Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :01 September 2021:04:43:20 PM

 Pure gold is not used to make gold jwellery because-

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 gold is too soft.

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:44:16 PM


Question 2. Asked on :01 September 2021:04:40:59 PM

 What percentage of carbon is mixed with iron by which it becomes hard and strong-

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 0.05

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:42:33 PM


Question 3. Asked on :01 September 2021:04:38:52 PM

 Gold jewellery is made by-

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 22 carat gold with 2 carat silver and 22 carat gold with 2 carat copper

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:40:18 PM


Question 4. Asked on :01 September 2021:04:37:01 PM

 Which metals is mixed with iron to give stainless steel-

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 nickel and chromium

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:38:02 PM


Question 5. Asked on :01 September 2021:04:35:36 PM

 The electrical conductivity and melting point of alloy is:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Less than of pure metal

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:36:14 PM


Question 6. Asked on :01 September 2021:04:32:29 PM

 Which alloy is used for welding together electric wires-

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 solder

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:33:15 PM


Question 7. Asked on :01 September 2021:04:27:53 PM

Which metal can be stretched easily when hot: 

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Iron

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:29:07 PM


Question 8. Asked on :01 September 2021:04:26:16 PM

 Alloy is made to mix metals and non metals because it-

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 prevents corrosion of metal

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:27:16 PM


Question 9. Asked on :01 September 2021:04:24:17 PM

 solder alloy is made with metals-

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

Lead, Tin 

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:25:38 PM


Question 10. Asked on :01 September 2021:04:22:53 PM

 bronze is alloy made with the metals.  (i) Copper  (ii) Zinc (iii) Tin 

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) and (iii)

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:23:49 PM


Question 11. Asked on :01 September 2021:04:21:19 PM

 Alloy of which metal is called brass:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 copper and zinc

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:22:19 PM


Question 12. Asked on :01 September 2021:04:19:10 PM

 Alloy of which metal is known as an amalgam.

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 mercury

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:20:43 PM


Question 13. Asked on :01 September 2021:04:17:40 PM

 Which metal layer is used in galvanisation method:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 zinc

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:18:32 PM


Question 14. Asked on :01 September 2021:04:11:01 PM

 Which mixture is alloy:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Homogeneous  

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:12:14 PM


Question 15. Asked on :01 September 2021:04:09:19 PM

 When some metal come in contact of oxygen and water vapour. Metal surface gets rusted and corode this process are called __________.

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 corrosion

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:10:18 PM


Question 16. Asked on :01 September 2021:03:59:53 PM

 Which method is used for prevention in corrosion of iron?

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Alloying 

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:06:40 PM


Question 17. Asked on :31 August 2021:04:52:24 PM

 Complete the following equation: Fe2O3(S) + 2Al(s) →  ____________(l) + Al2O3(s) + heat.

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 2Fe

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:52:55 PM


Question 18. Asked on :31 August 2021:04:51:47 PM

 Anode is made up of _________ metal rod and cathode is made up of _______ metal rod.

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 impure, pure

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:52:16 PM


Question 19. Asked on :31 August 2021:04:51:09 PM

 Metal extraction is easier to extract from its-

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Metal oxide

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:51:33 PM


Question 20. Asked on :31 August 2021:04:50:19 PM

 The insoluble substance settle down at the bottom of the anode is called __________.

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

anode mud 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:50:42 PM


Question 21. Asked on :31 August 2021:04:49:46 PM

 Which reaction use in joining railway tracks:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Thermit

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:50:05 PM


Question 22. Asked on :31 August 2021:04:47:46 PM

 which method is used for prevention of corrosion:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva
 galvanisation ,alloying 

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:15:38 PM


Question 23. Asked on :31 August 2021:04:48:55 PM

 In which process carbonates ores are changed into oxides by strong heating in limited air:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 calcination

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:49:31 PM


Question 24. Asked on :31 August 2021:04:48:18 PM

 In which process sulphide ores are coverted into oxides by strongly heating in the presence of air:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 roasting

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:48:40 PM


Question 25. Asked on :31 August 2021:04:47:30 PM

 Which metal is used in reduction of carbon;

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Zn, Fe and Cu

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:47:55 PM


Question 26. Asked on :31 August 2021:04:46:15 PM

 Which metals are obtained by the electrolysis of their molten chloride.

