Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :15 December 2019:10:34:06 AM

 What is the distance between our Earth and the Sun?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

priyanshu kumar

 1.4 million kilometres.


-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:12:46 AM


Question 2. Asked on :15 December 2019:10:27:55 AM

 Define globular clusters?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 The clusters of stars in the constellation are called globular clusters.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:20:13 AM


Question 3. Asked on :15 December 2019:10:24:05 AM

 Which Dwarf planet is biggest in our galaxy?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput
Pluto.

-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:20:30 AM


Question 4. Asked on :15 December 2019:10:23:03 AM

 Which star appears stationary?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 Pole star.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:20:53 AM


Question 5. Asked on :15 December 2019:10:21:39 AM

 How many constellation have been recognized and named?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 88


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:21:38 AM


Question 6. Asked on :15 December 2019:10:19:41 AM

On which temperature stars starts shining?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 2 to 5 million degree celsius.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:21:50 AM


Question 7. Asked on :14 December 2019:08:15:36 PM

 How much distance is having in between our Earth and Moon?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

  3,84,400 km.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:22:37 AM


Question 8. Asked on :14 December 2019:08:14:35 PM

 How many hours having in a solar day?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 24 hours.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:23:28 AM


Question 9. Asked on :14 December 2019:08:13:05 PM

 What is the name of the calender which is based on moon?

-Added by Aman Senapati Mathematics » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 lunar calender.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:23:39 AM


Question 10. Asked on :14 December 2019:08:09:05 PM

 Define phases of moon?



-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 The day-to-day changes in the size and shape of the moon as seen during a month are called phases of moon.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:23:56 AM


Question 11. Asked on :14 December 2019:08:04:59 PM

 What is the name of the day on which more than half of the moon is visible?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

  Gibbous moon.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:24:11 AM


Question 12. Asked on :14 December 2019:08:01:50 PM

 What is the name of the day on which a small portion of moon is visible?


-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 Crescent moon.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:24:26 AM


Question 13. Asked on :14 December 2019:08:00:26 PM

 What is the name of the day on which a perfectly moon is visible?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 Full moon day.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:24:46 AM


Question 14. Asked on :14 December 2019:07:58:15 PM

 What is the name of the day on which moon is not visible?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 New moon day.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:25:03 AM


Question 15. Asked on :14 December 2019:07:52:39 PM

 How many stars are having in our galaxy?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 100 billion stars.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:25:19 AM


Question 16. Asked on :14 December 2019:07:51:25 PM

 What do mean by Supercluster?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 The Milky Way itself is only a tiny part of grouping of galaxies called a Supercluster.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:25:31 AM


Question 17. Asked on :14 December 2019:07:50:34 PM

 What is the shape of our galaxy?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 Our galaxy is a spiral type galaxy.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:26:53 AM


Question 18. Asked on :14 December 2019:07:46:52 PM

 What is Astronomy and Astronomers?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 The science that deals with the study of universe is called Astronomy and The scientists who study the universe are known as Astronomers.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:28:41 AM


Question 19. Asked on :01 August 2019:11:59:29 PM

What is rotation?

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Himanshi Verma

 When the Earth moves one round on it's axis is called rotation. The Earth complete it's one rotation is 24 hours is called a day. 


The earth rotation

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:50:37 AM


Question 20. Asked on :01 August 2019:11:49:49 PM

What is an orbit?

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Himanshi Verma

Stars and planets moves continuously around the its nearest star on a path is called an orbit. Our earth takes one revolution in a year on it's orbit. 


Path of the Earth moving around the sun is also called orbit.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:51:14 AM


Question 21. Asked on :01 August 2019:08:06:50 PM

Name the planet which is known as the Earth's twin.

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Himanshi Verma

 Venus is also known as earth twin.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:52:36 AM


Question 22. Asked on :01 August 2019:08:05:57 PM

Write the name of largest planet of solar system.

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Himanshi Verma
The Jupiter is the largest planet of solar system.  

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:53:30 AM


Question 23. Asked on :01 August 2019:08:04:50 PM

What is the revolution of Earth? 

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Himanshi Verma

 When the earth moves around the sun on it's path called orbit to complete one round is known as revolution. The earth takes 1 year to complete its one revolution this causes seasonal changes and leap year. 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:53:50 AM


Question 24. Asked on :01 August 2019:08:03:48 PM

Why is the Earth called a unique planet? 

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Master Mind
There are lives on the Earth while other planets have not so. The Earth is only planet where life axists. It has all necessary life supporting gases like oxygen, air, water and atmosphere to support life. The Earth is neither too hot and nor too cold. This is reason, the Earth is called unique planet.  

-Answered by Master Mind On 02 August 2019:12:56:07 AM


Question 25. Asked on :01 August 2019:07:59:45 PM

How does a planet differ from a star? 

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Master Purushottam
Stars:- The stars are the ball of hot burning gases. They have their own light and heat. 

They are bigger than the planets.

They moves slowly.

Planets:- Some Planets have their own light and heat  but some planets have not. 

They have a fixed path called orbit.

They have their own natural satellites but some have not.


-Answered by Master Purushottam On 01 August 2019:08:06:11 PM


Question 26. Asked on :09 January 2019:09:38:51 AM

 Ques. which planet cut the axis of the earth?

-Added by Master Purushottam Science » Star And Solar System

Answer:

Nishant Verma
 planet cut the axis of the earth is thai

-Answered by Nishant Verma On 07 October 2019:02:31:58 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1765)
History (183)
Geography (196)
Economics (122)
Political Science (52)
Mathematics (181)
General Knowledge (5133)
Biology (89)
Physical Education (12)
Chemistry (26)
Civics (18)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (169)
Physics (24)
Other (43)
Accountancy (11)
Business Study (27)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link