Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :08 August 2020:06:19:32 PM

Why should an ammeter have a high current carrying capacity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Due to high current carrying capacity, an ammeter is not damaged excessive currents.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:20:29 PM


Question 2. Asked on :08 August 2020:06:18:31 PM

What is the resistance of an ideal voltmeter?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

 Infinite.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:19:16 PM


Question 3. Asked on :08 August 2020:06:17:24 PM

What is the resistance of an ideal ammeter?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:18:17 PM


Question 4. Asked on :08 August 2020:06:14:12 PM

Among alpha, beta and gamma radiations, which get deflected by the magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

Among alpha, beta and radiations are deflected by the magnetic field.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:16:05 PM


Question 5. Asked on :08 August 2020:06:10:34 PM

State two properties of the material of the wire used for susupension fo the coil in a moving coil galvonometer?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Small torsion constant K which makes the galvonometer highly sensitive.

(ii) High tensile stregth so that even thin wire does not break under the weight of the suspension coil. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:11:52 PM


Question 6. Asked on :08 August 2020:06:08:31 PM

What is the nature of the magnetic field in a moving coil galvonometer?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Radial magnetic field is used in a moving coil galvonometer.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:09:26 PM


Question 7. Asked on :08 August 2020:06:05:49 PM

Write two actors by which voltage sensitivity of a moving coil galvonometer can be increased. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Increasing the number of turms of the galvonometer coil.

(ii) Decreasing the torsoin constant of the suspension fibre.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:07:15 PM


Question 8. Asked on :08 August 2020:06:04:41 PM

State the SI unit of voltage sesitivity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Radian volt-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:05:25 PM


Question 9. Asked on :08 August 2020:06:01:29 PM

Deine voltage sensitivity of a moving coil galvonometer.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The voltage sensitivity of a moving galvonometer is defined as the deflection produced in the galvonometer when a unit voltage is applied across its coil.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:02:38 PM


Question 10. Asked on :08 August 2020:05:58:30 PM

Write two factors by which the current sesitivity of a moving coil galvonometer can be increased?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Increasing the number pf turms in the galvonometer coil.

(ii) Decreasing the torsoin constatnt of its suspension fibre.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:59:53 PM


Question 11. Asked on :08 August 2020:05:57:36 PM

State the SI unit of galvonometer?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Radian ampere-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:58:05 PM


Question 12. Asked on :08 August 2020:05:55:18 PM

Define the current sensitivity o a moving coil galvonometer?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The current sensitivity of a galvonometer is defined as the deflection produced in the galvonometer on passing unit current through it.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:56:26 PM


Question 13. Asked on :08 August 2020:05:53:17 PM

What do you mean by the figure of merit of a galvonometer? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The figure of merit of a galvonometer is defined as the amount of current required to produce one scale deflection in the galvovnometer.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:54:16 PM


Question 14. Asked on :08 August 2020:05:51:49 PM

State the priciple of working of a moving coil galvanometer?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Refer to point 26 of Glimpses. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:52:49 PM


Question 15. Asked on :08 August 2020:05:49:14 PM

Under waht circumstances will a current carrying loop not rotate in the magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
If the current carryig loop is place in a magnetic field, with its plane perpendicular to the field, then it will not rotate. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:50:16 PM


Question 16. Asked on :08 August 2020:05:47:02 PM

Write an expression for the magnitude of the Torque acting on a current carrying a coil placed in a uniform radial magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
π = NIBA

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:48:47 PM


Question 17. Asked on :08 August 2020:05:43:43 PM

Write an expression for the torque actiong on a current carrying coil located in a uniform magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
If a coil of area A, tuns N and carrying current I is held in a uniform magnetic field B, it experience a torque.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:44:55 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Zero, is the net force in each case. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:43:23 PM


Question 19. Asked on :08 August 2020:05:35:38 PM

Is the force between two parallel current-carrying onductors is F. If the curerent in each conductor is doubled, what is the value of the force between them?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

 No. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:38:06 PM


Question 20. Asked on :08 August 2020:05:33:40 PM

What is the direction of force between two parallel wires carrying currents in opposite direction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The direction of force is 4F. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:34:51 PM


Question 21. Asked on :08 August 2020:05:30:09 PM

Two current elements are placed a cerain distance apart but not parallel to each other. Do they exert equal and opposite forces on each other?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Like other forces, these forces also obey Newton's third law of action and reaction and are, therefore, equal and opposite.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:31:59 PM


Question 22. Asked on :08 August 2020:05:26:51 PM

Write an expression for the force between two parallel short wires carrying currents?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

dF = µ0
4π
 .

