Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :28 October 2019:03:34:16 PM

The number of chromosomes present in a normal human being is?

-Added by Suman Kumari Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar

 46.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:30:44 AM


Question 2. Asked on :25 October 2019:03:18:51 PM

 What acid is present in ant bite?

-Added by Suman Kumari Science » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
The acid produced by ants is called formic acid. The name comes from the Latin word for ant, which is “formica.” Chemically, it is a simple carboxylic acid. The most common species of black ant in the United States is the black carpenter ant, which delivers a small amount of formic acid through its jaws as it bites.

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:16:46 PM


Question 3. Asked on :18 October 2019:03:24:26 PM

 What is a normala heart rate?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar
normal resting heart rate for adults ranges from 60 to 100 beats per minute. Generally, a lower heart rate at rest implies more efficient heart function and better cardiovascular fitness. For example, a well-trained athlete might have a normal resting heart rate closer to 40 beats per minute.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:11:36 AM


Question 4. Asked on :18 October 2019:03:22:11 PM

 What is pulse rate?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Science Questions

Answer:

Rohit Rajput

 In medicine, a pulse represents the tactile arterial palpation of the heartbeat by trained fingertips. The pulse may be palpated in any place that allows an artery to be compressed near the surface of the body, such as at the neck, wrist, at the groin, behind the knee, near the ankle joint, and on foot.


-Answered by Rohit Rajput On 19 October 2019:06:34:28 PM


Question 5. Asked on :18 October 2019:03:18:22 PM

 What is litmus paper?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar

 Litmus is a water-soluble mixture of different dyes extracted from lichens. It is often adsorbed onto filter paper to produce one of the oldest forms of pH indicator, used to test materials for acidity.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:12:34 AM


Question 6. Asked on :18 October 2019:03:16:44 PM

Name the types of litmus paper?

-Added by Suman Kumari Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar
Purple/ Neutral Litmus Paper
A purple or neutral litmus paper changes color, from its original violet to red, to indicate an acid and turns blue under alkaline (or basic) conditions.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:12:48 AM


Question 7. Asked on :07 October 2019:02:52:45 PM

2. Who has been appointed as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC)? 

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science Questions

Answer:

Rohit Rajput
[A]ArvindSaxena

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:21:00 AM


Question 8. Asked on :07 October 2019:02:14:56 PM

The Indian space Research  Organization (ISRO)Navigation centre was set up at?

-Added by Nishant Verma Science » Science Questions

Answer:

Rohit Rajput

Byalalu,about 40 km from Banglore 


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:27:30 AM


Question 9. Asked on :07 October 2019:01:55:23 PM

Hasdo Valley in Chhattisgarh is famous for  


-Added by Nishant Verma Science » Science Questions

Answer:

Master Purushottam
 Coal mines

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:06 PM


Question 10. Asked on :07 October 2019:01:53:59 PM

 Exchange particle in Quark-Quark Interaction?

-Added by Nishant Verma Science » Science Questions

Answer:

Master Purushottam
 Gloun

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:19 PM


Question 11. Asked on :03 October 2019:03:24:57 PM

 What is the purest form of iron?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science Questions

Answer:

Nishant Verma

 Wrought iron.


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:23:15 AM


Question 12. Asked on :03 October 2019:03:19:52 PM

 who achieved  the discovery of vitamin C?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science Questions

Answer:

Nishant Verma

 Alber Szent.


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:23:25 AM


Question 13. Asked on :03 October 2019:03:17:18 PM

 The concept of Inertia was developed by?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science Questions

Answer:

Nishant Verma

 Galileo


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:23:36 AM


Question 14. Asked on :03 October 2019:03:13:58 PM

The Brahmos Missile was developed by which country?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar

 India and Paris.


-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:03:50:52 PM


Question 15. Asked on :03 October 2019:03:11:15 PM

 Which gas is most as laughing gas?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar

 Nitrous oxide


-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:03:51:03 PM


Question 16. Asked on :01 October 2019:03:23:24 PM

Q.16 What is the full form of ADH?
 (A) Anti Diuretic Hormone
 (B) Adhesive Diuretic Hormone
 (C) Acidic Diuretic Hormone
 (D) Adenosine Double Hormone

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar

  A) Anti Diuretic Hormone


-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:03:54:27 PM


Question 17. Asked on :01 October 2019:03:18:10 PM

 Which is the following master gland?

