Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :26 April 2020:11:30:26 PM

 Name any two biodegradable wastes.


-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Cloth and paper

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:44:14 PM


Question 2. Asked on :25 April 2020:12:55:34 PM

 Name the metal whose salts are sensitive to light.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Silver 

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:32:53 AM


Question 3. Asked on :07 February 2020:03:28:01 PM

 Define stamen?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Stamen is a reproductive part of plant.


-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:49:27 PM


Question 4. Asked on :07 February 2020:03:27:17 PM

 Define pistil?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Pistil is a reproductive part of plant.


-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:49:40 PM


Question 5. Asked on :07 February 2020:03:25:22 PM

 Name the reproductive part o a plant?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Stamen and pistil.


-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:49:57 PM


Question 6. Asked on :15 November 2019:03:22:28 PM

 how do frogs respiration?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 Lungs and skins.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:38:47 AM


Question 7. Asked on :15 November 2019:03:20:29 PM

 What is one breath?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 A breath means on inhalation and exhalation plus.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:39:12 AM


Question 8. Asked on :15 November 2019:03:18:33 PM

 Name the respirately organised in cockroach?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 Spiracles.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:39:21 AM


Question 9. Asked on :15 November 2019:03:05:30 PM

 Variation in the breathing rate during different activities?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 Sleeping ,learning, cloth-washing , running ,walking.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:39:31 AM


Question 10. Asked on :15 November 2019:03:04:35 PM

 What is breathing rate?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 The number of times a person breathes in a minute is termed as a breathing rate.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:39:44 AM


Question 11. Asked on :15 November 2019:03:03:43 PM

 What is breathing?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suman Kumari
Breathing is the process of moving air into and out of the lungs to facilitate gas exchange with the internal environment, mostly by bringing in oxygen and flushing out carbon dioxide. 

-Answered by Suman Kumari On 15 November 2019:03:11:23 PM


Question 12. Asked on :15 November 2019:03:02:35 PM

What product the chest cavity?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 This cavity is surrounded by ribs on the side rib cage.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:40:21 AM


Question 13. Asked on :15 November 2019:02:58:58 PM

 Where lungs  are situated ?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 Lungs are situated in chest cavity.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:40:29 AM


Question 14. Asked on :08 November 2019:03:38:28 PM

 What product the chest cavity?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Chest Cavity and Lung and Airway Disorders - Learn about from the MSD Manuals - Medical Consumer Version.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:07:34 PM


Question 15. Asked on :08 November 2019:03:37:23 PM

 What is Diaphagm?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
The diaphragm is a thin skeletal muscle that sits at the base of the chest and separates the abdomen from the chest. It contracts and flattens when you inhale. This creates a vacuum effect that pulls air into the lungs. When you exhale, the diaphragm relaxes and the air is pushed out of lungs.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:26:04 PM


Question 16. Asked on :08 November 2019:03:35:50 PM

 Where lungs are situated?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
The lungs are a pair of spongy, air-filled organs located on either side of the chest (thorax). The trachea (windpipe) conducts inhaled air into the lungs through its tubular branches, called bronchi. The bronchi then divide into smaller and smaller branches (bronchioles), finally becoming microscopic.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:26:14 PM


Question 17. Asked on :08 November 2019:03:35:01 PM

 What is nasal cavity?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
The nasal cavity is a large, air-filled space above and behind the nose in the middle of the face. The nasal septum divides the cavity into two fossae. Each fossa is the continuation of one of the two nostrils. ... The paranasal sinuses surround and drain into the nasal cavity.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:26:27 PM


Question 18. Asked on :08 November 2019:03:30:09 PM

 write the difference between anaerobic and aerobic respiration?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
As we touched on, the main difference between aerobic and anaerobic respiration is whether or not oxygen is present. Aerobic respiration needs oxygen to occur, while anaerobic does not. ... During aerobic respiration, carbon dioxide, water, and ATP are produced.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:26:38 PM


Question 19. Asked on :08 November 2019:03:27:55 PM

 Which acid is present in ant bite?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 Formic acid.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:08:19 PM


Question 20. Asked on :08 November 2019:03:23:04 PM

 Define oscillation?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar
Oscillation is the repetitive variation, typically in time, of some measure about a central value (often a point of equilibrium) or between two or more different states. The term vibration is precisely used to describe mechanical oscillation.

-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:46:00 AM


Question 21. Asked on :08 November 2019:03:17:36 PM

 What is rusting?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar
Rust is an iron oxide, a usually red oxide formed by the redox reaction of iron and oxygen in the presence of water or air moisture. Several forms of rust are distinguishable both visually and by spectroscopy, and form under different circumstances.

-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:48:15 AM


Question 22. Asked on :06 November 2019:03:26:00 PM

 National Research Institute of Unani  Medicine has been inaugurated in which state?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Sikkim.

-Answered by Nishant Verma On 07 November 2019:02:57:40 PM


Question 23. Asked on :06 November 2019:03:20:18 PM

 What is aerobic respiration?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Living things need energy for everything they do, including growing and reproducing. This energy comes from glucose. All animals and humans get glucose through eating it, but plants need to make their own glucose during photosynthesis.

-Answered by Nishant Verma On 07 November 2019:02:57:50 PM


Question 24. Asked on :06 November 2019:03:17:41 PM

 What is the Anaerobic respiration?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Anaerobic respiration also produces energy and uses glucose, but it produces less energy and does not require oxygen.

-Answered by Akki chauhan On 07 November 2019:10:06:34 AM


Question 25. Asked on :06 November 2019:03:13:58 PM

 What is cellular respiration?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma

 Cellular respiration is a set of metabolic reactions and processes that take place in the cells of organisms to convert biochemical energy from nutrients into adenosine triphosphate, and then release waste products.


-Answered by Nishant Verma On 07 November 2019:02:58:10 PM


Question 26. Asked on :29 October 2019:03:16:06 PM

 The number of chromosomes present in a normal human being is?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
46

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:29:17 AM


Question 27. Asked on :29 October 2019:03:14:08 PM

 The locomotory organ of Amoeba is?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Pseudopodia.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:29:59 AM


Question 28. Asked on :29 October 2019:03:10:50 PM

 The disease that is caused by the virus is ?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Common cold.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:30:11 AM


Question 29. Asked on :29 October 2019:03:09:48 PM

 Which one of the following is not a vaccine?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Progesterone.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:30:24 AM


Question 30. Asked on :29 October 2019:03:04:13 PM

 The vitamin most  readily destroyed by heat is ?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Ascorbic acid.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:30:34 AM


Question 31. Asked on :28 October 2019:03:24:32 PM

 Cemet is madehard by?

-Added by Nitu 123 Pawer Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
What happens when a chemical bond is formed?

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:31:03 AM


Question 32. Asked on :28 October 2019:03:13:24 PM

 What is  the full form of SDMC?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
South Delhi Municipal Corporation.

-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:35:31 AM


Question 33. Asked on :27 October 2019:09:13:50 PM

 What is clayey soil?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 The portion of fine particles is relatively higher,  then it is called clayey soil.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:32:28 AM


Question 34. Asked on :26 October 2019:05:44:09 PM

 What is metal?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
A metal is a material that, when freshly prepared polished or fracture shows a lustrous appearance and conducts electricity and heat relative well. Metals are typically malleable or ductile.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:32:38 AM


Question 35. Asked on :26 October 2019:05:36:29 PM

 Write three physical properties of metal?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
(i) Lustrous

(ii)Good conductor of heat and electricity

(iii)High melting points.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:33:03 AM


Question 36. Asked on :25 October 2019:03:14:37 PM

 What is neutralisation?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
The reaction of an acid and a base is called neutralisation.

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:16:57 PM


Question 37. Asked on :23 October 2019:03:00:37 PM

 What is neutral solution?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
By definition, a neutral solution is a solution that has a pH of 7. It is neither acidic nor basic but right in the middle, or neutral.

-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:43:27 AM


Question 38. Asked on :18 October 2019:03:28:02 PM

 What is insulator?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Science

Answer:

priyanshu kumar
 An electrical insulator is a material whose internal electric charges do not flow freely; very little electric current will flow through it under the influence of an electric field. This contrasts with other materials, semiconductors and conductors, which conduct electric current more easily. 

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:11:08 AM


Question 39. Asked on :18 October 2019:03:26:00 PM

 What is convection?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Science

Answer:

priyanshu kumar
Convection is the heat transfer due to the bulk movement of molecules within fluids such as gases and liquids, including molten rock. Convection includes sub-mechanisms of advection, and diffusion. 

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:11:23 AM


Question 40. Asked on :18 October 2019:03:19:39 PM

 What is indicator?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Science

Answer:

Rohit Rajput

 A pH indicator is a halochromic chemical compound added in small amounts to a solution so the pH of the solution can be determined visually. Hence, a pH indicator is a chemical detector for hydronium ions or hydrogen ions in the Arrhenius model.


-Answered by Rohit Rajput On 19 October 2019:06:34:18 PM


Question 41. Asked on :18 October 2019:03:15:40 PM

What is top soil?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Science

Answer:

priyanshu kumar
Topsoil is the upper, outermost layer of soil, usually the top 5 inches to 10 inches. It has the highest concentration of organic matter and microorganisms and is where most of the Earth's biological soil activity occurs. Topsoil is composed of mineral particles, organic matter, water, and air.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:13:00 AM


Question 42. Asked on :18 October 2019:03:12:39 PM

 What is fabric?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Three types of fabric:

Sources and typesTextiles are made from many materials, with four main sources: animal (wool, silk), plant (cotton, flax, jute, bamboo), mineral (asbestos, glass fibre), and synthetic (nylon, polyester, acrylic, rayon). The first three are natural.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:13:11 AM


Question 43. Asked on :08 October 2019:10:22:43 AM

Which colour starts with the letter "G"?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Science

Answer:

Akki chauhan
 Green

-Answered by Akki chauhan On 08 October 2019:10:25:06 AM


Question 44. Asked on :07 October 2019:02:44:38 PM

 The device used for locating submerged object sunder sea is-

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
 Sonar

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:21:12 AM


Question 45. Asked on :07 October 2019:02:42:24 PM

 In which Year did IT Act came into force in India?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
2000

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:21:20 AM


Question 46. Asked on :07 October 2019:02:41:32 PM

 The fear of being out of mobile phone contact is known as?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
 Nomophobia

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:21:43 AM


Question 47. Asked on :07 October 2019:02:40:53 PM

Electricity produced from falling water? 

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
hydroelectricity

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:56:15 PM


Question 48. Asked on :07 October 2019:02:39:54 PM

A method of growing plant without soil?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
 Hydroponics

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:21:58 AM


Question 49. Asked on :07 October 2019:02:36:56 PM

 which country is the world has maximum numbers of robots working?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
japan

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:22:18 AM


Question 50. Asked on :07 October 2019:02:36:17 PM

 Tuberculosis is caused by it?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Suraj Kumar
Bacteria

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:36:50 PM


Question 51. Asked on :07 October 2019:02:35:35 PM

 A type glass is highly resistant to heat?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

Borosilicate glass


-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:37:02 PM


Question 52. Asked on :07 October 2019:02:34:01 PM

 What are the machines used to check the progress of unborn babies still in the mother's womb?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
Ultra Sound Machine

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:24:20 AM


Question 53. Asked on :07 October 2019:02:24:01 PM

 The part of a computer that shows visual information on a screen?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
Visual Display Unit (VDU)

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:24:30 AM


Question 54. Asked on :07 October 2019:02:21:38 PM

 Which device is used to study the way and object behaves when the air flows over it ?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
Wind Tunnel

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:24:37 AM


Question 55. Asked on :07 October 2019:02:18:06 PM

 A technology is provide high speed internet access over telephone wiring?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 ADSL

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:57:20 PM


Question 56. Asked on :07 October 2019:02:16:41 PM

 The acronym___ means billion of operations per second

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
 GB

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:27:22 AM


Question 57. Asked on :07 October 2019:02:12:50 PM

 The satellite of Ecuador which was damaged on collision with Russian debris in space?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
Pegasus. This is the first only satellite.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:57:51 PM


Question 58. Asked on :07 October 2019:02:10:17 PM

 Anemometer is an instrument used for measuring?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
 Wind Speed

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:27:38 AM


Question 59. Asked on :07 October 2019:02:09:12 PM

 The device used for detecting even feeble current:

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
Galvanoscope

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:27:49 AM


Question 60. Asked on :07 October 2019:02:08:18 PM

 Which is the alkalodid that contains in coal drinks?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Caffeine

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:58:10 PM


Question 61. Asked on :07 October 2019:02:07:27 PM

 Most of the light rays inside a tube-light is in the form of 

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam

Ultra-Violet Light.


