Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :11 July 2020:12:29:47 PM

 Differentiate between Ubiquitous and localised resources

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Ubiquitous resources

Localized resources

1.      A ubiquitous resource is one which is found all over the world .

2.      Its presence is not governed by physical conditions.

3.      Examples: air

1.      A localized resource is one which is found in a particular region or physical condition.

2.      The presence of a localized resource is governed by physical conditions.

3.      Examples: minerals.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:30:36 PM


Question 2. Asked on :11 July 2020:12:26:22 PM

What is sustainable development? 

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

We should use resources in such a balanced way that we satisfy our needs our needs as well as conserve them for future. This concept is Called  Sustainable development.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:26:55 PM


Question 3. Asked on :11 July 2020:12:25:32 PM

Why are human resources important? 

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Human resources are important because they have an intelligent mind which can make best use o nature to Create more resources Had humans not been there, Different substances would not have been resources . Their utility can only be realized by human beings. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:26:04 PM


Question 4. Asked on :11 July 2020:12:24:44 PM

What is resource conservation?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Resource development is the method of utilizing our intelligence in oder to improve the quality, usability and Utiliry  o a resource. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:25:17 PM


Question 5. Asked on :11 July 2020:12:22:57 PM

Why are resources distributed unequally over the earth?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

The Distribution of resources depends on various factors such as physical nature of the Place . the physical factors include terrain, climate, height above sea level, etc since these factors vary in level, etc. since these actors vary in different parts of the world, resources are not distributed over the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:24:28 PM


Question 6. Asked on :09 July 2020:06:55:35 PM

Explain  how resource  are  classified broadly

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Resource  are  broadly  classified  into  natural ;human –made and human

Natural resource are those  that are  taken  from  natural they  are  used  without  modifying  them  I’ve in  the  same from  as  they   exit river lakes air  soils minerals trees  mountain etc ,are  natural resource

Human-made resource have  not  been provided to us by  nature, human  beings  have used  their  intelligent   to manufacture  them for  their  own  use  example ;include’ vehicles biding ;road telephone   etc.

                Human resource  include people  who  serve  us in any way  a teacher doctor carpenter cobbler etc. are human resource.

 

 

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:55:57 PM


Question 7. Asked on :09 July 2020:06:54:37 PM

Why  are human being   resource

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

 Human being are  intelligent  living  being  they can  use  their indigent  to realize the   utility  of substance  had have  been resources . human beings  are     inter depend  on  each  other and  they  prove useful to each other for  example a  postman renders us  an important  service so he is a resource

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:55:09 PM


Question 8. Asked on :09 July 2020:06:54:04 PM

Explan the them resources conservation and sustainable  development

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Resources conservation  is the concept of using  resources  carefully so that  they  do  not end  up quickly   the  future generations also need the resources  but  if  we  keep   using  them at a fast pace they  may  end  up thus  posing  problems  for the  future we  should  use  resources  in such a balanced  way  that  we satisfy  our need  as well as conserve them for  future  

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:54:28 PM


Question 9. Asked on :09 July 2020:06:52:34 PM

What  is human resources  development

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Improving  the quality of human skills in order to make them  for  more useful is  called human  resources  development

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:53:57 PM


Question 10. Asked on :09 July 2020:06:51:22 PM

How are human resources  different from natural recourse

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

 Human –made resources have been created by human being whereas natural resources are provided by nature

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:53:37 PM


Question 11. Asked on :09 July 2020:06:50:43 PM

Give three example  of  abiotic resources

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Air ‘land ‘soils

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:51:09 PM


Question 12. Asked on :09 July 2020:06:47:53 PM

How are resources classified according to their distribution

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

On the basis of their  distribution resources are classified into ubiquitous and localized

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:48:31 PM


Question 13. Asked on :09 July 2020:06:47:13 PM

What is the name  given to the type  of resources that have limited stock

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva
The resources  having limited stock are  called  non-renewable resources

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:47:46 PM


Question 14. Asked on :09 July 2020:06:46:31 PM

What are  natural resources

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Resources that are drawn directly from natural  are called  natural resources

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:47:06 PM


Question 15. Asked on :09 July 2020:06:44:48 PM

 What do you understand by the word utility

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

If a substance can be used in any  way  it is said to have a utility

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:46:09 PM


Question 16. Asked on :09 July 2020:06:43:29 PM

What is the condition for  a substance  to be called a resources

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

A substance need to have some utility to be  called a resources

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:44:35 PM


Question 17. Asked on :02 September 2019:04:17:20 PM

 What do you mean by non renewable resources?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources

Answer:

priyanshu kumar
These resources take millions of years in their formation. These occur over a very long geological time. ex- Minerals, fossil fuels etc.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:42:57 AM


Question 18. Asked on :02 September 2019:04:12:45 PM

 What do you mean by sustainable development?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources

Answer:

priyanshu kumar
It means development should take without damaging environment and development should not compromise with the needs of future generation.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:48:41 AM


Question 19. Asked on :07 May 2019:08:26:20 AM

 What is sustainable development?

-Added by priyanshu kumar Geography » Resources

Answer:

sonu kumar

 Sustainable development can be understood as primarily a process (a way of doing things, including principles and values) and as implying practical goals or ...

-Answered by sonu kumar On 07 May 2019:08:31:46 AM


Question 20. Asked on :07 May 2019:08:25:00 AM

What is resources conservation?

-Added by priyanshu kumar Geography » Resources

Answer:

sonu kumar

 Conservation of resources is the ethical use and protection of valuable resources, such as trees, minerals, wildlife, water and others. It focuses on maintaining the natural world in order to protect the sources of resources.


-Answered by sonu kumar On 07 May 2019:08:34:58 AM


Question 21. Asked on :07 May 2019:08:19:31 AM

What are human resources important? 

-Added by priyanshu kumar Geography » Resources

Answer:

sonu kumar

 Human Resource Management deals with issues related to compensation, performance management, organisation development, safety, wellness, benefits, employee motivation, training and others. HRM plays a strategic role in managing people and the workplace culture and environment.

-Answered by sonu kumar On 07 May 2019:08:38:57 AM


Question 22. Asked on :30 April 2019:10:45:26 AM

 Why are human resources important 

-Added by priyanshu kumar Geography » Resources

Answer:

priyanshu kumar

  Human Resource Management deals with issues related to compensation, performance management, organisation development, safety, wellness, benefits, employee motivation, training and others. HRM plays a strategic role in managing people and the workplace culture and environment.Jun 17, 2018


-Answered by priyanshu kumar On 02 May 2019:10:57:43 AM


Question 23. Asked on :30 April 2019:10:40:45 AM

 What is patent? 

-Added by priyanshu kumar Geography » Resources

Answer:

Sohail royal

 It means the exclusive right over any idea or invention?


-Answered by Sohail royal On 03 May 2019:08:11:10 AM


Question 24. Asked on :11 April 2019:08:18:30 AM

 What is resources


-Added by Sohail alam Geography » Resources

Answer:

Himanshi Verma

 Anything which is available in our environment and fulfill or satisfy our needs is called resources.

-Answered by Himanshi Verma On 11 April 2019:04:21:13 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link