Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :18 August 2021:11:20:23 AM

Who was the Governor General of India during the launch of Civil Disobedience Movement?

(a) Lord Chelmsford

(b) Lord Reading 

(c) Lord Irwin

(d) Lord Wavell

-Added by Priya Saxena History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

lord Irwin

-Answered by Shruti Srivastva On 21 August 2021:03:44:02 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 Quit india movement

-Answered by Shruti Srivastva On 21 August 2021:03:44:58 PM


Answer:

Shruti Srivastva

C. Rajagopalachari

-Answered by Shruti Srivastva On 21 August 2021:03:45:28 PM


Question 4. Asked on :18 August 2021:10:58:04 AM

Who among the following was a founder of the Swaraj Party?

(a) Vallabh Bhai Patel 

(b) Rajendra Prasad

(c) C.R. Das

(d) Narendra Prasad

-Added by Priya Saxena History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

C.R. Das

-Answered by Shruti Srivastva On 21 August 2021:03:46:03 PM


Question 5. Asked on :18 August 2021:10:54:31 AM

Where was the first Peasant Movement launched by Mahatma Gandhi?

(a) Bardoli

(b) Dandi

(c) Champaran

(d) Wardha

-Added by Priya Saxena History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

Champaran

-Answered by Shruti Srivastva On 21 August 2021:03:46:20 PM


Question 6. Asked on :18 August 2021:10:47:15 AM

For which one of the following movements did Mahatma Gandhi give the slogan Do or Die?

(a) Kheda Satyagraha

(b) Non-Co-operation Movement

(c) Civil Disobedience Movement 

(d) Quit India Movement


-Added by Priya Saxena History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

Quit India movement

-Answered by Shruti Srivastva On 21 August 2021:03:46:34 PM



Question 8. Asked on :17 August 2021:11:41:26 AM

Who among the following was regarded by Mahatma Gandhi as his Political Guru?

(a) Dadabhai Naoroji

(b) Bal Ganga Tilak

(c) Pheroz Shah Mehta

(d) Gopal Krishn Gokhle

-Added by Priya Saxena History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

(d)

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2021:04:54:36 PM


Answer:

Shruti Srivastva

(c)

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2021:04:54:48 PM


Question 10. Asked on :13 August 2021:11:58:48 AM

Consider the following events-

1. Gandhi-Irwin Pact

2. First Round Table Conference

3. Simon Commission

The correct chronological order of these events

is _

(a) 1-4-3-2

(b) 2-1-3-4

(c) 3-2-1-4

(d) 2-3-1-4

-Added by Priya Saxena History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva
(c)

-Answered by Shruti Srivastva On 14 August 2021:04:51:38 PM



Answer:

Shruti Srivastva

(a)

-Answered by Shruti Srivastva On 14 August 2021:04:52:26 PM


Question 13. Asked on :12 August 2021:11:39:04 AM

At the second Round Table Conference, the Indian National Congress was represented by-

(a) Jawahar Lal Nehru 

(b) Rajendra prasad 

(c) Mohandas Karamchand Gandhi 

(d) Vallabh Bhai Patel  

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

(c) 

-Answered by Shruti Srivastva On 14 August 2021:04:52:38 PM


Question 14. Asked on :12 August 2021:11:27:47 AM

Who among the following wrote the book A nation in the making?

(a) Dinbandhu Mitra 

(b) Bal Gangadhar Tilak 

(c) Surendra Nath Banerjee

(d) Subhash Chandra Bose


-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

(c)

-Answered by Shruti Srivastva On 14 August 2021:04:52:50 PM


Question 15. Asked on :12 August 2021:11:10:15 AM

Who among the following was associated with Kakori Conspiracy Case?