-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:58:15 PM


Question 62. Asked on :07 October 2019:01:58:03 PM

 The Ozone layer lies in the

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Stratosphere

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:58:26 PM


Question 63. Asked on :07 October 2019:01:57:51 PM

  Liquefied petroleum gas (LPG) is mainly a mixture of

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
Propane and Butane.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:58:34 PM


Question 64. Asked on :07 October 2019:01:57:40 PM

  Light Year is

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
The distance traveled by light in one Year.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:58:42 PM


Question 65. Asked on :07 October 2019:01:57:12 PM

 Persons sitting in an artificial satellite of the earth have :

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Zero Weight.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:58:55 PM


Question 66. Asked on :07 October 2019:01:56:05 PM

 Black hole is an object to be found

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 in the sky

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:59:54 PM


Question 67. Asked on :07 October 2019:01:55:50 PM

Special Theory of Relative was proposed in


-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 1905

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:59:59 PM


Question 68. Asked on :07 October 2019:01:55:07 PM

 The working of a rockets based on the principle of:


-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Conservation of momentum.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:13 PM


Question 69. Asked on :07 October 2019:01:53:33 PM

The pollutants which move downward with percolating groundwater are called


-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Leachates

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:29 PM


Question 70. Asked on :07 October 2019:01:53:11 PM

Celsius and Fahrenheit show the same temperature at


-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 40

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:41 PM


Question 71. Asked on :07 October 2019:01:52:36 PM

 "Optical Phenomenon" in the fringe pattern of CD is


-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Interference

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:47 PM


Question 72. Asked on :07 October 2019:01:48:03 PM

 Which of the following is the volume of the urine produced in an adult human every 24 hours?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
1.5 litres

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:58 PM


Question 73. Asked on :07 October 2019:01:46:16 PM

 Why it is not advisable to sleep under a tree at night?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Release of carbon dioxide

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:01:15 PM


Question 74. Asked on :07 October 2019:01:45:59 PM

 Who said this statement? "I flatter myself having discovered the method that nature employs to purify air.  It is vegetation."

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam

 Joseph priestley

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:01:27 PM


Question 75. Asked on :07 October 2019:01:42:18 PM

 which of the following teeth of child (3-4 years)is not a part of the milk teeth?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam

 molars

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:01:53 PM


Question 76. Asked on :06 October 2019:09:04:40 AM

The working of a rockets based on a principal of:

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Nishant Verma

 Coservation of momentum.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:06:27 AM


Question 77. Asked on :05 October 2019:03:35:55 PM

 What  are base?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Base, in chemistry, any substance that in water solution is slippery to the touch, tastes bitter, changes the colour of indicators (e.g., turns red litmus paper blue), reacts with acids to form salts, and promotes certain chemical reactions (base catalysis). Examples of bases are ...

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:04:45:51 PM


Question 78. Asked on :04 October 2019:06:10:04 PM

 What is fuel 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
A fuel is any material that can be made to react with other substance so that it releases energy as heat energy or to be used for work.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:17:46 AM


Question 79. Asked on :04 October 2019:06:09:21 PM

 What is combustion 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Combustion, or burning, is a high-temperature exothermic redox chemical reaction between a fuel and an oxidant, usually atmosphere oxygen, that produce oxidized, often gaseous product in a mixture termed as smoke. Combustion in a fire produces a flame, and the heat produced can make combustion self-sustaining.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:17:59 AM


Question 80. Asked on :04 October 2019:05:57:27 PM

Write any one benefit of manure

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
 It make soil porous 

-Answered by Rohit Rajput On 13 October 2019:11:17:21 AM


Question 81. Asked on :30 September 2019:03:21:05 PM

 what is the life span of (RBC)?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science

Answer:

Nishant Verma
 120 day

-Answered by Nishant Verma On 08 October 2019:09:23:23 AM


Question 82. Asked on :30 September 2019:03:09:49 PM

 Name the largest cell are the following?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science

Answer:

Nishant Verma
 Egg of Ostrich

-Answered by Nishant Verma On 08 October 2019:09:23:57 AM


Question 83. Asked on :23 September 2019:10:05:40 AM

What is the process of taking food into the body called?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Science

Answer:

priyanshu kumar
Ingestion

-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:12:29:06 PM


Answer:

Suraj Kumar
Autotrophic nutrition

-Answered by Suraj Kumar On 07 November 2019:08:36:56 AM


Question 85. Asked on :23 September 2019:10:01:11 AM

  What is the process of intake of nutrients by an organism as well as the utilisation of these nutrients by the organisms called?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Science

Answer:

Suraj Kumar
 Nutrition

-Answered by Suraj Kumar On 07 November 2019:08:37:06 AM


Question 86. Asked on :15 September 2019:09:47:39 PM

State third law of motion along with suitable example.

-Added by Khushi Chauhan Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

Are you sitting down for this? If not, take a seat. You might notice that you're not falling through the chair or floor. That's because the forces acting on you are balanced. A force is a push or a pull in a given direction. The force of gravity pulling you down against your chair is balanced by the force of the chair pushing up against you.

The forces acting on you as you sit in your chair are just one example of Newton's third law, which states that for every action force there is an equal and opposite reaction force. In fact, all forces come in pairs. No force exists in isolation. That's one of the fundamental symmetries of our universe.


-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:01:22:54 PM


Question 87. Asked on :13 September 2019:08:00:24 AM

 What is antibiotic 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 The medicine that kill or stop the growth of disease causing microorganisms called antibiotic 

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:46:45 PM


Question 88. Asked on :13 September 2019:07:55:17 AM

 What is antiseptic 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 Medicine 

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:46:55 PM


Question 89. Asked on :06 September 2019:03:51:50 PM

 The main use of petrol is________ .

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
in vehicle.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:29:16 PM


Question 90. Asked on :06 September 2019:03:50:38 PM

 What is petroleum refinery?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Petroleum refining processes

Description

Petroleum refining processes are the chemical engineering processes and other facilities used in petroleum refineries to transform crude oil into useful products such as liquefied petroleum gas, gasoline or petrol, kerosene, jet fuel, diesel oil and fuel oils.

-Answered by Akki chauhan On 06 September 2019:08:26:17 PM


Question 91. Asked on :06 September 2019:03:49:57 PM

 What is petroleum?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam
Petroleum

Description

Petroleum is a naturally occurring, yellowish-black liquid found in geological formations beneath the Earth's surface. It is commonly refined into various types of fuels.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:22:37 PM


Question 92. Asked on :06 September 2019:03:46:58 PM

 How petroleum is formed?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
A fossil fuel, petroleum is formed when large quantities of dead organisms, mostly zooplankton and algae, are buried underneath sedimentary rock and subjected to both intense heat and pressure. Petroleum has mostly been recovered by oil drilling (natural petroleum springs are rare).

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:31:12 PM


Question 93. Asked on :06 September 2019:03:43:40 PM

 Write one use of coal tar?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Coal tar are used in starting material for various substance.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:35:36 PM


Question 94. Asked on :06 September 2019:03:37:16 PM

 Name things get from coal?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Coal tar.

-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:20:39 AM


Question 95. Asked on :06 September 2019:03:33:58 PM

 What is carbonisation?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Akki chauhan
The slows process of converson od dead vegetation into coal is called carbonisation.

-Answered by Akki chauhan On 06 September 2019:08:09:00 PM


Question 96. Asked on :06 September 2019:03:24:06 PM

 Write one use of coal?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 for making fuel.


-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:39:09 PM


Question 97. Asked on :06 September 2019:01:22:42 PM

 What is simple pendulum?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Pendulum

Description

A pendulum is a weight suspended from a pivot so that it can swing freely. When a pendulum is displaced sideways from its resting, equilibrium position, it is subject to a restoring force due to gravity that will accelerate it back toward the equilibrium position.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:44:16 PM


Question 98. Asked on :06 September 2019:01:20:36 PM

 Write the basic unit of speed? 

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Meter/second.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:46:23 PM


Question 99. Asked on :06 September 2019:01:16:15 PM

 Write the basic unit of time?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 Second. 

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:46:32 PM


Question 100. Asked on :05 September 2019:10:46:52 PM

 Which teeth is used for cutting.


-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Incisor

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:55:55 PM


Question 101. Asked on :05 September 2019:05:38:41 PM

 What are shearing?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Shearing (physics) From Wikipedia, the free encyclopedia. Shearing in continuum mechanics refers to the occurrence of a shear strain, which is a deformation of a material substance in which parallel internal surfaces slide past one another. It is induced by a shear stress in the material

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:05:41:30 PM


Question 102. Asked on :05 September 2019:05:32:41 PM

 What are rearing?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Rearing of sheep means to look after the sheep by providing them food, shelter and health care. breeding is done to obtain animals with desired characters . ... these are then crossed [ made to reproduce ] to obtain new breed of the animals having desirable characters of both parents . this is called selective breeding.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:18:52 AM


Question 103. Asked on :05 September 2019:05:28:59 PM

 What are lichens?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
A lichen is a composite organism that arises from algae or cyanobacteria living among filaments of multiple fungi species in a mutualistic relationship. The combined lichen has properties different from those of its component organisms. Lichens come in many colors, sizes, and forms.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:19:00 AM


Question 104. Asked on :05 September 2019:05:26:59 PM

 What are symbiosis?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Symbiosis is any type of a close and long-term biological interaction between two different biological organisms, be it mutualistic, commensalistic, or parasitic. The organisms, each termed a symbiont, may be of the same or of different species.

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:08:47:05 PM


Question 105. Asked on :05 September 2019:05:24:46 PM

 What are chlorophyll?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Chlorophyll is any of several related green pigments found in the mesosomes of cyanobacteria, as well as in the chloroplasts of algae and plants. Its name is derived from the Greek words, khloros and phyllon. Chlorophyll is essential in photosynthesis, allowing plants to absorb energy from light.

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:08:47:26 PM


Question 106. Asked on :05 September 2019:05:22:12 PM

 What is stomata?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
In botany, a stomata, also called a stomate, is a pore, found in the epidermis of leaves, stems, and other organs, that facilitates gas exchange. The pore is bordered by a pair of specialized parenchyma cells known as guard cells that are responsible for regulating the size of the stomatal opening. 

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:08:48:06 PM


Question 107. Asked on :05 September 2019:05:20:26 PM

 Which part of plants no ness food factory?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Leaves.

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:08:48:44 PM


Question 108. Asked on :05 September 2019:05:18:29 PM

 What is autotrophs?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
An autotroph or primary producer, is an organism that produces complex organic compounds from simple substances present in its surroundings, generally using energy from light or inorganic chemical reactions. They are the producers in a food chain, such as plants on land or algae in water.

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:08:48:55 PM


Question 109. Asked on :05 September 2019:05:15:54 PM

 What is nutrition?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Nutrition is the science that interprets the interaction of nutrients and other substances in food in relation to maintenance, growth, reproduction, health and disease of an organism. It includes food intake, absorption, assimilation, biosynthesis, catabolism and excretion. 

