Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :21 April 2019:11:55:10 AM

 Is there any similarity between compounds LiH, MgO and K2S?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions


Question 2. Asked on :21 April 2019:11:52:19 AM

 Why is it suggested to wear dark coloured goggles while watching the burning of magnesium ribbon in air?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions


Question 3. Asked on :21 April 2019:11:49:19 AM

 Name gas that turns lime water milky?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Akki chauhan

 Carbon Dioxide

-Answered by Akki chauhan On 05 July 2019:09:20:09 AM


Question 4. Asked on :21 April 2019:11:42:42 AM

 Is there a possibility of a compound other than MgO formed in the reaction of magnesium and oxygen?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions


Question 5. Asked on :21 April 2019:11:37:14 AM

 Why dose the red litmus paper turn blue when touched with aqueous solution of magnesium oxide?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

ATP Admin

 Magnesium oxide is basic in nature as it is a metalic oxide and its aqueous solution gives (OH-) ions so it turns red litmus paper into blue in colour. 

-Answered by ATP Admin On 17 June 2019:01:24:07 AM


Question 6. Asked on :21 April 2019:11:31:07 AM

 Why should magnesium ribbon be cleaned before burning it in air?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions


Question 7. Asked on :21 April 2019:11:28:49 AM

 What is the basic principal involved in this experiment ?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions


Question 8. Asked on :21 April 2019:11:25:45 AM

 What are the industrial applications of the type of the reaction being stuided?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions


Question 9. Asked on :21 April 2019:11:23:29 AM

 Which gas, with brown fumes, is liberated on heating lead nitrate? 

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions


Question 10. Asked on :21 April 2019:11:22:31 AM

 Which gas catches fire with pop sound?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Hitesh kumar

  Hydrogen gas.

-Answered by Hitesh kumar On 22 April 2019:08:01:26 AM


Question 11. Asked on :21 April 2019:11:21:25 AM

 Is magnesium oxide acidic or basic?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Hitesh kumar

 It is basic in nature. 

-Answered by Hitesh kumar On 22 April 2019:08:03:01 AM


Question 12. Asked on :21 April 2019:11:18:03 AM

 What is observed in the solution of copper sulphate after the chemical reaction?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Hitesh kumar

  When Iron nail (Ferrum) is dipped in Copper sulphate (CuSO4) there takesreaction between them and coppersulphate change its color from blue to light green. ... 2) colour of the solution turns from blue to light green. The formula for this reaction is: Fe + CuSO4 --> FeSO4 + Cu. Here, Fe is more reactive than Cu.

-Answered by Hitesh kumar On 22 April 2019:08:03:50 AM


Question 13. Asked on :21 April 2019:11:16:26 AM

 In which type of reaction, dose an exchange of ions take place?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Hitesh kumar

 Double Displacement reaction.

-Answered by Hitesh kumar On 22 April 2019:08:04:55 AM


Question 14. Asked on :21 April 2019:11:13:34 AM

 In which type of reaction when aqueous solution of sodium hydroxide is treated with sulphuric acid?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Hitesh kumar

 In Decomposition reaction a compound breaks down to give two or more simpler substances. In this reaction there is only one reactant. Decomposition reaction is the opposite of a combination reaction. E.g : 1.Mercury (II) oxide on heating decomposes to give Mercury and oxygen.

-Answered by Hitesh kumar On 22 April 2019:08:08:05 AM


Question 15. Asked on :21 April 2019:11:11:45 AM

 What is the type of reaction in which the reactants give similar products?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions


Question 16. Asked on :21 April 2019:11:08:40 AM

 What will be change in colour of CuSO4,if a Zn rod, cipped in it for two days? 

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 it get colourless.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:20:48 AM


Question 17. Asked on :21 April 2019:11:07:47 AM

 what is displacement reaction?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 The reaction in which the highly reactive element displace the less reactive element is called displacement reaction.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:22:06 AM


Question 18. Asked on :21 April 2019:11:06:11 AM

What are combination reaction? 

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 A reaction in which a single product is formed from two or more rectant is known as combination reaction.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:07:53 AM


Question 19. Asked on :21 April 2019:11:04:25 AM

 what is decomposition reaction?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 The reactant in which a single reactant breaks down into two or more than two simpler products is called decomposition reaction.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:09:12 AM


Question 20. Asked on :21 April 2019:11:01:15 AM

 Can copper displace iron from FeSO4 solution?Why?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 Copper displace iron from ferrous sulphate because copper is highly rective metal.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:10:50 AM


Question 21. Asked on :21 April 2019:10:54:23 AM

 What is reactivity series of metals?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

Arrangement of metals in a vertical column in decreasing order of their reactivity mis called reactivity series.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:56:48 AM


Question 22. Asked on :21 April 2019:10:53:53 AM

What is activity series ? 

-Added by Nitish kumar Mathematics » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 Arrangement of metals in order of decreasing reactivities in vertical column is called activity series.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:58:07 AM


Question 23. Asked on :21 April 2019:10:51:49 AM

 what happens when Mg ribbon is burnt in oxygen?

-Added by Nitish kumar Mathematics » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 

When magnesium ribbon is burnt in oxygen it burns with a dazzling flame and gives a white magnesium oxide.


-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:10:59:16 AM


Question 24. Asked on :21 April 2019:10:50:16 AM

 What happens when hydrogen burns with airs?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 In a flame of pure hydrogen gas, burning in air, the hydrogen (H2) reacts with oxygen (O2) to form water (H2O) and releases heat. If carried out in atmospheric airinstead of pure oxygen (as is usually the case), hydrogen combustion may yield small amounts of nitrogen oxides, along with the water vapor.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:00:47 AM


Question 25. Asked on :21 April 2019:10:49:17 AM

 What is sublimation?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 Sublimation is the process in which solid is directly converted into gas and gas change into solid.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:01:13 AM


Question 26. Asked on :21 April 2019:10:48:12 AM

 What is reduction?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 The reaction in which addition of hydrogen or removal of Oxygen is called ruduction.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:02:20 AM


Question 27. Asked on :21 April 2019:10:45:16 AM

 what is oxidation?

-Added by Nitish kumar Mathematics » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 The reaction in which addition of oxygen and removal of hydrogen is called oxidation.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:03:26 AM


Question 28. Asked on :21 April 2019:10:44:07 AM

 What are the type of chemical reaction ?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 Chemical reaction are five types:

1) Combination reaction

2) Decomposition reaction

3) Displacement reaction

4) Double Displacement reaction

5) Oxidation and reduction.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:04:01 AM


Question 29. Asked on :21 April 2019:10:41:17 AM

 Is a chemical change also called chemical reaction ?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 Yes, chemical change also called chemical reaction.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:05:42 AM


Question 30. Asked on :21 April 2019:10:38:50 AM

 Balance a reaction between Al and aq dil. HCI.

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions


Question 31. Asked on :21 April 2019:10:35:21 AM

 What is chemical equation?

-Added by Nitish kumar Science » Types Of Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

  A written representation of a chemical reaction, in which the symbols and amounts of the reactants are separated from those of the products by an equal sign, arrow, or a set of opposing arrows. For example, Ca(OH) 2 + H2SO4 = CaSO 4 + 2H2O, is an equation.

-Answered by Himanshi Verma On 21 April 2019:11:06:57 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

All Tags by Subjects:

 

 

 

Sponser's link