Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :02 September 2019:07:59:15 PM

 Write the properties of covalent compounds.

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Non Metal

Answer:

priyanshu kumar

 1. Covalent compounds are usually liquids or gases. Only some of them are solids.

2. Covalent compounds have usually low melting point and low boiling points. 

3. Covalent compounds are usually insoluble in water but they are soluble in organic solvents.

4. Covalent compounds do not conduct electricity.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:26:53 AM


Question 2. Asked on :02 September 2019:07:51:22 PM

 Why two chlorine atoms share one electron each to form a chlorine molecule?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Non Metal

Answer:

priyanshu kumar
The atomic number of chlorine is 17, so its electronic configuration is 2,8,7. Chlorine atom has 7 electrons in its outermost shell and needs 1 more electron to complete the octet and become stable. It gets this electron by sharing with another chlorine atom. So, two chlorine atoms share one electron each to form a chlorine molecule.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:27:23 AM


Question 3. Asked on :02 September 2019:07:43:34 PM

 Why the chemical bond present in calcium chloride is an ionic bond?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Non Metal

Answer:

priyanshu kumar
The positively charged calcium ions and negatively charged chloride ions are held together by electrostatic force of attraction. So, the chemical bond present in calcium chloride (CaCl2) is an ionic bond.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:27:55 AM


Question 4. Asked on :02 September 2019:07:39:10 PM

 Why helium is the only inert gas having less than 8 electrons in its outermost shell ?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Non Metal

Answer:

priyanshu kumar
The usual number of electrons in the outermost shell of the atom of a noble gas is 8. Only in the case of one noble gas helium, the number of outermost electrons is 2. So, the helium is the only inert gas having less than 8 electrons in its outermost shell.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:28:07 AM


Question 5. Asked on :02 September 2019:07:27:57 PM

 What would you observe when zinc is added to a solution of (II) sulphate? 

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Non Metal

Answer:

Master Purushottam
 When zinc is added to a solution of iron (II) sulphate, then the greenish colour of iron (II) sulphate solution fades gradually due to the formation of colourless zinc sulphate and iron metal is deposited on zinc.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:02:09 PM


Question 6. Asked on :02 September 2019:05:47:51 PM

 Why sodium metal is more reactive than copper?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Non Metal

Answer:

priyanshu kumar
 Sodium is at the top of the reactivity series and hence highly reactive than copper.Sodium contains only 1 electron in its outer most shell and hence losses this electron easily and forms a cation and form chemical bonds easily with other elements forming compounds

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:49:26 AM


Question 7. Asked on :02 September 2019:04:53:12 PM

 What is aluminothermy or thermite welding?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Non Metal

Answer:

priyanshu kumar

 The molten iron is then poured between the broken iron pieces to weld them ( to join them ) This process is called aluminothermy or thermite welding. 


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:42:18 AM


Question 8. Asked on :02 September 2019:04:50:50 PM

 What is the process calcination?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Non Metal

Answer:

priyanshu kumar

 Calcination is the process in which a carbonate ore is heated strongly in the absence of air to convert it into metal oxide.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:42:58 AM


Question 9. Asked on :02 September 2019:04:49:34 PM

 Name the two metals which can be cut with knife?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Non Metal

Answer:

priyanshu kumar

  sodium and pottacium


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:43:37 AM


Question 10. Asked on :02 September 2019:04:41:42 PM

 What is the process of electrolysis?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Non Metal

Answer:

priyanshu kumar

 Electrolytic reduction is brought about by passing electric current through the molten salt. This process is called electrolysis.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:45:54 AM


Question 11. Asked on :01 September 2019:11:22:04 AM

Name a metal which is liquid at room temperature?

-Added by Akki chauhan Science » Metals And Non Metal

Answer:

Nishant Verma
 murcury

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:46:16 AM


Question 12. Asked on :29 August 2019:06:20:49 PM

 Why ionic compounds is also known as electrovalent compounds?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Non Metal

Answer:

Nishant Verma
Ionic compounds are formed by the transfer of electron.Due to this anion and cation exist in ionic compounds and there is a force of attraction between these positively charged and negatively charged ions and these forces are electrovalent in nature. So the ionic compounds are called electrovalent compounds.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:00:43 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link