Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :10 July 2020:12:55:00 PM

It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

-Added by Shruti Srivastva General Knowledge » Physics

Answer:

Shruti Srivastva
work done in rolling a stone is less than in lifting it

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:57:16 PM


Question 2. Asked on :28 October 2019:03:20:20 PM

The mass of a star is two times the mass of the sun . how will it come to an end?

-Added by Nitu 123 Pawer Science » Physics

Answer:

priyanshu kumar

 Neutron star.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:31:17 AM


Question 3. Asked on :28 October 2019:03:15:22 PM

 Which among the  following waves is used for communication by artificial satellite?

-Added by Nitu 123 Pawer Science » Physics

Answer:

Rohit Rajput

 Microwaves .


-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:35:13 AM


Question 4. Asked on :24 September 2019:07:51:57 PM

 If two faces of rectangular slab are not parallel, what will happen?

-Added by Himanshi Verma Science » Physics

Answer:

Rohit Rajput
If a light ray needs to go in reverse, it needs to rehash a similar way. This will be conceivable if, if there should arise an occurrence of a section of refractive material, the angle of rate is equivalent to the angle of emergence. Or on the other hand episode and emanant rays are parallel to one another.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2019:06:31:12 PM


Question 5. Asked on :24 September 2019:07:40:33 PM

 Write the uses of convex mirror.

-Added by Himanshi Verma Science » Physics

Answer:

priyanshu kumar

 A convex mirror always produces a smaller, virtual and erect image of an object.

In convex mirror, the length of the image is shorter than that of the object.

-Answered by priyanshu kumar On 01 October 2019:10:14:20 AM


Question 6. Asked on :24 September 2019:07:35:54 PM

 What is Radius of curvature?

-Added by Himanshi Verma Science » Physics

Answer:

Rohit Rajput
The distance (PC) between the centre of curvature and pole of a spherical mirror is known as the radius of curvature.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2019:06:35:11 PM


Question 7. Asked on :19 July 2019:07:49:25 PM

 What is called Dispersion of light?

-Added by Himanshi Verma Science » Physics

Answer:

Himanshi Verma

 When a ray of white light is passed through a prism, it gets splitted into its constituent colours. This phenomenon is called phenomenon is called dispersion of light.

-Answered by Himanshi Verma On 19 July 2019:07:50:18 PM


Question 8. Asked on :22 March 2019:04:56:00 PM

 What is Electromagnetic waves?

-Added by Rohit rajput Science » Physics

Answer:

Himanshi Verma

 The waves which do not require medium for their propagation i.e., which can propagate even through the vaccum are called electromagnetic waves.

Light radio waves, X- rays, etc are the examples of electromagnetic waves. These wave propagate with the velocity of light in vaccum.  

-Answered by Himanshi Verma On 23 March 2019:05:49:30 PM


Question 9. Asked on :19 March 2019:05:39:31 PM

 What is LASER? and what is its full form?

-Added by Saraswati Kumari Science » Physics

Answer:

Himanshi Verma

  It is a device that produces an intense, coherent and highly directional beam of the single frequency. It can be transmitted over a great distance without being spread. 

The full form of LASER  is Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.

-Answered by Himanshi Verma On 22 March 2019:04:27:50 PM


Question 10. Asked on :11 February 2019:07:36:29 PM

 Difference between Longitudinal and Transverse waves.

-Added by Nishant Verma Science » Physics

Answer:

Himanshi Verma

Longitudes Waves:- In this wave, the particles of the medium vibrate in the direction of propagation of wave. Waves on spring or sound waves in air are examples of longitudinal waves.                                Transverse waves:- In this wave, the particles of the medium vibrate perpendicular to the direction of propagation of wave. Waves on strings under tension, waves on the surface of water are examples of transverse Waves.

-Answered by Himanshi Verma On 11 February 2019:07:59:17 PM


Question 11. Asked on :27 January 2019:10:34:41 AM

 defind the function of eye lens ?


















-Added by praful kumar Science » Physics

Answer:

Himanshi Verma

 The lens is located in the eye. By changing its shape, the lens changes the focal distance of the eye. In other words, it focuses the light rays that pass through it (and onto the retina) in order to create clear images of objects that are positioned at various distances.

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:47:42 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link