Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :13 August 2020:06:09:35 PM

What is natural magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

nisha sheikh

 natural magnet is a magnet that occurs naturally in nature.

-Answered by nisha sheikh On 14 August 2020:10:13:37 AM


Question 2. Asked on :13 August 2020:06:09:14 PM

What is magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

nisha sheikh

 magnet is a material or object that produces a magnetic field. This magnetic field is invisible but is responsible for the most notable property of a magnet: a force that pulls on other ferromagnetic materials, such as iron, and attracts or repels other magnets.

-Answered by nisha sheikh On 14 August 2020:10:14:15 AM


Question 3. Asked on :13 August 2020:06:06:05 PM

Mention 1 characterstics properties of the material suitable for making core of a transformer.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
High intial permeability.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:06:07:58 PM


Question 4. Asked on :13 August 2020:06:02:44 PM

How does the magnetic permeability µ, differ for dia, para and feromagnetic materials?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
For diamagnetic, µ, <1

For paramagnetic, μ, > 1

For ferromagnetic substances, μ, >>1

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:06:04:06 PM


Question 5. Asked on :13 August 2020:06:01:10 PM

Give example of permanent magnet.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
cobalt and steel.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:06:01:53 PM


Question 6. Asked on :13 August 2020:05:59:01 PM

What are permanent magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The substance which at room tempreature retain their ferromagnetism for a long time are called permanent magnet.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:59:41 PM


Question 7. Asked on :13 August 2020:05:56:10 PM

Suggest two methods to destroy the magnetism of a magnet.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
(i) By heating the magnet.

(ii) By applying magnetic field in the reverse direction. 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:57:18 PM


Question 8. Asked on :13 August 2020:05:54:03 PM

Name two magnetic material commonly used for making permanent magnets.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Cobalt steel and Alnico.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:55:10 PM


Question 9. Asked on :13 August 2020:05:52:12 PM

Name two alloys commonly used for making cores of transormers.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Mu-metal and Pu-metal.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:53:27 PM


Question 10. Asked on :13 August 2020:05:51:01 PM

What is the basic use of hyteresis curve?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

nisha sheikh
The basic use of hysteresis curve lies in the selection of suitable materials for different purposes like core of transformer/generator, electromagnets, permanent magnets etc. 

-Answered by nisha sheikh On 14 August 2020:10:15:12 AM


Answer:

Shruti Srivastva
The carbon steel piece will dispate greater heat energy as its hyteresis loop has greater area.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:49:37 PM


Question 12. Asked on :13 August 2020:05:43:06 PM

What does the area of hytersis loop indicate?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The area of the hyteresis loop gives a measure of the energy wasted in a sample when it is taken through a cycle of magnetisation.  

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:43:59 PM


Question 13. Asked on :13 August 2020:05:40:48 PM

Define hyteresis.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The phenomenon of lagging of magnetic induction behid the magnetising field in a magnetic material is called hyteresis.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:41:18 PM


Question 14. Asked on :13 August 2020:05:37:57 PM

Give two essential characterstics of a material used or preparing an electromagnet.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
(i) High permeability

(ii) Low retentivity

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:39:38 PM


Question 15. Asked on :13 August 2020:05:35:03 PM

What is curie point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Curie point is the temperature above which a ferromagnetic substance becomes paramagnetic.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:35:54 PM


Question 16. Asked on :13 August 2020:05:33:16 PM

Will the neon gas be diamagnetic or paramagnetic?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Paramagnetic.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:34:46 PM


Question 17. Asked on :13 August 2020:05:31:18 PM

How does the intensity of magnetisation of a paramagnetic sample vary with temperature?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

 1T 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:32:40 PM


Question 18. Asked on :13 August 2020:05:27:21 PM

The permiability of bismuth is 0.9983. To which class of magnetic materials, does bismuth belong?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
As the permeability of bismuth is less than 1, so it is diamagnet. 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:29:23 PM