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:08:49:09 PM


Question 110. Asked on :05 September 2019:05:12:33 PM

 What is egestion?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Egestion is the discharge or expulsion of undigested material (food) from a cell in case of unicellular organisms, and from the digestive tract via the anus in case of multicellular organisms.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:05:45:58 PM


Question 111. Asked on :05 September 2019:05:10:07 PM

 What is assimilation?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Assimilation is the process in which digested food is absorbed by the “cells of the body”. It is a fundamental part of digestion. ... This is followed by the transfer of food to the portal systems of the body where it undergoes chemical changes due to the chemical secretion of the liver and other cells of the body.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:05:46:17 PM


Question 112. Asked on :05 September 2019:05:07:18 PM

 Name the sac which store bile juice?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Gall blader.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:05:46:28 PM


Question 113. Asked on :05 September 2019:03:45:42 PM

 What is sandy soil?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
When the percentage of sand is high in a specific soil than it is called sandy soil . It has the largest particle among different soil particles. ... Generally, sandy soil is composed of- 35% sand and less than 15% silt and clay. Primarily sand is the small pieces of eroded rocks with a gritty texture.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:05:46:56 PM


Question 114. Asked on :05 September 2019:03:44:10 PM

 Which layer of soil profile is porous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 Topsoils.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:19:41 AM


Question 115. Asked on :05 September 2019:03:31:01 PM

 What are different types of soil?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam

 (i) sandy soil.

(ii) clayey soil.

(iii) loamy soil.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:46:48 PM


Question 116. Asked on :05 September 2019:03:23:43 PM

 How many types of soil is in nature?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 3

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:21:59 AM


Question 117. Asked on :05 September 2019:03:21:41 PM

 What is soil?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
The mixture of rock particles and humus is called soil.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:22:22 AM


Question 118. Asked on :05 September 2019:03:15:22 PM

 What is soil profile?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 A vertical section through different layers of the soil is called the soil profile.


-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:23:23 AM


Question 119. Asked on :05 September 2019:03:12:06 PM

 What is weathering?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 The soil is formed by the breaking down of rocks by the action of wind, water and climate. The process is called weathering.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 September 2019:03:12:42 PM


Question 120. Asked on :05 September 2019:03:10:07 PM

 What is humus?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 The rotting dead matter in the soil is called humus.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:03:15:28 PM


Question 121. Asked on :05 September 2019:03:08:16 PM

 Which two chemicals use to make water to germ free?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 Chlorine and ozone.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:03:15:45 PM


Question 122. Asked on :05 September 2019:03:06:41 PM

 What is the work of odometer?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Odometer measures the distance travelled by the vehicle.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:03:16:00 PM


Question 123. Asked on :05 September 2019:03:04:29 PM

 What is the work of humus?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Humus make the soil fertile and provides nutrition to the plant .

-Answered by Shruti Srivastva On 05 September 2019:03:05:19 PM


Question 124. Asked on :05 September 2019:03:03:00 PM

 Name the teeth used for tearing?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Canine.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 September 2019:03:04:01 PM


Question 125. Asked on :04 September 2019:05:23:56 PM

 Define vector borne disease as per NVDCP.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
National Vector Borne Disease Control Programme 

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:26:32 AM


Question 126. Asked on :04 September 2019:05:23:27 PM

 What is the full form of NVDCP?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
National Borne Disease Control Programme.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:26:42 AM


Question 127. Asked on :04 September 2019:05:19:57 PM

 Write on example of unisexual flower?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Papaya.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:26:54 AM


Question 128. Asked on :04 September 2019:05:17:03 PM

 What are unisexual?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 It contains either only the pistil or only staments.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:27:04 AM


Question 129. Asked on :04 September 2019:05:16:05 PM

 Explain the process of seed despersal.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Seed dispersal is the movement, spread or transport of seeds away from the parent plant. ... There are five main modes of seed dispersal: gravity, wind, ballistic, water, and by animals. Some plants are serotinous and only disperse their seeds in response to an environmental stimulus.


-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:27:22 AM


Question 130. Asked on :04 September 2019:05:12:51 PM

 Give two examples of periodic motion.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Swing and Pendulum.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:27:31 AM


Question 131. Asked on :04 September 2019:05:08:00 PM

 Define time period.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
The time taken by the pendulum to complete one oscillation is called the time period.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:51:31 PM


Question 132. Asked on :04 September 2019:05:04:52 PM

 Define periodic motion.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 The to and for motion of a simple pendulum is an example of periodic motion.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:51:47 PM


Question 133. Asked on :04 September 2019:05:01:27 PM

 Write the full form of VIGBYOR?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma

 v=violent

i=indigo

b=blue

g=green

y=yellow

o=orange

r=red

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:51:58 PM


Question 134. Asked on :04 September 2019:04:58:58 PM

 What happen when beam of sunlight passes through a prism?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 When a beam of sunlight passes through a prism it make spectrum.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:53:01 PM


Question 135. Asked on :04 September 2019:04:57:13 PM

 Name one devise work in the heating effect of electric current?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 heater.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:53:25 PM


Question 136. Asked on :04 September 2019:04:54:36 PM

 What is the heating effect of electric current?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 When wire gets hot and electric current passes through it is called the heating effect of electric current.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:53:43 PM


Question 137. Asked on :04 September 2019:04:53:29 PM

 Where does respiration takes place in human beings?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 In cell.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:54:05 PM


Question 138. Asked on :04 September 2019:04:50:47 PM

 Write different type of respiration?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma

(i) aerobic. 

(ii) anerobic.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:54:12 PM


Question 139. Asked on :04 September 2019:04:48:51 PM

 What is respiration?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 The process of break down of in the cell with the release of respiration.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:54:27 PM


Question 140. Asked on :04 September 2019:04:46:34 PM

 Define excretion?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
The process of removal of wastes produced in the cell of the living organism is called excretion.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:54:42 PM


Question 141. Asked on :04 September 2019:04:44:57 PM

 Write one characterstics form by concave mirror?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Image is big.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:55:12 PM


Question 142. Asked on :04 September 2019:04:42:49 PM

Write one characterstics formed by the convex mirror?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Image in small size.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:55:46 PM


Question 143. Asked on :04 September 2019:04:41:50 PM

 Why fuse use in electric circuit?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
fuse is a small, thin conductor designed to melt and separate into two pieces for the purpose of breaking a circuit in the event of excessive current. A circuit breaker is a specially designed switch that automatically opens to interrupt circuit current in the event of an overcurrent condition.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:56:02 PM


Question 144. Asked on :04 September 2019:04:39:51 PM

 By which method fungi reproduce?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 asexual method.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:56:15 PM


Question 145. Asked on :04 September 2019:04:37:48 PM

 What are the advantages of vegetative propogation?



-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Advantages of vegetative propagation
The main advantage of vegetative propagation methods is that the new plants contain the genetic material of only one parent, so they are essentially clones of the parent plant

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:56:29 PM


Question 146. Asked on :04 September 2019:04:36:46 PM

 How do insect breath?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Instead of lungs, insects breathe with a network of tiny tubes called tracheae. Air enters the tubes through a row of holes along an insect's abdomen. The air then diffuses down the blind-ended tracheae. Since the biggest bugs have the longest tracheae, they should need the most oxygen to be able to breathe

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:56:48 PM


Question 147. Asked on :04 September 2019:04:34:36 PM

 Write one function of nasal cavity?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 The nasal cavity traps particle and pollen grains and stop them to enter the wind pipe.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:57:01 PM


Question 148. Asked on :04 September 2019:04:33:24 PM

 Name the blood vessel which carry carbon die oxide?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 Vein.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:57:12 PM


Question 149. Asked on :04 September 2019:04:32:13 PM

 Name the blood vessel which carry oxygen rich blood?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Artery.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:57:26 PM


Question 150. Asked on :04 September 2019:04:30:22 PM

 Name one organism which perform anerobic respiration?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Yeast.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:57:42 PM


Question 151. Asked on :04 September 2019:04:27:05 PM

 What is the function of xylem?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 It transport water and nutrients from roots to leaves and other parts f plants.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:58:01 PM


Question 152. Asked on :04 September 2019:04:26:24 PM

 What is the function of pholem?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 It transports the food synthesis by leaves to all the parts of plants.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:50:02 PM


Question 153. Asked on :04 September 2019:04:24:32 PM

 Which nature of the substance can be checked by phenoplphathlein?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam
check basic substance.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:50:32 PM


Question 154. Asked on :04 September 2019:04:22:05 PM

 What effect does smoking has on our body?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam
It can cause T.B

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:50:47 PM


Question 155. Asked on :04 September 2019:04:20:52 PM

 Network of air tubes in insect is called_____ .

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam

 traches

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:51:28 PM


Question 156. Asked on :04 September 2019:04:19:41 PM

 Which acid is found in spinach?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Oxalic   acid.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:52:05 PM


Question 157. Asked on :04 September 2019:04:17:52 PM

 Which acid is present in curd?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam
Lactic    acid.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:52:23 PM


Question 158. Asked on :04 September 2019:04:12:19 PM

 What is conduction?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Thermal conduction is the transfer of heat internal energy by microscopic collisions of particles and movement of electrons within a body. 

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:52:35 PM


Question 159. Asked on :04 September 2019:04:08:28 PM

 Write the full form of WBC?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam
White    Blood    Cell.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:52:49 PM


Question 160. Asked on :04 September 2019:04:07:30 PM

 What is the full form of RBC?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam
Red    blood    cell.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:53:06 PM


Question 161. Asked on :04 September 2019:04:05:33 PM

 What is pollination?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam
Transfer of pollen grains from another(male) to the stigma(female) is known

pollination.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:53:35 PM


Question 162. Asked on :04 September 2019:04:02:47 PM

 Write two types of modern method of irrigation?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Drip system and sprinkler system.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:03:01:56 PM


Question 163. Asked on :04 September 2019:04:01:32 PM

 Write two types of traditional irrigation?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 Dhekli and Rahat.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:03:02:05 PM


Question 164. Asked on :04 September 2019:03:59:36 PM

 What is irrigation?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 The supply of water to crop is called irrigation.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:03:02:26 PM


Question 165. Asked on :04 September 2019:03:57:55 PM

 What are antibiotcs?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 The medicines kill and stopm the growth of harmful microorganism called antibiotics.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:03:02:44 PM


Question 166. Asked on :04 September 2019:03:56:12 PM

 How can we control the growth of weeds?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma

 (i) Spraying weedicides.

(ii) Cutting and uprooting them.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:03:02:55 PM


Question 167. Asked on :04 September 2019:03:53:45 PM

 What are weeds?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 In feild many underisable plant are grown in feild with the main crop is called weeds.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 September 2019:03:54:13 PM


Question 168. Asked on :04 September 2019:03:51:12 PM

 Give two examples of rabi crop?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Wheat,Gram.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 September 2019:03:52:12 PM


Question 169. Asked on :04 September 2019:03:49:57 PM

 Give two examples of kharif crop?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Paddy, Maize.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 September 2019:03:50:48 PM


Question 170. Asked on :04 September 2019:03:48:34 PM

 Alcohol is produced with the help of ________.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Yeast.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 September 2019:03:49:23 PM


Question 171. Asked on :04 September 2019:03:47:41 PM

 Cholera is caused by ________ .

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Bacteria.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 September 2019:03:48:15 PM


Question 172. Asked on :04 September 2019:03:46:11 PM

 Damaged seeds would flow ______ on the top of water.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Flow

-Answered by Shruti Srivastva On 04 September 2019:03:49:40 PM


Question 173. Asked on :04 September 2019:03:45:17 PM

 Define nitrogen cycle?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

anjali thakur

 The series of processes by which nitrogen and its  component are interconverted in the environment and in living organisms including nitrogen fixation and decomposition .


