Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :12 July 2020:12:55:37 PM

Where were High Courts first established and when?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

High Courts were first established in the three presidency cities o Calcutta, Bombay and Madras in 1962.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:55:57 PM


Question 2. Asked on :12 July 2020:12:54:49 PM

What do you mean by ‘judicial review’?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

The judiciary has the power to strike down particular laws passed by the Parliament if it finds they don’t’ adhere to constitution. This is known as judicial review. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:55:24 PM


Question 3. Asked on :12 July 2020:12:52:37 PM

What does the court do if it finds that laws don’t adhere to the constitution?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

The court has the power to modify or cancel such laws.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:53:22 PM


Question 4. Asked on :12 July 2020:12:52:03 PM

What is controversial law?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

The law that favours one group and disregards the other is known as controversial law.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:52:27 PM


Question 5. Asked on :12 July 2020:12:51:28 PM

What do people do to criticise unfair laws of the parliament?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva
They hold public meeting, write about it in newspaper, report to T.V news channels and etc.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:51:55 PM


Question 6. Asked on :12 July 2020:12:50:49 PM

Why do people not accept some laws passed by the Parliament?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

It is because they feel that the intention behind such laws is unfair and harmful.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:51:20 PM


Question 7. Asked on :12 July 2020:12:50:14 PM

Is the protection of women from Domestic Violence Act a civil law or a criminal law?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

The Protection of women from domestic Violence Act is a civil law.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:50:41 PM


Question 8. Asked on :12 July 2020:12:49:23 PM

How was the Rowlett Act on arbitrary Law?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

This act allowed the British government to imprison people without trial.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:50:06 PM


Question 9. Asked on :12 July 2020:12:48:39 PM

How can you say that the sedition act of 1870 was arbitrary?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

The sedition law of 1870 was said to be arbitrary because in the sense that a person is stripped from the freedom of speech and even the accused has no right of trial or to make people listen to him.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:49:11 PM


Question 10. Asked on :12 July 2020:12:47:32 PM

Who introduced the rule of law in India - the British of Indians?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

The Indians introduced the rule of in their country.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:48:31 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link