Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :05 October 2019:10:01:15 AM

 What is acid rain?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar
Nitrogen oxide and sulphur oxide are produced due to combustion of fossil fuels They dissolve in air to give rise to acid rain.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:03:33:27 PM


Question 2. Asked on :05 October 2019:09:56:49 AM

 Why do we need water?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma

1) All cellular processes take place in a water medium.

2) All the reaction that take place within our body and within the cells occur between substance that are dissolved in water.

3) Substances are also transported from one part of the body to the other in a dissolved form.

4) Organism need to maintain the level of wter within their bodies in order toi stay alive.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:11:48 AM


Question 3. Asked on :05 October 2019:09:55:19 AM

 What is Biosphere?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma
 Life supporting zone of the Earth where the atmosphere, the hydrosphere and the lithosphere interact and make life possible, is known as biosphere.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:12:38 AM


Question 4. Asked on :05 October 2019:09:53:49 AM

 How much carbon dioxide present in the atmosphere of Venus and Mars?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma

 95% to 97%.


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:12:50 AM


Question 5. Asked on :05 October 2019:09:50:26 AM

 How does rain occur?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma

 The hot air rises up carrying the water vapour with it. As the air rises, it expands and cools. This cooling causes the water vapour in the air to condense in the form of tiny droplets. By the condensation, of these water droplets when the drops have grown big and heavy they fall down in the form of rain. 


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:14:09 AM


Question 6. Asked on :05 October 2019:09:48:10 AM

 How do convention currents produce?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma
The atmospher can be heated from below by the radiation that is reflected back or re- radiated by the land or water bodies On being heated convention currents are set up in the air.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:14:42 AM


Question 7. Asked on :05 October 2019:09:41:51 AM

How does the atmosphere act as a blanket?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma
 The air is a bad conductor of temprature. It keeps constant the average of temprature of the earth during the day and the whole year. It regulates the raising day temprature. Thus, The atmosphere act as a blanket.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:17:00 AM


Question 8. Asked on :05 October 2019:09:39:20 AM

Describe that processes or factors which helpful in soil formation.

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma

 The sun= Rocks expand on sun's heat during day and contract at night, this results in the formation of cracks on the surface of rocks  causing breaking up into smaller pieces.


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:17:18 AM


Question 9. Asked on :05 October 2019:09:37:16 AM

 How is Lichen helpful in soil formation?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma
 Lichen grows on the surface of stones. In this order they release a substance which make the surface of stone like powder and form a thin layer.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:17:33 AM


Question 10. Asked on :03 October 2019:07:51:29 PM

 Which of the following is not ultimately derived from sun ,s energy? 

-Added by Aarohi Chauhan Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma

 Fossil fuel is the answer 


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:20:53 AM


Question 11. Asked on :05 September 2019:11:11:58 AM

How was black soil formed?

-Added by Akki chauhan Geography » Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar
Black soils have been formed from the weathered lava flows found in the Deccan Trap region.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:24:03 AM


Question 12. Asked on :05 September 2019:11:11:09 AM

  Give examples of human-made resources?

-Added by Akki chauhan Geography » Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar

 Building, Laptop, Computer.


-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:24:12 AM


Question 13. Asked on :02 September 2019:04:08:26 PM

 Name three states having black soil and the crop which is mainly grown in it?

-Added by Himanshi Verma Geography » Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar
 Maharastra, Madhya pradesh and chattisgarh are states having black soil. Cotton is mainly grown in black soil.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:54:03 AM


Question 14. Asked on :23 August 2019:08:06:21 PM

 Name the different types of resources?

-Added by Aman senapati Geography » Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar

Three types of resources

1. natural resources.

2. man made resource

3. Human resource.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:04:09:40 PM


Question 15. Asked on :23 August 2019:08:04:12 PM

 What are resources?

-Added by Aman senapati Geography » Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar
Resources are the things that have an utility and a value.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:04:09:56 PM


Question 16. Asked on :20 August 2019:08:01:38 AM

Why are we looking at alternate source of energy?

-Added by Akki chauhan Science » Natural Resources

Answer:

Akki chauhan

The industrialisation has caused the Global demand for energy to grow at a tremendous rate. even if the demand for energy was largely met the fossil fuel coal and petroleum. this fuel were formed from from over millions of years ago and there are only limited reserves the fossil fuels are non renewable source of energy so we need to conserve them if we were to continue consist consuming the source at such all wearing rates we should soon run out of energy in order to avoid this alternate source of energy water explode that is why we are looking at alternate source of energy.

-Answered by Akki chauhan On 20 August 2019:08:04:04 AM


Question 17. Asked on :20 August 2019:08:00:40 AM

If you could use any source of energy for heating your food which one would you use and why?

-Added by Akki chauhan Science » Natural Resources

Answer:

Akki chauhan

The preferable source of energy for cooking will be biogas. it is a source of energy for with calorific value is high. it is an environmental friendly fuel which produce minimum pollution to the air also it is accessible and less expensive also biogas is an efficient source of renewable energy.

-Answered by Akki chauhan On 20 August 2019:08:02:37 AM


Question 18. Asked on :19 August 2019:09:56:38 PM

Mention one feature of biogas that makes it an ideal fuel?

-Added by Akki chauhan Science » Natural Resources

Answer:

Himanshi Verma

 It burns without smoke leaves no residues has high calorific value.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:26:56 PM


Question 19. Asked on :12 January 2019:05:46:00 PM

 Explain nitrogen cycle with the help of diagram?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Rohit Rajput

The series of processes by which nitrogen and its compounds are inter converted in the environment and in living organisms, including nitrogen fixation and decomposition.

-Answered by Rohit Rajput On 13 January 2019:10:25:37 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link