-Answered by anjali thakur On 04 September 2019:08:55:28 PM


Question 174. Asked on :03 September 2019:05:44:31 PM

 What is chloroplasts?

-Added by Shivang Gupta Science » Science

Answer:

Nishant Verma
The green coloured plastid are called chloroplasts.

-Answered by Nishant Verma On 03 September 2019:05:52:08 PM


Question 175. Asked on :03 September 2019:05:41:44 PM

 What is plastid?

-Added by Shivang Gupta Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
The coloured bodies found in cytoplasm of plant cell called plastid.

-Answered by Harshita Rathore On 03 September 2019:06:56:46 PM


Question 176. Asked on :03 September 2019:05:28:28 PM

 What  is Gene?

-Added by Shivang Gupta Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 It is a unit of inheritance living organisms.

-Answered by Nishant Verma On 03 September 2019:05:53:07 PM


Question 177. Asked on :03 September 2019:03:39:13 PM

 Name various type of synthetic fiber?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Akki chauhan

  (1) naylon 

 (2) Rayon

 (3) polyster.

-Answered by Akki chauhan On 03 September 2019:08:50:03 PM


Question 178. Asked on :03 September 2019:03:38:17 PM

 What do you meant by polymer?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Polymer is the chain of the fiber.

-Answered by Nishant Verma On 03 September 2019:05:54:36 PM


Question 179. Asked on :03 September 2019:03:37:02 PM

 How can we minimise pollution caused by plastic?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
8 Ways to Reduce Plastic Pollution
  1. Wean yourself off disposable plastics. ...
  2. Stop buying water. ...
  3. Boycott microbeads. ...
  4. Cook more. ...
  5. Purchase items secondhand. ...
  6. Recycle (duh). ...
  7. Support a bag tax or ban. ...
  8. Buy in bulk.

-Answered by Nishant Verma On 03 September 2019:03:38:21 PM


Question 180. Asked on :03 September 2019:03:35:35 PM

 What is water pollution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Water pollution is the contamination of water bodies, usually as a result of human activities. Water bodies include for example lakes, rivers, oceans, aquifers and groundwater. Water pollution results when contaminants are introduced into the natural environment.

-Answered by Nishant Verma On 03 September 2019:05:54:57 PM


Question 181. Asked on :03 September 2019:03:35:12 PM

 What is air pollution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shivang Gupta
Air pollution occurs when harmful or excessive quantities of substances including gases, particles, and biological molecules are introduced into Earth's atmosphere

-Answered by Shivang Gupta On 03 September 2019:05:22:19 PM


Question 182. Asked on :03 September 2019:03:34:43 PM

 What is noise pollution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shivang Gupta
Noise pollution, also known as environmental noise or sound pollution, is the propagation of noise with harmful impact on the activity of human or animal life. The source of outdoor noise worldwide is mainly caused by machines, transport and propagation systems.

-Answered by Shivang Gupta On 03 September 2019:05:23:10 PM


Question 183. Asked on :03 September 2019:03:33:35 PM

 Write the disadvantages of fertilizer?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shivang Gupta
  • Chemical fertilizer is non-renewable.
  • they damage the plants and soil.
  • Long-term use of chemical fertilizer changes the pH of the soil.
  • Dangour for our fertilization and disturbed all the ecosystem.

-Answered by Shivang Gupta On 03 September 2019:05:24:28 PM


Question 184. Asked on :03 September 2019:03:29:48 PM

 What is pollution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Pollution is the introduction of contaminants into the natural environment that cause adverse change.Pollution can take the form of chemical substances or energy, such as noise, heat or light. ... Pollution is often classed as point source or nonpoint sourcepollution.

-Answered by Nishant Verma On 03 September 2019:03:30:40 PM


Question 185. Asked on :03 September 2019:03:28:49 PM

 Write advantage of manure?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
When compared to more conventional fertilizermanure properly applied to land has the potential to provide environmental benefits including:
  • Increased soil carbon and reduced atmospheric carbon levels.
  • Reduced soil erosion and runoff.
  • Reduced nitrate leaching.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:09:57:44 AM


Question 186. Asked on :03 September 2019:03:27:49 PM

 Write difference between fertilizer and manure?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Difference Between Manure and Fertilizer. ...Manure refers to the natural substance that is obtained from the decomposition of the waste of plant and animals such as cow dung, etc. On the other hand, fertilizer is the chemical substances which can be added to the soil to increase its nutrient content.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:09:58:10 AM


Question 187. Asked on :03 September 2019:03:26:01 PM

 What is crop rotation?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 The method of replenshing the soil with nutrients is through crop rotation.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:09:58:21 AM


Question 188. Asked on :03 September 2019:03:25:33 PM

 What is fertiliser?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Fertiliser

A fertilizer or fertiliser is any material of natural or synthetic origin that is applied to soils or to plant tissues to supply one or more plant nutrients essential to the growth of plants. Many sources of fertilizer exist, both natural and industrially produced.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:09:58:34 AM


Question 189. Asked on :03 September 2019:03:24:46 PM

 What is manure?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Manure

Manure is organic matter, mostly derived from animal feces except in the case of green manure, which can be used as organic fertilizer in agriculture.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:09:58:43 AM


Question 190. Asked on :03 September 2019:03:22:30 PM

 What is ploughing?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Plough

A plough or plow is a tool or farm implement used for initial cultivation to loosen or turn the soil in preparation for sowing seed or planting. Ploughs were traditionally drawn by working animals such as oxen and horses, but in modern farms are drawn by tractors.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:09:58:56 AM


Question 191. Asked on :03 September 2019:03:18:07 PM

 Name all steps to grow crop?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Akki chauhan

(i) preparation of soil.

(ii) sowing.

(iii) adding manure and fertiliser.

(iv) irrigation.

(v) protecting from weeds.

(vi) harvesting.

(vii) storage.

-Answered by Akki chauhan On 04 September 2019:10:47:28 AM


Question 192. Asked on :02 September 2019:05:10:36 PM

 Write examples of natural fiber?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 Wool, Silk, Jute, Cotton.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:51:54 AM


Question 193. Asked on :02 September 2019:05:06:05 PM

 Write the parts of 5R principle?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 Reduse, Reuse, Recycle,Recover and Refuse.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:39:06 AM


Question 194. Asked on :02 September 2019:05:03:14 PM

 Define non biodegradable?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shivang Gupta
 A material which is not easily decomposed by natural process is termed as non bodegradable.

-Answered by Shivang Gupta On 13 October 2019:10:29:59 AM


Question 195. Asked on :02 September 2019:05:01:00 PM

 Define biodegradeable.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 A material which gets decomposed through natural process, such as action by bacteria, is called biodegradable.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:41:15 AM


Question 196. Asked on :02 September 2019:04:58:32 PM

 What is polyemer?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Many such small units combine to form a large scale unit is called polyemer.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:41:37 AM


Question 197. Asked on :02 September 2019:04:55:50 PM

 What is terylene?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Terylene is a popular polyester. It can be drawn into fine fibres that can be woven like any other yarn.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:42:02 AM


Question 198. Asked on :02 September 2019:04:51:13 PM

 Define thermoplastics?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Such plastics which get deformed easily on heating and can be bent easily are known as thermoplastics


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:43:15 AM


Question 199. Asked on :02 September 2019:04:49:02 PM

 Why synthetic fibre are hamful?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Because synthetic fiber melt on heatin.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:43:49 AM


Question 200. Asked on :02 September 2019:04:47:08 PM

 Why synthetic fibres are more popular?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Synthetic are  durable and affortable.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:45:02 AM


Question 201. Asked on :02 September 2019:04:42:10 PM

 Why plastic is popular?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

  Because of their light weight, lower price, good strenght and easy handlins


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:46:18 AM


Question 202. Asked on :02 September 2019:04:38:22 PM

 How is it possible to write with chalk on a board?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Because of friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 02 September 2019:04:39:31 PM


Question 203. Asked on :02 September 2019:04:35:18 PM

 Main cause of friction?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 By the irregularites of the two surface in contact.

-Answered by Shruti Srivastva On 02 September 2019:04:36:02 PM


Question 204. Asked on :02 September 2019:04:33:26 PM

 Define spring balance.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Spring balance is a device used for measuring the force acting on an object.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:54:02 AM


Question 205. Asked on :02 September 2019:04:30:34 PM

 Define atmospheric pressure.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 The pressure exerted by air is called atmospheric pressure


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:52:10 AM


Question 206. Asked on :02 September 2019:04:29:14 PM

 Define atmosphere.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Envelop of air is known as atmosphere.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:52:19 AM


Question 207. Asked on :02 September 2019:04:28:02 PM

 What is gravitation?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Gravity (from Latin gravitas, meaning 'weight'), orgravitation, is a natural phenomenon by which all things with mass or energy—including planets, stars, galaxies, and even light—are brought toward (or gravitate toward) one another.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:52:41 AM


Question 208. Asked on :02 September 2019:04:27:27 PM

 WHAT IS GRAVITY?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

Gravity, or gravitation, is a natural phenomenon by which all things with mass or energy—including planets, stars, galaxies, and even light—are brought toward one another. On Earth, gravity gives weight to physical objects, and the Moon's gravity causes the ocean tides.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:54:10 AM


Question 209. Asked on :02 September 2019:04:20:28 PM

 Define muscular force?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
The force resulting due to the action of muscles is called muscular force.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:35:56 AM


Question 210. Asked on :02 September 2019:04:19:40 PM

 What ie electrostatic force?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
The force exerted by charged body is called electrostatic force.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:39:54 AM


Question 211. Asked on :02 September 2019:04:18:54 PM

 What is gravitational force?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 Every object attracts toward earth because of gravity.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:40:46 AM


Question 212. Asked on :02 September 2019:04:18:21 PM

 What is magnetic force?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 The force exert by magnet is called magnetic force.

-Answered by Shruti Srivastva On 02 September 2019:04:26:33 PM


Question 213. Asked on :02 September 2019:04:17:39 PM

 What is frictional force?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
The force acts opposite the direction of motion of object is called frictional force

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:42:00 AM


Question 214. Asked on :02 September 2019:04:17:14 PM

 What is muscular force?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Muscular force is the force applied using parts of the body like arms or legs. It isforce that results due to the action of muscles, and is a contact force, since there is a contact between the surfaces. Muscular force is needed whenever movement of the body occurs.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:44:05 AM


Question 215. Asked on :02 September 2019:04:14:51 PM

 Why kabbadi players rub their hands with the soil?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
For making better grip.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:47:50 AM


Question 216. Asked on :02 September 2019:04:11:09 PM

 Explain why sports men use shoes with spikes?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Because spikes produce the desired frictional force and thus help in holding the ground firmly.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:50:02 AM


Question 217. Asked on :02 September 2019:04:08:16 PM

 Write the types of non contact?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Magnetic force.

Gravitational force.

Electrostatic force.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:54:44 AM


Question 218. Asked on :02 September 2019:04:07:28 PM

 Write the advantage of CNG?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Advantages of CNG:
CNG is more eco-friendly than gasoline. Natural gas produces far fewer harmful emissions and hydrocarbons than gasoline. Using CNG makes the engine cleaner and more efficient. Unlike gasoline,CNG minimizes harmful carbon deposits when combusted.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:55:40 AM


Question 219. Asked on :02 September 2019:04:06:26 PM

  Write the advantage of LPG?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
It has a higher heating value, allowing you to heat your home at a lower price. LPG doesn't contain sulphur, so it burns a lot cleaner than energy resources like oil. Liquid Petroleum Gas burns consistently, making it more reliable than other forms of energy.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:56:54 AM


Question 220. Asked on :02 September 2019:04:05:14 PM

 When was the first oil well drilled?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 1857

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:57:13 AM


Question 221. Asked on :02 September 2019:04:03:51 PM

 Q Where was the first oil well drilled?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Pennsylvania USA.