    = I1I2dl1dl2r2 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:28:13 PM


Question 23. Asked on :08 August 2020:05:24:47 PM

Name the rule that gives the direction of force on a current carrying conductor placed perpendicular to the magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Fleming's left hand rule.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:26:14 PM


Question 24. Asked on :08 August 2020:05:21:46 PM

A current carrying conductor does not tend to delect in a magnetic field. What conclusion can be draen form it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The means that no force is acting on the current carrying wire due to the magnetic field. This is possible when the conductor is parallel to the direction of the magnetic field.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:23:13 PM


Question 25. Asked on :08 August 2020:05:18:41 PM

In which originetation is the force experienced by a current-carrying conductor placed in a magnetic field maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
When the conductor is held perpendicular to magnetic field, it experiences a maximum force.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:20:18 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Only velocity, momentum and displecement because they are vectors. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:17:33 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Towards west.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:14:59 PM


Question 28. Asked on :08 August 2020:05:10:44 PM

In a field, the force experienced by a charge depends only upon the magnitude of the field and does not depend upon the velocity. What is the nature o the field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The field is electric in nature.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:12:13 PM


Question 29. Asked on :08 August 2020:05:08:38 PM

In a field, the force experienced by charge depends upon its velocity and becomes zero, whi=en is it at rest. Is the field electric or magnetic in nature?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The field is magnetic in nature. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:10:24 PM


Question 30. Asked on :08 August 2020:05:05:24 PM

Does the time spent by a proton inside the does of a cytron depend on (i) the speec of proton and (ii) the radius of its circular path? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Time spent by a proton inside the does of a cyclotron is independent of both its speed and radius of its circular path.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:07:24 PM


Question 31. Asked on :07 August 2020:06:18:32 PM

What is Magnetic Field B?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Anjali Kumari
 The B-field. Alternative names for BMagnetic flux density

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:41:58 PM


Question 32. Asked on :07 August 2020:06:17:37 PM

State the principle of a cyclotron.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Anjali Kumari
Image result for State the principle of a cyclotron.
Cyclotron is a device used to accelerate charged particles to high energies. It was devised by Lawrence. Cyclotron works on the principle that a charged particle moving normal to a magnetic field experiences magnetic lorentz force due to which the particle moves in a circular path.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:43:42 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:17:16 PM


Question 34. Asked on :07 August 2020:06:11:11 PM

An electron beam projected along +X-axis, experiencex a force due to a magnetci field along the +Y-axis. What is the direction of the magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
According to Flemming's left hand rule, the magnetic field acts in the +Z-direction.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:13:01 PM


Question 35. Asked on :07 August 2020:06:06:41 PM

An electron which speed v enters at right angle in a region of uniform magnetic field B. Write the expression for the radius of the path it follows. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Magnetic force on electron = Centripetal force

evBsin 90º = mv2r 

Radius = mveB .

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:08:29 PM


Question 36. Asked on :07 August 2020:06:04:59 PM

What will be the path of a charged particle moving along the direction of a uniform magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Move along straight line path. 

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:06:08 PM


Question 37. Asked on :07 August 2020:06:02:55 PM

What can be the cause of helical motion of a charged particle?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
When a charged particle moves imclined to the magnetic field, its motion is helical. 

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:03:54 PM


Question 38. Asked on :07 August 2020:06:01:33 PM

What will be the pathe of a charged particle moving perpendicular to a uniform magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Circular path.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:02:40 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Towards west.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:01:19 PM


Question 40. Asked on :07 August 2020:05:58:10 PM

State flemimg's left hand rule.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Anjali Kumari
Fleming's left-hand rule states that “When a current-carrying conductor is placed in an external magnetic field, the conductor experiences a force perpendicular to both the field and to the direction of the currState Fleming’s left-hand ruleent flow.” It was invented by John Ambrose Fleming.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:44:36 PM


Question 41. Asked on :07 August 2020:05:55:16 PM

State the condition which a charge particle moving with a velocity v goes undeflected in a magnetic field B?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Force on a charge moving parallel on antiparallel to the dircetion of the magnetic field is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:56:58 PM


Question 42. Asked on :07 August 2020:05:53:07 PM

 Write down the expression for the Lorentz force on a charged particle?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
F = q(E + v x B).

