Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :08 July 2020:06:51:27 PM

 W

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World


Question 2. Asked on :08 July 2020:06:50:36 PM

 What are the similarities between science and arts?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
Science = art. They are the same thing. Both science and art are human attempts to understand and describe the world around us. The subjects and methods have different traditions, and the intended audiences are different, but I think the motivations and goals are fundamentally the same.

-Answered by Anjali Kumari On 18 October 2020:06:48:54 PM


Question 3. Asked on :08 July 2020:06:49:47 PM

 How is science different from technology?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
The words science and technology can and often are used interchangeably. But the goal of science is the pursuit of knowledge for its own sake while the goal of technology is to create products that solve problems and improve human life. Simply put, technology is the practical application of science.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:29:16 PM


Question 4. Asked on :08 July 2020:06:49:12 PM

 Write the examples of nuclear force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
Explanation: The strong nuclear force binds protons and neutrons together to form atomic nuclei heavier than Hydrogen. It works in terms of binding energy which is also known as mass deficit. For example a Helium-4 nucleus has two protons and two neutrons.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:30:37 PM


Question 5. Asked on :08 July 2020:06:48:40 PM

 Write the properties of nuclear force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
Properties of Nuclear Force
  • It is attractive in nature but with a repulsive core. ...
  • The range of a nuclear force is very short. ...
  • The nuclear force is identical for all nucleons. ...
  • At a distance of less than 0.7 Fermi, this force becomes repulsive.

-Answered by Anjali Kumari On 18 October 2020:06:47:55 PM


Question 6. Asked on :08 July 2020:06:47:45 PM

 What is nuclear force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
A strong attractive force between nucleons in the atomic nucleus that holds the nucleus together

-Answered by Anjali Kumari On 23 October 2020:06:47:11 PM


Question 7. Asked on :08 July 2020:06:47:06 PM

 Write the examples of weak nuclear force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
Beta decay is just one example of the weak force. During beta decay a neutron disappears and is replaced by a proton, an electron and a neutrino (anti-electron). It is also proven that a down quark disappears and an up quark is produced. The up quark eventually turns into the electron and neutrino.

-Answered by Anjali Kumari On 18 October 2020:06:49:43 PM


Question 8. Asked on :08 July 2020:06:46:36 PM

 Write the properties of weak nuclear force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
The weak nuclear force (or just the weak force, or weak interaction) acts inside of individual nucleons, which means that it is even shorter ranged than the strong force. It is the force that allows protons to turn into neutrons and vice versa through beta decay.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:31:38 PM


Question 9. Asked on :08 July 2020:06:45:51 PM

 What is weak nuclear force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
he weak force is one of the four fundamental forces that govern all matter in the universe (the other three are gravity, electromagnetism and the strong force). While the other forces hold things together, the weak force plays a greater role in things falling apart, or decaying. 

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:39:46 PM


Question 10. Asked on :08 July 2020:06:45:07 PM

 Write the examples of strong nuclear force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
 A Helium-4 nucleus has two protons and two neutrons. The mass of the Helium-4 nucleus is less that the masses of two free protons and two free neutrons.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:40:28 PM


Question 11. Asked on :08 July 2020:06:44:23 PM

 Write the properties of strong nuclear force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
The strong force binds quarks together in clusters to make more-familiar subatomic particles, such as protons and neutrons. It also holds together the atomic nucleus and underlies interactions between all particles containing quarks. The strong force originates in a property known as colour.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:42:31 PM


Question 12. Asked on :08 July 2020:06:43:47 PM

 What is strong nuclear force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
The strong nuclear force is one of the four fundamental forces in nature; the other three are gravity, electromagnetism and the weak force. As its name implies, the strong force is the strongest force of the four. It is responsible for binding together the fundamental particles of matter to form larger particles.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:44:30 PM