-Answered by Shruti Srivastva On 02 September 2019:04:04:43 PM


Question 222. Asked on :02 September 2019:04:01:56 PM

 Sun is a _________ resource.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
natural

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:56:07 AM


Question 223. Asked on :02 September 2019:04:00:30 PM

 Write the use of rayon?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Uses of Rayon
1)Rayon is used in textile industry for making clothing like sarees,blouses,dresses,socks. 2)It is used to make furnishing such as bed-sheets,curtains,blankets etc. 4)It is used in medical field for making bandages and surgical dressing.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:57:08 AM


Question 224. Asked on :02 September 2019:03:58:35 PM

 Coal is a ______ natural resource.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Exhaustible.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:57:27 AM


Question 225. Asked on :02 September 2019:03:56:20 PM

 What is fossil fuel?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Fossil fuel is a general term for buried combustible geologic deposits of organic materials, formed from decayed plants and animals that have been converted to crude oil, coal, natural gas, or heavy oils by exposure to heat and pressure in the earth's crust over hundreds of millions of years.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:58:10 AM


Question 226. Asked on :02 September 2019:03:55:52 PM

 Define fossil fuel?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Fossil fuel is a general term for buried combustible geologic deposits of organic materials, formed from decayed plants and animals that have been converted to crude oil, coal, natural gas, or heavy oils by exposure to heat and pressure in the earth's crust over hundreds of millions of years.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:58:34 AM


Question 227. Asked on :02 September 2019:03:54:37 PM

 What is therometer?

-Added by Shivang Gupta Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 thermometer is a device that measures temperature or a temperature gradient.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:58:50 AM


Question 228. Asked on :02 September 2019:03:53:56 PM

 What is salt?

-Added by Shivang Gupta Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
a white crystalline substance which gives seawater its characteristic taste and is used for seasoning or preserving food.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:59:19 AM


Question 229. Asked on :02 September 2019:03:52:16 PM

 Q Write one use of melamine?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
melamine resins are characteristically durable thermosetting plastic used in high pressure decorative laminates such as Formica, melamine dinnerware, laminate flooring, and dry erase boards. Melamine foam is used as insulation, soundproofing material and in polymeric cleaning products, such as Magic Eraser.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:05:36:39 PM


Question 230. Asked on :02 September 2019:03:51:34 PM

 Q Write one use of bakeite?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Akki chauhan

 Bakelite due to its high resistance to electricity and heat is used in automotive components and industrial applications.

-Answered by Akki chauhan On 02 September 2019:08:37:12 PM


Question 231. Asked on :02 September 2019:03:50:33 PM

 Q Define melamine?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Melamine is a chemical compound that has a number of industrial uses, including the production of laminates, glues, dinnerware, adhesives, molding compounds, coatings and flame retardants. Melamineis a name used both for the chemical and for the plastic made from it. In this event, all references are to the chemical.

-Answered by Akki chauhan On 02 September 2019:08:34:03 PM


Question 232. Asked on :02 September 2019:03:49:33 PM

 what substance causes tooth decay?

-Added by Shivang Gupta Science » Science

Answer:

Shivang Gupta

 Acids.

-Answered by Shivang Gupta On 02 September 2019:03:50:52 PM


Question 233. Asked on :02 September 2019:03:50:07 PM

 Q Define bakelite ?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Akki chauhan

 Bakelite (/ˈbeɪkəlaɪt/ BAY-kəl-eyet; sometimes spelled Baekelite) or polyoxybenzylmethylenglycolanhydride was the first plastic made from synthetic components. It is a thermosetting phenol formaldehyde resin, formed from a condensation reaction of phenol with formaldehyde.

-Answered by Akki chauhan On 02 September 2019:08:36:08 PM


Question 234. Asked on :02 September 2019:03:49:22 PM

 Q What is thermosetting plastic?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Akki chauhan
thermosetting plastic is a polymer that irreversibly becomes rigid when heated. Such a material is also known as a thermoset or thermosetting polymer. Initially, the polymer is a liquid or soft solid.

-Answered by Akki chauhan On 02 September 2019:08:35:10 PM


Question 235. Asked on :02 September 2019:03:48:11 PM

 Q What is thermoplastic?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
denoting substances (especially synthetic resins) that become plastic on heating and harden on cooling, and are able to repeat these processes.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:07:14 AM


Question 236. Asked on :02 September 2019:03:47:37 PM

 Write the function of saliva?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 The saliva moistens the food and easy to swallowing.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:07:33 AM


Question 237. Asked on :02 September 2019:03:44:53 PM

 Q Define drag?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
the action of pulling something forcefully or with difficulty.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:11:47 AM


Question 238. Asked on :02 September 2019:03:44:19 PM

 What  is assimilation?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
the process of taking in and fully understanding information or ideas.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:12:16 AM


Question 239. Asked on :02 September 2019:03:41:28 PM

 What is absorption?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
In chemistry, absorption is a physical or chemical phenomenon or a process in which atoms, molecules or ions enter some bulk phase – liquid or solid material. This is a different process from adsorption, since molecules undergoing absorption are taken up by the volume, not by the surface.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:12:48 AM


Question 240. Asked on :02 September 2019:03:40:13 PM

 Q Define sliding friction?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 The term sliding friction refers to the resistance created by two objects sliding against each other. This can also be called kinetic frictionSliding friction is intended to stop an object from moving.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:13:21 AM


Question 241. Asked on :02 September 2019:03:40:29 PM

 What is digestion?

-Added by Suman Kumari History » Science

Answer:

priyanshu kumar
the process of digesting food.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:13:37 AM


Question 242. Asked on :02 September 2019:03:39:17 PM

 What are insectivorous plants?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Insectivorous plants are plants that derive some of their nutrients from trapping and consuming animals or protozoan. ... Insectivorous plants include the Venus flytrap, several types of pitcher plants, butterworts, sundews, bladderworts, the waterwheel plant, brocchinia and many members of the Bromeliaceae.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:14:01 AM


Question 243. Asked on :02 September 2019:03:39:38 PM

 Q Define static friction?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Static friction is a force that keeps an object at rest. It must be overcome to start moving the object. Once an object is in motion, it experiences kinetic friction. If a small amount of force is applied to an object, thestatic friction has an equal magnitude in the opposite direction.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:16:12 AM


Question 244. Asked on :02 September 2019:03:39:03 PM

 Q Write a main cause of friction?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Causes of FrictionFriction is a force that resists the relative motion between two objects or materials. Thecauses of this resistive force are molecular adhesion, surface roughness, and deformations. Adhesion is the molecular force resulting when two materials are brought into close contact with each other.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:17:29 AM


Question 245. Asked on :02 September 2019:03:38:08 PM

 What is cytoplasm?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Cytoplasm consists of all of the contents outside of the nucleus and enclosed within the cell membrane of a cell. It is clear in color and has a gel-like appearance. Cytoplasm is composed mainly of water but also contains enzymes, salts, organelles, and various organic molecules.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:17:47 AM


Question 246. Asked on :02 September 2019:03:37:23 PM

 Q Define spring balance?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 spring scale or spring balance or newton meter is a type of mechanical force gauge or weighing scale. It consists of aspring fixed at one end with a hook to attach an object at the other.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:18:11 AM


Question 247. Asked on :02 September 2019:03:36:45 PM

 What is nucleus?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 a dense organelle present in most eukaryotic cells, typically a single rounded structure bounded by a double membrane, containing the genetic material.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:18:22 AM


Question 248. Asked on :02 September 2019:03:36:47 PM

 Q What is spring balance?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 spring scale or spring balance or newton meter is a type of mechanical force gauge or weighing scale. It consists of aspring fixed at one end with a hook to attach an object at the other.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:18:31 AM


Question 249. Asked on :02 September 2019:03:35:21 PM

 What is cell membrane? 

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

The cell membrane (also known as the plasma membrane (PM) or cytoplasmic membrane, and historically referred to as the plasmalemma) is a biological membrane that separates the interior of allcells from the outside environment (the extracellular space) which protects the cell from its environment.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:18:45 AM


Question 250. Asked on :02 September 2019:03:35:36 PM

 Define non contact force?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 A non-contact force is a force which acts on an object without coming physically in contact with it.[1] The most familiar example of a non-contact force is gravity, which confers weight.[1] In contrast a contact force is a force applied to a body by another body that is in contact with it.[1]


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:18:55 AM


Question 251. Asked on :02 September 2019:03:34:24 PM

 What are cells?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
the smallest structural and functional unit of an organism, which is typically microscopic and consists of cytoplasm and a nucleus enclosed in a membrane.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:19:11 AM


Question 252. Asked on :02 September 2019:03:33:39 PM

 Q What is pressure?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

  The force acting on a unit area of a surface is called pressure.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:19:20 AM


Question 253. Asked on :02 September 2019:03:31:44 PM

 Name a organism which make a symbiotic relationship?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Lichens.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:36:36 AM


Question 254. Asked on :02 September 2019:03:29:51 PM

 Q Write the kinds of force?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 (i) contact force.

(ii) non contact force.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:36:47 AM


Question 255. Asked on :02 September 2019:03:28:44 PM

 Name the bacteria which convert nitrogen its soluble form?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 rhizobium


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:37:07 AM


Question 256. Asked on :02 September 2019:03:29:13 PM

 Q Write uses of coke?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Uses. Coke is used as a fuel and as a reducing agent in smelting iron ore in a blast furnace. The carbon monoxide produced by its combustion reduces iron oxide (hematite) in the production of the iron product.Coke is commonly used as fuel for blacksmithing.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:37:18 AM


Question 257. Asked on :02 September 2019:03:26:43 PM

 What is symbiotic relation ship?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Mutualism is a symbiotic relationship in which both species benefit. Commensalism is a symbiotic relationship in which one species benefits while the other species is not affected. Parasitism is a symbiotic relationship in which one species (the parasite) benefits while the other species (the host) is harmed.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:37:36 AM


Question 258. Asked on :02 September 2019:03:27:35 PM

 Q What is termed as black coal?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Petroleum

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:37:48 AM


Question 259. Asked on :02 September 2019:03:24:45 PM

 Q What is PCRA?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Himanshi Verma

 Petroleum Conservation research Organisation.

-Answered by Himanshi Verma On 02 September 2019:05:37:34 PM


Question 260. Asked on :02 September 2019:03:20:30 PM

 Name some organisms that in take saprotrophic mode of nutrition?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suman Kumari

 Bacteria ,fungi and algae .

-Answered by Suman Kumari On 02 September 2019:03:24:53 PM


Question 261. Asked on :02 September 2019:03:22:51 PM

 Q Name three natural resourses?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Air, water and minerals.

-Answered by Shruti Srivastva On 02 September 2019:03:23:28 PM


Question 262. Asked on :02 September 2019:03:21:40 PM

 Q What is natural fibre?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Rohit Rajput

Natural fibers or natural fibres are fibers that are produced by plants, animals, and geological processes. They can be used as a component of composite materials, where the orientation of fibers impacts the properties. Natural fibers can also be matted into sheets to make paper or felt.

-Answered by Rohit Rajput On 02 September 2019:08:46:45 PM


Question 263. Asked on :02 September 2019:03:20:59 PM

 Q What is synthetic fibre?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Synthetic fibers (British English: synthetic fibres) are fibers made by humans through chemical synthesis, as opposed to natural fibers that are directly derived from living organisms. They are the result of extensive research by scientists to improve upon naturally occurring animal and plant fibers.

-Answered by Akki chauhan On 02 September 2019:08:45:34 PM


Question 264. Asked on :02 September 2019:03:17:54 PM

 Name a insectivorous plants?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suman Kumari

 Pitcher plant.