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Sodium, Calcium and Magnesium

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:47:01 PM


Question 27. Asked on :31 August 2021:04:45:41 PM

 Which metals group is medium reactivity:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Zn, Fe, Cu

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:46:03 PM


Question 28. Asked on :31 August 2021:04:44:55 PM

 Which metal is high in reactivity:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Zn 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:45:28 PM


Question 29. Asked on :31 August 2021:04:43:39 PM

 Which metal is low in rectivity:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Cu

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:44:46 PM


Question 30. Asked on :31 August 2021:04:42:57 PM

 Which elmenet is high reactive element:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 oxygen

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:43:19 PM


Question 31. Asked on :31 August 2021:04:42:00 PM

 The metal low in activity series can be extracted only by heating from their:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 sulphide

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:42:27 PM


Question 32. Asked on :31 August 2021:04:39:37 PM

 In the activity series metal arrange in______________form.

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 decreasing order of reactivity

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:39:54 PM


Question 33. Asked on :31 August 2021:04:38:37 PM

Which method use for protecting steel items from corrosion: 

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Galvanisation

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:40:03 PM


Question 34. Asked on :31 August 2021:04:39:00 PM

 Which of the following do not react with oxygen easily:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Gold, Platinum

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:39:25 PM


Question 35. Asked on :31 August 2021:04:37:41 PM

 The minerals from which metals are extracted profitable are called________________.

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 ores

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:38:42 PM


Question 36. Asked on :31 August 2021:04:36:40 PM

 cinnabar is an ore of:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Mercury (Hg) 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:37:07 PM


Question 37. Asked on :31 August 2021:04:35:16 PM

 Bauxite is an ore of:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Aluminium

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:36:20 PM


Question 38. Asked on :31 August 2021:04:33:59 PM

 Copper react with moist carbbon dioxide in the air swlowly loses its shiny brown surface and gain with green coating, this green coated substance is

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

Copper carbonate

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:37:20 PM


Question 39. Asked on :31 August 2021:04:31:08 PM

 the process of forming a thick layer of aluminium oxide on any metal surface is called-

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 anodising

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:31:33 PM


Question 40. Asked on :31 August 2021:04:30:32 PM

 The metal which we can cut with a knife is;

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Sodium

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:30:55 PM


Question 41. Asked on :31 August 2021:04:29:55 PM

 The property of metals by which they produce a sound is called _____________ . 

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Sonorous

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:30:17 PM


Question 42. Asked on :31 August 2021:04:29:18 PM

 which of the following metals are most malleable:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Gold and Silver

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:29:35 PM


Question 43. Asked on :31 August 2021:04:28:31 PM

 Which of the following metals react with cold water-

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Na, Ca, K

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:28:55 PM


Question 44. Asked on :31 August 2021:04:27:53 PM

 Metal oxides which show the both acidic and basic in nature when react with both acids as well as bases is called-

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Amphoteric oxides

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:28:12 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 (ii) and (iii) 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:27:40 PM


Question 46. Asked on :31 August 2021:04:25:51 PM

 The metal react with cold water:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 sodium

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:26:16 PM


Question 47. Asked on :31 August 2021:04:25:20 PM

 The shining properties of metal are;

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Lustre

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:25:42 PM


Question 48. Asked on :31 August 2021:04:24:40 PM

 copper+ oxygen=?