Question 19. Asked on :13 August 2020:05:24:47 PM

Relative permeability of a material µ, = 400. Identity the nature of the magnetic material.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Ferromagnetic.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:27:08 PM


Question 20. Asked on :13 August 2020:05:22:00 PM

Relative Permability of a material has a value lying 1<µ, <1 + ∈. Identify the nature of the magnetic substances?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Paramagnetic.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:24:21 PM


Question 21. Asked on :13 August 2020:05:21:13 PM

What is a ferromagnetic substance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

nisha sheikh
Ferromagnetism is the basic mechanism by which certain materials (such as iron) form permanent magnets, or are attracted to magnets. ... Only a few substances are ferromagnetic. The common ones are iron, cobalt, nickel and most of their alloys, and some compounds of rare earth metals.

-Answered by nisha sheikh On 14 August 2020:10:16:23 AM


Question 22. Asked on :13 August 2020:05:19:33 PM

Which of the following substance are paramagnetic?

Bi, Al, Cu, Ca, Pb, Ni

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Al and Ca.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:20:56 PM


Question 23. Asked on :13 August 2020:05:18:03 PM

What is a paramagnetic substance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

nisha sheikh
Paramagnetic materials are substances which when placed in a magnetic field are feebly magnetized in the direction of the magnetizing field.

-Answered by nisha sheikh On 14 August 2020:10:18:17 AM


Question 24. Asked on :11 August 2020:06:05:36 PM

What is paramagnetic substance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Sehnaaz Sheikh

 These are matals that are weakly attracted to magnets . They include aluminium , gold and copper . The atoms of these substances contains electrons most of which spin in the same direction .. but not all . this gives the atoms some polarity.

-Answered by Sehnaaz Sheikh On 12 August 2020:09:36:06 AM


Question 25. Asked on :11 August 2020:06:04:05 PM

Which of the following substance are diamagnetic?

             Bi, Al, Na, Cu, Ca and Ni

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Bi and Cu.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:06:05:15 PM


Question 26. Asked on :11 August 2020:06:03:05 PM

What is a diamagnetic substance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Sehnaaz Sheikh

 Diamagnetic materials are repelled by a magnetic field :in them in the opposite direction , causing a repulsive force.

-Answered by Sehnaaz Sheikh On 12 August 2020:09:40:10 AM


Question 27. Asked on :11 August 2020:06:01:20 PM

What is the one quantum of atomic dipole moment called?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Bohr magneton.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:06:02:42 PM


Question 28. Asked on :11 August 2020:06:00:24 PM

Write the SI unit of magnetic induction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Tesla (T).

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:06:01:02 PM


Question 29. Asked on :11 August 2020:05:58:50 PM

Write the SI unit of µ.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Tm A-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:59:31 PM


Question 30. Asked on :11 August 2020:05:57:37 PM

Write the SI unit of M.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Am-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:58:33 PM


Question 31. Asked on :11 August 2020:05:56:46 PM

Write the dimensions of H.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
L-1A.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:57:07 PM


Question 32. Asked on :11 August 2020:05:55:43 PM

Write the SIunit of H.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

Am2.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:56:26 PM


Question 33. Asked on :11 August 2020:05:53:59 PM

Write the SI unit of BO.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Tesla (T).

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:55:26 PM


Question 34. Asked on :11 August 2020:05:53:21 PM

Define magnetic suspectibility.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

nisha sheikh
Physical Background. Magnetic susceptibility is the degree to which a material can be magnetized in an external magnetic field.

-Answered by nisha sheikh On 14 August 2020:10:19:07 AM


Question 35. Asked on :11 August 2020:05:52:49 PM

Define relative permeability.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

nisha sheikh
A  relative permeability is defined as the ratio of the material permeability to the permeability of free space (or vacuum), μo, and given as(17.5)μrelative=μμowhere.

-Answered by nisha sheikh On 14 August 2020:10:20:18 AM


Question 36. Asked on :11 August 2020:05:51:59 PM

Define magnetic permeagility.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

nisha sheikh
Magnetic permeability, relative increase or decrease in the resultant magnetic field inside a material compared with the magnetizing field in which the given material is located.