-Answered by Suman Kumari On 02 September 2019:03:20:01 PM


Question 265. Asked on :02 September 2019:03:18:32 PM

 Q What is the use of PET?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 It is used for making botteles, utensils, films etc.

-Answered by Shruti Srivastva On 02 September 2019:03:19:27 PM


Question 266. Asked on :02 September 2019:03:16:07 PM

 What is autotrophs ?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Autotrophs are organisms that can produce their own food, using materials from inorganic sources. The word “autotroph” comes from the root words “auto” for “self” and “troph” for “food.” An autotroph is an organism that feeds itself, without the assistance of any other organisms.

-Answered by Akki chauhan On 02 September 2019:08:45:37 PM


Question 267. Asked on :02 September 2019:03:17:05 PM

 Q What is PET?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 PET is a very familar form of polyester.

-Answered by Shruti Srivastva On 02 September 2019:03:17:42 PM


Question 268. Asked on :02 September 2019:03:13:19 PM

 What is chlorophyll?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Leaves have a green pigment called chlorophyll.

-Answered by Shruti Srivastva On 02 September 2019:03:16:05 PM


Question 269. Asked on :02 September 2019:03:11:40 PM

 What is photosynthesis?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan

 To perform photosynthesis, plants need three things: carbon dioxide, water, and sunlight. By taking in water (H2O) through the roots, carbon dioxide (CO2) from the air, and light energy from the Sun, plants can perform photosynthesis to make glucose (sugars) and oxygen (O2). CREDIT: mapichai/Shutterstock.com.

-Answered by Akki chauhan On 02 September 2019:08:45:44 PM


Question 270. Asked on :02 September 2019:03:09:15 PM

 Q Write the main use of nylon?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 For making ropes for rock climbing.

-Answered by Shruti Srivastva On 02 September 2019:03:10:11 PM


Question 271. Asked on :02 September 2019:03:01:40 PM

 What is so special about the leaves that they can synthesis food but other parts of the plants cannot?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Because the leaves have a green pigment called cholorophyll.

-Answered by Shruti Srivastva On 02 September 2019:03:11:15 PM


Question 272. Asked on :01 September 2019:04:16:59 PM

 Q What is non-biodegradeable?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
While Biodegradable waste will eventually break down and become part of the earth and soil, like food scraps and paper. ... Examples of Non-biodegradable are plastics, metal and glass. Dangerous chemicals and toxins are also non-biodegradable, as are plastic grocery bags, plastic water bottles and other similar materials.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:01:58:35 PM


Question 273. Asked on :01 September 2019:04:16:22 PM

 Q What is biodegradeable?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
capable of being decomposed by bacteria or other living organisms and thereby avoiding pollution.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:10:13 AM


Question 274. Asked on :01 September 2019:04:15:11 PM

 Q What is melamine?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
Melamine is a chemical compound that has a number of industrial uses, including the production of laminates, glues, dinnerware, adhesives, molding compounds, coatings and flame retardants. Melamineis a name used both for the chemical and for the plastic made from it. In this event, all references are to the chemical.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:01:59:29 PM


Question 275. Asked on :01 September 2019:04:14:31 PM

 Q What is bakelite?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
Bakelite (/ˈbeɪkəlaɪt/ BAY-kəl-eyet; sometimes spelled Baekelite) or polyoxybenzylmethylenglycolanhydride was the first plastic made from synthetic components. It is a thermosetting phenol formaldehyde resin, formed from a condensation reaction of phenol with formaldehyde.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:01:59:38 PM


Question 276. Asked on :01 September 2019:04:12:46 PM

 Q What is acrylic?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
Acrylic is a transparent plastic material with outstanding strength, stiffness, and optical clarity. Acrylic sheet is easy to fabricate, bonds well with adhesives and solvents, and is easy to thermoform. It has superior weathering properties compared to many other transparent plastics.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:01:59:51 PM


Question 277. Asked on :01 September 2019:04:10:08 PM

 Q Name some synthetics fibre which are used for wearing?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Polyester and terylene.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:12:07 AM


Question 278. Asked on :01 September 2019:04:07:15 PM

 Q What is nylon?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
 It is man made fiber.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:02:00:48 PM


Question 279. Asked on :01 September 2019:04:04:04 PM

 Q What is rayon? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
Rayon is the man-made fibre which is obtained by chemical treatment of wood pulp.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:02:01:11 PM


Question 280. Asked on :01 September 2019:04:00:40 PM

 Q Name the factors which are responsible for fixation of nitrogen?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 Rhizobium, blue green algae etc.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:14:27 AM


Question 281. Asked on :01 September 2019:03:59:20 PM

 Q What is nitrogen cycle?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
The nitrogen cycle is the biogeochemical cycle by which nitrogen is converted into multiple chemical forms as it circulates among atmosphere, terrestrial, and marine ecosystems. The conversion of nitrogen can be carried out through both biological and physical processes.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:18:24 AM


Question 282. Asked on :01 September 2019:03:54:07 PM

 Q What is fixation of nitrogen?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
 The conversation of nitrogen into its compound is known as fixation of nitrogen.


-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:02:02:28 PM


Question 283. Asked on :01 September 2019:03:52:06 PM

 Write the equation of rusting of iron?

-Added by Shivang Gupta Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
3fe+2H2o+o2+Fe3o4+2h2.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:02:03:02 PM


Question 284. Asked on :01 September 2019:03:51:47 PM

 Q Write the name of one preservation?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
Salt.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:02:03:12 PM


Question 285. Asked on :01 September 2019:03:50:35 PM

 Q What is preservation? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
preservation. Use the noun preservation to refer to the protection of something — especially from loss, injury, or danger. You might fight for the preservation of the woodlands near your house because of all the animals that live there. Preservationis also a process that keeps organic things from decomposing.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:36:46 AM


Question 286. Asked on :01 September 2019:03:49:22 PM

 Q What is biological nitrogen fixer?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
Biological nitrogen fixation (BNF) is the term used for a process in which nitrogen gas (N2) from the atmosphere is incorporated into the tissue of certain plants. Only a select group of plants is able to obtain N this way, with the help of soil microorganisms.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:02:03:38 PM


Question 287. Asked on :01 September 2019:03:45:40 PM

 Q What are pathogens?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
pathogen or infectious agent is a biological agent that causes disease or illness to its host. The term is most often used for agents that disrupt the normal physiology of a multicellular animal or plant. However, pathogens can infect unicellular organisms from all of the biological kingdoms.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:02:04:01 PM


Question 288. Asked on :01 September 2019:03:44:11 PM

 Q What are antibiotics?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
A: Antibiotics, also known as antimicrobial drugs, are drugs that fight infections caused by bacteria in both humans and animals. Antibiotics fight these infections either by killing the bacteria or making it difficult for the bacteria to grow and multiply.Antibiotics only treat certain bacterial infections

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:38:03 AM


Question 289. Asked on :01 September 2019:03:42:26 PM

 Q What are comunicable disease?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Harshita Rathore
Communicable diseases, also known as infectious diseasesor transmissible diseases, are illnesses that result from the infection, presence and growth of pathogenic (capable of causing disease) biologic agents in an individual human or other animal host.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:02:04:30 PM


Question 290. Asked on :01 September 2019:03:41:15 PM

 Q What are carriers?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Carriers is a 2009 American post-apocalyptic horror film written and directed by Àlex and David Pastor. It stars Lou Taylor Pucci, Chris Pine, Piper Perabo, and Emily VanCamp as four survivors of a viral pandemic attempting to avoid the looming threat of becoming infected.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:39:53 AM


Question 291. Asked on :01 September 2019:03:40:09 PM

 Q Define atmospheric pressure?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
The term standard atmosphere is used to express the pressure in a system(hydraulics and pneumatics) and is equal to 101.325 kPa. Other equivalent units are 760 mmHg and 1013.25 millibars. Mean sea level pressure (MSLP) is thepressure at sea level. This is the pressure normally given in weather reports

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:40:16 AM


Question 292. Asked on :01 September 2019:03:37:32 PM

 Q What are viruses?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Viruses are microscopic parasites, generally much smaller than bacteria. They lack the capacity to thrive and reproduce outside of a host body. 

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:10:22:11 AM


Question 293. Asked on :01 September 2019:03:28:11 PM

 Q Write syptoms of vector borne disease?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Common symptoms of insect borne diseases can include:
  • fever.
  • chills.
  • headache.
  • sore muscles.
  • skin rash.
  • nausea.
  • stomach pain

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:41:05 AM


Question 294. Asked on :01 September 2019:03:23:58 PM

 Q Name one disease caused by mosquito?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 Dengue.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:41:56 AM


Question 295. Asked on :01 September 2019:03:22:05 PM

 Q Write precaution for vector borne disease?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Vector Borne Disease Prevention

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:42:13 AM


Question 296. Asked on :01 September 2019:03:21:08 PM

 Name some diseases that can be prevent by vaccine?

-Added by Shivang Gupta Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Cholera.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:42:36 AM


Question 297. Asked on :01 September 2019:03:06:24 PM

 Name the process of conversion of sugar into alcohol? 

-Added by Shivang Gupta Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Fermentation.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:43:06 AM


Question 298. Asked on :01 September 2019:03:01:12 PM

 Where are microbes are found?

-Added by Shivang Gupta Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Human body and enviorment.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:43:29 AM


Question 299. Asked on :01 September 2019:02:58:32 PM

 Name two diseases caused by bacteria ?

-Added by Shivang Gupta Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 Typhiod and tuberculosis.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:43:50 AM


Question 300. Asked on :01 September 2019:02:55:14 PM

 Name two disease caused by protozoa?

-Added by Shivang Gupta Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 dysentery and Malaria.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:44:04 AM


Question 301. Asked on :01 September 2019:12:33:19 PM

 What is armature?

-Added by Himanshi Verma Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 In electrical engineering, an armature is the power-producing component of an electric machine. The armature can be on either the rotor (rotating part) or the stator (stationary part) of the electric machine.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:45:00 AM


Question 302. Asked on :31 August 2019:03:44:00 PM

 Q Name antibiotics.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 streptomycin and pencillin.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:58:02 AM


Question 303. Asked on :31 August 2019:03:42:26 PM

 Q Which is the microorganisms used in alcohol?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 yeast.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:58:28 AM


Question 304. Asked on :31 August 2019:03:37:37 PM

 Q What are the major group of microorganisms?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 Bactria, fungi, protozoa, algae.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:58:44 AM


Question 305. Asked on :31 August 2019:03:35:30 PM

 Q Name two diseases caused by virus.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
1. Polio

2.  chicken pox.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:59:08 AM


Question 306. Asked on :31 August 2019:03:32:25 PM

 Q Name three water born disease.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 Hepatits, typhoid, cholera.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:12:00:34 PM


Question 307. Asked on :31 August 2019:03:25:54 PM

 Q Name the gas produced by yeast during the process of fragmentation?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Carbondioxide.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:12:01:04 PM


Question 308. Asked on :31 August 2019:03:22:39 PM

 Q Name the bacteria which promote the formation of curd?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 Lactobacillus.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:12:01:26 PM


Question 309. Asked on :31 August 2019:03:20:35 PM

 Friction depends on _______ of surface.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Nature.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:12:01:57 PM


Question 310. Asked on :31 August 2019:03:17:21 PM

 Q Write the types of non contact force? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma

 (i) Magnetic force.

(ii) Electrostatic force.

(iii) Gravitational force.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:12:02:08 PM


Question 311. Asked on :31 August 2019:03:15:50 PM

 Q Write the types of contact force?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma

 (i) Muscular force.

(ii) Frictional force.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:12:02:19 PM


Question 312. Asked on :31 August 2019:03:13:50 PM

 Q Write the types of force? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma

 (i) Contact force.