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 copper oxide

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:25:00 PM


Question 49. Asked on :31 August 2021:04:24:05 PM

 Chemical property of Metalic oxide is -

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 acidic In nature 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:24:28 PM


Question 50. Asked on :31 August 2021:04:23:30 PM

 In what state mercury found at room temperature;

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Liquid 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:23:56 PM


Question 51. Asked on :31 August 2021:04:22:47 PM

 Which non- metal found in liquid;

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Bromine

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:23:15 PM


Question 52. Asked on :31 August 2021:04:21:54 PM

 Metals has;

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Melibility, Ductility and Sonorous

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:22:26 PM


Question 53. Asked on :31 August 2021:04:21:23 PM

 The ability of metal drown into thin wire;

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Ductility

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:21:45 PM


Question 54. Asked on :31 August 2021:04:20:53 PM

 Melibility is properties of;

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Metals

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:21:13 PM


Question 55. Asked on :31 August 2021:04:20:21 PM

  sonorous is properties of;

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Metals

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:20:42 PM


Question 56. Asked on :31 August 2021:04:19:26 PM

 which metal is alkali metals:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 Lithium, Sodium and potassium

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:19:55 PM


Question 57. Asked on :31 August 2021:04:18:36 PM

 Which of the following is amphoteric oxide:

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shruti Srivastva

 zinc oxide

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:19:11 PM


Question 58. Asked on :24 June 2021:05:51:51 PM

तंत्रिका के अंतिम भाग का नाम लिखिए ?

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput
अंतर्ग्रंथन (synaptic knob)| 

-Answered by Rohit Rajput On 24 June 2021:05:52:37 PM


Question 59. Asked on :24 June 2021:05:48:21 PM

 दो न्यूरोन के बीच संधि का नाम लिखिए |

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput
अंतर्ग्रथन| 

-Answered by Rohit Rajput On 24 June 2021:05:49:22 PM


Question 60. Asked on :24 June 2021:05:44:06 PM

तंत्रिका कोशिका के विभिन्न भागो के नाम लिखिए ?

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 (i) कोशिकाय (ii) द्रुमिका (iii) तंत्रिकाक्ष |

-Answered by Rohit Rajput On 24 June 2021:05:46:24 PM


Question 61. Asked on :24 June 2021:05:37:13 PM

परिधीय तंत्रिका तंत्र के विभिन्न भाग क्या है ?

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput
मस्तिष्क और मेरुरज्जु को छोड़ कर सभी तंत्रिका | 

-Answered by Rohit Rajput On 24 June 2021:05:39:21 PM


Answer:

Rohit Rajput

 तंत्रिका तंत्र के अतिरिक्त शरीर मे नियंत्रण और समन्वय हार्मोन या अतःस्त्रावी तंत्र द्वारा होता है |

-Answered by Rohit Rajput On 24 June 2021:05:33:49 PM


Question 63. Asked on :24 June 2021:05:27:36 PM

अमीबा गर्म जल मे क्यों सिकुड जाता है ?

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

अमीबा गर्म जल मे सिकुड कर ताप के प्रति अनुक्रिया प्रदर्शित करता है | 

-Answered by Rohit Rajput On 24 June 2021:05:29:02 PM


Question 64. Asked on :24 June 2021:05:21:41 PM

गर्म जल मे अमीबा किस पारकर अनुक्रिया करता है ?

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput
गर्म जल मे अमीबा सिकुड जाता है |

-Answered by Rohit Rajput On 24 June 2021:05:26:18 PM


Question 65. Asked on :23 June 2021:06:19:59 PM

धातुओ के संक्षारण का एक लाभ बताइए |

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 धातुओ के संक्षारण के करण संक्षारित सतह के निचे धातु का शेष हिस्सा संक्षारित होने से बछ जाता है |

-Answered by Rohit Rajput On 23 June 2021:06:23:14 PM


Question 66. Asked on :21 June 2021:06:13:11 PM

क्या ये अंतर नयी वृद्धि की दिशा मे है ?

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals


Question 67. Asked on :21 June 2021:06:04:44 PM

क्या प्ररोह और जड़ के पुराने भागो ने दिशा बदल दि है ? 