  (A) Thymus glan

 (B) Pancreas
 (C) Pineal gland

 (D) Pituitary gland d

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar

  Pituitary gland


-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:03:55:03 PM


Question 18. Asked on :01 October 2019:03:15:41 PM

 Hormones are produce by which organ?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science Questions

Answer:

Nishant Verma

 Endocrine gland


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:27:44 AM


Question 19. Asked on :01 October 2019:03:13:27 PM

 Which is the smallest fly less bird?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar
Kiwi

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:03:55:58 PM


Question 20. Asked on :01 October 2019:03:08:10 PM

 Number of rib in human body?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science Questions

Answer:

Nishant Verma

 24

-Answered by Nishant Verma On 08 October 2019:09:20:38 AM


Question 21. Asked on :01 October 2019:10:39:05 AM

 Celsius and Fahrenheit show the same temperature at

-Added by Akki chauhan Science » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
 40

-Answered by Nishant Verma On 08 October 2019:09:22:22 AM


Question 22. Asked on :30 September 2019:03:11:45 PM

 Which is the largest human cell?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
 Ovum.

-Answered by Nishant Verma On 08 October 2019:09:23:47 AM



Question 24. Asked on :03 September 2019:05:35:38 PM

 what is Vacuole?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Harshita Rathore
The black looking structure found in the cytoplasm are called vaculoes. 

-Answered by Harshita Rathore On 03 September 2019:06:56:55 PM


Question 25. Asked on :03 September 2019:05:28:01 PM

 What is organ?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Akki chauhan

An organ is a tissue performing a specific function.

-Answered by Akki chauhan On 03 September 2019:08:48:48 PM


Question 26. Asked on :03 September 2019:05:12:03 PM

 Write three properties of sandy soil? 

-Added by Suman Kumari Science » Science Questions

Answer:

Akki chauhan

1)  sandy soil tend to be light

 2)  It is well a rated.

  3)  it is rather dry.

-Answered by Akki chauhan On 03 September 2019:08:49:39 PM


Question 27. Asked on :03 September 2019:05:09:07 PM

 What is rumen?

-Added by Suman Kumari Science » Science Questions

Answer:

Akki chauhan
the first stomach of a ruminant, which receives food or cud from the oesophagus, partly digests it with the aid of bacteria, and passes it to the reticulum.

-Answered by Akki chauhan On 03 September 2019:08:50:40 PM


Question 28. Asked on :03 September 2019:03:21:23 PM

 When and where was the first well     drilled in India?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar
Crude oil was discovered here in late 19th century. Digboi is known as the Oil City of Assam where thefirst oil well in Asia was drilled. The first refinery was started here as early as 1901. Digboi has the oldest oilwell in operation.
State: Assam
Time zone: UTC+5:30 (IST)

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:09:59:10 AM


Question 29. Asked on :03 September 2019:03:19:21 PM

 Name the pure form of carbon?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar
 coke is pyre form of carbon.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:09:59:25 AM


Question 30. Asked on :03 September 2019:03:15:29 PM

 Name the gas produce during destructive distillation of coal?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar
Coal gas.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:01:30 AM


Question 31. Asked on :02 September 2019:06:15:22 PM

 why oxygen is important?


-Added by Shruti Srivastva Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar
To take Breathe.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:46:39 AM


Question 32. Asked on :02 September 2019:03:56:55 PM

 Write the types of contact force?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar

 Muscular force.

Frictional force.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:57:50 AM


Question 33. Asked on :02 September 2019:03:54:32 PM

 Q Explain the formation of coke?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar
Coke is a grey, hard, and porous fuel with a high carbon content and few impurities, made by heating coal or oil in the absence of air — a destructive distillation process. ...Coke may also be formed naturally by geologic processes.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:59:09 AM


Question 34. Asked on :02 September 2019:03:53:32 PM

 Q Explain the formation of petroleum?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar

 A fossil fuel, petroleum is formed when large quantities of dead organisms, mostly zooplankton and algae, are buried underneath sedimentary rock and subjected to both intense heat and pressure.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:59:43 AM


Question 35. Asked on :02 September 2019:03:41:48 PM

 Q Define rolling friction?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar

 Rolling friction is the force resisting the motion of arolling ball or wheel (a curved surface). This type offriction is typically a combination of several frictionforces at the point of contact between the wheel and the ground or other surface.


-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:11:13:02 AM


Question 36. Asked on :01 September 2019:04:15:41 PM

 Doctor reported iron deficiencey in my body. where is my body?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Harshita Rathore
In our red blood corpuscles.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:01:58:22 PM


Question 37. Asked on :01 September 2019:04:10:16 PM

 what is the full form of PCRA?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
 Petroleum conservation resarch assosiatin

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:12:24 AM


Question 38. Asked on :01 September 2019:04:08:22 PM

 Name the pure form of carbon ?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Harshita Rathore
Coke.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:02:00:38 PM


Question 39. Asked on :01 September 2019:04:04:02 PM

 Name the black residue left behind in the glass tubes during destrutives distillation of coal? 

