Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :26 April 2019:08:38:06 AM

 What are the causes of hearing impairment?

-Added by priyanshu kumar Science » Sound

Answer:

Sohail alam

 Damage to the inner ear. Aging and exposure to loud noise may cause wear and tear on the hairs or nerve cells in the cochlea that send sound signals to the brain. When these hairs or nerve cells are damagedor missing, electrical signals aren't transmitted as efficiently, and hearing loss occurs.

-Answered by Sohail alam On 26 April 2019:08:43:39 AM


Question 2. Asked on :26 April 2019:08:30:23 AM

 What is noise ? Do you enjoy the sound produced by horns of buses and trucks ? why ?

-Added by priyanshu kumar Science » Sound

Answer:

Sohail alam

 The truck BHA007 features the insanely loud, india-madetruck Horns. These horns are ridiculously loud and, more importantly, actually sound like a blast! The horns are hand-tuned in the india. Simply put, they sound completely authentic. ... responsibility to comply with local noise ordinances and D.O.T. sound level laws.

-Answered by Sohail alam On 26 April 2019:08:46:36 AM


Question 3. Asked on :26 April 2019:08:27:52 AM

 Do you feel the vibrations?

-Added by priyanshu kumar Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 Yes I feel the vibrations.

-Answered by priyanshu kumar On 26 April 2019:08:46:49 AM


Question 4. Asked on :25 April 2019:09:29:33 PM

 What is S.I unit of wave length?

-Added by Nitish kumar Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 Wavelength is also measured in metres (m) - it is a length after all. The frequency, f, of a wave is the number of waves passing a point in a certain time. We normally use a time of one second, so this gives frequency the unit hertz (Hz), since one hertz is equal to one wave per second.

-Answered by priyanshu kumar On 26 April 2019:08:57:15 AM


Question 5. Asked on :25 April 2019:09:27:02 PM

 What is S.I unit of frequency ?

-Added by Nitish kumar Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 Units. The SI derived unit of frequency is the hertz (Hz), named after the German physicist Heinrich Hertz. One hertz means that an event repeats once per second.

-Answered by priyanshu kumar On 26 April 2019:09:00:24 AM


Question 6. Asked on :25 April 2019:09:24:08 PM

 What is minimum audible distance from sound source to barrier medium?

-Added by Nitish kumar Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 of compressions and rarefactions in the elastic medium, as illustrated by Figure 1.1(a). When .... to a distance from the source equal to about a wavelength of sound or equal to three times the .... The minimum audible level occurs at .... such as barriers and reflectors on the sound pressure level at an observation point.

-Answered by priyanshu kumar On 26 April 2019:08:58:14 AM


Question 7. Asked on :25 April 2019:09:21:16 PM

 What is minimum audible range of human ears?

-Added by Nitish kumar Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 The commonly stated range of human hearing is 20 Hz to 20 kHz. Under ideal laboratory conditions,humans can hear sound as low as 12 Hz and as high as 28 kHz, though the threshold increases sharply at 15 kHz in adults, corresponding to the last auditorychannel of the cochlea.

-Answered by priyanshu kumar On 26 April 2019:09:01:00 AM


Question 8. Asked on :25 April 2019:09:17:33 PM

 What is eco sound?

-Added by Nitish kumar Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 echo. An echo is a repetition or imitation of sound. When sound waves hit a hard surface they might reflect, making the sound bounce and repeat.

-Answered by priyanshu kumar On 26 April 2019:09:03:16 AM


Question 9. Asked on :25 April 2019:08:06:52 AM

 Do you see any waves there?

-Added by priyanshu kumar Science » Sound


Question 10. Asked on :17 April 2019:10:31:20 AM

 What sources in the home may lead to noise ? 

-Added by Rohit Rajput Science » Sound

Answer:

Himanshi Verma

  Household sources: Gadgets like food mixer, grinder, vacuum cleaner, washing machine and dryer, cooler, air conditioners, can be very noisy and injurious to health. Others include loud speakers of sound systems and TVs, ipods and ear phones.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:40:16 AM


Question 11. Asked on :17 April 2019:10:27:51 AM

 Can you list some sources of noise pollution?