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 पौधों के पुराने भाग जड़ और तने बहुत कम दिशा बदलते है जबकि नए भाग अधिक दिशा बदलते है | 

-Answered by Rohit Rajput On 21 June 2021:06:09:30 PM


Question 68. Asked on :21 June 2021:05:59:14 PM

प्रतिवर्ती क्रिया में मस्तिष्क की क्या भूमिका है?

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 शरीर के प्रतेक भाग से आने वाली तंत्रिकाएँ आकार मेरुरज्जु में मिलती है जहाँ प्रतिवर्ती चाप बनता है| किसी संवेदना के प्रति अनुक्रिया की सुचना बाद में मस्तिष्क को देदी जाती ही जहाँ उसक पुनः विश्लेषण होता है| 

-Answered by Rohit Rajput On 21 June 2021:06:01:04 PM


Question 69. Asked on :21 June 2021:05:51:48 PM

 हम एक अगरबत्ती की गंध का पाता कैसे लगते है ?

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 अगरबत्ती की गंध का पाता अग्रमास्तिश्क द्वारा लगाया जाता है | यह गंध की संवेदना के लिए अलग संवेदी केंद्र होता है जहा सुचना प्राप्त होती है |इस प्रकार हमे अगरबत्ती की गंध का पाता चलता है | 

-Answered by Rohit Rajput On 21 June 2021:05:53:29 PM


Answer:

Rohit Rajput

 अनुमस्तिष्क |

-Answered by Rohit Rajput On 21 June 2021:05:49:03 PM


Answer:

Rohit Rajput

 अन्तर्ग्रथन पर विद्युत तरंगो के रूप मे आने वाला तंत्रिका आवेक कुछ रसायन का स्त्रावण को प्रेरित करता है |ये रासायन अन्तर्ग्रथन को पार करके अगली तंत्रिका कोशिका मे सामान प्रकार का तंत्रिका आवेक उत्पन्न करते है |   

-Answered by Rohit Rajput On 21 June 2021:05:33:43 PM


Question 72. Asked on :21 June 2021:05:13:52 PM

 प्रतिवर्ती क्रिया तथा टहलने के बीच क्या अंतर है ?

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 प्रतिवर्ती क्रिया अवचेनत मस्तिष्क की अवस्था मे मेरुरज्जु द्वारा सम्पादित होती है ,जबकि टहलना प्रमस्तिष्क के नियंत्रण मे सोच समझ कर की गई क्रिया है | 

-Answered by Rohit Rajput On 21 June 2021:05:18:37 PM


Question 73. Asked on :19 June 2021:06:13:24 PM

 एक ग्राम सोने से कितनी लम्बी तार किची जा सकती है |  

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput
2 km.

-Answered by Rohit Rajput On 19 June 2021:06:15:32 PM


Question 74. Asked on :19 June 2021:06:10:20 PM

 कुछ कठोर धातुओ के नाम बताइए |

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 लोहा , कॉपर , एलुमिनियम , आदि |

-Answered by Rohit Rajput On 19 June 2021:06:11:23 PM


Question 75. Asked on :19 June 2021:06:05:23 PM

ऐसी धातु के नाम बताइए जिन्हें चाकू से काटा जा सकता है | 

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 सोडियम , पोटेशियम , मैग्नेशियम 

-Answered by Rohit Rajput On 19 June 2021:06:08:04 PM


Question 76. Asked on :19 June 2021:05:57:35 PM

 चाँदी कुछ समय के बाद काली पढ़ जाती है |क्यों ?

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 सिल्वर सल्फाइड (काले रंग की ) की परत के निर्माण के करण चाँदी की वस्तुएँ कुछ समय बाद काली पढ़ जाती है|

-Answered by Rohit Rajput On 19 June 2021:06:00:10 PM


Question 77. Asked on :19 June 2021:05:56:04 PM

 तत्वों के दो वर्गों के नाम बताइए|

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 धातु एवं अधातु |

-Answered by Rohit Rajput On 19 June 2021:05:57:06 PM


Question 78. Asked on :19 June 2021:05:50:38 PM

आज हमारे पास कितने तत्वों की जानकारी है?