Question 13. Asked on :08 July 2020:06:43:04 PM

 Write the examples of electromagnetic force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
All of the light from the Sun and other sources consists of photons which are the electromagnetic force carriers. Magnets and the Earth's magnetic field, which protects us from harmful radiation, are aspects of the electromagnetic force.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:45:21 PM


Question 14. Asked on :08 July 2020:06:42:14 PM

 Write the properties of electromagnetic force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
The electromagnetic forces are the forces between charged particles. When the charges are at rest, the forces are called electrostatic forces. ... These forces are governed by Coulomb's Law. The charges in motion produce magnetic effects and a magnetic field gives rise to a force on a moving charge.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:46:27 PM


Question 15. Asked on :08 July 2020:06:41:35 PM

 What is electromagnetc force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
The fundamental force associated with electric and magnetic fields. The electromagnetic force is carried by the photon and is responsible for atomic structure, chemical reactions, the attractive and repulsive forces associated with electrical charge and magnetism, and all other electromagnetic phenomena.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:33:21 PM


Question 16. Asked on :07 July 2020:01:32:14 PM

 Some conversation laws are true for one fundamental force but not for other.Give one example?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Strangeness is conserved by the strong force but not by the weak force.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:34:13 PM


Question 17. Asked on :07 July 2020:01:29:04 PM

 Which symmetry laws lead to law of conversation of angular momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Isotrophy of space leads to the law of conversation of of angular momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:30:51 PM


Question 18. Asked on :07 July 2020:01:24:38 PM

 Which symmetry law leads to law of conversation of energy?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Honogeneity of time leads to the law of conversation of energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:26:06 PM


Question 19. Asked on :07 July 2020:01:22:14 PM

 Name the physicist who first predicted the existence of electo-weak force? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Sheldon Glashow, Abdus Salam, Steven Weinberg in 1979.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:23:40 PM


Question 20. Asked on :07 July 2020:01:20:28 PM

 Name the unified domain of weak nuclear force and electromagnetic force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Electro-weak force.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:21:53 PM


Question 21. Asked on :07 July 2020:01:17:57 PM

 Name the physicist who first unified the electric and magnetic phenomena.  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Oersted and Faraday.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:19:51 PM


Question 22. Asked on :07 July 2020:01:15:28 PM

 What are the messenger particle for gravitational force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Gravitation are thought to be the exchange particles for this force?

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:16:39 PM


Question 23. Asked on :07 July 2020:01:13:27 PM

 How much is the range of gravitational force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Infinite.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:15:08 PM


Question 24. Asked on :07 July 2020:01:11:23 PM

 What are the exchange particles for the operation of weak nuclear force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Vector bosons.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:12:34 PM


Question 25. Asked on :07 July 2020:01:08:38 PM

 What are the exchange particles for the operation of strong nuclear force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Mesons.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:11:03 PM


Question 26. Asked on :07 July 2020:01:07:31 PM

 Which particles initiates the electromagnetic force between two electrons?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Photon(Y).

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:10:14 PM


Question 27. Asked on :07 July 2020:01:04:28 PM

 Name the class of elementary particles on which strong nuclear force acts.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Hadrons.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:07:11 PM


Question 28. Asked on :07 July 2020:01:01:34 PM

 Among which type of elementary particles does the electromagnetic force acts.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Electromagnetic force acts on all electrically charged particle.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:03:23 PM


Question 29. Asked on :07 July 2020:12:58:32 PM

 Which class of elementary particles experiences the weak nuclear and not the strong nuclear force? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Leptpons.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:01:10 PM


Question 30. Asked on :07 July 2020:12:53:36 PM

What is meant by charge independent character of strong nuclear force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Nuclear forces between a proton and proton, a neutron and a neutron, and a proton and a neutron are nearly equally strong. This indicates that the strong nuclear force does not depend on the charge of the nucleons. 