(ii) Non contact force.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:12:03:10 PM


Question 313. Asked on :31 August 2019:03:12:04 PM

 Define force.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 A push or a pull on a object is called force.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:12:03:47 PM


Question 314. Asked on :31 August 2019:03:09:59 PM

 Define pressure.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 The force acting on a unit area of a surface is called pressure.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:12:04:02 PM


Question 315. Asked on :31 August 2019:03:07:39 PM

 what is atmosphere?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 Enveolp of air is known as the atmosphere.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:12:04:33 PM


Question 316. Asked on :30 August 2019:04:03:00 PM

 What are microorganisms?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

nisha sheikh

 A microorganism or microbe is an organism which is microscopic, making it too small to be seen by unaided human eye.

-Answered by nisha sheikh On 30 August 2019:06:48:24 PM


Question 317. Asked on :30 August 2019:04:00:11 PM

 Write the functions of nasal cavity?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suman Kumari
Nasal Cavity. The nasal cavity is the inside of your nose. It is lined with a mucous membrane that helps keep your nose moist by making mucus so you won't get nosebleeds from a dry nose. There are also little hairs that help filter the air you breathe in, blocking dirt and dust from getting into your lungs.

-Answered by Suman Kumari On 30 August 2019:05:07:41 PM


Question 318. Asked on :30 August 2019:03:58:53 PM

 Write the basic unit of speed?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
The basic unit of time is second (s). Therefore, the basic unit of speed is m/s.Speed is a scalar unit which represents the magnitude of any object's velocity ,in terms of kinematics. ... The SI unit of speed is metre per second.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:04:00:43 PM


Question 319. Asked on :30 August 2019:03:58:06 PM

 Define speed.

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

nisha sheikh

 The rate at which someone or something moves or operates or is able to move or operate.

-Answered by nisha sheikh On 30 August 2019:06:43:22 PM


Question 320. Asked on :30 August 2019:03:57:02 PM

 write the charaterctics formed by convex mirror?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Virtual images are always formed by convex mirrorsand are formed by concave mirrors when the object is placed in front of F. ... Plane mirrors and convex mirrors will always produce an upright image. A concave mirror will only produce an upright image if the object is located in front of the focal point.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:59:54 PM


Question 321. Asked on :30 August 2019:03:55:09 PM

 Explain neutralisation?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
In chemistry, neutralization or neutralisation (see spelling differences) is a chemical reaction in which an acid and a base react quantitatively with each other. In a reaction in water, neutralization results in there being no excess of hydrogen or hydroxide ions present in the solution.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:56:24 PM


Question 322. Asked on :30 August 2019:03:53:53 PM

 what are unisexual flowers?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
unisexual flower A flower that possesses either stamens or carpels but not both. A plant may beunisexual (dioecious), possessing only male flowersor female flowers; or it may be monoecious with male and female reproductive organs borne in the sameflower or in different unisexual flowers but on the same plant.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:55:26 PM


Question 323. Asked on :30 August 2019:03:51:32 PM

 what are the advantages of vegetative propogation?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Advantages of vegetative propagationAdvantages of vegetative propagation
The main advantage of vegetative propagationmethods is that the new plants contain the genetic material of only one parent, so they are essentially clones of the parent plant.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:53:07 PM


Question 324. Asked on :30 August 2019:03:50:12 PM

 why fuse are used electric circuit?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Fuses and Circuit Breakers are used in Electrical Circuits to protect the components in or near the circuit. ... This principal is supposed to protect anyelectrical circuitry from a Short-Circuit or a condition the completes a circuitwithout going through the full circuits resistance.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:52:39 PM


Question 325. Asked on :30 August 2019:03:48:45 PM

 how do fungi reproduce?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Asexual ReproductionAsexual Reproduction
Fungi reproduce asexually by fragmentation, budding, or producing spores. Fragments of hyphae can grow new colonies. Mycelial fragmentation occurs when a fungalmycelium separates into pieces with each component growing into a separate mycelium. Somatic cells in yeast form buds.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:51:25 PM


Question 326. Asked on :30 August 2019:03:48:02 PM

 what is periodic motion?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Periodic motion, in physics, motion repeated in equal intervals of time. Periodic motion is performed, for example, by a rocking chair, a bouncing ball, a vibrating tuning fork, a swing in motion, the Earth in its orbit around the Sun, and a water wave.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:52:06 PM


Question 327. Asked on :30 August 2019:03:47:14 PM

 what is time period?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
time period (denoted by 'T' ) is the time taken for one complete cycle of vibration to pass a given point. As the frequency of a wave increases, the time periodof the wave decreases. The unit for time period is 'seconds'.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:48:37 PM


Question 328. Asked on :30 August 2019:03:46:14 PM

 what is the full form of vibgyor

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange, Red. 

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:49:04 PM


Question 329. Asked on :30 August 2019:03:43:17 PM

 विलय निति का जनक कोन है ?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suman Kumari

 लार्ड डलहोजी

-Answered by Suman Kumari On 30 August 2019:03:44:37 PM


Question 330. Asked on :30 August 2019:03:40:37 PM

 where is heart located in human body and what is its function?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
The heart is a muscular organ in most animals, which pumps blood through the blood vessels of the circulatory system. Blood provides the body with oxygen and nutrients, as well as assisting in the removal of metabolic wastes. In humansthe heart is located between the lungs, in the middle compartment of the chest.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:47:06 PM


Question 331. Asked on :30 August 2019:03:37:16 PM

 what are precautions for vector borne disease?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Prevention of Vector-borne diseases. Common vector-borne diseases in human include dengue fever, Japanese encephalitis, malaria, scrub typhus and spotted fever.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:48:04 PM


Question 332. Asked on :30 August 2019:03:36:07 PM

 what is vector borne disease?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
In epidemiology, a disease vector is any agent which carries and transmits an infectious pathogen into another living organism; most agents regarded as vectors are organisms, such as intermediate parasites or microbes, but it could be an inanimate medium of infection such as dust particles.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:50:00 PM


Question 333. Asked on :28 August 2019:05:52:35 PM

 Give examples of strong acid and strong base.

-Added by Khushi Chauhan Science » Science

Answer:

Nishant Verma

 Strong acid are Hydrochloric (HCL), Nitric acid (HNO3).

Strong base are sodium hydroxide (NaOH)and potassium hydroxide (KOH).

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:23:29 PM


Question 334. Asked on :26 August 2019:09:59:41 PM

 What is lateral displacement of light?

-Added by Khushi Chauhan Science » Science

Answer:

Khushi Chauhan

 Lateral displacement is the distance by which an incident ray gets shifted sideward while emerging out as emergent ray in the glass slab due to refraction. 

-Answered by Khushi Chauhan On 26 August 2019:10:01:10 PM


Question 335. Asked on :24 August 2019:02:39:04 PM

what is zayad crop?

-Added by Harshita Rathore Home Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva
They raised in April and June. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:06:17:12 PM


Question 336. Asked on :04 August 2019:11:07:10 AM

Which non-metal is also known as black lead?

-Added by Himanshi Verma General Knowledge » Science

Answer:

Khushi Chauhan

 Graphite is also known as black lead .

-Answered by Khushi Chauhan On 17 August 2019:05:48:53 PM


Question 337. Asked on :12 July 2019:06:32:02 PM

How to obtained coal gas ?

-Added by Nishant Nishant Science » Science

Answer:

nisha sheikh

 coal gas , gaseous mixture -mainly methane , carbon monodioxide and hydrogen- formed by the destructive distillation of bituminous fuel and used as a fuel. sometime steam is added to react with a hot coke, thus increasing the yield of gas.

-Answered by nisha sheikh On 13 July 2019:07:34:09 PM


Question 338. Asked on :06 May 2019:08:20:15 AM

 भोजन के लाभ लिखो 

-Added by rocki kumar Science » Science

Answer:

Sonu kumar

 ऐसा कोइ भी पदार्थ जो शर्करा (कार्बोहाइड्रेट), वसा, जल तथा/अथवा प्रोटीन से बना हो और जीव जगत द्वारा ग्रहण किया जा सके, उसे भोजन कहते हैं। जीव न केवल जीवित रहने के लिए बल्कि स्वस्थ और सक्रिय जीवन बिताने के लिए भोजनकरते हैं। भोजन में अनेक .

-Answered by Sonu kumar On 06 May 2019:08:30:14 AM


Question 339. Asked on :05 May 2019:08:09:48 AM

FULL form CFC 

-Added by rocki kumar Science » Science

Answer:

Hitesh kumar

 Chlorofluorocarbon(CFC) is any of various halocarbon compounds consisting of carbon, hydrogen, chlorine, and fluorine. CFC were once used widely as aerosol propellants and refrigerants.Chlorofluorocarbons are believed to cause depletion of the atmospheric ozone lay

-Answered by Hitesh kumar On 05 May 2019:08:18:33 AM


Answer:

Hitesh kumar

** भारत के राज्य और उनकी राजधानी **-----------------------------------------------------

1. बिहार - पटना

2. पश्चिम बंगाल - कोलकाता

3. असम - दिसपुर

4. आंध्रप्रदेश - अमरावती (new),  हैदराबाद (old)

5. उड़ीसा - भुवनेश्वर

6. उत्तर प्रदेश - लखनऊ

7. कर्नाटक - बंगलौर

8. केरल - तिरुवनन्तपुरम्

9. गुजरात - गांधीनगर

10. जम्मू-कश्मीर - श्रीनगर

11. तमिलनाडु - चेन्नई

12. त्रिपुरा - अगरतल्ला

13. नागालैंड - कोहिमा

14. पंजाब - चंडीगढ़

15. हरियाणा - चंडीगढ़

16. मणिपुर - इम्फाल

17. मध्यप्रदेश - भोपाल

18. महाराष्ट्र - मुंबई

19. मेघालय - शिलांग

20. राजस्थान - जयपुर

21. हिमाचल प्रदेश - शिमला

22. सिक्किम - गंगटोक

23. मिजोरम - आइजॉल

24. अरुणाचल प्रदेश - ईटानगर

25. गोवा - पणजी

26. उत्तराखंड - देहरादून

27. छत्तीसगढ़ - रायपुर

28. झारखंड - रांची

29. तेलंगाना - हैदराबाद

केंद्रशासित राज्य और उसकी राजधानी 

1.दिल्ली - नई दिल्ली

2. लक्षद्वीप - कवारत्ती

3. दमन और दीव - दमन

4. अंडमान-निकोबार - पोर्ट ब्लेयर

5. चंडीगढ़ - चंडीगढ़

6. पुदुचेरी - पुदुचेरी

7. दादर व नगर हवेली - सिलवासा

Share with your friends..........श्रीराम कोचिंग, सीकर

अमरावती

-Answered by Hitesh kumar On 05 May 2019:08:20:43 AM


Question 341. Asked on :05 May 2019:07:55:51 AM

कृषि की हानियाँ 

-Added by rocki kumar Science » Science

Answer:

Sonu kumar

 Jan 18, 2018 - तुफैल इदरीसी अमेठी: भारतीय कृषि जैविक केंद्र गाजियाबाद देश में एक बहुत बड़ी क्रांति लाने में सफल हुए हैं आज जहां किसान महंगे रासायनिक खाद कीटनाशक आदि का उपयोग करते-करते अपने खेत की मिट्टी को अनुपजाऊ कठोर और जहरीला बना ...

