Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :12 July 2020:01:04:13 PM

What is an important function of the police?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva

 An important function of the police is to investigate any compliant about the commission of a crime. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:04:33 PM


Question 2. Asked on :12 July 2020:01:03:24 PM

Name the people who play key role in the criminal justice system?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva

The police, the public Prosecutor, the defense lawyer and the judge.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:04:04 PM


Question 3. Asked on :12 July 2020:01:02:58 PM

What duty does Article 39A of the Constitution assign to the State?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva

The state shall provide a lawyer to any citizen who is unable to engage one due to poverty or other disability.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:03:16 PM


Question 4. Asked on :12 July 2020:01:02:34 PM

What is mentioned in Article 22 of the constitution?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva
It is mentioned in article 22 of the Constitution that every person has a Fundamental Rights to be defended by a lawyer

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:02:53 PM


Question 5. Asked on :12 July 2020:01:02:08 PM

What does the Magistrate do for shanty?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva

The Magistrate appoints Advocate Kamla Roy as Shanti’s defence lawyers at the expense of the government.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:02:27 PM


Question 6. Asked on :12 July 2020:01:01:34 PM

Who is shushil?  How is he treated in the police station?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva

Sushil is Shanti’s brother. He is abused and beaten by Sub- Inspector Rao in the police station.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:02:00 PM


Question 7. Asked on :12 July 2020:01:00:46 PM

What has happened to Mr. Shinde’s house?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva

There has been a theft in Mr. Shinde’s house. His wife’s necklace has been stolen.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:01:27 PM


Question 8. Asked on :08 May 2019:08:24:13 AM

 How can you say that shanti was given a fair trial ?

-Added by Sonu kumar Political Science » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Harshita Rathore

 because.

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:02:55:00 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (297)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5530)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1434)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link