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:12:55:49 PM


Question 31. Asked on :07 July 2020:12:52:15 PM

 Which fundamental force governs the large scale motion in the universe?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Gravitational force.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:12:55:26 PM


Question 32. Asked on :07 July 2020:12:50:02 PM

 Which force mainly governs the large scale motion in the universe?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Electromagnetic force.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:12:51:49 PM


Question 33. Asked on :07 July 2020:12:47:11 PM

 Is strong nuclear force is a true fundamental force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 No, strong nuclear is now thought to be a force derived from quack-quack force. 

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:12:48:35 PM


Question 34. Asked on :07 July 2020:12:45:04 PM

 How many times is the strong nuclear force stronger than the electromagnetic force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 100 times.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:12:46:37 PM


Question 35. Asked on :07 July 2020:12:40:16 PM

 What is the nature of the intermolecular Van der Walls' forces?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva
Electromagnetic in nature.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:12:44:18 PM


Question 36. Asked on :07 July 2020:12:37:56 PM

 Give the ratio of the strength of the four fundamental force in nature?  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
Strong nuclear forceelectromagnetic force: weak nuclear force: gravitational force=1:10−2:10−13:10−39. Note: - The gravitational force is the force of mutual attraction between any two objects which has mass. - The electromagnetic force is the force between charged particles.

-Answered by Anjali Kumari On 21 November 2020:07:12:57 PM


Question 37. Asked on :07 July 2020:12:33:53 PM

 Arrange the weak nuclear force, electromagnetic force and gravitational force in the decreasing order of the strength.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Electromagnetic force, Weak nuclear force and Gravitational force. 

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:12:35:38 PM


Question 38. Asked on :07 July 2020:12:29:58 PM

Name the force responsible for the stability of nuclie and having range of 10-15 m.  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Strong nuclear force.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:12:33:32 PM


Question 39. Asked on :07 July 2020:12:27:13 PM

 Name the four fundamental forces in nature.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) Gravitational force.

(ii) Electromagnetic force.

(iii) Strong nuclear force and

(iv) Weak nuclear force.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:12:28:22 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 Brand Russel.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:11:18:29 PM


Question 41. Asked on :06 July 2020:11:14:11 PM

Name the phenomenon used in the production of ultra high magnetic fields.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Superconductivity 

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:11:19:14 PM


Question 42. Asked on :06 July 2020:11:12:01 PM

 What does the word LASER stand for ? On what basic principle does it work?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 The word LASER stands for light amplification by stimulated emission of radiation. It works on the principle of population inversion.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:11:20:00 PM


Question 43. Asked on :06 July 2020:10:52:41 PM

Which technology of physics has trigged the computer revolution in the last three decades of the twentieth century?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Technology of silicon chip.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:11:11:01 PM


Question 44. Asked on :06 July 2020:10:51:24 PM

On which scientific principle calculators and computers are based?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Digital logic of electronic circuits.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:11:10:09 PM


Question 45. Asked on :06 July 2020:10:49:56 PM

On which scientific principle does an aeroplanes work?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Bernoulli's principle in fluid dynamics.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:11:09:00 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 Generic enegeeing, biotechnology, new chemical materials, etc.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:11:07:19 PM


Question 47. Asked on :06 July 2020:10:44:33 PM

Name the Indian physicist associated with the triple helical structure of proteins?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 R.N. Chandran. 

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:11:06:27 PM


Question 48. Asked on :06 July 2020:10:42:36 PM

 With which field work was the famous Indian physicist H.J. Bhabha associated?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Cascade process in cosmic radiation 

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:11:05:02 PM


Question 49. Asked on :06 July 2020:10:40:44 PM

 What was the major contribution of Indian physicist S.N. Bose?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Quantum statistic.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:11:03:21 PM


Question 50. Asked on :06 July 2020:10:39:33 PM

What was the important discovery of C.V. Raman?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Inelastic scaitery of light by the molecules.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:11:02:09 PM


Question 51. Asked on :06 July 2020:10:38:16 PM

Name the Indian physicist, who was first awarded the Nobel Prizes.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 C.V. Raman.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:11:01:37 PM