-Answered by Sonu kumar On 06 May 2019:08:31:46 AM


Question 342. Asked on :04 May 2019:10:30:18 AM

कृषि के फायदे क्या है

-Added by Hitesh kumar Science » Science

Answer:

Hitesh kumar

 इस भाग में संरक्षण खेती के फायदे की जानकारी दी गई है। ... का गिरना, भू-जलस्तर में गिरावट, कृषि मजदूरों में कमी व कृषि आयातों की बढ़ती कीमतों की वजह से पारम्परिक खेती के अन्तर्गत उत्पादन खर्च में वृद्धि व शुद्ध मुनाफे में कमी हो रही है।

-Answered by Hitesh kumar On 05 May 2019:08:26:53 AM


Question 343. Asked on :04 May 2019:10:25:23 AM

 फलफ कितने प्रकार के होते है

-Added by Hitesh kumar Hindi » Science

Answer:

Akki chauhan
your question have no answers

-Answered by Akki chauhan On 21 September 2019:07:40:49 PM


Question 344. Asked on :04 May 2019:09:55:15 AM

 What is the name of  reproduction  in which fusion of male and female gametes takes place ?  

-Added by Prince Rawat Science » Science

Answer:

rocki kumar

 Fusioiplon. During sexual reproduction, a male and female gamete will merge together to form a new organism. The two haploid cells will fuse together to form a did cell called a zygote.

-Answered by rocki kumar On 04 May 2019:10:01:56 AM


Question 345. Asked on :04 May 2019:09:53:12 AM

 What are two modes by which animals reproduce?


-Added by Prince Rawat Science » Science

Answer:

rocki kumar

 Some simple animals, many of whom are single celled, reproduce asexually. The different modes of asexual reproduction in animals include gemmules (sponges),fragmentation (planarians), regeneration (echinoderms) and parthenogenesis (ants, wasps

-Answered by rocki kumar On 04 May 2019:10:03:42 AM


Question 346. Asked on :03 May 2019:10:24:23 AM

कोशिका क्या  है

-Added by ravi varma Science » Science

Answer:

sonu kumar

 कोशिका (Cell) सजीवों के शरीर की रचनात्मक और क्रियात्मक इकाई है और प्राय: स्वत: जनन की सामर्थ्य रखती है। यह विभिन्न पदार्थों का वह छोटे-से-छोटा संगठित रूप है जिसमें वे सभी क्रियाएँ होती हैं जिन्हें सामूहिक रूप से हम जीवन कहतें हैं

-Answered by sonu kumar On 03 May 2019:10:29:20 AM


Question 347. Asked on :03 May 2019:08:39:26 AM

प्रकाश की परिभाषा दीजिये?

-Added by Hitesh kumar Science » Science

Answer:

ravi varma

 यह एक प्रकार की ऊर्जा है जब प्रकाश हमारी आँख की रेटिना पर पड़ता है तो इसके रेटिना पर गिरने से दृष्टि संवेदना उत्पन्न होती है और हमें वस्तुएं दिखाई देती है। प्रकाश ...

-Answered by ravi varma On 03 May 2019:10:07:11 AM


Question 348. Asked on :03 May 2019:08:33:34 AM

 वास्पीकरण किसे कहते है ?

-Added by Hitesh kumar Science » Science

Answer:

ravi varma

 किसी तत्त्व या यौगिक का द्रव अवस्था से गैस अवस्था में परिवर्तन वाष्पीकरण (Vaporization या vaporisation) कहलाता है। वाष्पीकरण दो प्रकार का होता है- वाष्पन, तथा क्वथन। इन्हें भी देखें[संपादित करें]. वाष्पन (evaporation); क्वथन · संघनन · ऊर्ध्वपातन.

-Answered by ravi varma On 03 May 2019:10:15:48 AM


Answer:

sonu kumar

 क्या सभी जीवों को एक ही किस्म के भोजन की आवश्यकता होती है? Answer: नही, सभी जीवों को एक ही किस्म के भोजन की आवश्यकता नही होती है विभिन्न तरह के जीवों को विभिन्न तरह के भोजन कि आवश्यकता होती है। जैसे: शाकाहारी जीव 

-Answered by sonu kumar On 03 May 2019:10:27:39 AM


Question 350. Asked on :02 May 2019:10:09:06 AM

समांगी और विस्मांगी में अन्तर स्पस्ट कीजिए  

-Added by ravi varma Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

  समांगी मिश्रण : ऐसे मिश्रण जिसमें दो या दो से अधिक अवयव उपस्थित होते हैं किंतु उंहें अलग-अलग देखा नहीं जा सकता उन्हें समांगी मिश्रण कहते हैं। उदाहरण : नमक और पानी का मिश्रण. विषमांगी मिश्रण : ऐसे मिश्रण जिनमें दो या दो से ...

-Answered by priyanshu kumar On 02 May 2019:10:56:10 AM


Question 351. Asked on :26 April 2019:08:19:47 AM

 

-Added by Sohail alam Science » Science

Answer:

Master Purushottam

 What is Question.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:02:30:42 PM


Question 352. Asked on :22 April 2019:03:57:11 PM

 What is carbon 

-Added by Sohail alam Science » Science

Answer:

Sonu kumar

 Carbon is a chemical element, like hydrogen, oxygen, lead or any of the others in the periodic table. Carbon is a very abundant element. It exists in pure or ...

-Answered by Sonu kumar On 02 May 2019:10:23:55 AM


Question 353. Asked on :22 April 2019:03:55:52 PM

 Write three elements of gases


-Added by Sohail alam Science » Science

Answer:

Khushi Chauhan

 Elements of gases are hydrogen, helium, nitrogen, oxygen, neon, fluorine etc.  

-Answered by Khushi Chauhan On 17 August 2019:05:44:08 PM


Question 354. Asked on :22 April 2019:03:55:00 PM

 What is force

-Added by Sohail alam Science » Science

Answer:

Sonu kumar

 What is force? This definition explains what force is in the physical sciences and discusses its properties.

-Answered by Sonu kumar On 02 May 2019:10:29:27 AM


Question 355. Asked on :22 April 2019:03:51:55 PM

What do you mean by growth hormone  

-Added by Sohail alam Science » Science

Answer:

sonu kumar

 tation agriculture is a form of commercial farming where crops are grown for profitLarge land areas are needed for this type of agricultureCountries that have plantation agriculture usually expePlanrience high annual temperatures and receive high annual rainfallPlantation agriculture as mentioned above was introduced ...

-Answered by sonu kumar On 06 May 2019:10:32:15 AM


Question 356. Asked on :19 April 2019:03:56:08 PM

 what do you mean by tilling 


-Added by Sohail alam Science » Science

Answer:

Himanshi Verma

 Tillage is the agricultural preparation of soil by mechanical agitation of various types, such as digging, stirring, and overturning. Examples of human-powered tilling methods using hand tools include shovelling, picking, mattock work, hoeing, and raking. ... "Tillagecan also mean the land that istilled.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:14:18 AM


Question 357. Asked on :15 April 2019:02:28:01 PM

Name the unit in which calorific  value of a fuel is expressed 

-Added by Sohail alam Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

  The calorific value of fuel is the amount of heat produced by the complete combustion of 1 kg of fuel. Hence, the calorific value of the fuel is 40,000 kJ/kg.

-Answered by priyanshu kumar On 17 April 2019:08:56:27 AM


Question 358. Asked on :13 April 2019:09:10:31 PM

 धवनी की तीव्रता किसमें नापा जाता है ?

-Added by Master Purushottam General Knowledge » Science

Answer:

Himanshi Verma

 ध्वनि की तीव्रता या पबलता डेसीबल में मापी जाती है। डेसीबल यानी बल का दसवां भाग एक भौतिक इकाई है जो सबसे हल्की ध्वनि पर आधरित होती

-Answered by Himanshi Verma On 15 April 2019:04:21:07 PM


Question 359. Asked on :13 April 2019:03:39:27 PM

what do you mean by Virus

 

-Added by Sohail alam Science » Science

Answer:

Nitish kumar

 A computer virus is a malicious software program loaded onto a user's computer without the user's knowledge and performs malicious actions. ... It can self-replicate, inserting itself onto other programs or files, infecting them in the process. Not all computer viruses are destructive though

-Answered by Nitish kumar On 16 April 2019:08:27:07 AM


Question 360. Asked on :09 April 2019:09:43:42 AM

 Name the bacterium present in the nodules of the roots pf leguminous plants which fixes atmosphere nitrogen.


-Added by Prince Rawat Science » Science

Answer:

Hitesh kumar

  Root nodules are found on the roots of plants, primarily legumes, that form a symbiosis with nitrogen-fixing bacteria. Under nitrogen-limiting conditions, capable plants form a symbiotic relationship with a host-specific strain of bacteria known as rhizobia.

-Answered by Hitesh kumar On 20 April 2019:10:03:03 AM


Question 361. Asked on :25 March 2019:03:59:09 PM

Q.what are microoorganism ?

-Added by Nishant verma Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 A microorganism is any living organism like bacteria, protozoa, or even fungi that cannot be seen with the naked eye. Microorganisms can only be viewed through a microscope and are extremely important to plant life, plant health, and soil composition.

-Answered by priyanshu kumar On 17 April 2019:08:55:24 AM


Question 362. Asked on :23 March 2019:04:35:20 PM

 Q. State difference between manure and fertilizer?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Himanshi Verma

 Fertiliser : 

1.) A fertiliser is an inorganic salt. 

2.) A fertiliser is prepared in factories. 

3.) A fertiliser does not provide any humus to the soil. 

4.) Fertilisers are very rich in plant nutrients like nitrogen, phosphorus and potassium. 


Manure : 

1.) Manure is a natural substance obtained by the decomposition of cattle dung, human waste and plant residues. 

2.) Manure can be prepared in the fields. 

3.) Mqnure provides a lot of humus to the soil. 

4.) Manure is relatively less rich in plant nutrients. 

-Answered by Himanshi Verma On 25 March 2019:04:28:56 PM


Question 363. Asked on :23 March 2019:04:30:53 PM

 Q. 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Akki chauhan

Please give your question

-Answered by Akki chauhan On 27 August 2019:09:41:25 AM


Question 364. Asked on :22 March 2019:04:54:54 PM

 What is critical Angle? 

-Added by Rohit rajput Physics » Science

Answer:

Himanshi Verma

 The angle of incidence in a denser medium for which the angle of refraciton in rarer medium becomes 90° is called the critical angle.

-Answered by Himanshi Verma On 23 March 2019:05:32:30 PM


Question 365. Asked on :15 February 2019:03:37:07 PM

 What is conservation of energy? with example .

-Added by khushi chauhan Science » Science

Answer:

Himanshi Verma

 The law of conservation of energy states that energy can neither be created nor be destroyed, but it can be transformed from one form to another. So I considered an example of it as follows: water is stored at height with potential energy, the water flows and its potential energy is converted into kinetic energy.

-Answered by Himanshi Verma On 16 February 2019:05:30:10 PM


Question 366. Asked on :03 February 2019:10:47:35 AM

When baking soda is mixed with lemon juice, bubbles are formed with evolution of a gas. What type of change is it ?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Himanshi Verma

  When baking soda is mixed with lemon juicebubbles formed because of evolution of carbon dioxide gas. This is a chemical change, because in this reaction new substances are formed. Question 5: When a candle burns, both physical and chemical changes take place.

-Answered by Himanshi Verma On 03 February 2019:04:03:50 PM


Question 367. Asked on :21 January 2019:04:35:59 PM

 Full Form Of VIBYOR

-Added by khushi chauhan Home Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Violent, indigo, blue, green, yellow, orange, red.

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:51:57 PM


Question 368. Asked on :21 January 2019:09:53:45 AM

 which is element most hardest in the world ?

-Added by Akki chauhan Science » Science

Answer:

Himanshi Verma

 Diamond is the hardest naturally occurring substance found on Earth. But it is not the hardest substance. Wurtzite boron nitride (synthetic) and lonsdaleite (which comes from meteorites) are both harder.


-Answered by Himanshi Verma On 21 January 2019:05:25:34 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (297)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (196)
General Knowledge (5530)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (44)
English (248)
Physics (1434)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link