-Added by Rohit Rajput Science » Sound

Answer:

Himanshi Verma

  What are the sources of noise pollutionNoise can come from many places. ... Gadgets like food mixer, grinder, vacuum cleaner, washing machine and dryer, cooler, air conditioners, can be very noisy and injurious to health. Others include loud speakers of sound systems and TVs, ipods and ear phones.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:40:28 AM


Question 12. Asked on :17 April 2019:10:25:16 AM

 Play this instrument and identify its vibrating part.

-Added by Rohit Rajput Science » Sound

Answer:

Himanshi Verma

  The vibrating part of the- flute is the air column which is vibrating and comes from within the instrument. veena is usually the strings, but they do it by means of the saddle and the bridge. tabla is the membranes which vibrate upon beating it.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:40:44 AM


Question 13. Asked on :17 April 2019:10:24:03 AM

 Touch the school bell when not in use. what do you feel?

-Added by Rohit Rajput Science » Sound

Answer:

Himanshi Verma

 It feels like vibirating because all the things that produce sound vibrates

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:41:32 AM


Question 14. Asked on :17 April 2019:10:23:03 AM

 Make a list of sound you hear in your surroundings.

-Added by Rohit Rajput Science » Sound

Answer:

Himanshi Verma

 (1) horn of Vehicles

(2) Unpleasant sound of clubs, D.J

(3) Sound of Phone

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:42:18 AM


Question 15. Asked on :17 April 2019:10:20:09 AM

How do you come to know that a 'period' is over in your school?

-Added by Rohit Rajput Science » Sound

Answer:

Himanshi Verma

 When bell is rang by the poen we hear the sound bell and we know that t6he period is over in school.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:44:41 AM


Question 16. Asked on :17 April 2019:08:59:58 AM

 Define vibration. what is its other name?

-Added by Rohit Rajput Science » Sound

Answer:

Himanshi Verma

 A periodic motion of the particles of an elastic body or medium in alternately opposite directions from the position of equilibrium when that equilibrium has been disturbed (as when a stretched cord produces musical tones or molecules in the air transmit sounds to the ear)

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:50:16 AM


Question 17. Asked on :13 January 2019:04:44:45 PM

 In which medium sound travels fastest: air, water or steel?

-Added by khushi chauhan Science » Sound

Answer:

Akki chauhan

   In Steel sound travel fastest.

-Answered by Akki chauhan On 14 January 2019:09:06:39 AM


Question 18. Asked on :13 January 2019:01:19:43 PM

 Write application of Ultrasound?

-Added by Himanshi Verma Science » Sound

Answer:

Himanshi Verma

   1). It is used to detect cracks in metal block in Industries without damaging them.

2). It is used in industries to clean "hard to reach" part of objects such as spiral tubes, odd shaped machine etc.

3). It is used to investigate the internal organs of human body such as liver, gall bladder, kidney, uterus and heart.

-Answered by Himanshi Verma On 16 January 2019:05:15:29 PM


Question 19. Asked on :13 January 2019:11:18:06 AM

 State the reflection of sound.

-Added by Akki chauhan Science » Sound

Answer:

Shalu Shukla

 The following two laws of reflection of light are applicable to sound waves as well :-

1. The incident ray, the normal ray to reflecting surface and the reflected ray at the point of incidence ray lie in the same plane. 

2. The angle of incidence ∠i equal to the angle of reflection ∠r. 

-Answered by Shalu Shukla On 16 January 2019:05:52:45 PM


Question 20. Asked on :12 January 2019:11:14:43 AM

 Why sound waves are called mechanical waves. 

-Added by Rohit Rajput Science » Sound

Answer:

Akki chauhan

 You should know that the mechanical waves are those waves which require a medium for propagation. Sound needs a medium (solids, liquid, or gas) for their propagation and cann't travel without a medium. Therefore, sound wave is a mechanical wave. 

-Answered by Akki chauhan On 15 January 2019:09:46:22 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

All Tags by Subjects: