Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :09 November 2019:06:55:30 PM

What is Photosynthesis?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar
Photosynthesis is a process used by plants and other organisms to convert light energy into chemical energy that can later be released to fuel the organism, activities.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:05:00 PM


Question 2. Asked on :16 October 2019:07:55:49 PM

 What is the important function of presence of ozone in earth’s atmosphere?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar

 Ozone is the Earth’s natural process for all life forms. It shields our planet from the UV radiations, as these ultraviolet rays are harmful for all the living things. Therefore, any change in the size of this layer will automatically affect the life of people, plants and animals living on earth. 


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:36:11 AM


Question 3. Asked on :10 October 2019:07:12:26 PM

How many HIV positive infections that are occurring everyday in the world?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar
Number of People with HIV—There were approximately 37.9 million people across the globe with HIV/AIDS in 2018. Of these, 36.2 million were adults and 1.7 million were children (<15 years old). New HIV Infections—An estimated 1.7 million individuals worldwide became newly infected with HIV in 2018.Jul 31, 2019
Type of infectious agent: Virus

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:10:51 PM


Question 4. Asked on :10 October 2019:06:51:47 PM

Are plants actually producers of energy?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar
No, plants are not actually producers of energy, they can trap the energy of sun and can convert solar energy into chemical energy in the form of carbohydrates and other food materials so they are called transducers.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:12:42 PM


Question 5. Asked on :08 October 2019:11:41:09 AM

Which of the following is not a part of biotic component of an ecosystem: water, algae, fish, bacteria?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

Nishant Verma

 water


-Answered by Nishant Verma On 09 October 2019:02:50:08 PM


Question 6. Asked on :08 October 2019:11:38:17 AM

What is the % of solar radiation absorbed by all green plants for the process of photosynthesis?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

Himanshi Verma

 1%

-Answered by Himanshi Verma On 08 October 2019:11:40:16 AM


Question 7. Asked on :08 October 2019:11:36:10 AM

What is trophic level?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

Himanshi Verma

 Various levels or steps in a food chain in which transfer of food takes place from one organism to another are called trophic level.

-Answered by Himanshi Verma On 08 October 2019:11:37:13 AM


Question 8. Asked on :08 October 2019:11:34:05 AM

Name the main source of energy in self sustaining ecosystem?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

Himanshi Verma

 Sun.

-Answered by Himanshi Verma On 08 October 2019:11:35:59 AM


Question 9. Asked on :03 September 2019:03:35:45 PM

 Give two effects of noise pollution on human beings.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Our Environment

Answer:

Nishant Verma

 (i)            It causes contraction of blood vessels, makes the skin pale, leads to excessive secretion of adrenalin hormone in to blood stream which is responsible for high blood pressure.

 

(ii)          It causes muscles to contract leading to nervous breakdown, tension etc.,

-Answered by Nishant Verma On 03 September 2019:03:38:06 PM


Question 10. Asked on :03 September 2019:03:33:29 PM

   What are the effects of Global warning?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Our Environment

Answer:

Nishant Verma

 a) More heat waves

b) Expansion of desert area

c) Natural fires in forestlands

d) More evaporation of water from oceans and water bodies

e) Melting of ice caps in Arctic and Antarctica regions

f) More cloud formation in the atmosphere.

g) Shorter and warmer winters and longer and shorter summer.

h) Changes in pattern of rainfall i) Rise in sea level

j) Flooding and submergence of low lying coastal areas.

-Answered by Nishant Verma On 03 September 2019:03:33:52 PM


Question 11. Asked on :03 September 2019:03:32:33 PM

  Define biological oxygen demand and chemical oxygen demand. Write its environmental impacts.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Our Environment

Answer:

Nishant Verma

 Biological Oxygen Demand (BOD) is defined as the amount of DO required to aerobically decompose biodegradable organic matter over a period of 5 days at 20○C.

 

Chemical oxygen demand (COD) is commonly used to indirectly measure the amount of organic compounds in water.

 

Increase in BOD and COD values degrades the quality of water. It is harmful to aquatic organisms and causes toxic effects at various levels of food chain.

 

-Answered by Nishant Verma On 03 September 2019:03:33:00 PM


Question 12. Asked on :03 September 2019:03:29:18 PM

 Define the term Noise Pollution ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Our Environment

Answer:

Nishant Verma

 Noise pollution is the disturbing or excessive noise that may harm the activity or balance of human or animal life. The source of most outdoor noise worldwide is mainly caused by machines and transportation systems, motor vehicles, aircraft, and trains.

