Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :27 April 2020:01:22:47 PM

 Name the phenomenon due to which we get light from the sun before actual sun rise .

-Added by Khushi Chauhan Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

priyanshu kumar

 Atmosphere refraction 

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:39:51 PM


Question 2. Asked on :09 January 2020:06:11:58 PM

 What is the far point of the normal eye?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

A??k Pal

 Infinity.


-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:03:45 AM


Question 3. Asked on :31 October 2019:07:10:40 PM

 What are the causes of Hypermetropia?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

1. Focal length of the eye lens becomes too long.

2. Eye balls becomes too small.

-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:17:45 AM


Question 4. Asked on :22 October 2019:05:39:48 PM

What is spectrum?

-Added by Himanshi Verma Physics » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

 The band of seven colours obtained by dispersion of white light is called spectrum.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:31:38 AM


Question 5. Asked on :22 October 2019:05:35:51 PM

Why does clear sky look blue?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

The sky appears blue because the tiny particles held in the atmosphere scatter lights of shorter wavelength like blue light. This light is received by our eye and the sky appears blue. in the absence of atmosphere, scattering does not take place and the sky appears dark.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:31:49 AM


Question 6. Asked on :22 October 2019:05:31:21 PM

What is scattering of light?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

 The re- scattering of light by the scatters present is the atmosphere in different directions after being absorbed by them is called scattering.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:32:00 AM


Question 7. Asked on :22 October 2019:05:28:05 PM

What are the two causes of this defect of vision?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

priyanshu kumar

The two possible causes of this defect are;-

1. Increases is the focal length of the eye lens.

2. Eye ball gets shortened.

-Answered by priyanshu kumar On 23 October 2019:10:16:11 AM


Question 8. Asked on :22 October 2019:05:25:10 PM

What is hypermetropia?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

Hypermetropia is the detect in which a person can see distant objects clearly but cannot see the nearby objects.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:32:25 AM


Question 9. Asked on :22 October 2019:05:22:25 PM

What is range of vision?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

Range of vision of a normal human eye is between it's near point and far point is, from 25cm to infinity.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:32:39 AM


Question 10. Asked on :22 October 2019:05:18:53 PM

What is the basic cause of atmospheric refraction?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

 The basic cause of atmospheric refraction is variation in optical density of different layers of earth's atmosphere. The sun passes through earth's atmosphere.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:32:55 AM


Question 11. Asked on :22 October 2019:05:13:52 PM

Why does sky appear dark instead of blue to an astronaut?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

priyanshu kumar

Sky appears dark instead of blue to an astronauts because there is no atmosphere in the outer space that can scatter the sunlight. As the sunlight not scattered, no scattered light reach the eyes of the astronauts and the sky appears and black to them.


-Answered by priyanshu kumar On 23 October 2019:10:17:19 AM


Question 12. Asked on :22 October 2019:05:08:45 PM

 Can visible light scattered by atoms/ molecules in earth's atmosphere?


-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

Yes, as size of molecules/ atoms is much less then wavelength of light.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:33:17 AM


Question 13. Asked on :23 August 2019:05:20:58 PM

 How does the sky appear dark to an astronaut in the space or to a passenger of jet plane flying at high  altitude?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

priyanshu kumar
The sky would appear dark to an astronaut in the space as scaterring is not very prominent at such high altitude due to absence of particles.

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:21:33 AM


Question 14. Asked on :23 August 2019:05:15:00 PM

 Why danger signs are made up of red colour?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

priyanshu kumar
Red is the least scattered colour. It is least scattered by fog and smoke and can be seen in the same colour over a long distance. So, danger signs are made in red colour.

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:23:38 AM


Question 15. Asked on :23 August 2019:05:12:50 PM

What is tyndall effect?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

priyanshu kumar
 When light is pass through colloid it's path became invisible. This is called tyndall effect.

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:23:46 AM


Question 16. Asked on :23 August 2019:05:11:13 PM

 What is referred as white light?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

priyanshu kumar
Any lights that forms a spectrum similar to that of sunlight is referred  as white light.

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:24:30 AM


Question 17. Asked on :22 August 2019:04:38:05 PM

 What is cataract?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Himanshi Verma

 Due to the development of membrane over the eye lens, the eye becomes ineffective or the image becomes hazy. This problem is called cataract.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:39:15 PM


Question 18. Asked on :21 August 2019:06:02:30 PM

 Why the colour of sky appears blue on a clear day?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Himanshi Verma

 The upper layer of atmosphere contains very fine particles of water vapour and gases. These particles are more effective in scattering of light of shorter wavelength mainly blue than larger wavelength. So, the sky appears blue. 

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:06:04:29 PM


Question 19. Asked on :21 August 2019:06:00:01 PM

 Why clouds appear white?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Himanshi Verma

 Clouds are formed by the water vapours. Water vapours condense to form water droplets due to larger size of droplets, all colours of light are scattered and clouds appear white.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:06:00:43 PM


Question 20. Asked on :21 August 2019:05:55:35 PM

 Why colour of sun appear red sunrise and sunset?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Himanshi Verma

 While sunset and sunrise, the colour of the sun and its surrounding appear red. During sunset and sunrise, the sun is near horizon and therefore the sunlight has to travel larger distance in atmosphere. Due this most of the blue light are scattered away by the particles. The light of longer wavelength will reach our eye. This is why sun appear red in colour.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:05:56:53 PM


Question 21. Asked on :21 August 2019:05:51:03 PM

 What is Atmospheric Refraction?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Himanshi Verma

 The refraction by different layers of atmosphere is called atmospheric refraction.

1. Apparent flickering objects placed behind a hot object or fire.

2. Stars near the horizon appear slightly higher than their actual position.

3. Advanced sunrise and delayed sunset.

4. Apparent flattering of sun's disk.

5. Twinkling of stars.  

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:05:52:20 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link