(a) Abul Kalam Azad 

(b) Shahnawaz Khan 

(c) Khan Abdul Ghaffar Khan 

(d) Asfaqulla

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam

(d) Asfaqulla


-Answered by Master Purushottam On 12 August 2021:11:25:40 AM


Answer:

Shruti Srivastva

 (a)

-Answered by Shruti Srivastva On 14 August 2021:04:53:20 PM



Answer:

Shruti Srivastva

(d)

-Answered by Shruti Srivastva On 14 August 2021:04:53:45 PM


Answer:

Shruti Srivastva

(a)

-Answered by Shruti Srivastva On 14 August 2021:04:53:59 PM


Question 20. Asked on :11 August 2021:10:50:36 AM

The famous INA trials took place in the Red Fort, Delhi in _

(a) 1945

(b) 1946

(c) 1944

(d) 1947

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

(b)

-Answered by Shruti Srivastva On 14 August 2021:04:56:10 PM


Answer:

Master Purushottam
(a) 31st December 1929

-Answered by Master Purushottam On 05 August 2021:12:24:14 PM


Answer:

Master Purushottam
(a) Protest against Rowlatt Act

-Answered by Master Purushottam On 29 July 2021:12:05:24 PM


Question 23. Asked on :29 July 2021:11:53:41 AM

Dyarchy in the provincial Government was established by the_

(a) Act of 1892

(b) Act of 1909

(c) Act of 1919

(d) Act of 1935

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(c) Act of 1919

-Answered by Master Purushottam On 29 July 2021:11:58:44 AM


Question 24. Asked on :29 July 2021:11:43:03 AM

Which of the following days was declared as the International Days of Non-voilence by the UNO?

(a) August,15

(b) October,2

(c) November,12

(d) October,26

(e) January,30

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(b) October,2

-Answered by Master Purushottam On 29 July 2021:11:53:25 AM


Question 25. Asked on :29 July 2021:11:38:05 AM

With which of the following newspapers was Jawahar Lal Nehru associated?

(a) The Leader

(b) Amrit Bazar Patrika

(c) The Tribune

(d) National Herald

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(d) National Herald

-Answered by Master Purushottam On 29 July 2021:11:42:49 AM


Answer:

Master Purushottam
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

-Answered by Master Purushottam On 29 July 2021:11:37:25 AM



Question 28. Asked on :29 July 2021:11:05:00 AM

The final arrangements for the India`s independence were worked out by the_

(a) Cabinet Mission

(b) Simon Commission 

(c) Gandhi-Irwin pact

(d) Cripps Mission


-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(a) Cabinet Mission

-Answered by Master Purushottam On 29 July 2021:11:08:22 AM


Answer:

Master Purushottam
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

-Answered by Master Purushottam On 29 July 2021:11:04:10 AM


Answer:

Master Purushottam
(d) III-I-IV-II

-Answered by Master Purushottam On 28 July 2021:12:15:52 PM


Question 31. Asked on :28 July 2021:11:54:18 AM

Who called Gandhiji half naked beggar?

(a) Mountbatten

(b) hastings 

(c) Winston Churchill

(d) Jinnah


-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(c) Winston Churchill

-Answered by Master Purushottam On 28 July 2021:12:05:54 PM


Question 32. Asked on :28 July 2021:11:47:24 AM

India attained Dominion States on_

(a) 15th January,1947

(b) 15th August,1947 

(c) 15th August,1950

(d) 15th October,1947

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(b) 15th August,1947

-Answered by Master Purushottam On 28 July 2021:12:05:10 PM


Question 33. Asked on :28 July 2021:11:41:18 AM

After the Chauri-Chaura incident, Gandhiji suspended the_

(a) Civil Disobedience movement 

(b) Khilafat Movement 

(c) Non-Co-operation Movement

(d) Quit India Movement

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam

(c) Non-Co-operation Movement


-Answered by Master Purushottam On 28 July 2021:11:46:54 AM


Answer:

Master Purushottam

 (c) promotion of cottage industry 

-Answered by Master Purushottam On 28 July 2021:11:40:27 AM


Question 35. Asked on :27 July 2021:11:56:03 AM

Who among the following were members of the Swaraj Party?

(a) Aurobindo Ghosh

(b) Bal Gangadhar Tilak

(c) M.K. Gandhi

(d) Vinoba Bhave

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(c) M.K. Gandhi

-Answered by Master Purushottam On 27 July 2021:12:00:56 PM


Question 36. Asked on :27 July 2021:11:51:02 AM

Who among the following were members of the Swaraj Party?

1. Motilal Nehru

2. Sardar Patel

3. Gopal Krishna Gokhle

(a) 1 only

(b) 1 and 2 

(c) 2 and 3

(d) 1,2 and 3

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(a) 1 only

-Answered by Master Purushottam On 27 July 2021:11:55:50 AM


Answer:

Master Purushottam

(d) Complete freedom


-Answered by Master Purushottam On 27 July 2021:11:50:45 AM


Answer:

Master Purushottam
(b) Acharya Narendra Dev and jai Prakash Narayan 

-Answered by Master Purushottam On 27 July 2021:11:41:19 AM


Question 39. Asked on :27 July 2021:11:28:58 AM

Mahatma Gandhi`s remark A post-dated cheque on a crumbling bank`s is regarding the proposals of_

(a) Simon Commission 

(b) Cripps Mission

(c) Cabinet Mission

(d) Wavel Plan


-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(b) Cripps Mission

-Answered by Master Purushottam On 27 July 2021:11:34:21 AM


Question 40. Asked on :27 July 2021:11:22:13 AM

Bhulabhai Desai`s most memorable achievement was his defence of the India National Army (ANA) personnel at the Red Fort Trial towards the ends of_

(a) 1943

(b) 1944

(c) 1945

(d) 1946

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(c) 1945

-Answered by Master Purushottam On 27 July 2021:11:27:28 AM


Answer:

Master Purushottam
(a) Means determine the ends 

-Answered by Master Purushottam On 27 July 2021:11:21:53 AM


Question 42. Asked on :27 July 2021:11:12:34 AM

Who declared as his ultimate aim the wiping of every tear from every eye?

(a) Jawahar Lal Nehru

(b) Gandhiji

(c) Bal Gangadhar Tilak

(d) Sardar Patel

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(a) Jawahar Lal Nehru

-Answered by Master Purushottam On 27 July 2021:11:15:39 AM


Question 43. Asked on :27 July 2021:11:09:36 AM

Provincial Autonomy was one of the important features of the Act of_

(a) 1935

(b) 1919

(c) 1909

(d) 1858

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(a) 1935

-Answered by Master Purushottam On 27 July 2021:11:12:12 AM


Question 44. Asked on :27 July 2021:11:04:50 AM

Who developed the idea that means justify the ends ?

(a) Kautilya

(b) Raja Ram Mohan Roy 

(c) Dayanand 

(d) Mahatma Gandhi














-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(d) Mahatma Gandhi

-Answered by Master Purushottam On 27 July 2021:11:08:51 AM


Question 45. Asked on :27 July 2021:10:59:30 AM

Who was the President of Indian National Congress when the Mountbatten Plan was accepted ?

(a) Jawahar Lal Nehru 

(b) Sardar Patel

(c) Maulana Azad

(d) J.B. Kripalani

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(d) J.B. Kripalani

-Answered by Master Purushottam On 27 July 2021:11:04:24 AM


Question 46. Asked on :27 July 2021:10:54:16 AM

The Swarajya party was formed following the failure of 

(a) Non-Co- operation Movement 

(b) Civil Disobedience Movement

(c) Quit India Movement 

(d) Champaran Satyagraha


-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(a) Non-Co- operation Movement 

-Answered by Master Purushottam On 27 July 2021:10:58:45 AM


Question 47. Asked on :26 July 2021:12:21:40 PM

Who was the last British Viceroy of India?

(a) Lord Lintithgow

(b) Lord Wavell

(c) Clement Atlee

(d) Lord Mountbatten

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam

(d) Lord Mountbatten


-Answered by Master Purushottam On 26 July 2021:12:25:22 PM


Question 48. Asked on :26 July 2021:12:16:31 PM

Gandhiji was the staunch supproter of_

(a) big industries

(b) cottage industries

(c) both a and b

(d) None of these


-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(d) None of these

-Answered by Master Purushottam On 26 July 2021:12:19:11 PM


Answer:

Master Purushottam
(c) 1 and 2 only

-Answered by Master Purushottam On 26 July 2021:12:15:30 PM


Question 50. Asked on :26 July 2021:12:05:46 PM

Who attend the Congress of Oppressed Nationalist at Brussels in 1927, on behalf of the National Congress?

(a) Jawahar Lal Nehru

(b) Mahatma Gandhi

(c) Dr. Ansari

(d) Moti Lal Nehru

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(a) Jawahar Lal Nehru

-Answered by Master Purushottam On 26 July 2021:12:09:17 PM


Question 51. Asked on :26 July 2021:12:00:15 PM

In which city of South Africa was Mahatma Gandhi beaten up and thrown off the pavement by the white people?

(a) Cape Town 

(b) Durban

(c) Johannesburg

(d) Pretoria


-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(c) Johannesburg

-Answered by Master Purushottam On 26 July 2021:12:04:43 PM


Question 52. Asked on :26 July 2021:11:56:37 AM

Sarvodaya stands for_

(a) Total revolution 

(b) Non-Co-operation

(c) Upliftment of all

(d) Non-Violence

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(c) Upliftment of all

-Answered by Master Purushottam On 26 July 2021:11:59:24 AM


Answer:

Master Purushottam
(a) A future constitution of India

-Answered by Master Purushottam On 26 July 2021:11:56:19 AM


Question 54. Asked on :26 July 2021:11:45:41 AM

India wins Freedom is the autobiography of_

(a) Abul Kalam Azad

(b) Muhammad Ali

(c) Zakir Hussain

(d) Syed Ahmed Khan


-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam

(a) Abul Kalam Azad


-Answered by Master Purushottam On 26 July 2021:11:49:18 AM


Question 55. Asked on :26 July 2021:11:39:27 AM

Gandhi considered Khadi as a symbol of_

(a) Industrialisation

(b) Economic growth

(c) Economic Independence

(d) Moral Purity


-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam

(b) Economic growth


-Answered by Master Purushottam On 26 July 2021:11:44:51 AM


Question 56. Asked on :25 July 2021:11:40:12 AM

 Moti Lal Nehru and Chitta Ranjan (C.R.) Das were the founder -members of the-

(a) Communist Party of India

(b) Forward Bloc

(c) Socialist-Swarajist party 

(d) Swarajya Party


-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam

(d) Swarajya Party


-Answered by Master Purushottam On 25 July 2021:11:48:08 AM


Question 57. Asked on :25 July 2021:11:36:06 AM

 The book Unto this Last which influenced Gandhi was authored by-

(a) Boris Yeltsin

(b) John Ruskin 

(c) Pushkin

(d) Ruskin Bond

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(b) John Ruskin

-Answered by Master Purushottam On 25 July 2021:11:39:43 AM


Answer:

Master Purushottam

(a) Ahmedabad Strike ,1918


-Answered by Master Purushottam On 25 July 2021:11:35:15 AM


Question 59. Asked on :25 July 2021:11:16:39 AM

 Who led the Salt Satyagraha Movement Gandhi?

(a) Annie Besant

(b) Mridula Sarabhai

(c) Muthu Lakshmi

(d) Sarojini Naidu


-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(d) Sarojini Naidu

-Answered by Master Purushottam On 25 July 2021:11:24:11 AM


Question 60. Asked on :25 July 2021:11:07:58 AM

 Which one of the following writings is NOT related to Mahatma Gandhi?

(a) My Experiments with Truth

(b) Harijan

(c) The Holy Family 

(d) Hind Swaraj

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(c) The Holy Family

-Answered by Master Purushottam On 25 July 2021:11:15:31 AM


Question 61. Asked on :25 July 2021:10:57:52 AM

 From where did Acharya Vinoba Bhave start the individual Satyagraha in 1940?

(a) Nadiad in Gujarat

(b) Paunar in Maharashtra

(c) Adyar in Tamil Nadu

(d) Guntar in Andhra Pradesh 


-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(b) Paunar in Maharashtra

-Answered by Master Purushottam On 25 July 2021:11:05:46 AM


Answer:

Master Purushottam
(a) Ahmedabad Strike,1918

-Answered by Master Purushottam On 26 July 2021:11:37:14 AM


Question 63. Asked on :25 July 2021:10:42:07 AM

 Who Led the salt satyagraha Movement Gandhi ?

(a) Annie Besant 

(b) Mridula Sarabhai

(c) Muthu Lakshmi

(d) Sarojini Naidu

-Added by Master Purushottam History » The Gandhian Era (1917-47) || General Knowledge

Answer:

Master Purushottam
(d) Sarojini Naidu

-Answered by Master Purushottam On 26 July 2021:11:38:02 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (2235)
History (278)
Geography (310)
Economics (258)
Political Science (96)
Mathematics (201)
General Knowledge (5686)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (45)
English (259)
Physics (1435)
Other (97)
Accountancy (378)
Business Study (71)
Computer Science (128)
1 (2)

 

 

Sponsers link