-Added by Rohit Rajput Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 114 

-Answered by Rohit Rajput On 19 June 2021:05:55:49 PM


Question 79. Asked on :20 August 2020:06:10:37 PM

What is non-metal?

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

nisha sheikh
Non-metals are the elements which form negative ions by accepting or gaining electrons. An element or substance that is not a metal.

-Answered by nisha sheikh On 22 August 2020:09:52:04 AM


Question 80. Asked on :20 August 2020:06:10:13 PM

What is metal?

-Added by Shruti Srivastva Science » Metal And Non Metals

Answer:

nisha sheikh
Solid material which is typically hard, shiny, malleable, fusible, and ductile, with good electrical and thermal conductivity (e.g. iron, gold, silver, and aluminium, and alloys such as steel).

-Answered by nisha sheikh On 22 August 2020:09:54:16 AM


Question 81. Asked on :22 March 2020:08:15:31 PM

Which is the more reactive metal?

-Added by Aman Senapati Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar

 Potassium  (k) is the most reactive metal

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:02:30:03 PM


Question 82. Asked on :14 January 2020:09:24:18 AM

What are Ores?

-Added by Akki chauhan Science » Metal And Non Metals

Answer:

A??k Pal
A naturally occurring solid material from which a metal or valuable mineral can be extracted profitably. this is called Ores.

-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:03:07 AM


Question 83. Asked on :14 January 2020:09:23:45 AM

What are Minerals?

-Added by Akki chauhan Science » Metal And Non Metals

Answer:

A??k Pal
Minerals are the substances that are formed naturally in the earth. this is called minerals.

-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:03:33 AM


Question 84. Asked on :08 October 2019:11:06:16 AM

Define the following terms:-

(a) Minerals           (b) Ores            (c) Gangue

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 Minerals: These are combined state of metals generally with non metals

Ores: The minerals from which metals can be conveniently extracted are called an ore.

Gangue: It represents the earthy impurities such as mud, sand and dust.

-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:23:42 PM


Question 85. Asked on :08 October 2019:11:01:48 AM

Why is titatnium metal called as strategic metal? Mention two of its properties which makes it so special.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

Titanium is called strategic metal because it is used for making certain war equipments.

1) It is light in weight but stronger.

2) It is not affected by corrosion even if kept open for a very long time.

-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:24:01 PM


Question 86. Asked on :08 October 2019:10:57:59 AM

Give reason, why copper is used to make hot water tanks and not steel(an alloy of iron)?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 Electrical conductivity of a metal is decreased when it is alloyed with another metal or non- metal. Thus, the electrical conductivity of a steel is much less than that of pure that is why copper is used to make hot water tanks and not steel.


-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:24:42 PM


Question 87. Asked on :08 October 2019:10:56:09 AM

Name the metal which reacts with cold water.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 Sodium reacts with cold water.


-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:24:51 PM


Question 88. Asked on :28 September 2019:07:46:26 AM

What is the element present on lead pencil?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar
 Graphite (carbon)

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:30:57 AM


Question 89. Asked on :28 September 2019:07:36:32 AM

Which is the purest form of carbon?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar
 Graphite.

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:31:54 AM


Question 90. Asked on :06 September 2019:08:01:31 PM

 What is malleability?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput
Some metals can be beaten into thin sheets. This property of metals is called malleability.

-Answered by Rohit Rajput On 06 September 2019:08:29:51 PM


Question 91. Asked on :06 September 2019:07:57:59 PM

 Write the three allotropes of carbon.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

1. Diamond

2. Graphite

3. Buckminsterfullerenc

-Answered by Rohit Rajput On 06 September 2019:08:21:42 PM


Question 92. Asked on :06 September 2019:07:53:25 PM

 What is ores?.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar

  The minerals contain a very high percentage of a particular metal and the metal can be profitably extracted from it. These minerals are called ores.


