Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :09 November 2019:06:43:47 PM

What are the limitations of Dobereiner's Triads?

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

Rohit Rajput
Limitations of Dobereiner's classification: Dobereiner could find only three triads; .i.e total of 9 elements only. However the total number of elements were more than that of those encompassed in Dobereiner's Triad. Thus, Dobereiner's could not be classify most of the elements known at that time.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:06:48 PM


Question 2. Asked on :11 September 2019:11:23:02 AM

Write the symbol of Phosporus.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 P is the symbol of phosphorous 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:49:14 PM


Question 3. Asked on :11 September 2019:11:21:34 AM

Write the symbol of Silicon.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar
 Si is the symbol of of silicon

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:49:24 PM


Question 4. Asked on :11 September 2019:11:19:33 AM

Write the symbol of Aluminium.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 All is the symbol of aluminium 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:49:36 PM


Question 5. Asked on :11 September 2019:11:18:42 AM

Write the symbol of Magnesium.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 Mg is the symbol of magnesium 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:49:45 PM


Question 6. Asked on :11 September 2019:11:18:04 AM

Write the symbol of Sodium.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 Na is the symbol of sodium 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:49:55 PM


Question 7. Asked on :11 September 2019:11:17:38 AM

Write the symbol of Neon.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 Ne is the symbol of neon


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:50:06 PM


Question 8. Asked on :11 September 2019:11:11:45 AM

Write the symbol of Fluorine.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 F is the symbol 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:50:44 PM


Question 9. Asked on :11 September 2019:11:11:05 AM

Write the symbol of Oxygen.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 Answer is o2


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:50:53 PM


Question 10. Asked on :11 September 2019:11:09:33 AM

Write the symbol of Nitrogen?

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 N is the symbol of nitrogen 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:51:09 PM


Question 11. Asked on :11 September 2019:11:06:56 AM

Write the symbol of Carbon.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 c is the symbol of carbon 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:51:18 PM


Question 12. Asked on :11 September 2019:11:06:24 AM

Write the symbol of Boron?

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 B is the symbol of boron 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:51:28 PM


Question 13. Asked on :11 September 2019:11:00:44 AM

Write the symbol of Beryllium?

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 Be is the answer 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:51:37 PM


Question 14. Asked on :11 September 2019:10:59:43 AM

Write the symbol of Lethium.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar
Li.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:51:51 PM


Question 15. Asked on :21 August 2019:04:43:17 PM

Write the limitations of Mendeleev's Classification.

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Periodic Classification Of Elements

Answer:

Himanshi Verma

 1. Position of isotopes could not be explained.

2. No fixed position for hydrogen.

3. Wrong order of atomic masses of some elements could not be explained.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:44:39 PM


Question 16. Asked on :20 August 2019:07:40:49 PM

What are the limitations of Mendeleev's classification?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Periodic Classification Of Elements

Answer:

Himanshi Verma

 1. No, fixed position can be given to hydrogen in the Mendeleev's classification.

2. There are no any place for isotopes.

3. It was not possible to predict how many elements could be discovered between two elements.  

-Answered by Himanshi Verma On 20 August 2019:07:44:51 PM


Question 17. Asked on :28 March 2019:04:29:59 PM

 What is Newland's Law of Octaves and what is its limitation?

-Added by Himanshi Verma Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

Manisha kumari

 Every eighth element had properties similar to that of that first this law is known as Newland's Law of Octaves.                                                      Limitations of law of octavesThe law of octaveshas the following limitations ; (A) The law of octaves was found to be applicable only upto calcium. (B)It was not applicable to elements of higher atomic masses. (C) Newlands placed two elements in the same slot to fit elements in the table.

-Answered by Manisha kumari On 05 April 2019:04:47:09 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1765)
History (183)
Geography (196)
Economics (122)
Political Science (52)
Mathematics (181)
General Knowledge (5133)
Biology (89)
Physical Education (12)
Chemistry (26)
Civics (18)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (169)
Physics (24)
Other (43)
Accountancy (11)
Business Study (27)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link