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:54:19 PM


Question 43. Asked on :07 August 2020:05:51:52 PM

What is the work done by a magnetic field on a moving charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:52:44 PM


Question 44. Asked on :07 August 2020:05:49:12 PM

What if the force expeirenced by a stationery charge in a magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
For a stationery charge, v = 0.

Therefore, F = qvB sin Θ = q(0) B sin Θ = 0.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:50:10 PM


Question 45. Asked on :07 August 2020:05:46:18 PM

A particle of charge q moves with a velocity v at an angle Θ to a magnetic field B. What is the force experienced by the particle?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
F = qvB sin Θ.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:48:36 PM


Question 46. Asked on :07 August 2020:05:44:16 PM

What is magentic Lorentz force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The force expirenced by a charged particle while moving through a region o magnetic field is called magnetic Lorentz force.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:44:57 PM


Question 47. Asked on :07 August 2020:05:42:07 PM

What is a toroid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
An anchor ring around which a large numger of turn of a metalic wire are wound is called a toroid.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:42:47 PM


Question 48. Asked on :07 August 2020:05:39:06 PM

How much is the flux density B at the centre of a long solenoid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The magnetic field well inside a long solenoid having n turns per unit length and carrying current I is B = µ0nl.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:40:23 PM


Question 49. Asked on :07 August 2020:05:31:43 PM

How does a current carrying coil behave like a bar magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Because (i) it possesses a magnet dipole moment and, (ii) it experience a torque in an external magnetic field. This torque tends to align the axis of the loop along the direction of the field.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:36:19 PM


Question 50. Asked on :07 August 2020:05:29:21 PM

An electric current is flowing due south along a power line. What is the direction of the magnetic field at a point below it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Towards east below the wire. 

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:31:06 PM


Question 51. Asked on :07 August 2020:05:26:54 PM

An electric current is flowing due south along a power line. What is the direction of the magnetic field at a point above it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Towards west above the wire. 

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:28:48 PM


Question 52. Asked on :07 August 2020:05:25:54 PM

Is magnetic field B is a scalar or a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
It is a vector quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:26:35 PM


Question 53. Asked on :07 August 2020:05:24:15 PM

Which physical quantity has the unit Wb m-2

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Magnetic field B.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:25:19 PM


Question 54. Asked on :07 August 2020:05:22:09 PM

Where is the magnetic field of a curremt element maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Magnetic field due to current element is maxixmum in a plane passing through the element and perpendicular to its axis.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:23:01 PM


Question 55. Asked on :07 August 2020:05:20:37 PM

Where is the magnetic field of a current element minimum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Magnetic field is minimum (zero) along the axis of a current element.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:21:23 PM


Question 56. Asked on :07 August 2020:05:18:54 PM

Where is the magnetic field due to current through circular loop uniform? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
At the centre of the current loop.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:20:08 PM


Question 57. Asked on :07 August 2020:05:16:16 PM

What is the natute of the magnetic ield associated with the current in a straight conductor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

The magnetic field consists of concentric circular lines of force with the conductor at their centre and in a plane perpendicular to the conductor.  

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:17:20 PM


Question 58. Asked on :07 August 2020:05:12:57 PM

Write an expression for the magnetic field produced by an infinetly long straigh wire carrying a current I, at a short distnce a from itself.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

B = µ0I
2πa
.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:15:03 PM


Question 59. Asked on :06 August 2020:05:48:24 PM

What is the value of 4π /µ0?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
10-7T-1m-1A.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:10:11 PM


Question 60. Asked on :06 August 2020:05:46:59 PM

What is the SI unit of µ0?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

 TmA-1

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:09:38 PM


Question 61. Asked on :06 August 2020:05:45:03 PM

Write the value of K in SI unit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
10-7TmA-1

-Answered by Shruti Srivastva On 06 August 2020:05:46:26 PM


Question 62. Asked on :06 August 2020:05:07:12 PM

State Oersted's observation.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
A magnetic needle brought close to a straight current-carrying wire aligns itself peroendicular to the wire, reversing the direction of current reverces the direction of deflection. 

-Answered by Shruti Srivastva On 06 August 2020:05:09:45 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link