Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :12 April 2021:03:43:02 PM

Why quarrying can become in major environmental concern?

-Added by Master Purushottam Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Master Purushottam

 After quarrying, pits are not convered so they may environmental hazards.

-Answered by Master Purushottam On 12 April 2021:03:57:24 PM


Question 2. Asked on :12 April 2021:03:31:57 PM

 Why most industries are uncentrated around coal mines?

-Added by Master Purushottam Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Master Purushottam

 Presence of coal mines around industries reduces the cost of transportation and also ensure easy avaialbilty of fuel.

-Answered by Master Purushottam On 12 April 2021:03:58:13 PM


Question 3. Asked on :12 April 2021:03:30:44 PM

 Why petrdeum is refused to as "black gold coalmines"?

-Added by Master Purushottam Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Master Purushottam

 petroleum is a very valuable fossil fuel It is used for running all machineries transport vehicles from a bicycle to an aeroplane.

-Answered by Master Purushottam On 12 April 2021:04:09:46 PM


Question 4. Asked on :12 April 2021:03:29:55 PM

 Why environment aspects must be carefully  cooked into before building huge dams.

-Added by Master Purushottam Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Master Purushottam

 Building huge dams cause distabilisation of the natural habitates of plants and animals living in the area. These environmental aspects should be looked into before building dams.

-Answered by Master Purushottam On 12 April 2021:04:06:17 PM


Question 5. Asked on :12 April 2021:03:28:07 PM

 Give five ways in which you can save energy at home.

-Added by Master Purushottam Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Master Purushottam

 i) promoting the use of the solar  energy as much as possible. 

ii) using biogas as cooking fuel.

iii) drying clothes in the sunlight instead of electric dryers.

iv) avioding measure of electricity.

v) using presure cookers for cooking.

-Answered by Master Purushottam On 12 April 2021:04:11:04 PM


Question 6. Asked on :12 April 2021:03:27:29 PM

 Which source of energy would you suggest for arid regions?

-Added by Master Purushottam Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Shruti Srivastva

 Energy.


-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:23:51 PM


Question 7. Asked on :12 April 2021:03:26:30 PM

 Which source of energy you suggest for coastal areas?

-Added by Master Purushottam Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Shruti Srivastva

 Wind and Tindal energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:24:21 PM


Question 8. Asked on :12 April 2021:03:23:50 PM

 Which resource of energy would you suggest for rural area?

-Added by Master Purushottam Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Solar and Wind energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:25:44 PM


Question 9. Asked on :12 April 2021:03:23:15 PM

 Name two region rich in natural gas  resources.

-Added by Master Purushottam Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Jaisalmer and Krishna Godaveri delta.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:26:59 PM


Question 10. Asked on :12 April 2021:03:22:29 PM

 Where are the ores of the metallic minerals generally located?

-Added by Master Purushottam Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Master Purushottam

 Ores of metallic minerals are found usually in igenous and metamorphic rocks formation.

-Answered by Master Purushottam On 12 April 2021:04:18:33 PM


Question 11. Asked on :12 April 2021:03:17:22 PM

 what is an ore?

-Added by Master Purushottam Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Rock extract from mine are called ore.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:27:37 PM


Question 12. Asked on :12 April 2021:03:12:22 PM

 Name any three common mineral used by you everyday.

-Added by Master Purushottam Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Copper, Iron and Salts.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:29:20 PM


Question 13. Asked on :11 May 2019:08:27:20 AM

What is tidal energy?

-Added by priyanshu kumar Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Himanshi Verma

 Energy generated from tides is called tidal energy.

-Answered by Himanshi Verma On 14 May 2019:11:22:09 AM


Question 14. Asked on :10 May 2019:08:10:39 AM

Their are inexhaustible?

-Added by priyanshu kumar Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

nikhil rajput

 Ans.These resources are present in unlimited quantity in nature  and are not likely to be exhausted by human activities.Examples are:sunlight,air.

-Answered by nikhil rajput On 17 July 2019:05:53:00 PM


Question 15. Asked on :07 May 2019:08:10:50 AM

 ferrous and nonmetallic minerlas? 

-Added by priyanshu kumar Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

sonu kumar

Non-Ferrous minerals: The metallic minerals that don't contain iron are known as non-ferrous minerals. They don't have magnetic properties and are generally more resistant to corrosion than ferrous minerals.

-Answered by sonu kumar On 07 May 2019:08:41:02 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (2235)
History (278)
Geography (310)
Economics (258)
Political Science (96)
Mathematics (201)
General Knowledge (5686)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (45)
English (259)
Physics (1435)
Other (97)
Accountancy (378)
Business Study (71)
Computer Science (128)
1 (2)

 

 

Sponsers link