Question 52. Asked on :06 July 2020:10:36:35 PM

 Mention some important contributions of Albert Einstein?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Mass energy equivalence, photoelectric effect and Theory of relativity.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:10:58:51 PM


Question 53. Asked on :06 July 2020:10:35:05 PM

Who first gave theory of expanding universe?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Edwin Hubble.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:10:57:58 PM


Question 54. Asked on :06 July 2020:10:33:30 PM

 What were the important contributions of Madame Marie Curie?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Anjali Kumari
Indefatigable despite a career of physically demanding and ultimately fatal work, she discovered polonium and radium, championed the use of radiation in medicine and fundamentally changed our understanding of radioactivity. Curie was born Marya Skłodowska in 1867 in Warsaw.
Discovered: Polonium, Radium
Spouse: Pierre Curie
Children: Irène Joliot-Curie, Eve
Born: 1867, Warsaw

-Answered by Anjali Kumari On 18 October 2020:06:46:43 PM


Question 55. Asked on :06 July 2020:10:20:27 PM

Who first discovered Radioactivity ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 A.S. Bsquerell in 1986.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:10:32:32 PM


Question 56. Asked on :06 July 2020:10:15:22 PM

 What were the important contributions of Madame Marie Curie?


-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Her contributions such as the discovery of Radium and other key elements help us out every day, especially when getting an x ray Manya, as she was called, was born Marie Sklodowaska in Warsaw Poland on November 7,1867.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:10:27:19 PM


Question 57. Asked on :06 July 2020:04:55:50 PM

 Name the physicist who first gave the exchange theory of nuclear forces.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Hideki Yukava of Japan.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:57:18 PM


Question 58. Asked on :06 July 2020:04:54:14 PM

 Name the scientists who received Nobel prize twice in physics? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 John Bardeen.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:55:26 PM


Question 59. Asked on :06 July 2020:04:52:34 PM

 Who first discovered neutrons?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 James Chadwick in 1932.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:53:38 PM


Question 60. Asked on :06 July 2020:04:50:03 PM

 Name the Physicist associated with wave particle duality. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 de Broglie. 

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:51:56 PM


Question 61. Asked on :06 July 2020:04:47:26 PM

 Name the physicist who first measured the charge on an electron experimentally.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 R.A. Millikan.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:49:30 PM


Question 62. Asked on :06 July 2020:04:43:27 PM

 Name the physicist first confirmed the existence if positrons experimentally ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World


Question 63. Asked on :06 July 2020:04:39:43 PM

 Which physicist first confirmed the existence of positrons experimentally?  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Carl Anderson in 1932.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:42:40 PM


Question 64. Asked on :06 July 2020:04:36:26 PM

 Name the physicist who first proposed the concept vof antiparticme? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Paul Dirac in 1930

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:37:48 PM


Question 65. Asked on :06 July 2020:04:35:18 PM

 Name the scientist responsible for the development of Quantum Mehanics.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Heisenbeg and schrodinger.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:38:50 PM


Question 66. Asked on :06 July 2020:04:33:21 PM

 Who gave the quantum model of hydrogen atom?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Neils Bohr in 1913.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:34:36 PM


Question 67. Asked on :06 July 2020:04:31:36 PM

 Name the physicist whop first proposed the nuclear model of the atom?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Earnest Rutherford.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:32:47 PM


Question 68. Asked on :06 July 2020:04:30:14 PM

 Name the famous scientist who discovered the law of Gravitation?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Isaac Newton.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:31:13 PM


Question 69. Asked on :06 July 2020:04:28:30 PM

 Name the scientist who first proposed the wave theory of light?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Christiaan Huygens.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:29:37 PM


Question 70. Asked on :06 July 2020:04:26:33 PM

 Who discovered Electrons?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 J.J. Thomson. 

