Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :11 July 2020:12:27:12 PM

Differentiate between Potential and actual resources 

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources And Development

Answer:

Shruti Srivastva

 

Potential resources

Actual resource

1.      A potential resource is not being used currently

2.      A potential resource can prove useful and become an actual resource in the future.

3.      Examples: uranium Deposits in Ladakh.

4.      The entire quantity o a potential resource may not be known.

1.      An actual resource is one which we use currently.

2.      An actual resource might have been a potential resource in the past. It may end up in They future.

3.      Examples: coal deposits.

4.      The Actual quantity of an actual resource is known.

 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:29:08 PM


Question 2. Asked on :24 October 2019:05:39:23 PM

Why flora and fauna are under great stress?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Nishant Verma

 Due to insensitivity  to our environment.


-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:22:53 PM


Question 3. Asked on :24 October 2019:05:38:25 PM

Name endangered species.

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

 Black buck, crocodile, Indian wild ass, Indian rhino, lion tailed macaque, sangai 


-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:05:16 AM


Question 4. Asked on :24 October 2019:05:36:19 PM

Which organisation of International level has classified existing plants and animal species of the worls?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Nishant Verma

International Union for conservation of nature and national resources (IUCN). 


-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:23:21 PM


Question 5. Asked on :24 October 2019:05:33:26 PM

How much forest area was converted into agricultural land over India according to the forest survey of India between 1951 and 1980?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Shruti Srivastva

 26200 sq. km.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:46:43 PM


Question 6. Asked on :24 October 2019:05:32:00 PM

What is soil? Analyse the factors which helps in the formation of soil?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Nishant Verma

 The uppermost layer of earth is called soil. It is the most important renewable natural resource. It is the medium of plant growth and supports different types of living organisms on the earth.

The four main factors which help in the formation of soil are:
1. Relief, parent rock or bed rock, climate, vegetation and other forms of life and time are important factors in the formation of soil.
2. Various forces of nature such as change in temperature, actions of running water, wind and glaciers, activities of decomposers etc. contribute to the formation of soil.
3. Chemical and organic changes which take place in the soil are equally important.

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:23:53 PM


Question 7. Asked on :24 October 2019:05:31:10 PM

Why is resource planning essential?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

 It is essential to have resource planning because:

• Resources are limited in supply.
• Resources are unevenly distributed over the surface of the earth.
• Exploitation and over utilisation of resources must be checked.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:05:58 AM


Question 8. Asked on :24 October 2019:05:29:37 PM

Describe the steps to control soil erosion in hilly areas?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

 The soil erosion in hilly areas can be controlled by:

• Contour ploughing: Ploughing along the contour lines can decelerate the flow of water down the slopes.
• Terrace cultivation: Steps can be cut out on the slopes making terraces which restricts erosion.
• Strip cropping: Large fields are divided into strips and strips of grass are left to grow between the crops.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:06:23 AM


Question 9. Asked on :24 October 2019:05:28:25 PM

 Describe the types of resources classified on the basis of exhaustibility.

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

 The resources on the basis of exhaustibility are classified into two categories:

• Renewable Resources: The resources which can be renewed or reproduced by physical, chemical or mechanical processes are known as renewable or replenishable resources. For example, solar and wind energy, water, forests and wildlife, etc.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:07:13 AM


Question 10. Asked on :24 October 2019:05:24:29 PM

Describe any three main characterstics of arid soil of India.

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

Three characterstics of Arid soil in India are:-

1. These soils range from red to brown in colour.

2. These soils are generally sandy in texture and saline in nature.

3. The lower horizons of the soil are occupied by kankar because of the increasing calcium content downwards.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:07:24 AM


Question 11. Asked on :24 October 2019:05:18:54 PM

Describe any three steps that can be taken to solve the problem of land degradation?

-Added by Himanshi Verma Science » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

Three steps that can be taken to solve the problem of land degradation:

1. Afforestation and proper management of grazing.

2. Planting of shelter belts of plants and control on over grazing.

3. Proper management of waste lands and control of mining activities.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:07:55 AM


Question 12. Asked on :24 October 2019:05:17:21 PM

Define resources? How are resources classified?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

 Anything which can be used to satisfy our needs is technologically accessible, economically feasible and culturally acceptable can be termed as ‘Resource’.

The resources can be classified into various categories:
• On the basis of origin – biotic and abiotic
• On the basis of exhaustibility – renewable and non-renewable
• On the basis of ownership – individual, community, national and international
• On the basis of status of development – potential, developed stock and reserves.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:08:05 AM


Question 13. Asked on :24 October 2019:05:15:37 PM

 What is resource planning? Give three phases of resource planning.

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

Resource planning is proper and judicious planning of resources.

The phases of resource planning are:
• Identification and inventory of resources across various regions of the country. It involves surveying, mapping, qualitative and quantitative estimation and measurement of the resources.
• Evolving a planning structure, endowed with appropriate technological skill and institutional set up for implementing resource development plans.
• Matching the resource development with overall national development plans.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:08:31 AM


Question 14. Asked on :24 October 2019:05:12:34 PM

What is Agenda 21?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

Agenda 21 is the declaration signed by world leaders in 1992 to combat environmental damage, poverty, disease through global co- operation on common interest, mutual needs and shared responsibilities.


-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:08:44 AM


Question 15. Asked on :24 October 2019:05:11:07 PM

What is resources planning?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Himanshi Verma

Resources planning is proper and judicious planning of resource.

-Answered by Himanshi Verma On 24 October 2019:05:11:53 PM


Question 16. Asked on :24 October 2019:05:08:47 PM

 How can resources be classified on the basis of origin?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Shruti Srivastva
Origin Resources. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:06:32 PM


Question 17. Asked on :24 October 2019:05:05:08 PM

Which  soil is also known as cotton soil?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Shruti Srivastva
Black soil. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:47:17 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link