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Harshita Rathore
 It is coke.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:02:00:59 PM


Question 40. Asked on :01 September 2019:04:01:11 PM

 what happen if sodium react with water?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
 hydrogen gas .

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:14:12 AM


Question 41. Asked on :01 September 2019:03:57:02 PM

 If the red litmus placed in a solution turn blue , the solution is called ______   Hydroxides?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Harshita Rathore
When red litmus paper comes into contact with any alkaline substance, it turns blue. Some examples of alkaline substances are ammonia gas, milk of magnesia, baking soda and limewater.

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:02:01:50 PM


Question 42. Asked on :01 September 2019:03:42:32 PM

 Give some example of non-metal?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
Oxygen,carbon ,etc.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:38:19 AM


Question 43. Asked on :01 September 2019:03:40:25 PM

 Name some metal?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
Iron, Copper, Gold, etc.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:40:04 AM


Question 44. Asked on :01 September 2019:03:33:27 PM

Do non-metal produce ringing sound?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
 No, non metal do not produce the ringing sound .

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:40:34 AM


Question 45. Asked on :01 September 2019:03:30:06 PM

 Name the carrier of diseases caused microbes?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
 Housefly

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:40:52 AM


Question 46. Asked on :01 September 2019:03:24:54 PM

 Who discovered the vaccine for small pox?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
Edwered jenner.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:41:42 AM


Question 47. Asked on :01 September 2019:03:04:00 PM

 What are commercial use of yest?

-Added by Shivang Gupta Science » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
for production of Alcohol.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:43:18 AM


Question 48. Asked on :27 August 2019:05:57:40 PM

 Why carbon dioxide is known as dry ice ?

-Added by Khushi Chauhan Science » Science Questions

Answer:

Harshita Rathore
 Solid Carbon dioxide is called dry ice because it resembles icebut carbon dioxide does not exist in liquid form, it sublimes straight from a solid to a gas. Hence "Dry Ice". It sublimes at –78°C becoming an extremely cold gas. It is often used in theatres or nightclubs to produce clouds, it looks a bit like smoke.

-Answered by Harshita Rathore On 27 August 2019:07:12:16 PM


Question 49. Asked on :24 August 2019:02:43:15 PM

 what is cash crop (commercial crops)?

-Added by Harshita Rathore Home Science » Science Questions

Answer:

Akki chauhan

 Grown only for market, in small portion of product is consumed by product the farmers themselves.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:03:38:53 PM


Question 50. Asked on :19 July 2019:05:40:43 PM

Who was the first woman cabinet Minister of India?

-Added by Nishant Verma Science » Science Questions

Answer:

Himanshi Verma

 Rajkumari Amrit Kaur was the first women cabinet minister of India.

-Answered by Himanshi Verma On 19 July 2019:07:18:24 PM


Question 51. Asked on :19 July 2019:05:35:14 PM

What is chemical formula of calcium sulphate dihydrate ?


-Added by Nishant Verma Science » Science Questions

Answer:

Himanshi Verma

 The chemical formula of calcium sulphate dihydrate is CaSo4 .2H2O.

-Answered by Himanshi Verma On 19 July 2019:07:21:19 PM


Question 52. Asked on :19 July 2019:05:29:55 PM

 What do you understand by petrochemicals ?

-Added by Nishant Verma Science » Science Questions

Answer:

Himanshi Verma
All the synthetic fibres are prepared by a number of processes using raw materials of petroleum origin, called petrochemicals.

-Answered by Himanshi Verma On 19 July 2019:07:23:29 PM


Question 53. Asked on :12 July 2019:06:29:06 PM

q. what are exhaustible and Inexhaustible natural Resources example ?

 

-Added by Nishant Nishant Science » Science Questions

Answer:

nikhil rajput

 Ans. Exhaustible natural resources include; plants, animals, natural gas, minerals (gold, diamond, bauxite etc.) Inexhaustible natural resources include; wind, sun etc.

-Answered by nikhil rajput On 17 July 2019:05:40:54 PM


Question 54. Asked on :13 April 2019:03:32:32 PM

what is microorganism


 

-Added by Sohail alam Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar

 A microscopic organism, especially a bacterium, virus, or fungus.

-Answered by priyanshu kumar On 17 April 2019:08:59:14 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1765)
History (183)
Geography (196)
Economics (122)
Political Science (52)
Mathematics (181)
General Knowledge (5133)
Biology (89)
Physical Education (12)
Chemistry (26)
Civics (18)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (169)
Physics (24)
Other (43)
Accountancy (11)
Business Study (27)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link