-Answered by nisha sheikh On 14 August 2020:10:21:13 AM


Question 37. Asked on :11 August 2020:05:51:25 PM

Define magnetisation of a material.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Anjali Kumari
 In classical electromagnetism, magnetization or magnetic polarization is the vector field that expresses the density of permanent or induced magnetic dipole moments in a magnetic material. ... Physicists and engineers usually define magnetization as the quantity of magnetic moment per unit volume.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:23:20 PM


Question 38. Asked on :11 August 2020:05:51:01 PM

Define magnetic induction.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Anjali Kumari
The product of the magnetic permeability of a medium by the intensity of magnetic field in it

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:24:19 PM


Question 39. Asked on :11 August 2020:05:50:33 PM

Define magnetic intensity.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

nisha sheikh
 Magnetic intensity - The amount of magnetic flux in a unit area perpendicular to the direction of magnetic flow. magnetic field strengthmagnetic flux density, magnetic induction.

-Answered by nisha sheikh On 14 August 2020:10:32:10 AM


Question 40. Asked on :11 August 2020:05:48:46 PM

What is a magnetising field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

nisha sheikh
The magnetic field is the area around a magnet in which there is magnetic force.

-Answered by nisha sheikh On 14 August 2020:10:29:44 AM


Question 41. Asked on :11 August 2020:05:46:34 PM

What is induced magnetism?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
When a piece of magnetic material is placed in a magnetic field, the material gets magnetised, The magnetism so produeced in the material is called induced magnetism.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:47:24 PM


Question 42. Asked on :11 August 2020:05:45:07 PM

Give the order of magnetic moment of an atom.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
10-23 Am2.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:46:07 PM


Question 43. Asked on :11 August 2020:05:42:14 PM

A magnet is placed with the north pole towards the north of the earth. Predict the position of the neutral points.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The neutral points lie on equotorial line on either side of the magnet. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:44:08 PM


Question 44. Asked on :11 August 2020:05:41:11 PM

Define neutral point in the magnetic field of a bar magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Anjali Kumari
neutral point of Magnet is a point at which the resultant magnetic field is zero. ... When the N pole of the magnet points South and the magnet in the magnetic meridian.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:29:59 PM


Question 45. Asked on :11 August 2020:05:38:56 PM

What are isodynamic lines?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The line joining the places having the same value of the horizontal componenet of earth's magnetic field are called isodynamic lines.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:39:27 PM


Question 46. Asked on :11 August 2020:05:35:29 PM

What is an aclinic line?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The line of zero dip is calles acinic line.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:38:06 PM


Question 47. Asked on :11 August 2020:05:35:03 PM

What is isoclinical lines?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The lines joining the places of equal dip are called isoclinical lines.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:37:01 PM


Question 48. Asked on :11 August 2020:05:34:27 PM

What is isogonic lines?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The lines joining the places of equal declination are called isogonic lines.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:36:08 PM


Question 49. Asked on :11 August 2020:05:31:52 PM

Where on the earth's surace is vertical component of earth's magnetic field zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
At the angle equator, Bv = o.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:33:11 PM


Answer:

Shruti Srivastva
90º.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:31:30 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:31:18 PM


Question 52. Asked on :11 August 2020:05:23:35 PM

Where on the surface of the earth is the angle of dip 90º?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Angle of dip is 90º at magnetic poles of earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:24:33 PM


Question 53. Asked on :11 August 2020:05:21:18 PM

Where on the surface of earth is the angle of dip 0o?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Angle of dip is 0º at magnetic equator.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:22:56 PM


Answer:

Shruti Srivastva
90º.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:20:57 PM


Question 55. Asked on :11 August 2020:05:14:30 PM

What will be the value o the horizontal component of earth's magnetis field at earth's geomagnetic pole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
At poles, δ = 90º

