Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :08 October 2020:06:03:11 PM

Can a kitchen be cooled by leaving the door of an electric refrigerator open? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
No, a kitchen cannot be cooled by leaving the door of the refrigerator open.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:06:04:12 PM


Question 2. Asked on :08 October 2020:06:01:44 PM

Is it theoretically possible to device a heat engine which will create no thermal pollution? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
No.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:06:02:50 PM


Question 3. Asked on :08 October 2020:05:59:50 PM

The temperature of the surface of the sun is approximately 6000 K. If we take a big lens and focus the sun rays, can we produce a temperature of 8000K? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
No.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:06:01:26 PM


Question 4. Asked on :08 October 2020:05:40:37 PM

Why can a ship not use the internal energy of sea water to operate its engine? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
For the operation of a heat engine we require a sink at temperature lower than the source and of sufficiently high thermal capacity, which is not possible in the sea. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:05:41:51 PM


Question 5. Asked on :08 October 2020:05:39:45 PM

What is the conversion o heat into work not possible without sink at lower temperatures? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Anjali Kumari

 For converting heat energy into work continuosly, a part of heat energy absorbed from the source has to be rejected. The heat energy can be rejected only if there is a body, whose temperature is less than that of the source. This body at lower temperature is the sink.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:06:59:06 PM


Question 6. Asked on :08 October 2020:05:39:07 PM

What is the differences between heat and work? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Anjali Kumari

 Heat and work are two different ways of transferring energy from one system to another. The the distinction between Heat and Work is important in the field of thermodynamics. Heat is the transfer of thermal energy between systems, while work is the transfer of mechanical energy between two systems.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:06:49:55 PM


Question 7. Asked on :08 October 2020:05:37:31 PM

By what method can the internal energy of an ideal gas be changed? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
By heating or cooling.  

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:05:38:36 PM


Question 8. Asked on :08 October 2020:05:36:12 PM

A liquid is being converted into steam at its boiling point. What will be the specific heat of the liquid at this time? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Anjali Kumari

 When liquid is converted into steam at its boling point, the temperature of liquid remains constant. i.e., change in temperature ΔT=0. Hence the specific heat, s=ΔQmΔT=ΔQm×0=∞

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:01:01 PM


Question 9. Asked on :08 October 2020:05:35:24 PM

What is the specific heat of a gas in an adiabatic process?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Anjali Kumari

 The specific heat of a gas in an adiabatic process is zero but it is infinite in an isothermal process

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:06:52:17 PM


Question 10. Asked on :08 October 2020:05:34:20 PM

What is the specific heat of a gas in an isothermal process? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Anjali Kumari
The specific heat capacity of an ideal gas for isothermal process is infinity.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:02:09 PM


Question 11. Asked on :08 October 2020:05:33:26 PM

A gas has a two principal specific heats. Which one is greater and why? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Anjali Kumari
specific heat at constant pressure is more than the specific heat at constant volume because the gas can expand in the first case, causing more absorption of heat as compared to other one.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:04:21 PM


Question 12. Asked on :08 October 2020:05:32:40 PM

Why a gas has two principal specific heat capacities? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Anjali Kumari
Gas has two specific heat capacities because it has two variables pressure and volume sensitive. ... If volume of the gas is constant and heat is supplied. Then we define specific heat is called specific heat at constant volume (CV). Similarly at constant pressure specific heat capacity is defined as (CP).

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:07:26 PM


Question 13. Asked on :08 October 2020:05:31:40 PM

How many specific heats does a gas possess?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Anjali Kumari

 The specific heats of gases are given as Cp and Cv at constant pressure and constant volume respectively while solids and liquids are having only single value for specific heat.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:09:22 PM


Question 14. Asked on :08 October 2020:05:30:18 PM

Can the work done during a cyclic process be zero? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
Yes. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:05:31:12 PM


Question 15. Asked on :08 October 2020:05:28:47 PM

What is the significance of the area  of closed curve on a P-V diagram? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
The area gives the work done in a cyclic process.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:05:29:49 PM


Question 16. Asked on :08 October 2020:05:25:10 PM

Can two isothermal curves intersect? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
No.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:05:26:11 PM


Question 17. Asked on :08 October 2020:04:10:58 PM

Is the equation PV=RT valid for isothermal and adiabatic processes? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
Yes.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:04:12:56 PM


