Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :23 April 2019:09:51:51 AM

 Give to examples of plants that belongs it group angiosperm?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Sohail alam

 some examples of angiosperms are as follows: Apple (Malus pumila) Brinjal (Solanum melongena) Guava (Psidium guajava) Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) Litchi (Litchi chinensis) Mango (Mangifera indica) Papaya (Carica papaya) Pea (Pisum sativum)

-Answered by Sohail alam On 24 April 2019:08:08:20 AM


Question 2. Asked on :23 April 2019:09:49:28 AM

 Hoe male cone of pinus is different from female cone of pinus?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Sohail alam

 Female pine cones hold the seeds whereas male pine cones contain the pollen. Most conifers, or cone-bearing trees, have female and male pine cones on the same tree. A female pine cone, also called a megasporangiate strobilus, consists of cone or seed scales that hold two ovules, the unfertilized seeds.

-Answered by Sohail alam On 24 April 2019:08:11:06 AM


Question 3. Asked on :23 April 2019:09:48:26 AM

 What are cones in pinus?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Sohail alam

 A cone (in formal botanical usage: strobilus, plural strobili) is an organ on plants in the division Pinophyta (conifers) that contains the reproductive structures. The familiar woody cone is the female cone, which produces seeds.

-Answered by Sohail alam On 24 April 2019:08:18:29 AM


Question 4. Asked on :23 April 2019:09:46:44 AM

 Give an example of plant that belongs to group Bryophyta?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

rocki kumar

 The king was told that in order to decide the right time for doing something, it was necessary to look into the future. Since only magicians could do so, he wasadvised to go to magicians

-Answered by rocki kumar On 05 May 2019:08:45:31 AM


Question 5. Asked on :23 April 2019:09:40:51 AM

 What is the biological name of mushroom ?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Sohail alam

 Basidiomycota, The biological name of mushroom

-Answered by Sohail alam On 24 April 2019:08:12:29 AM


Question 6. Asked on :23 April 2019:09:38:37 AM

 What is common name for Funaria and Dryopteris?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

rocki kumar

 - What is common name for Funaria and Dryopteris? Science ORGANISATION IN THE LIVING ... Mathematics (100) ยท General Knowledge (387).


-Answered by rocki kumar On 08 May 2019:08:10:58 AM


Question 7. Asked on :23 April 2019:09:36:45 AM

 Alga belongs to which group ?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Sonu kumar

 Algae, singular alga, members of a group of predominantly aquatic photosyntheticorganisms of the kingdom Protista. Algae have many types of life cycles, and they range in size from microscopic Micromonas species to giant kelps that reach 60 metres (200 feet) in length

-Answered by Sonu kumar On 02 May 2019:10:11:33 AM


Question 8. Asked on :22 April 2019:09:48:36 AM

 What is meaning of term ''displaced liquid''.

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

priyanshu kumar

 We can then know the volume of the object: it is equal to the volume of fluid displaced.

-Answered by priyanshu kumar On 06 May 2019:10:03:51 AM


Question 9. Asked on :22 April 2019:09:46:54 AM

 What is relative density?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

rocki kumar

 Is the ratio of the density (mass of a unit volume) of a substance to the density of a given reference material. Specific gravity usually means relative density with respect to water. ... If the reference material is water then a substance with a relative density (or specific gravity ...

-Answered by rocki kumar On 07 May 2019:08:21:19 AM


Question 10. Asked on :22 April 2019:09:43:52 AM

 Why study of density is important for a science student?

-Added by Nitish kumar Mathematics » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

rocki kumar

 Density is important because it affects whether objects will float or sink. It is animportant property to consider when building things like ships and hot air balloons. ... He realized that the amount of water that spilled was equal in volume to the space that his body occupied.

-Answered by rocki kumar On 08 May 2019:08:23:43 AM


Question 11. Asked on :22 April 2019:09:42:48 AM

 What is hypertonic solution?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

nikhil rajput
Ans.A hypertonic solution is a particular type of solution that has a greater concentration of solutes on the outside of a cell when compared with the inside of a cell.





-Answered by nikhil rajput On 17 July 2019:06:25:54 PM


Question 12. Asked on :22 April 2019:09:42:07 AM

 What is isotonic solution?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Rohit Rajput

 An isotonic solution refers to two solutions having the same osmotic pressure across a semipermeable membrane. This state allows for the free movement of water across the membrane without changing the concentration of solutes on either side

-Answered by Rohit Rajput On 08 May 2019:08:33:35 AM


Question 13. Asked on :22 April 2019:09:40:14 AM

What is endosmosis? 

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Rohit Rajput

 The main difference between endosmosis and exosmosis is that endosmosis is the movement of water into the cell whereas exosmosis is the movement of water out of the cell. Endosmosis occurs when cells are placed in hypotonic solutions. ... Exosmosis occurs when cells are placed in hypertonic solutions.