∴ Horizontal component,

           BH = B cos δ = B cos 90º = 0.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:16:14 PM


Question 56. Asked on :11 August 2020:05:12:28 PM

How does dip angle vary from equator to poles?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The dip angle increaces from 0º to 90º as one moves rom magnetic equatoe to poles.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:13:22 PM


Question 57. Asked on :11 August 2020:05:11:01 PM

What is the angle vary from equator to poles?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

δ = 90º

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:11:55 PM


Question 58. Asked on :10 August 2020:06:24:41 PM

What will be the angle of dip at a place on the equator?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

Angle of dip at a the equator = δ = 0º.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:25:32 PM


Question 59. Asked on :10 August 2020:06:24:02 PM

Define angle of dip at a place?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

nisha sheikh
Angle of dip is also known as the magnetic dip and is defined as the angle that is made by the earth's magnetic field lines with the horizontal. ... The angle of dip is said to be positive when the magnetic field points downwards.

-Answered by nisha sheikh On 14 August 2020:10:28:12 AM


Question 60. Asked on :10 August 2020:06:23:23 PM

Define declination at a place?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Anjali Kumari
At most places on the Earth's surface, the compass doesn't point exactly toward geographic north. The deviation of the compass from true north is an angle called "declination" (or "magnetic declination"). ... Declination is simply a manifestation of the complexity of the geomagnetic field.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:31:42 PM


Question 61. Asked on :10 August 2020:06:21:23 PM

Name the elements of earth's magnetic field.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Declination.

(ii) Dip

(iii) Horizontal componenet of earth's magnetic field.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:22:21 PM


Question 62. Asked on :10 August 2020:06:20:55 PM

What is geographic meridian?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Anjali Kumari
Meridian, imaginary north–south line on the Earth's surface that connects both geographic poles; it is used to indicate longitude. The 40th meridian, for example, has a longitude of 40° E or 40° W. See latitude and longitude.

-Answered by Anjali Kumari On 12 October 2020:07:29:05 PM


Question 63. Asked on :10 August 2020:06:20:08 PM

What is geomagntic meridian?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Anjali Kumari
A great circle of the earth through the geomagnetic poles — compare magnetic meridian.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:32:30 PM


Question 64. Asked on :10 August 2020:06:18:36 PM

What is geomagnetic equator?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It si the gret circle on the earth perpendicular to the magnetic axis.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:19:26 PM


Question 65. Asked on :10 August 2020:06:17:01 PM

What is magnetic axis of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The straight line passing through a magnetic north and south poles of the earth is called magnetic axis of theearth. 

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:17:34 PM


Question 66. Asked on :10 August 2020:06:15:39 PM

Give an orde of earth's magnetic field near its surace.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It is 10-4 T.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:16:33 PM


Question 67. Asked on :10 August 2020:06:13:02 PM

How much is the approximate distance upto which the earth's magnetic field extends?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

Earth's magnetic field extends upto a distance of 32000km, which is about five times the radius of the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:14:17 PM


Question 68. Asked on :10 August 2020:06:11:40 PM

Who first diecovered earth's magnetism?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Wiliam Gilbert.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:12:46 PM


Question 69. Asked on :10 August 2020:06:08:39 PM

Define the term magnetic dipole moment of a current loop.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It is equal to the product of the current and its loop area and its direction is nornal to the plane of the loop as per right hand thumb rule.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:09:49 PM


Question 70. Asked on :10 August 2020:06:06:22 PM

If a magnet is broken ie pieces, which one of those following remains unchanged in each part- mass, mass moment of interia, magnetisation?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Magnetisation.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:08:18 PM


Question 71. Asked on :10 August 2020:06:04:03 PM

On which foctors does the pole strength of a magnet depend?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Its area of cross-section.