-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:26:31 PM


Question 93. Asked on :06 September 2019:07:51:54 PM

 What is gangue?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar
 Ores mined from the earth are usually contaminated with large amount of impurities such as soil, sand etc are called gangue.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:26:39 PM


Question 94. Asked on :06 September 2019:07:50:34 PM

 What is minerals?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar
The elements or compounds which  occur naturally in the earth crust is called minerals. 

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:26:54 PM


Question 95. Asked on :06 September 2019:07:47:14 PM

 What is roasting?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar
The sulphide ores are converted into oxides by heating strongly in the presence of excess air. This process is called roasting.

-Answered by priyanshu kumar On 06 October 2019:09:53:29 AM


Question 96. Asked on :02 September 2019:07:49:04 PM

 Write the types of covalent bonds?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar

 Covalent bonds are three types:- 

1. Single covalent compound

2. Double covalent compound 

3. Triple covalent compound


-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:27:34 AM


Question 97. Asked on :02 September 2019:05:08:16 PM

 Sate two ways to prevent the rusting of iron?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Akki chauhan

 1. By painting on iron articles.

2. By alloying.

3. By using anti- rusting solution.

-Answered by Akki chauhan On 02 September 2019:08:55:38 PM


Question 98. Asked on :02 September 2019:05:06:53 PM

 What chemical process is used for obtaining a a metal from its oxide? 

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar
Reduction is the chemical process which is used for obtaining a metal from its oxide

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:33:27 AM


Question 99. Asked on :02 September 2019:04:56:28 PM

 What do you mean by thermite reaction?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar

 The reduction of a metal oxide to form metals by using aluminium powder as a reducing agent is called thermite reaction.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:41:49 AM


Question 100. Asked on :29 August 2019:06:27:08 PM

 What type of bond are present in hydrogen chloride and oxygen?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Nishant Verma
 A polar covalent bond exists when atoms with different electro negativities share electrons in a covalent bond. Consider the hydrogen chloride (HCl) molecule.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:00:18 PM


Question 101. Asked on :29 August 2019:06:18:09 PM

 What do you mean by covalent bond?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Nishant Verma
 The chemical bond formed by the sharing of electrons between two atoms is known as covalent bonds.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:00:55 PM


Question 102. Asked on :29 August 2019:06:17:05 PM

 Which metal foil is used for packing some of the medicine tablets?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 Aluminium is a very useful material used for different purposes, and one of such important purpose is to be used as foils for medicines. It is light, flexible and versatile which makes it a perfect material for using as a medical foil to keep the medicines safe.

-Answered by Rohit Rajput On 29 August 2019:08:41:48 PM


Question 103. Asked on :29 August 2019:06:16:17 PM

 Name two metals which form amphoteric oxides.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 In chemistry, an amphoteric compound is a molecule or ion that can react both as an acid as well as a base. Many metals (such as copper, zinc, tin, lead, aluminium, and beryllium) form amphoteric oxides or hydroxides. Amphoterism depends on the oxidation states of the oxide.

-Answered by Rohit Rajput On 29 August 2019:08:42:28 PM


Question 104. Asked on :29 August 2019:06:14:46 PM

 What is aqua regia? Name two special metals which are insoluble in common reagents but dissolve in aqua regia.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Nishant Verma
Aqua regia, also called Royal water, is a mixture of hydrochloric acid and nitric acid in a molar ration of 3:1. It is called so because it can dissolve the noble metals like platinum and gold. So, the two special metals which are insoluble in common reagent but dissolve in Aqua regia can be Gold and platinum.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:58:32 PM


Question 105. Asked on :29 August 2019:06:14:02 PM

 Name the metal which is poorest conductor of heat.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 The poorest conductor of heat among metals is Bismuth. Stainless steel is another one that is a poor conductor of heat, and you use this often in everyday life! Other poor conductors include titanium, lead and chromium. And most ironically, Mercury, the liquid metal used in thermometers.

