Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :24 October 2019:06:03:16 PM

 Why are there a wide range of colors, hardness, crystal forms, lustre and density found in minerals?  

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Due to physical and chemical conditions. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:43:32 PM


Question 2. Asked on :24 October 2019:06:02:03 PM

 How do minerals occur in sedimentary rocks?

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Shruti Srivastva
In layers. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:44:01 PM


Question 3. Asked on :24 October 2019:06:01:04 PM

How is mining activity hazardous? Explain.

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

priyanshu kumar
The mining activity is injurious to the health of the miners and environment as: 
• The dust and noxious fumes inhaled by miners make them vulnerable to pulmonary diseases. 
• The risk of collapsing mine roofs. 
• Inundation and fires in coalmines are a constant threat to miners.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:02:00 AM


Question 4. Asked on :24 October 2019:05:59:56 PM

 How did the Bailadila iron ore field gets its name?

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

priyanshu kumar

 The Bailadila hills look like the hump of an ox, hence Bailadila iron-ore field get its name.


-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:02:20 AM


Question 5. Asked on :24 October 2019:05:58:41 PM

 What is hematite?

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Nishant Verma

Hematite ore is the most important industrial iron ore in terms of the quantity used.


-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:20:28 PM


Question 6. Asked on :24 October 2019:05:56:54 PM

 How does mining affect the health of miners?

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Nishant Verma

 The dust and the noxious fumes inhaled by the miners makes them vulnerable to pulmonary diseases.


-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:20:39 PM


Question 7. Asked on :24 October 2019:05:55:47 PM

 Which rock consist of single and mineral only?

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Limestone.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:44:28 PM


Question 8. Asked on :24 October 2019:05:54:47 PM

Name some minerals form in beds and layers.

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Coal.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:45:01 PM


Question 9. Asked on :24 October 2019:05:53:27 PM

How do minerals occur in igneous and metamorphic rocks?

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Crack, faults and joints. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:45:18 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link