Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :08 October 2019:11:23:13 AM

What are the environmental consequences of the increasing demand of energy? What steps would you suggest to reduce energy consumption.

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

The increasing demand for energy is largely being met by the use of fossil fuels. But these fuels are exhaustible and non- renewable sources of energy. Moreover, burning of fossil fuels cause air pollution. Release of acidic oxides leading to acid rain that affect our water and soil resources. These gases also produce greenhouse effect leading to increase the temprature of earth. To reduce energy consumption we should lead a simple and a natural life.

-Answered by Himanshi Verma On 08 October 2019:11:24:55 AM


Question 2. Asked on :08 October 2019:11:16:26 AM

What are the advantages and disadvantages of using a solar cooker? Are there places where solar cookers would have limited utility.

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Rohit Rajput
  Advantages of solar cooker:

1) There is no cost of fuel.

2) It is environment friendly and there is no residue like ash etc.

3) Cooking is hygienic and nutritious.

 Disadvantages of solar cooker.

1) The cooking is slow.

2) It cannot be used at all times.

3) A solar cooker can perform only limited functions.

-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:21:04 PM


Question 3. Asked on :10 September 2019:09:35:54 AM

 Explain two ways by which age of fossil fuels can be estimated?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

priyanshu kumar

  1. Relative method- fossils found closer to the surface are more recent than those in deeper layer.

2. By detecting the ratios of different isotopes of the same element in the fossil materials.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:34:09 PM


Question 4. Asked on :10 September 2019:09:32:19 AM

 Why are fossils considered important in the study of evolution?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

priyanshu kumar
 fossil fuels provide evidence in favour of evolution evolutionary relationship by providing missing links.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:34:27 PM


Question 5. Asked on :10 September 2019:09:26:24 AM

 Why is there a need to harness non conventional sources of energy?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Akki chauhan

i) Our demand for energy is increasing to improve quality of life and growth of population

ii) Fossil fuels are limited

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:45:55 AM


Question 6. Asked on :02 September 2019:06:31:19 PM

 What are gases which are form in biogas?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Master Purushottam
 Methane, carbon dioxide, nitrogen.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:06:19 PM


Question 7. Asked on :27 August 2019:04:09:42 PM

 Write disadvantages of fossil fuels?

-Added by Khushi Chauhan Science » Sources Of Energy

Answer:

Rohit Rajput
  • 1 Contribute to Global Warming. Fossil fuels are not green sources of energy. ...
  • 2 Non-Renewable. Fossil fuels are non-renewable energy sources. ...
  • 3 Unsustainable. We are spending our fossil fuel reserves in a non-sustainable manner. ...
  • 4 Incentivized. ...
  • 5 Accidents Happen.

-Answered by Rohit Rajput On 27 August 2019:08:17:39 PM


Question 8. Asked on :27 August 2019:04:01:59 PM

 What is geothermal energy?

-Added by Khushi Chauhan Science » Sources Of Energy

Answer:

Khushi Chauhan

 In the deeper hot region of earth crust certain ho Sparta generated steam . When underground water comes in contact with them. This is energy of steam van be used to generate electricity and is known as geothermal energy.

-Answered by Khushi Chauhan On 27 August 2019:04:05:05 PM


Question 9. Asked on :26 August 2019:09:36:12 PM

 What is biogas plant? Explain it.

-Added by Khushi Chauhan Science » Sources Of Energy

Answer:

Rohit Rajput
biogas plant is the name often given to an anaerobic digester that treats farm wastes or energy crops. During the process, the micro-organisms transform biomass waste into biogas (mainly methane and carbon dioxide) and digestate.

-Answered by Rohit Rajput On 27 August 2019:08:58:27 AM


Question 10. Asked on :26 August 2019:09:35:26 PM

 Write three sources of energy?

-Added by Khushi Chauhan Science » Sources Of Energy

Answer:

Rohit Rajput
  • Solar Energy. Solar power harvests the energy of the sun through using collector panels to create conditions that can then be turned into a kind of power. ...
  • Wind Energy.
  • Geothermal Energy.
  • Hydrogen Energy
  • Tidal Energy
  • Wave Energy.
  • Hydroelectric Energy.
  • Biomass Energy.

-Answered by Rohit Rajput On 27 August 2019:08:59:34 AM


Question 11. Asked on :22 August 2019:08:56:36 PM

 Write the advantages of use of solar cooker.

