:01:41:43 PM

 Why any mettalic part of a macheniery is never subjected to a stress beyod the elastic limit pf the material?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

When a mettalic part is subjected to a stress beyond the elastic limit, a permanent deormation is set up in it. 

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:44:05 PM


Question 25. Asked on :20 July 2020:01:39:47 PM

 What is the limitation of Hooke's law?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Hooke's law is obeyed upto the proportionally limit of the material.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:40:29 PM


Question 26. Asked on :20 July 2020:01:36:05 PM

What is the value of Young's modulus for a perfectly rigid body ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The value of Young's modulus for a perfectly rigid body is infinite.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:37:51 PM


Question 27. Asked on :20 July 2020:01:33:53 PM

Define dimensional formula of young's modulus.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

Dimensional formula of young's modulus = { ML-1T-2 } .

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:35:07 PM


Question 28. Asked on :20 July 2020:01:31:11 PM

 Deine young's modulus of elasticity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Young's modulus of elasticity is defined as the ratio of the stress to the longitudinal strain, within the elastic limit.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:32:09 PM


Question 29. Asked on :20 July 2020:01:28:43 PM

 Define yield point.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
The stage of a material when it yields to the deforming force and goes on increasing in length even when the load is kept constant is called point.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:29:25 PM


Question 30. Asked on :20 July 2020:01:26:26 PM

 Define elastic limit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 The maximum stress within which a body completely regains its orifinal size and shape after the removsl of the deforming force is called elastic limit. 

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:27:01 PM


Question 31. Asked on :20 July 2020:01:24:32 PM

 Write formula for strain?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

Formula for strain :

Strain = Change in any dimension Original diemension  

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:25:03 PM


Question 32. Asked on :20 July 2020:01:22:45 PM

 Define strain.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 When external deforming forces act upon a body, the fractional change produced in the body is called strain.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:23:17 PM


Question 33. Asked on :20 July 2020:01:20:00 PM

 Write formula for stress?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Formula for stress :

Stress = force area 

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:20:44 PM


Question 34. Asked on :20 July 2020:01:17:50 PM

 Define stress.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Stress is internal restoring force set up per unit area of a deormed body.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:18:29 PM


Question 35. Asked on :20 July 2020:01:15:35 PM

 Are the elastic restoring force conservative in nature?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 The elastic restoring forces are conservative only when the loading and uploading curves coincide.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:16:29 PM


Question 36. Asked on :20 July 2020:01:12:59 PM

 What is restoring force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 The intermolecular force developed within a body due to relative molecular displacements is called restorig force.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:13:33 PM


Question 37. Asked on :20 July 2020:01:11:07 PM

 What is a deforming force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 A force which produce a change in the size or shape of a body is called deforming force.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:11:43 PM


Question 38. Asked on :20 July 2020:01:09:48 PM

 Give an example of semi crystalline solid.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Polythene is an example of semi crystalline solid.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:10:37 PM


Question 39. Asked on :20 July 2020:01:07:41 PM

 Which state of the solid is more stable : Crystaline or amorphous?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Crustalline state is more stable .

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:09:12 PM


Question 40. Asked on :20 July 2020:01:05:57 PM

 What is the meaning word of 'amorphous'?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 The word 'amorphous'means without any form.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:06:53 PM


Question 41. Asked on :20 July 2020:12:51:52 PM

 Give in example of anistrophic substance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Quartz is an example of anistrophic substance

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:52:56 PM


Question 42. Asked on :20 July 2020:12:50:11 PM

 Give one example of isotrophic solution?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Glass is an isotrophic substance.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:51:11 PM


Question 43. Asked on :20 July 2020:12:46:13 PM

 What is an anisptrophic solid ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 I a solid has different physical properties in different directions, then it is said to be an anistrophic solid.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:48:58 PM


Question 44. Asked on :20 July 2020:12:44:49 PM

 What is an isotrophic medium ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Any medium which has the same physical properties in all direction is called an isotrophic medium.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:47:37 PM


Question 45. Asked on :20 July 2020:12:42:14 PM

 Give another name for Amorphous solids?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Amorphous solids are also called glassy solids.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:43:56 PM


Question 46. Asked on :20 July 2020:12:40:06 PM

 Among solid, liquid and gas which has its own shape?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Solid has its own shape.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:41:41 PM


Question 47. Asked on :20 July 2020:12:36:41 PM

 Write an expression showing the dependence of potential energy on interatomic sepration r.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids


Question 48. Asked on :20 July 2020:12:34:03 PM

 Write a relation between interamotic force and potential energy ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

F = - dUdr 

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:35:44 PM


Question 49. Asked on :20 July 2020:12:30:32 PM

 Among the interatomic and intermolecular forces, which are the stronger ones? How much?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Interatmic forces are 50 to 100 times stronger then the intermolecular forces.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:32:58 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link