Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :16 September 2019:12:52:35 PM

 When was muslim league formed?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Shruti Srivastva

 30 december 1906


-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:06:04:13 PM


Question 2. Asked on :13 September 2019:07:30:20 PM

What was the demand of the peasant movement led by Baba Ramchandra of Awadh?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
Reduction of revenue,  Abolition of Begar,  Social boycott of Oppressive landlords was the demand of the peasant movement led by Baba Ramchandra of Awadh.

-Answered by Akki chauhan On 14 September 2019:12:43:50 PM


Question 3. Asked on :13 September 2019:07:26:57 PM

 Tehri Dam constructed is on which river?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Shruti Srivastva

 bhagirathi

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:06:05:14 PM


Question 4. Asked on :13 September 2019:07:21:57 PM

 Who was the leader of Chipko movement?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Shruti Srivastva

 sundarlal bhahugana

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:06:05:46 PM


Question 5. Asked on :13 September 2019:07:17:09 PM

 Who composed Vande Matram?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Shruti Srivastva

 bankim chandra chaturpadhya

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:06:06:22 PM


Question 6. Asked on :13 September 2019:07:12:29 PM

 Which was the event that marked the beginning of Civil Disobedience Movement?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

priyanshu kumar
The Dandi march and mahatma Gandhi picking up handful salt at Dandi and breaking salt law was the symbolic act and starting of civil disobedient . After famous Dandi March of Mahatma Gandhi, thousand in different parts of country broke the salt law. This marked the beginning of Civil Disobedience Movement.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:31:46 PM


Question 7. Asked on :13 September 2019:07:05:10 PM

What is Civil War?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

priyanshu kumar

 A violent conflict between opposing groups within a country that becomes so intense that it appears like a war, is called civil war.


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:34:42 PM


Question 8. Asked on :13 September 2019:06:57:54 PM

How did the first world war help in the growth of nationalist movement in India? 

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

priyanshu kumar

 1. War created a new political and economic situation. It led to an increase in expenditure.

2. The war led to a price rise and hardship for common people.

3. War lead to forced recruitement of people.

4. Acute shortage of food led to famine and misery.

5. Indian began to realize that they were drawn in a war unnecessarily. This feeling united Indians against the British.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:35:11 PM


Question 9. Asked on :13 September 2019:06:52:06 PM

 What were the reasons for starting the khilafat movement?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

priyanshu kumar

1. Humilaiting terms of treaty of Versailles on khalifas.

2. Lucknow pact 

3. Starting of Non cooperation by the congress along with the khilafat movement .

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:35:38 PM


Question 10. Asked on :13 September 2019:06:10:54 PM

 Rowlatt Act was called as an oppressive legislation. Why?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

priyanshu kumar
Under this act political prisoners could be kept in jail for two years without trial.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:35:51 PM


Question 11. Asked on :13 September 2019:06:08:26 PM

 Who wrote Discovery Of India?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Shruti Srivastva

 jwaharlal nehru

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:06:07:43 PM


Question 12. Asked on :13 September 2019:06:05:47 PM

 Who wrote Hind Swaraj?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Shruti Srivastva

 mahatma gandhi

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:06:08:16 PM


Question 13. Asked on :13 September 2019:06:02:30 PM

 When did Simon Commission reach in India?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Shruti Srivastva

 1927

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:06:08:37 PM


Question 14. Asked on :13 September 2019:05:51:33 PM

 When was Dandi March Started by Mahatma Gandhi? 

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
11 March 1930.

-Answered by Akki chauhan On 13 September 2019:07:05:36 PM


Question 15. Asked on :13 September 2019:05:50:04 PM

 Who started the Awadh Kisan Sabha?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Shruti Srivastva

 baba ramchandra


-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:06:09:19 PM


Question 16. Asked on :13 September 2019:05:28:26 PM

 What is Satyagraha? 

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

priyanshu kumar
a policy of passive political resistance, especially that advocated by Mahatma Gandhi against British rule in India.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:39:01 PM


Question 17. Asked on :10 September 2019:11:05:56 AM

 What does idea of satyagraha means?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

priyanshu kumar
 Satyagraha is a novel method of mass agitation initiated by Mahatma Gandhi that emphasized the power of truth and the need to search for truth.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:25:34 PM


Question 18. Asked on :10 September 2019:11:03:48 AM

 What was the Champaran Satyagrah?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

priyanshu kumar
Champaran movement was against the oppressive plantation system of britishers.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:25:43 PM


Question 19. Asked on :10 September 2019:11:01:51 AM

 Highlight the demand of congress party at the Lahore session in 1929?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Shruti Srivastva
ull independence.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:06:13:22 PM


Question 20. Asked on :10 September 2019:11:00:19 AM

 When was Khilafat Committee Formed?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

priyanshu kumar
It was formed in March 1919 in Bombay.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:27:01 PM


Question 21. Asked on :10 September 2019:10:54:03 AM

 Who formed the Swaraj party?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

priyanshu kumar
CR Das and Motilal Nehru was formed swaraj party.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:27:10 PM


Question 22. Asked on :10 September 2019:10:49:46 AM

 Who started the Khilafat Movement?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

priyanshu kumar
Muslim leaders Muhammad Ali and Shaukat Ali.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:27:23 PM


Question 23. Asked on :10 September 2019:10:41:12 AM

 What was Mahatma Gandhi's reaction on Rowlatt act?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

priyanshu kumar
Mahatma Gandhi decided to launch a nationwide Satyagrah against the proposed Rowlatt Act( 1919).

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:28:06 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link