Question 18. Asked on :08 October 2020:04:09:10 PM

Whose molecules : liquid water at 0°C or ice at 0°C have greater potential energy? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
Water molecule.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:04:10:40 PM


Question 19. Asked on :08 October 2020:04:08:20 PM

Why does air pressure in a car tyre increased during driving?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Anjali Kumari
During driving, temperature of air inside increases while its volume remains constant. According to Charle's law, at constant volume V,P∝T. Therefore, pressure of air inside the tyre increases.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:10:59 PM


Question 20. Asked on :08 October 2020:04:07:19 PM

Can the temperature of a gas be increased by keeping its pressure and volume constant? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
No.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:04:08:10 PM


Question 21. Asked on :08 October 2020:04:05:11 PM

 Is it possible that there is no increase in the temperature of a body despite being heated?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
Yes.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:04:07:08 PM


Question 22. Asked on :07 October 2020:06:06:26 PM

Is it possible that there is change in temperature of a bdy without giving heat ti it or taking heat from it? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
Yes.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:06:07:22 PM


Question 23. Asked on :07 October 2020:06:04:57 PM

Is it possible that there is change in temperaure of a body without giving heat to it or taking heat from it? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Anjali Kumari
Yes, for example in an adiabatic compression, temperature rises and in an adiabatic expansion, temperature falls, although no heat is given or taken from the system in the repective changes.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:12:05 PM


Question 24. Asked on :07 October 2020:06:01:58 PM

When a gas is suddenly compressed, its temperature rises. Why? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
Sudden compression of a gas is an adiabatic process. The work done in compressing the gas increaces the internal energy of the gas. Hence the temperature of the gas rises.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:06:03:10 PM


Question 25. Asked on :07 October 2020:05:59:47 PM

Cooling is produced when a gas at high pressure suddenly expands. Why?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
During its expansion the gas does work against high pressure. This decreaces the internal energy and hence the temperature of the gas.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:06:00:36 PM


Question 26. Asked on :07 October 2020:05:58:10 PM

An ideal gas is coompressed at constant temperature. Will its internal energy increase or decrease?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
It will remain same.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:05:59:28 PM


Question 27. Asked on :07 October 2020:05:56:02 PM

 The temperature of a gas rises during an adiabatic compression, although no heat is given to the gas from out side. Why? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Thermodynamics

Answer:

nisha sheikh
Temperature of gases changes only when internal energy of the gases changes. Temperature of the gas is related to du by du = nCvΔT. Hence for all those infinite possible values of du, you will have infinite possible temperatures, still maintaining constant net heat of the system . i.e dq as zero.

-Answered by nisha sheikh On 21 October 2020:06:50:47 PM


Question 28. Asked on :07 October 2020:05:55:01 PM

When is the heat supplied to a system equal to thev increase in its internal energy?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Anjali Kumari
Heat supplied to a system is always equal to increase in its internal energy only if there is no external work is done by the system.. So delta V is zero and what you get is no work

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:15:54 PM


Question 29. Asked on :07 October 2020:05:52:44 PM

Is the internal energy of a gas a function of pressure? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
The internal energy of an ideal gas depemds only on the temperature of the gas, while that of a real gas depends on the temperature and volume, which in turns is dependent on pressure.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:05:53:20 PM


Question 30. Asked on :07 October 2020:05:50:09 PM

How does the internal energy of an ideal gas differ from that of real gas?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
The internal energy of an ideal gas consists of only the kinetic energy of the particles. But for real gases it consists of both the kinetic as well as potential energies.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:05:50:59 PM


Question 31. Asked on :07 October 2020:05:49:19 PM

State the first law of thermodynamic? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Anjali Kumari

he first law of thermodynamics is a version of the law of conservation of energy, adapted for thermodynamic processes, distinguishing two kinds of transfer of energy, as heat and as thermodynamic work, and relating them to a function of a body's state, called Internal energy.

The law of conservation of energy states that the total energy of an isolated system is constant; energy can be transformed from one form to another, but can be neither created nor destroyed.

For a thermodynamic process without transfer of matter, the first law is often formulated[1][nb 1]

,

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:13:18 PM


Question 32. Asked on :07 October 2020:05:45:16 PM

What is a cylic process?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Shruti Srivastva
Any process in which the system returns to its initial state after undergoing a series of changes is known as a cylic process.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:05:48:05 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link