Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :21 April 2019:09:47:49 AM

What are colloids ?

-Added by Nitish kumar Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

  In certain mixtures the relatively large particles called the dispersed phase are distribution throughout a solvent like medium called dispersing medium. So one particle is an aggregation of several atoms or molecules or ions. These particles and mixture is called a colloids. 

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:07:35 AM


Question 2. Asked on :21 April 2019:09:45:40 AM

 Can you see the colloidal particle by naked eye ?

-Added by Nitish kumar Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

 No size of colloidal particles are to small to be individually seen by naked eyes.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:56:14 AM


Question 3. Asked on :21 April 2019:09:44:06 AM

 Give one example of colloid of a gas in liquid ?

-Added by Nitish kumar Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

 Foam, shaving cream. 

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:56:25 AM


Question 4. Asked on :21 April 2019:09:41:10 AM

 Give one example of solution of a gas in liquid ?

-Added by Nitish kumar Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

  Oxygen in water.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:56:36 AM


Question 5. Asked on :21 April 2019:09:39:16 AM

 Why are the particles of a true solution not visible to naked eye ?

-Added by Nitish kumar Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

 Particles of true solutions are too small to be visible.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:12:03 AM


Question 6. Asked on :21 April 2019:09:36:43 AM

 Do a particle of suspension scatter a beam of light?

-Added by Nitish kumar Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

  Yes ,it makes its path visible. 

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:12:15 AM


Question 7. Asked on :21 April 2019:09:34:32 AM

 Which sol is a colloid of solid in solid ?

-Added by Nitish kumar Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

 Coloured gemstone and milky glass are such sols.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:12:26 AM


Question 8. Asked on :21 April 2019:09:33:49 AM

 What is emulsion .

-Added by Nitish kumar Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

  It is a colloid of liquid in liquid,i.e.,milk, face cream.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:12:37 AM


Question 9. Asked on :21 April 2019:09:33:02 AM

 what is gel.

-Added by Nitish kumar Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

  A colloidal of liquid in solid is called gel. i.e., jelly, cheese,butter.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:12:50 AM


Question 10. Asked on :21 April 2019:09:11:44 AM

 What is solution?

-Added by Prince Rawat Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

 Any homogeneous mixture of two or more substances (solid, liquid or gases) is called solution .In solutions there is a homogeneity at micro level.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:13:03 AM


Question 11. Asked on :21 April 2019:09:11:05 AM

 What is suspension .

-Added by Nitish kumar Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

 Materials of smaller particle size, insoluble in a solvent but visible to naked eye, give suspension.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:13:20 AM


Question 12. Asked on :21 April 2019:09:09:46 AM

 Do suspension shows Tyndall effect? 

-Added by Prince Rawat Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

 They may or may not show Tyndall effect.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:13:50 AM


Question 13. Asked on :21 April 2019:09:09:10 AM

 What is physical nature of matter .

-Added by Nitish kumar Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

  Matter is made up of small particles if a spoonfull of  salt is dissolved in a glass of water, the level of water does not change. 

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:13:34 AM


Question 14. Asked on :21 April 2019:09:07:25 AM

 Give to examples of colloidal solution. 

-Added by Prince Rawat Science » Nature Of Matter

Answer:

Himanshi Verma

  Blood, milk and gum. etc.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:14:03 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

All Tags by Subjects: