Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :15 July 2020:06:12:21 PM

 Write two factors on which centre of mass of a body does not depend.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) Change of the coordinate system, and

(ii) Force acting on the particles.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:06:13:21 PM


Question 2. Asked on :15 July 2020:06:10:24 PM

 Define the term moment of momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 It is equal to the product of linear momentum and the perpendicular distance of its line of action from the axis of rotation.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:06:11:07 PM


Question 3. Asked on :15 July 2020:06:08:34 PM

 Define angular momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular momentum of a particle is the moment of its linear momentum its linear momentum about the axis of rotation?

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:06:09:04 PM


Question 4. Asked on :15 July 2020:06:06:12 PM

 Which physical quantity is represented by the product of moment of inertia and angular velocity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular momentum ( L = l ω ) .

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:06:07:46 PM


Question 5. Asked on :15 July 2020:06:02:51 PM

 Give the physical significance of moment of inertia.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Moment of inertia of a body is the rotational inertia of the body. It is the rotational analogue of mass in linear motion. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:06:03:59 PM


Question 6. Asked on :15 July 2020:06:00:06 PM

 What are the factors on which the moment of inertia of a body depends ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) Mass of the body.

(ii) Distribution of mass about the axis of rotation.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:06:01:50 PM


Question 7. Asked on :15 July 2020:05:58:14 PM

 What is torque? Give its SI unit.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Refer to point 8 of Glimpses.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:59:14 PM


Question 8. Asked on :15 July 2020:05:56:07 PM

 Where does the centre of mass of a rectangular lamina lie? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The CM of a rectangle lies at the point of intersection of the diagonals of the diagonals of the rectangle.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:57:15 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 1 = Mring   R2 = 1/2 Mdisc   R2

∴   Mring : Mdisc = 1:2

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:53:29 PM


Question 10. Asked on :15 July 2020:05:48:05 PM

 State the factors on which radius of gyration of a body depends.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) The position and orientation of the axis of rotation.

(ii) The distribution of mass of the body about the axis of rotation.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:49:14 PM


Question 11. Asked on :15 July 2020:05:45:54 PM

 What is the dimensional formula of radius of gyration?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The dimensional formula of radius of gyrationis [M0L1T0].

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:46:46 PM


Question 12. Asked on :15 July 2020:05:42:42 PM

 Find the radius of gyration of a uniform solid sphere about its diameter?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 MK2 = 2/5 MR

∴k = √2/5 R.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:44:15 PM


Question 13. Asked on :15 July 2020:05:39:50 PM

 What is the moment of inertia of a hollow sphere about an axis passing through its centre?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 I = 2/3 MR2 , where M is the mass and Ris the radius of the hollow sphere.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:41:22 PM


Question 14. Asked on :15 July 2020:05:37:17 PM

 What is the moment of inertia of a solid sphere about its diameter?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 I = 2/5 MR2 , where M is the mass and R is the radius of the solid sphere.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:38:26 PM


Question 15. Asked on :15 July 2020:05:34:10 PM

 Write an expression for the moment of inertia of a rod of mass 'M' and the length 'L' about an axis perpendicular to it through one end.  

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 I = ML/ 3

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:36:34 PM


Question 16. Asked on :15 July 2020:05:32:39 PM

 Is moment of inertia a scalar or a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
Moment of inertia is a scalar quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:33:28 PM


Question 17. Asked on :15 July 2020:05:30:25 PM

 Write unit of moment o physical quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
Unit of moment of physical quantity is kg m2.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:31:56 PM


Question 18. Asked on :15 July 2020:05:27:37 PM

 What is the analogue of mass in rotational motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Moment inertia is the rotationa;l analogue of mass. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:28:55 PM


Question 19. Asked on :15 July 2020:05:25:16 PM

 Name the rotational analogue of linear acceleration?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular acceleration is the rotational analogue of linear acceleration.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:26:30 PM


Question 20. Asked on :15 July 2020:01:57:39 PM

 Two bodies move in two concentric circular paths o radii r1 and r2 in the same time. What is the ratio of their angular velocities?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular velocity, ω = 2π/t is same for both bodies. So the ratio is 1:1.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:59:59 PM


Question 21. Asked on :15 July 2020:01:51:35 PM

 Is the angular velocity of rotation of hour hand of a watch greater or smaller than the angular velocity o earth's rotation about its own axis?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The hour hand completes one rotation in 12 hours while the earth completes one rotation in 24 hours. So, angular velocity o hour hand is double the angular velocity of the earth, because ω = 2π/t  

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:54:10 PM


Question 22. Asked on :15 July 2020:01:48:19 PM

 What is the angular velocity of the earth spinning about its own axis?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular veocity of the spinnig earth

                                                 = 2π/ 86400 rad s-1

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:49:39 PM


Question 23. Asked on :15 July 2020:01:45:00 PM

 A body is moving in a circle of radius r centimetre at a constant speed of v cm s-1 . What is the angular velocity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 

ω = v/r rad s-1

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:47:05 PM


Question 24. Asked on :15 July 2020:01:41:26 PM

 A boat is likely to capsize if the persons in the boat stand up. Why?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 If the passengers stand, The CG of the system ( boat + passengers ) is raised and so it is likely to capsize.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:43:05 PM


Question 25. Asked on :15 July 2020:01:36:43 PM

 A planet revolves sround the sun under the effect of gravitational force exerted by the sun. Why is the torque on the planet due to the gravitational force zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The gravitational force acts along the line joining the planet to the sun. Vectors r and f are always parallel.

                                     π = rF sin 0° = 0

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:38:38 PM


Question 26. Asked on :15 July 2020:01:35:03 PM

 Which physical quantity is conserved when a planet revolves around the sun?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular momentum of the planet   is conserved when a planet revolves around the sun.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:36:01 PM


Question 27. Asked on :15 July 2020:01:31:27 PM

 Name the physical quantity which is equal to the time rate of change of angular momentum.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Torque is  the physical quantity which is equal to the time rate of change of angular momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:34:26 PM


Question 28. Asked on :15 July 2020:01:28:25 PM

State right hand rule to find the direction of angular momemntum.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Curl the fingers of the right hand in the direction of rotation, then the thumb points in the direction of angular momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:31:32 PM


Question 29. Asked on :15 July 2020:01:25:54 PM

 What is the angular momentum of a body of a mass m moving in a circular path of radiuswith constant speed v ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular momentum 

                             = Linear momentum x moment arm.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:30:20 PM


Question 30. Asked on :15 July 2020:01:23:12 PM

 Does the total momentum of a system of particles depend upon the velocity of the centre of mass?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes.

Total momentum = Mvcm .








-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:24:48 PM


Question 31. Asked on :15 July 2020:01:14:54 PM

 Does the magnitude and direction og angular momentum depends on the choice of the origin?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, he magnitude and direction of angular momentum depends on the choice of the origin

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:22:35 PM


Question 32. Asked on :15 July 2020:01:11:48 PM

 Name the constant whose dimensions are same as that of angular momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Plank's constant (h) has the same dimensions as angular momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:13:37 PM


Question 33. Asked on :15 July 2020:01:09:14 PM

 What is the ratio of the SI unit to the CGS unit of angular momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 SI unit of angular momentum / CGS unit of angular momentum = 107

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:10:47 PM


Question 34. Asked on :15 July 2020:01:01:49 PM

 Write the SI unit of angular momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
SI unit of angular momentum is kg ms-1

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:08:13 PM


Question 35. Asked on :15 July 2020:12:58:49 PM

 Which physical quantity corresponds to moment of linear momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
Physical quantity corresponds to moment of linear momentum is Angular momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:01:17 PM


Question 36. Asked on :15 July 2020:12:52:01 PM

 Which physical quantity corresponds to moment o linear momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular momentum is the physical quantity corresponds to moment o linear momentum

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:00:32 PM


Question 37. Asked on :15 July 2020:12:43:21 PM

 A body is rotating at a steady rate, is any torque acting on the body ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No. A torque produces angular accleration.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:12:50:56 PM


Question 38. Asked on :15 July 2020:12:37:28 PM

 Under what condition, is the torque zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 As π = rF sin Θ so torque is zero if r is zero or F is zero. It is also aero if Θ = 0° or 180°.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:12:38:48 PM


Question 39. Asked on :14 July 2020:06:22:23 PM

 What is the ratio SI unit to the CGS unit of Torque?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 SI unit of torque/CGS unit of torque = 107.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:23:32 PM


Question 40. Asked on :14 July 2020:06:20:16 PM

 Write the dimensional formula of torque?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Torque = [ ML2T-2 ].

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:21:27 PM


Question 41. Asked on :14 July 2020:06:19:04 PM

 Give SI unit of Torque?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
SI unit of Torque is Nm .

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:19:50 PM


Question 42. Asked on :14 July 2020:06:17:02 PM

 Name the rotational analogue of force.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
The rotational analogue of force is Torque.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:18:22 PM


Question 43. Asked on :14 July 2020:06:13:13 PM

 What is a rigid body?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 A rigid body is one whose constituent particles retain their relative positions even when they move under the action of an external force.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:15:16 PM


Question 44. Asked on :14 July 2020:06:10:28 PM

 What is the vector position of then centre of mass of two particles of equal mass lies?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Its position vector is the average of the position vectors of two the two particles.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:12:07 PM


Question 45. Asked on :14 July 2020:06:08:07 PM

 Where does the centre of mass of two particles of equal mass lie?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The centre o mass of two particle of equal masses lies midway between them.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:09:31 PM


Question 46. Asked on :14 July 2020:06:05:49 PM

 Give an example for a body, where the centre of mass lies outside the body.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The CM of a hollow sphere lies outside the body.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:06:59 PM


Question 47. Asked on :14 July 2020:06:03:22 PM

 Give an example for a body, where the centre of mass lie inside the body.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The CM of a solid sphere lies inside the body.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:05:06 PM


Question 48. Asked on :14 July 2020:05:59:57 PM

 Where does the centre of mass of a two particle system lie, if one particle is more massive than the other ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Than CM will lie on the line joining the two particles, closer to the more massive particle.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:01:40 PM


Question 49. Asked on :14 July 2020:05:57:25 PM

 What will be the nature of motion of centre of mass of isolated system?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The centre of mass of such a system remains either at rest or moves with uniform velocity.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:05:58:43 PM


Question 50. Asked on :14 July 2020:05:55:35 PM

 What is an isolated system?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 An isolated system is one on which no external force acts.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:05:56:33 PM


Question 51. Asked on :14 July 2020:05:53:09 PM

 Where does the centre of mass of a cone lie?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The centre o mass of a cone lies in the line joining the apex to the centre of the base at a distance equal to ¼ of the length of this line from the base.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:05:53:55 PM


Question 52. Asked on :14 July 2020:05:50:19 PM

 Where does the centre of mass of uniform triangular lamina lie?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Centre of mass of a triangular lamina lies at its centroid i.e. at the point of intersection of the three medians.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:05:51:34 PM


Question 53. Asked on :14 July 2020:05:47:30 PM

 On what actors, does the position of centre of mass o a rigid body depend?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
(i) The geometrical shape of the body.

(ii) The distribution of mass in the body.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:05:48:58 PM


Question 54. Asked on :14 July 2020:05:42:12 PM

 Define centre of mass of a system.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The centre of mass os a system may be defined as the point at which the the entire mass of the system may be supposed to be concentrated. The nature of the motion of the system will remain unaffected if all the force acting on the system were applied directly on the centre o the mass of the system.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:05:43:57 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link