Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :29 August 2020:01:15:38 PM

 A good Constitution dose not allow sudden whims to change its basic structure. Explain with the help of an example ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 The Constitution helps to protect us against certain decision that could have an adverse effect on the larger principles that the country believes in. For example, it is possible that a majority of people, who live in a democracy, might strongly feel that party politics has become so acrimonious that we need a string dictator to set this right. Swept by this emotion, people may not realise that in the long run, dictatorial rule goes against all their interests.

Thus, a good Constitution does not allow certain sudden whims toi change its basic structure.

-Answered by Jyoti Srivastva On 29 August 2020:01:21:22 PM


Question 2. Asked on :29 August 2020:01:05:01 PM

 How is a constitution helpful to us ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 A Constitution helps to serve as a set of rules and principles that all person in a country can agree upon as the basis of the way in which they want the country to be governed. This includes not only the type of government but also an agreement on certain ideals that they all believe the country shuold uphold.

-Answered by Jyoti Srivastva On 29 August 2020:01:07:14 PM


Question 3. Asked on :29 August 2020:12:52:31 PM

 Write the various purposes of constitution ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

(i) It lays out certain ideals that form the basis of the kind of country that we as citizens aspire to live in.

(ii) It defines the nature of a country's political system.

(iii) It ensures that a dominant group does not use its power against other, less powerful people ro groups.

(iv) It saves us from ourselves.

-Answered by Jyoti Srivastva On 29 August 2020:12:54:57 PM


Question 4. Asked on :29 August 2020:12:42:17 PM

 What is stated in the Cultural and Educational Rights ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 The Constitution states that all minorities, religious or linguistic community can set up their own educational institutions in order to preserve and develop their own culture.

-Answered by Jyoti Srivastva On 29 August 2020:12:46:48 PM


Question 5. Asked on :29 August 2020:12:35:21 PM

Define the Right to Freedom of Religion ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 Religious freedom is proivided to all citizens. Every person has the right to practise, profess and propagate the religion of their choice.

-Answered by Jyoti Srivastva On 29 August 2020:12:37:47 PM


Question 6. Asked on :29 August 2020:12:26:40 PM

 What is stated in the Right to Freedom ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 This includes the right to freedom of speech and expression, the right to form associations, the right to move freely and reside in any part of the country, and the right to practise any profession, occupation or business.

-Answered by Jyoti Srivastva On 29 August 2020:12:29:54 PM


Question 7. Asked on :29 August 2020:12:16:07 PM

 Why Directive Principales were designed or included in our Constitution ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 Directive Principales were designed in our Constitution to ensure greater social and economic reform, and to serve as a guide to the independent Indian State to institute laws and policies that help reduce the poverty of the masses.

-Answered by Jyoti Srivastva On 29 August 2020:12:19:24 PM


Question 8. Asked on :28 August 2020:01:17:37 PM

Write the two fold objectives of Fundamental Right as said by Dr.Ambedkar ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 (i) Every citizen must be in a position to claim his/her Fundamental Rights.

(ii) These right must be binding upon every aunthority that has got the power to make laws.

-Answered by Jyoti Srivastva On 28 August 2020:01:25:28 PM



Question 10. Asked on :28 August 2020:01:04:00 PM

 What are Fundamental Rights ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

nisha sheikh
Fundamental rights are those rights which are essential for intellectual, moral and spiritual development of citizens of India. 

-Answered by nisha sheikh On 20 September 2020:07:02:39 PM


Question 11. Asked on :28 August 2020:12:52:00 PM

 What is the legislature, exective and judiciary refer to ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 (i) The legislature refers to that group of people who make laws for the country.

(ii) The executive is a smaller group of people who are responsible

for implementing laws and running the government.

(iii)The judiciary refers to the system of courts in the country.

-Answered by Jyoti Srivastva On 28 August 2020:12:55:30 PM


Question 12. Asked on :28 August 2020:12:28:25 PM

 Parliamentary form of government reflects which feature of our constitution ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

Parliamentary form of government reflects the following fertures of our Constitution :

(i) The people of India have a direct role in electing their representatives.

(ii) Every citizen of the country, irrespective of his or her social background, can also contest elections. these representatives are accountable to the people.

-Answered by Jyoti Srivastva On 28 August 2020:12:32:51 PM


Question 13. Asked on :28 August 2020:12:13:06 PM

 Why is federal form of government required in India ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 Federal form of government is important in India because a vast number of communities live in India. It is not possible to involve only one person sitting in the capital city of New Delhi and making decision for everyone. Instead another level of government is required in the states so that decision could be made properly for that particular area.

