Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :06 September 2019:07:55:02 PM

 What is anodising?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Nonmetal

Answer:

priyanshu kumar
 Anodising is a process of forming a thick layer of aluminium. Aluminium develops a thin oxide layer when exposed to air.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:26:00 PM


Question 2. Asked on :02 September 2019:07:55:37 PM

 What is called triple covalent bond?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Nonmetal

Answer:

priyanshu kumar
 The nitrogen atoms share three pairs of electrons among themselves, the bond between them is called a triple covalent bond or just a triple bond.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:27:08 AM


Question 3. Asked on :02 September 2019:05:40:41 PM

 Why food cans are coated with tin and not zinc?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Nonmetal

Answer:

priyanshu kumar
Food cans are coated with tin and not zinc because zinc is more reactive than tin it reacts with food and the food taste is bad.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:50:14 AM


Question 4. Asked on :02 September 2019:05:09:29 PM

 Name the metal which is used for galvanising iron.

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Nonmetal

Answer:

priyanshu kumar
 Zinc is the metal which is used for galvanising iron.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:52:18 AM


Question 5. Asked on :02 September 2019:05:08:49 PM

 What is meant by galvanisation ? Why is it done?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Nonmetal

Answer:

priyanshu kumar
Galvanisation or galvanization (or galvanizing as it is most commonly called) is the process of applying a protective zinc coating to iron or steel, to prevent rusting. The most common method is hot dip galvanizing, in which steel sections are submerged in a bath of molten zinc.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:38:37 AM


Question 6. Asked on :02 September 2019:05:01:27 PM

 Write the properties of an alloy?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Nonmetal

Answer:

Akki chauhan

 1. Alloys are stronger then the metals from which they are made.

2. Alloys are harder than the constituent metals.

3. Alloys are more resistant to corrosion.

4. Alloys have lower melting points than the consistuent metals.

5. Alloys have lower electrical conductivity than pure metals.

-Answered by Akki chauhan On 02 September 2019:08:58:01 PM


Question 7. Asked on :29 August 2019:06:25:23 PM

Name a carbon containing molecule which has two double bonds.

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Nonmetal

Answer:

Nishant Verma
The carbon containing molecule in which two double bonds are present is carbon dioxide. Its bond structure is O=C=O.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:00:31 PM


Question 8. Asked on :25 August 2019:09:38:38 AM

 What is alloy?

-Added by Akki chauhan Science » Metals And Nonmetal

Answer:

Shivang Gupta
An alloy is a homogenous mixture two metal or one metal and one non metal.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:43:58 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link