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Master Purushottam

 1. It cooks food without causing any kind of pollution.

2. It is economical to use solar cooker because nothing is to be paid for using solar energy.

3. The nutrients of food do not get destroyed.

4. It is easy to handle solar cooker and there is no chance of any kind of accident.

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:09:15:09 PM


Question 12. Asked on :22 August 2019:06:00:51 PM

 How can you help in reducing the problem of water disposal? Give any two methods.

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

 1. There are two types of wastes: biodegradable and non- biodegradable. We should use more and more substances that leave biodegradable wastes.

2. Biodegradable wastes are converted into manure. Non- biodegradable wastes should be sent to the factories for recycling.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:06:02:40 PM


Question 13. Asked on :22 August 2019:05:56:41 PM

What are heterotrophs ?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

The organisms which cannot make their own food from the raw materials such as Co2 using sunlight are called heterotrophs. Heterotrophs depend on others for their food. All animals including human being are heterotrophs. Heterotrophs are also termed as consumers.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:05:57:49 PM


Question 14. Asked on :22 August 2019:05:47:10 PM

 Why is biogas is better fuel than animal dung cakes?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

1. Burning of animal dung cake produce lot of pollution, whereas biogas is a smokeless fuel.

2. The calorific value of biogas is much higher than that of animal dung cakes.

3. Animal dung cakes leave residue after  burning, whereas biogas leaves no residue.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:05:48:45 PM


Question 15. Asked on :22 August 2019:05:39:38 PM

Can any source of energy be pollution free? why or why not?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

 No source of energy can be called pollution free, because use of any source of energy disturbs the environment in one way or the other. The actual source of energy may be pollution free, but the assembly of the device might have caused some damage to the environment. So, in absolute sense no source of energy can be called pollution free.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:05:40:45 PM


Question 16. Asked on :22 August 2019:05:34:40 PM

 Write the disadvantages  of use of solar cooker.

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Akki chauhan

Less useful in cloudy weather.

Take long time to cook food.


-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:05:38:20 PM


Question 17. Asked on :22 August 2019:05:20:44 PM

 On what factors the source of energy that we have to choose depend?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

 1. The ease of extracting energy from the source.

2. The efficiency of the technology available.

3. The economics of extracting energy from the source.

4. The environmental damage  that will be caused by using that source.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:05:23:33 PM


Question 18. Asked on :22 August 2019:05:17:30 PM

 Are geothermal energy and nuclear energy different in this respect? Why?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

 Yes, Geothermal and nuclear energy are two different forms of energy which are not directly or indirectly related to solar energy.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:05:18:48 PM


Question 19. Asked on :22 August 2019:05:13:17 PM

 Write any three reasons which prohibit the generation of electricity through nuclear fission.

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

 1. High cost of installation of a nuclear power plant.

2. High risk of environmental contamination.

3. Limited availability of uranium.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:05:14:26 PM


Question 20. Asked on :22 August 2019:05:06:43 PM

 How can tidal energy be harnessed?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

 Tidal energy can be harnessed for producing electricity. A dam is constructed across a narrow opening to the sea. The water moves in end out of the opening in the dam during high and low tides. When the water flows from the openings, it is made to flow over turbine blades which rotates the armature of the generator and produce electricity.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:05:07:25 PM


Question 21. Asked on :22 August 2019:05:01:38 PM

How is the energy of flowing water  related to solar energy?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma
Solar energy is the ultimate source of almost all our sources of energy.  Energy of flowing water is also obtained from solar energy. Due to the heating effect of solar energy, water from oceans and rivers evaporate and water comes back to the surface in the form of rain.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:05:03:43 PM


Question 22. Asked on :22 August 2019:04:58:25 PM

 Mentions the limitations in exploiting geothermal energy.

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

 Exploiting geothermal energy requires a specific location and high initiation cost. In extreme cause it can also cause earthquack and minor environmental issues.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:59:56 PM


Question 23. Asked on :22 August 2019:04:52:11 PM

 Describe the structure of a windmill.

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

 A windmill essentially consists of a structure similar to a large electrical fan that is erected at some height on a rigid support. To generate electricity, the rotatory motion of the windmill is used to turn the turbine of the electrical generator. 

Image result for windmill drawing

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:53:10 PM


Question 24. Asked on :22 August 2019:04:49:31 PM

 Why is tennis ball rotated?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Master Purushottam

 Due to the pressure exerted by vapour pressure there is rotate in tennis ball

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:05:10:37 PM


Question 25. Asked on :22 August 2019:04:43:59 PM

 Make a list of three features due to which LPG is considered to be a good fuel.

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

 1. It should have high calorific value.

2. It should have normal ignition temperature.

3. It should not leave more ash and should not produce harmful gases on burning.

4. It should be economical; and easy to handle.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:47:15 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link