-Answered by Nishant Verma On 03 September 2019:03:30:24 PM


Question 13. Asked on :03 September 2019:03:28:07 PM

 List the ozone depleting chemicals.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar

 Chlorofluorocarbons (CFC) are responsible for ozone layer depletion.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:09:57:58 AM


Question 14. Asked on :03 September 2019:03:18:28 PM

Define green house effect.

 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar
The greenhouse effect is a naturally occurring process that makes the earth warmer by trapping more energy in the atmosphere. The green house gases absorb and hold heat from the sun, preventing it from escaping back into the space; much like a green house absorbs and holds the sun’s heat Industrial wastes are the effluents discharged from chemical industries, paper and pulp mills, tanneries, textile mills, steel industries, distilleries, refineries, pesticides and fertilizer industries, pharmaceutical industries, food processing industries, cement industries, thermal and nuclear power plants, mining industries etc.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:01:04 AM


Question 15. Asked on :03 September 2019:03:17:56 PM

 Mention the sources of soil pollution.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar
Domestic wastes include garbage, rubbish material like glass, plastics, metallic cans, paper, fibers, cloth rags, containers, paints, varnishes etc.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:01:15 AM


Question 16. Asked on :02 September 2019:04:47:59 PM

 What is ecosystem?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar

 RElationship betweem biotic and abiotic.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:44:47 AM


Question 17. Asked on :02 September 2019:04:45:03 PM

 What do you mean by boilogical magnification?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar

 When any harmful chemicals like DDT, enters in a food chain the concentration increases gradually at each trophic level. This phenomenon is called Biological Magnification.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:45:26 AM


Question 18. Asked on :29 August 2019:02:56:46 PM

 On which data International day for Biodiversity?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Our Environment

Answer:

Nishant Verma

  May, 22

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:02:58:00 PM


Question 19. Asked on :29 August 2019:02:53:56 PM

 In which among the following places of the world all species of 'Lemur' are endemic?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Our Environment

Answer:

Nishant Verma

 Madagascar.

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:02:56:08 PM


Question 20. Asked on :28 August 2019:04:52:23 PM

What is biodegradable? 

-Added by Akki chauhan Science » Our Environment

Answer:

Akki chauhan

Substances that are broken down by Biological processes are said to be biodegradable. 


-Answered by Akki chauhan On 28 August 2019:04:53:16 PM


Question 21. Asked on :27 August 2019:06:52:38 AM

Who are producer?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

Himanshi Verma

 All green plants and blue-green algae can produce their own food using abiotic components (photosynthesis), hence called producers.

-Answered by Himanshi Verma On 27 August 2019:06:53:44 AM


Question 22. Asked on :27 August 2019:06:44:07 AM

 What is biological magnification?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

Himanshi Verma

 The concentration of harmful chemicals increases with every next tropic level in a food chain. This is called biological magnification.

-Answered by Himanshi Verma On 27 August 2019:06:45:31 AM


Question 23. Asked on :26 August 2019:07:23:11 PM

 The first Trophic level in food chain is always a green plant why ? 

-Added by Khushi Chauhan Science » Our Environment

Answer:

Khushi Chauhan

 Green plants are producers as they convert the simple in organic material (  carbon dioxide , water) into complex organic substances ( glucose, starch, sugar) in the presence of sunlight and chlorophyll.

-Answered by Khushi Chauhan On 26 August 2019:07:24:41 PM


Question 24. Asked on :26 August 2019:07:22:17 PM

 what is 10% law? explain it .

-Added by Khushi Chauhan Science » Our Environment

Answer:

Rohit Rajput
According to ten percent law , only 10 percent of energy entering a particular tropic level of organisms is available for transfer to the next higher tropic level. Energy available for each successive trophic level is 10 percent cent of previous level.

-Answered by Rohit Rajput On 26 August 2019:07:57:17 PM


Question 25. Asked on :22 August 2019:05:52:27 PM

 Why are some substances and some non- biodegradable?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

Himanshi Verma

Some substances can be acted upon by the microorganisms and broken down into simpler substances. such substances are called biodegradable.

 While some substances are inert and cannot be acted upon by the microorganisms and do not break down into simple substance. such substances are called non- biodegradable.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:05:53:31 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link