-Answered by Jyoti Srivastva On 28 August 2020:12:16:22 PM


Question 14. Asked on :27 August 2020:01:52:14 PM

 How does constitution to save us form ourselves ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 We need a constitution to save us from ourselves means that we might, at times, feel particularly strong about an issue that might go against our larger interests

-Answered by Jyoti Srivastva On 27 August 2020:01:55:05 PM


Question 15. Asked on :27 August 2020:01:42:45 PM

 What is secularism ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 A secular State is one in which the State does not officially promote any one religion as the state religion.

-Answered by Jyoti Srivastva On 27 August 2020:01:44:50 PM


Question 16. Asked on :27 August 2020:01:34:08 PM

 What is started in the Right to Constitutional Remedies ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 This Right allows a citizen to move the court if he believes that any of his Fundamental Right has been violated by the state.

-Answered by Jyoti Srivastva On 27 August 2020:01:37:24 PM


Question 17. Asked on :27 August 2020:01:24:49 PM

 What do you understand by the Right against Exploitation ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 It means the constitution prohibits trafficking, forced lobour and children working under 14 years of age.

-Answered by Jyoti Srivastva On 27 August 2020:01:27:58 PM


Question 18. Asked on :27 August 2020:01:18:35 PM

 Mention the three organs of the Indian State ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

Ledgislature, exicutive and judiciary. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 August 2020:05:56:48 PM


Question 19. Asked on :27 August 2020:01:15:28 PM

 Which is the third tier of Indian government ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva
Panchayati Raj.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 August 2020:05:40:44 PM


Question 20. Asked on :27 August 2020:01:11:38 PM

 What is federalism ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 This refers to the existence of more than one level of government in the country.

-Answered by Jyoti Srivastva On 27 August 2020:01:13:07 PM


Question 21. Asked on :27 August 2020:12:59:51 PM

 Mention the key features of the indian constitution?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Jyoti Srivastva

 (i) Federalism, (ii) Parliamentary Form of Government, (iii) Sep-aration of Powers, (iv) Fundamental Rights, (v) Secularism.

-Answered by Jyoti Srivastva On 27 August 2020:01:03:07 PM


Question 22. Asked on :27 August 2020:12:56:26 PM

 when did the Indian constitutional assembly form ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva
1946

-Answered by Shruti Srivastva On 27 August 2020:05:41:07 PM


Question 23. Asked on :12 July 2020:12:26:30 PM

Why did the people of Nepal not want to adhere to their previous Constitution?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva
The previous Constitution does not reflect the ideals of the country that want Nepal to be, and that they have fought for.                                

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:26:53 PM


Question 24. Asked on :12 July 2020:12:26:00 PM

What do you mean by a secular State?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

A Secular state does not officially promote anyone religion as the state religion.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:26:22 PM


Question 25. Asked on :12 July 2020:12:25:29 PM

What did the member of the Constituent Assembly do to come out of their fear?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

They included several provisions in the Constitution to limit and control the action taken by the executive branch of government as a whole.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:25:51 PM


Question 26. Asked on :12 July 2020:12:24:45 PM

What caused fear among the member of the Constituent Assembly?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

They feared that the executive might become too strong and ignore its responsibility to the legislature.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:25:20 PM


Question 27. Asked on :12 July 2020:12:24:06 PM

What does the word ‘State’ refer to?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva
 the word ‘State’ refer to a political institution that represents a sovergin people who occupy a definite territory. For example, the Indian state. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:24:32 PM


Question 28. Asked on :12 July 2020:12:22:53 PM

How fundamental rights important? Give one points.

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

Fundamental Rights protect citizens against the arbitrary and absolute exercise of the power by the state.  

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:23:23 PM


Question 29. Asked on :12 July 2020:12:21:57 PM

 How as the section on fundamental rights often been referred to?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

Fundamental Rights: The section on Fundamental Rights has often been referred to as the 'conscience' of the Indian Constitution. The Constitution, thus, guarantees the rights of individuals against the State as well as against other individuals.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:22:44 PM


Question 30. Asked on :12 July 2020:12:21:04 PM

What is Right against Exploitation?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

The Right against Exploitation enshrined in the Indian Constitution guarantees dignity of the individual. It also prohibits the exploitation or misuse of service by force or inducement in the following ways: It prohibits human trafficking. It criminalises buying and selling of human beings like a commodity.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:21:46 PM


Question 31. Asked on :12 July 2020:12:20:22 PM

What is right to Equality?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

Right to Equality.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:20:54 PM


Question 32. Asked on :12 July 2020:12:19:51 PM

Name all the fundamental rights mentioned in the Indian constitution.

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

(i) Right to Equality.

(ii) Right to Freedom.

(iii)Right against Exploitation.

(iv)Right to Freedom of Religion.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:20:14 PM


Question 33. Asked on :12 July 2020:12:17:05 PM

  What do you mean by federalism?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

The them federalism refers to the existence of more than one level of government in the country.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:19:43 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link