Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :11 July 2020:12:59:31 PM

 Can two non-zero vectors give zero resultant when they multiplying with each other? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes. For example, the cross product of two non-zero vectors will be zero when angle Θ=0°or 180

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:01:30 PM


Question 2. Asked on :11 July 2020:12:57:10 PM

What furnishes the centripetal acceleration for the earth to go round the sun?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 The gravitational pull of the sun on the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:58:58 PM


Question 3. Asked on :11 July 2020:12:55:37 PM

 Define cross product of two vectors A and B?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Anjali Kumari
The cross product a × b is defined as a vector c that is perpendicular (orthogonal) to both a and b, with a direction given by the right-hand rule and a magnitude equal to the area of the parallelogram that the vectors span.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:24:04 PM


Question 4. Asked on :11 July 2020:12:55:06 PM

 Define null vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Dr. MS Khan
According a Scientific website - Null vector is type of vector has zero magnitude and arbitrary direction and it's displacement will zero. 

-Answered by Dr. MS Khan On 18 July 2020:02:52:49 PM


Question 5. Asked on :11 July 2020:12:53:39 PM

 Define unit vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Anjali Kumari
A vector is a quantity which has both magnitudes, as well as direction. A vector which has a magnitude of 1 is a unit vector. It is also known as Direction Vector

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:25:12 PM


Question 6. Asked on :11 July 2020:12:34:04 PM

 Name two quantities which have maximum value when the maximum height attained by the projectile in the largest?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) vertical component of initial velocity.

(ii) Time of flight.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:36:30 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 Parabolic path.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:33:50 PM


Question 8. Asked on :11 July 2020:12:18:12 PM

 Whe does the direction of of motion of a projectile become horizontal at the highest point of its treajectory?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 At the highest point; the vertical component of projectile velocity becomes zero. The projectile has only the horizontal component of velocity.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:20:51 PM


Question 9. Asked on :10 July 2020:06:10:44 PM

 Is it true that the instantaneous velocity of a projectile is thagential to its parabolic path?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes it is true.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:06:13:13 PM


Question 10. Asked on :10 July 2020:06:08:33 PM

 A football is thrown in a parbolic path. Is there any point at which the acceleration is perpendicular to the velocity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, at the highest point of the parabolic path.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:06:10:07 PM


Question 11. Asked on :10 July 2020:06:05:46 PM

 Name the quantity which remains unchanged during the flight of an oblique projectile.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Horizontal component of velocity. 

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:06:07:34 PM


Question 12. Asked on :10 July 2020:06:00:48 PM

 Can a body possess velocity st the same time in horizontal and vertical?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Horizontal component of velocity.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:06:05:21 PM


Question 13. Asked on :10 July 2020:05:58:17 PM

 Velocity of a projectile is 10ms-1 . At what angle to the horizontally should it be projected so that it covers maximum horizontal distance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, a body in projectile motion possesses both horizontal and vertical velocities.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:06:04:07 PM


Question 14. Asked on :10 July 2020:05:56:28 PM

 What are horizontal and vertical components of acceleration of a body thrown horizontally with uniform speed?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 For a body thrown horizontally with a uniform speed,

acceleration along horizontal=0

acceleration along vertical=g

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:06:02:12 PM


Question 15. Asked on :10 July 2020:05:53:14 PM

 When vectors are added or subtracted, their resultant is a vector. Is it also true in case of multiplication of two vectors?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 May or may not be. The dot product of two vectors gives a scalar quantity while the cross product gives a vector quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:05:54:55 PM


Question 16. Asked on :10 July 2020:05:49:51 PM

 Two vectors of magnitude 5 and 3 give a resultant of magnitude 2. What must be the angle between the two vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 As 5-3=2 this indicates that the two vectors have opposite directions and angle between them = 180º

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:05:51:38 PM


Question 17. Asked on :10 July 2020:05:46:38 PM

 Two vectors of magnitude 3 and 4 give a resultant of magnitude 2. What must be the dot product of these two vectors?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane


Question 18. Asked on :10 July 2020:05:42:13 PM

 Can the magnitude of the resultant vector of two given vectors be less than the magnitude of either vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes,zΘº

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:05:43:47 PM


Question 19. Asked on :10 July 2020:05:38:35 PM

 Give one example of dot products of vectors. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Work done is equal to the dot product of force and displacement vectors.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:05:39:49 PM


Question 20. Asked on :10 July 2020:05:35:59 PM

 Under what condition is the scalar product of two non-zero vectors zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 When they are mutually perpendicular to each other.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:05:41:11 PM