-Answered by Rohit Rajput On 08 May 2019:08:34:40 AM


Question 14. Asked on :22 April 2019:09:38:05 AM

 What happens to the raisins when they are kept in warm water for few hours?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

rocki kumar

When raisins are kept in water for a few hours, the raisins will swell up or theywill expand in size. This happens due to osmosis, which is the movement of molecules from a region of its higher to its lower concentration through a semi or selectively permeable membrane. ... When raisins are soaked in waterthey swell. 

-Answered by rocki kumar On 08 May 2019:08:28:45 AM


Question 15. Asked on :22 April 2019:09:36:24 AM

 Do rate of endosmosis increase when kept at low temperature? why?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Harshita Rathore

 Low twmperature

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:02:54:44 PM


Question 16. Asked on :22 April 2019:09:33:53 AM

 What happens if a plant cell is placed in a high concentrated solution of sugar?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Harshita Rathore

 Plant cell.

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:02:54:30 PM


Question 17. Asked on :22 April 2019:09:32:07 AM

 Give an example of a substance where the material imbibes water?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Nishant Verma

Ans. Examples include the absorption of water by seeds and dry wood. ... Water potential gradient between the absorbent and the liquid imbibed is essential for imbibition. In addition, for any substance to imbibe any liquid, affinity between the adsorbant and the liquid is also a prerequisite.

-Answered by Nishant Verma On 17 July 2019:06:33:55 PM


Question 18. Asked on :22 April 2019:09:30:58 AM

 What is imbibition?

-Added by priyanshu kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

nisha sheikh

 The absorption of one substance by another in particular the uptake of water by a plant or seed.

-Answered by nisha sheikh On 20 August 2019:07:21:19 PM


Question 19. Asked on :22 April 2019:09:31:13 AM

 What is hypotonic solution?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

nisha sheikh

 A hypotonic solution is any solution that has a lower osmotic pressure than another solution.

-Answered by nisha sheikh On 20 August 2019:07:17:21 PM


Question 20. Asked on :22 April 2019:09:29:56 AM

What is imbibition pressure?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Harshita Rathore

 Imbition pressure.

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:02:59:16 PM


Question 21. Asked on :22 April 2019:09:27:07 AM

 Do raisins sweli up when kept in water? if yes, why?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Nishant Verma

Ans. Raisins are dried grapes. When they are placed in water, thewater from the surrounding diffuses into the raisins and so the raisins swell up. The phenomenon involved is called osmosis.

-Answered by Nishant Verma On 17 July 2019:07:00:24 PM


Question 22. Asked on :22 April 2019:09:25:34 AM

 What are the features of striated muscle fibre? Where do we find these in our body?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Nishant Verma
Ans.All striated muscles are attached to some componentof the skeleton, unlike smooth muscle, which composes hollow organs such as the intestines or blood vessels.

-Answered by Nishant Verma On 17 July 2019:07:03:14 PM


Question 23. Asked on :22 April 2019:09:21:41 AM

Mention the function of skeletal muscles in or body.

-Added by priyanshu kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Nishant Verma
Ans.Skeletal muscles move the bodySkeletal musclecontractions pull on tendons, which are attached tobones. If contraction of the muscle causes themuscle to shorten, the bone and, thus, the body part will move. For example, the biceps brachii is attached to the shoulder and the forearm bones.

-Answered by Nishant Verma On 17 July 2019:07:04:47 PM


Question 24. Asked on :22 April 2019:09:23:37 AM

 You can bite fruits like guava, grapes,banana etc, but not a piece of wood. why?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Harshita Rathore

 Because it is Bohot hard.

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:02:59:31 PM


Question 25. Asked on :22 April 2019:09:22:11 AM

 Mention the main function of sclerenchyma tissue?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Himanshi Verma

 It gives strength to the plants.

-Answered by Himanshi Verma On 14 May 2019:11:20:29 AM


Question 26. Asked on :22 April 2019:09:20:18 AM

 Which tissue, when matured, has dead cells?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Nishant Verma
Ans. sclerenchyma
Collenchyma cells mainly form supporting tissue and have irregular cell walls. They are found mainly in the cortex of stems and in leaves. The major function ofsclerenchyma is support. Unlike collenchyma, mature cells of this tissue are generally dead and have thick walls containing lignin.

-Answered by Nishant Verma On 17 July 2019:07:06:47 PM


Question 27. Asked on :22 April 2019:09:13:55 AM

  In the transverse section of stem, which tissue occupies larger space-Parenchyma or Sclerenchyma?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Harshita Rathore

 Sclerenchyama

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:03:00:09 PM


Question 28. Asked on :22 April 2019:09:13:16 AM

 What are myelinated nerves?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Harshita Rathore

 It have blood

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:03:00:28 PM


Question 29. Asked on :22 April 2019:09:12:13 AM

 Which cells are found in the stiff parts of the plant?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Nishant Verma
Ans.In unicellular organisms, a single cell performs all basic functions. ... In plants, vascular tissues conduct food and water from one part of the plant to other parts. ... Depending on the region where they are present, meristematic tissues are classified as apical, lateral and ... It is the tissue which makes the plant hard and stiff.