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:27:54 PM


Question 71. Asked on :06 July 2020:04:24:07 PM

 Name the scientist who first discovered X-ray?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 W.K. Roentegn.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:25:28 PM


Question 72. Asked on :06 July 2020:04:21:08 PM

 Name the scientist who replaced circular orbits by elliptical orbits in the heliocentric theory of the sun.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Johan Kepler.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:23:39 PM


Question 73. Asked on :06 July 2020:04:17:58 PM

 Name two Indian born physicists who have been awarded Noble prices in physics.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) C. V. Raman & (ii) Subramanium Chandrashekhar.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:19:54 PM


Question 74. Asked on :06 July 2020:04:12:50 PM

 Some exciting and educative physical phenomena and experience lead to the devlopment of a theory. Gice two such examples?

 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) The fall of an apple from a tree and motion of the moon led Newtons to his famous law of gravitation.

(ii) The spherical shape of the liquid drops led to the concept of surface tension.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:15:04 PM


Question 75. Asked on :06 July 2020:04:07:13 PM

 State one law that holds good in all natural process?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 One such law is the Newton's law of gravitation. It states that every body in the universe attracts every other body with a force which is directly proportional to the product of their masses and inversley proportional to the square of the distance between them. 

 

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:04:08:21 PM


Question 76. Asked on :06 July 2020:02:01:29 PM

 Physics had a very limited scope and is only the pastime of a few blessed ones. Is it true.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 No, Physics has a very wide scope. We find application of physics in every walk of life. 

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:02:02:58 PM


Question 77. Asked on :06 July 2020:01:57:08 PM

 Name the domain of physics that deals with phenomena intermediate between macroscopic and microscopic domains. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Meso-scopic physics which deals with a few tens a or hundred of atoms.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:02:00:06 PM


Question 78. Asked on :06 July 2020:01:55:35 PM

 What are the two basic quests in physics?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) Unification and (ii) Reduction.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:01:56:27 PM


Question 79. Asked on :06 July 2020:01:53:31 PM

 What is the origin of the word physics?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 The word physics originates from a Greek word meaning nature. 

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:01:54:28 PM


Question 80. Asked on :06 July 2020:01:51:06 PM

 What is physics?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Physics is the study of the basic laws of nature and their manifestations in various natural phenomena.

 

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:01:51:39 PM


Question 81. Asked on :06 July 2020:01:49:05 PM

 What is a theory?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Theory is the name given to a minimum number of a physical system can be explained. 

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:01:49:46 PM


Question 82. Asked on :06 July 2020:01:46:01 PM

 What is scientific attitude ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Scientific attitude requires a flexible open-minded approach towards solving problems in which other important point of view are not neglected.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:01:46:49 PM


Question 83. Asked on :06 July 2020:01:42:47 PM

 What is the difference between physical and biological science ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Physical science deal with the properties and behaviour of non-living matter vwhile biological sciences deals with living things.


-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:01:44:04 PM


Question 84. Asked on :06 July 2020:01:39:10 PM

What is the basic aim of science?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 The basic aim of science is to search for truth. It tends to analyse the natural phenomena occurring around us.  

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:01:40:27 PM


Question 85. Asked on :06 July 2020:01:36:35 PM

 What is menat by the sanskrit word Shastra and arabic word Ilm?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Both of these words means stand for organised Knowledge.


-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:01:37:52 PM


Question 86. Asked on :06 July 2020:01:33:12 PM

 What is the origin of the word science?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 The word science originated from the Latin verb scientia which means  to know.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:01:34:16 PM


Question 87. Asked on :06 July 2020:01:26:55 PM

 What is science?


-Added by Shruti Srivastva Physics » Physical World

Answer:

Shruti Srivastva

 Science is a systematised knowledge about the various natural phenomena gained by the man through this careful experimentation, keep observation and accurate reasoning.

-Answered by Shruti Srivastva On 06 July 2020:01:30:25 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (297)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (196)
General Knowledge (5530)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (44)
English (248)
Physics (1434)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link