Question 21. Asked on :10 July 2020:02:16:56 PM

 Fifteen vectors, each of magnitude 5 units, are represented by the sides of a closed polygon, all taken in same order. What will be their resultant?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero vector. The vector sum of all the vectors represented by the sides of a closed polygon taken in the same order is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:19:27 PM


Question 22. Asked on :10 July 2020:02:14:42 PM

 Can any of the components of a given vector have greater magnitude than that of the vector itself?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, provided the components are not rectangular.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:16:10 PM


Question 23. Asked on :10 July 2020:02:12:58 PM

 Can the sum of two vectors be a scalar?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No, the sum of two vectors is always a vector.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:13:56 PM


Question 24. Asked on :10 July 2020:02:11:35 PM

 Is the division of vector defined?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No, the division of vector cannot be defined

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:12:16 PM


Question 25. Asked on :10 July 2020:02:09:42 PM

 Give an example of a zero vector.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 The displacement of a ball thrown up and received and back by the thrower is a zero vector. 

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:10:24 PM


Question 26. Asked on :10 July 2020:02:07:11 PM

 Does it make a sense to call a physical quantity a vector, when its magnitude is zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes. A zero vector has a definite physical significance.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:08:37 PM


Question 27. Asked on :10 July 2020:02:04:30 PM

 What is the minimum number of forces of equal magnitude whose vector sum is zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Two force provided the forces have opposite direction.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:06:26 PM


Question 28. Asked on :10 July 2020:01:56:38 PM

 Can three vectors of different magnitudes be combined to give a zero resultant? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, when three vectors are represented by the three sides of a triangle taken in order, they will have resultant null-vector.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:58:11 PM


Question 29. Asked on :10 July 2020:01:54:02 PM

 The resultant of two or more vectors is that single vector which produces the same effect as the individual vectors together produce?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane


Question 30. Asked on :10 July 2020:01:52:04 PM

 Under what condition the sum and difference of two vectors will be equal in magnitude? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 When the two vectors are perpendicular to each other.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:53:23 PM


Question 31. Asked on :10 July 2020:01:49:38 PM

 When can the addition of two vectors be zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 The addition of two vectors can be zero only when these vectors have equal magnitude and opposite direction.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:50:47 PM


Question 32. Asked on :10 July 2020:01:47:49 PM

 When is the sum of two vectors are minimum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 When two vectors have opposite directions, their sum is minimum.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:48:47 PM


Question 33. Asked on :10 July 2020:01:46:05 PM

 When sum of two vectors are maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 When two vectors have same direction, their sum is maximum.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:47:05 PM


Question 34. Asked on :10 July 2020:01:43:32 PM

 A given quantity has both magnitude and direction. Is it necessarily a vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No. The given quantity will be a vector only if it obeys the law of vector addition.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:44:53 PM


Question 35. Asked on :10 July 2020:01:40:22 PM

 Does a scalar quantity depend on the frame of reference chosen? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No. A scalar quantity does not depend on the frame of reference.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:42:18 PM


Question 36. Asked on :10 July 2020:01:36:31 PM

 What is the minimum number of coplanar vectors of different magnitude which can give zero resultant ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Three. If three vectors can be represented by the three sides of a triangle taken in the same order, then their resultant is a zero vector.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:38:38 PM


Question 37. Asked on :10 July 2020:01:34:13 PM

 Can we add a velocity vector to a displacement vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No, only vectors representing physical quantities of same nature can be added together.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:35:20 PM


Question 38. Asked on :10 July 2020:01:30:49 PM

 Under what condition will the direction of sum and diffrence of two vector be same? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 When the two vectors are unequal in magnitude and are in the same direction.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:33:02 PM


Question 39. Asked on :10 July 2020:01:28:38 PM

 Can two vector of different magnitudes be combined to give resultant? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:30:12 PM


Question 40. Asked on :10 July 2020:01:27:36 PM

 Is pressure a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:28:24 PM


Question 41. Asked on :10 July 2020:01:26:27 PM

 Is time a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:27:10 PM


Question 42. Asked on :10 July 2020:01:23:55 PM

 State the essential condition for the addition of vectors?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 The essential condition for the addition of vectors is that they must represent the physical quantity of some nature.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:24:56 PM


Question 43. Asked on :10 July 2020:01:20:12 PM

 Why cannot be vectors added algebraicall?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 A part from magnitude, the vectors also have direction, so they cannotnbe added algebrically.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:22:43 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link