Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :24 August 2019:11:10:46 AM

 Name the carrier of disease cause microbes?

-Added by Shivang Gupta Science » Microorganisms

Answer:

Akki chauhan

 House fly. 

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:11:14:31 AM


Question 2. Asked on :24 August 2019:11:01:18 AM

 Name the two diseases caused by bacteria?

-Added by Shivang Gupta Science » Microorganisms

Answer:

Shivang Gupta

 Typhoid and Malaria.

-Answered by Shivang Gupta On 24 August 2019:11:02:00 AM


Question 3. Asked on :23 August 2019:07:58:27 PM

 Name the Different types of Microorganisms?

-Added by Aman senapati Science » Microorganisms

Answer:

priyanshu kumar
Microorganisms are divided into 5 categories:

Bacteria

Fungi

Protozoa

Virus

Algae

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:04:10:43 PM


Question 4. Asked on :23 August 2019:08:36:39 AM

 What is communicable disease?

-Added by Prince Rawat Science » Microorganisms

Answer:

Rohit Rajput
A communicable disease is one that is spread from one person to another through a variety of ways that include, contact with blood and bodily fluids, breathing in an airborne virus, or by being bitten by an insect.

-Answered by Rohit Rajput On 23 August 2019:09:33:35 AM


Question 5. Asked on :23 August 2019:08:35:55 AM

 What are antibiotics?

-Added by Prince Rawat Science » Microorganisms

Answer:

Rohit Rajput
Antibiotic is a type of antimicrobial substance active against bacteria and is the most important type of antibacterial agent for fighting bacterial infections, Antibiotic medications are widely used in the treatment and prevention of such infections. They may either kill or inhibit the growth of bacteria.

-Answered by Rohit Rajput On 23 August 2019:09:38:03 AM


Question 6. Asked on :23 August 2019:08:35:19 AM

 What is food poisoning?

-Added by Prince Rawat Science » Microorganisms

Answer:

Shivang Gupta

 Foodborne illness, more commonly referred to as food poisoning, is the result of eating contaminated, spoiled, or toxic food. The most common symptoms of food poisoning include nausea, vomiting, and diarrhea.

Although it’s quite uncomfortable, food poisoning isn’t unusual. According to the Centers for Disease Control and Prevention (CDC)Trusted Source, 1 in 6 Americans will contract some form of food poisoning every year

-Answered by Shivang Gupta On 23 August 2019:03:17:55 PM


Question 7. Asked on :23 August 2019:08:33:02 AM

 What are pathogens?

-Added by Prince Rawat Science » Microorganisms

Answer:

Himanshi Verma

 Pathogens are harmful micro-organisms that causes diseases, these micro-organisms gives various syndromes to human beings that causes diseases.


-Answered by Himanshi Verma On 23 August 2019:04:12:51 PM


Question 8. Asked on :23 August 2019:08:32:03 AM

 What is carriers?

-Added by Prince Rawat Science » Microorganisms

Answer:

Akki chauhan

A hereditary carrier is the person or other organism that has inherited a recessive allele for a genetic. this is carriers.

-Answered by Akki chauhan On 23 August 2019:10:02:21 AM


Question 9. Asked on :23 August 2019:08:27:44 AM

 Name two antibiotics.

-Added by Prince Rawat Science » Microorganisms

Answer:

Prince Rawat

 Streptomycin and penicillin.

-Answered by Prince Rawat On 23 August 2019:08:28:57 AM


Question 10. Asked on :23 August 2019:08:26:58 AM

 What is fermentation?

-Added by Prince Rawat Science » Microorganisms

Answer:

Rohit Rajput
Fermentation is a metabolic process that produce chemical changes in organic substrates through the action of enzymes. In biochemistry, it is narrowly defined as the extraction of energy from carbohydrates in the absence of oxygen. 

-Answered by Rohit Rajput On 23 August 2019:08:30:14 AM


Question 11. Asked on :23 August 2019:08:18:21 AM

Name the microorganisms which is found in curd.

-Added by Prince Rawat Science » Microorganisms

Answer:

Rohit Rajput
Lactobacillus.

-Answered by Rohit Rajput On 23 August 2019:08:20:33 AM


Question 12. Asked on :23 August 2019:08:17:23 AM

 Name three water born diseases.

-Added by Prince Rawat Science » Microorganisms

Answer:

Rohit Rajput
(i) Typhoid

(ii)Cholera

(iii)Schistosomiasis.

-Answered by Rohit Rajput On 23 August 2019:08:21:19 AM


Question 13. Asked on :23 August 2019:08:16:28 AM

 Name three diseases caused by virus.

-Added by Prince Rawat Science » Microorganisms

Answer:

Rohit Rajput
(i)Smallpox

()Common Cold and different types of flu

()Hepatitis.

-Answered by Rohit Rajput On 23 August 2019:08:24:26 AM


Question 14. Asked on :23 August 2019:08:14:57 AM

  What are virus?

-Added by Prince Rawat Science » Microorganisms

Answer:

Rohit Rajput
A virus is a biological agent that reproduced inside the cells of living hosts. When infects by a virus, a host cell is forced to produce thousands of identical copies of the original virus at an extraordinary rate.

-Answered by Rohit Rajput On 23 August 2019:08:26:45 AM


Question 15. Asked on :23 August 2019:08:13:39 AM

 What are the major groups of microorganisms?

-Added by Prince Rawat Science » Microorganisms

Answer:

Prince Rawat

 Bacteria, Fungi,Protozoa and Algae.

-Answered by Prince Rawat On 23 August 2019:08:24:45 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link