(ii) Nature of its material and

(iii) Its state of magnetistation.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:05:04 PM


Question 72. Asked on :10 August 2020:06:02:41 PM

In which position, the potential energy of a magnet in a uniform magnetic field is zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 73. Asked on :10 August 2020:06:00:41 PM

Give the position of a magntic dipole held in a magnetic field, where is the potentila energy is minimum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 74. Asked on :10 August 2020:05:58:54 PM

In a uniform magnetic field, when is the torque on a magnet minimum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Torque is minimum when the magnet lies along the direction of the magnetic field.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:00:03 PM


Question 75. Asked on :10 August 2020:05:56:44 PM

In a uniform magnetic field, when is the torque on a magnet maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Torque is maximum when the magnet lies perpendicular to the direction of the magnetic field.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:57:50 PM


Question 76. Asked on :10 August 2020:05:49:40 PM

What is the torque experienced by a magnetic dipole moment m placed with ite axis at angle Θ with a uniform magnetic field B?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Torque = mB sinΘ.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:51:40 PM


Question 77. Asked on :10 August 2020:05:48:26 PM

What is the direction of magnetic dipole moment?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
South pole to North pole of a magnet.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:49:15 PM


Question 78. Asked on :10 August 2020:05:47:11 PM

Define the SI unit of magnetic moment?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It is a ampere metre2.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:47:53 PM


Question 79. Asked on :10 August 2020:05:46:05 PM

Write the SI unit of magnetic moment?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Am2.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:46:51 PM


Question 80. Asked on :10 August 2020:05:45:21 PM

Write the SI unit of pole strength?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Am.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:45:54 PM


Question 81. Asked on :10 August 2020:05:43:13 PM

Define the SI unit of pole strentgh?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It is a ampere metre.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:44:53 PM


Question 82. Asked on :10 August 2020:05:40:40 PM

Define a unit magnetic pole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
A magnetic pole which when placed in a vaccum at a distance of 1m from an identical pole repels it with of froce of 10-7 newton is called unit magnetic pole.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:41:14 PM


Question 83. Asked on :10 August 2020:05:39:26 PM

Give the direction of magnetic moment?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
South pole to north pole of a magnet.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:40:05 PM


Question 84. Asked on :10 August 2020:05:38:22 PM

Is magnetic moment a vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:39:11 PM


Question 85. Asked on :10 August 2020:05:34:19 PM

Give the SI unit of magnetic dipole moment.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

 Am2.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:35:21 PM


Question 86. Asked on :10 August 2020:05:33:43 PM

Define the term magnetic dipole moment.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It is equal to the product of the pole strength and the magnetic length of the magnet.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:35:49 PM


Question 87. Asked on :10 August 2020:05:33:02 PM

Give an example of magnetic dipole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Bar magnet.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:36:51 PM


Question 88. Asked on :10 August 2020:05:32:03 PM

What is a magnetic dipole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Any arrangement of two equal and opposite magnetic poles seprated by a small distance is called magnetic dipole.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:37:12 PM


Question 89. Asked on :10 August 2020:05:30:22 PM

Are the two poles of a magnet equally strong?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Yes.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:31:36 PM


Question 90. Asked on :10 August 2020:05:29:05 PM

What does lodestone represent?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It represents the directive behaviour of a magnet.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:29:45 PM


Question 91. Asked on :10 August 2020:05:27:10 PM

What does the word lodestone mean? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It means a leading stone. 

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:28:07 PM


Question 92. Asked on :10 August 2020:05:25:57 PM

What is magnetite?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Natural magnet is an irone ore called magnetite.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:26:31 PM


Question 93. Asked on :10 August 2020:05:24:31 PM

What is nayural magnet called in chemical?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Chemically, it is a black iron oxide of formula Fe3O4

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:25:04 PM


Question 94. Asked on :10 August 2020:05:22:46 PM

What is a natural magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Natural magnet is a iron ore called magnetite. 

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:23:40 PM


Question 95. Asked on :10 August 2020:05:19:46 PM

What is a magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
A magnet is piece of material that has both attractive and directive properties. It attrects small piece of iron, nickel, cobalt etc.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:21:31 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link