-Answered by Rohit Rajput On 29 August 2019:08:43:01 PM


Question 106. Asked on :29 August 2019:06:13:07 PM

 Name one metal which has a low melting point.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 Mercury has the very low melting point.

-Answered by Rohit Rajput On 30 August 2019:08:54:47 AM


Question 107. Asked on :29 August 2019:06:11:40 PM

 Explain why, the surface of some metals acquires a dull appearance when exposed to air for a long time.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput
The surface of some metals acquires a dull appearance when exposed to air for a long time due to the formation of a thin layer of oxide, carbonate or sulphide on their surface by the slow action of the various gases present in air.

-Answered by Rohit Rajput On 30 August 2019:08:55:31 AM


Question 108. Asked on :29 August 2019:06:10:58 PM

 Name two non- metals which are both brittle and non- ductile.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput
Phosphorus and Sulphur.

-Answered by Rohit Rajput On 31 August 2019:09:41:17 AM


Question 109. Asked on :29 August 2019:06:09:26 PM

 Which property of graphite is utilised in making electrodes.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Akki Chauhan2
conductive
Graphite or "graphite paste" is used for electrodes because a) it is conductive b) it is inexpensive c) it can continuously expose a "fresh" surface

-Answered by Akki Chauhan2 On 29 August 2019:08:56:30 PM


Question 110. Asked on :20 August 2019:10:33:59 AM

What will happen if the sodium of sodium hydrogen carbonate is heated give the equation of the reaction involved?

-Added by Akki chauhan Science » Metal And Non Metals

Answer:

Akki chauhan

When the solution of sodium hydrogen carbonate is heated it is decomposed into sodium carbonate water and carbon dioxide the following reaction takes place when sodium hydrogen carbonate is heated.

-Answered by Akki chauhan On 20 August 2019:10:35:09 AM


Question 111. Asked on :19 August 2019:09:54:33 PM

Surface of some metal lose their brightness when kept in air for a long time why?

-Added by Akki chauhan Science » Metal And Non Metals

Answer:

Himanshi Verma

 The reaction with constituents of air (oxygen, carbon dioxide, moisture etc) to form compound.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:25:12 PM


Question 112. Asked on :28 June 2019:10:27:18 AM

 write the chemical properties of metal ?

-Added by Akki chauhan Science » Metal And Non Metals

Answer:

Himanshi Verma

 1. Metal have high M.P and B.P.

2.  Metal are good conductor of heat and electricity.

3. Metals react with air and corrode.

-Answered by Himanshi Verma On 01 July 2019:07:31:12 PM


Question 113. Asked on :28 June 2019:10:26:10 AM

 What is thermit reaction?

-Added by Akki chauhan Science » Metal And Non Metals

Answer:

Himanshi Verma

 Thermit reaction is the reaction in which 3 parts of iron oxide and one part of aluminium is taken and ignited by burning magnesium and barium peroxide. Aluminium is reducing agent so it reduces iron oxide to molten iron.

-Answered by Himanshi Verma On 02 July 2019:07:24:36 PM


Question 114. Asked on :28 June 2019:10:26:10 AM

 What is thermit reaction?

-Added by Akki chauhan Science » Metal And Non Metals

Answer:

Shalu Shukla

 Thermit reaction is the reaction in which three parts of iron oxide and one part of alumminum is taken and ignited by burning magnesium and barium peroxide.

-Answered by Shalu Shukla On 18 July 2019:07:01:46 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (2235)
History (278)
Geography (310)
Economics (258)
Political Science (96)
Mathematics (201)
General Knowledge (5686)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (45)
English (259)
Physics (1435)
Other (97)
Accountancy (378)
Business Study (71)
Computer Science (128)
1 (2)

 

 

Sponsers link