-Answered by Nishant Verma On 17 July 2019:07:08:39 PM


Question 30. Asked on :22 April 2019:09:11:09 AM

 Which tissue helps in movement and locomotion of body?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

priyanshu kumar
Muscular tissue.

-Answered by priyanshu kumar On 22 April 2019:09:12:41 AM


Question 31. Asked on :22 April 2019:09:10:12 AM

 Name the membrane that covers the muscle fibre?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

priyanshu kumar

 Sarcoiemma

-Answered by priyanshu kumar On 22 April 2019:09:11:24 AM


Question 32. Asked on :22 April 2019:09:08:40 AM

 Which cell provides mechanical strength to the plant body?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

nisha sheikh

 Collenchyma.

-Answered by nisha sheikh On 20 August 2019:07:26:06 PM


Question 33. Asked on :22 April 2019:09:07:45 AM

 What is the main function of nervous tissue?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Nishant Verma
Ans.Nervous tissue is composed of three main parts: nerves, the spinal cord and the brain. The primary function of nervous tissue is to receive stimuli and send the impulse to the spinal cord and brain. The brain sends back a response to the muscles via the nerves.

-Answered by Nishant Verma On 17 July 2019:07:09:55 PM


Question 34. Asked on :22 April 2019:09:06:29 AM

 Name a multinucleated muscle fibre.

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

priyanshu kumar

 Striated muscle

-Answered by priyanshu kumar On 22 April 2019:09:08:39 AM


Question 35. Asked on :22 April 2019:09:05:07 AM

 Name the tissue found in brain, spinal cord and nerves?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Harshita Rathore

 Ghaf Tissue.

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:03:00:41 PM


Question 36. Asked on :22 April 2019:08:57:34 AM

Which chemical substance gets deposited over sclerenchymatous cells to make their cell wall thickened?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

priyanshu kumar

 Lignin.

-Answered by priyanshu kumar On 22 April 2019:09:07:59 AM


Question 37. Asked on :22 April 2019:08:56:03 AM

How many dendrites and axons are found in a nerve cell?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Harshita Rathore

 4,6

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:03:01:06 PM


Question 38. Asked on :22 April 2019:08:54:05 AM

Name three major parts of a nerve cell? 

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

priyanshu kumar

 Cell body axon and dendrite.

-Answered by priyanshu kumar On 22 April 2019:09:04:42 AM


Question 39. Asked on :22 April 2019:08:50:11 AM

 Name the plant tissue which is dead at maturity-parenchyma or Sclerenchyma?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

priyanshu kumar

  Sclerenchyma

-Answered by priyanshu kumar On 22 April 2019:08:54:37 AM


Question 40. Asked on :22 April 2019:08:47:16 AM

 How parenchyma cells are different from sclerenchyma cells?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Harshita Rathore
becuase it is too chemical.

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:03:01:20 PM


Question 41. Asked on :22 April 2019:08:42:00 AM

what is the shape of parenchyma cells.

-Added by priyanshu kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Akki chauhan

Polyhedral is shape of parenchyma.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:03:01:46 PM


Question 42. Asked on :22 April 2019:08:45:41 AM

 Name the longest cell present in the human body?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

priyanshu kumar

 Nerve cell.

-Answered by priyanshu kumar On 22 April 2019:08:53:05 AM


Question 43. Asked on :22 April 2019:08:43:47 AM

 What is a tissue?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

priyanshu kumar

 Tissue is a group of cells of similar structure and function.

-Answered by priyanshu kumar On 22 April 2019:08:48:56 AM


Question 44. Asked on :22 April 2019:08:40:29 AM

 What do we use glycerine for mounting?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Akki chauhan

 Glycerine is good dried out event. Glycerine has good tendency.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:03:02:34 PM


Question 45. Asked on :22 April 2019:08:39:12 AM

 Name the stain used for staining onion peel cells?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Harshita Rathore

Staining onion.

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:02:58:27 PM


Question 46. Asked on :22 April 2019:08:37:56 AM

 What is the shape of cheek cells?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

priyanshu kumar

 They are irregular in shape.

-Answered by priyanshu kumar On 22 April 2019:08:39:24 AM


Question 47. Asked on :22 April 2019:08:36:06 AM

 How dose the onion peel appear before staining?

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Akki chauhan

Methylene blue is the other stain used to stain onion peel.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:03:03:34 PM


Question 48. Asked on :22 April 2019:08:33:17 AM

What is the general shape of the onion cell? 

-Added by Nitish kumar Science » ORGANISATION IN THE LIVING WORLD

Answer:

Akki chauhan

 General shape of the onion cell is spuare. 

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:44:00 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1588)
History (178)
Geography (152)
Economics (122)
Political Science (50)
Mathematics (176)
General Knowledge (4468)
Biology (87)
Physical Education (12)
Chemistry (26)
Civics (17)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (169)
Physics (23)
Other (33)
Accountancy (11)
Business Study (16)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link