Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :06 September 2020:12:50:55 PM

 Why is it important to separate religion form state in democratic societies ? Give reasons.

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

(i) If Majority relious group has access to state power, it could quite easily applicable this power and financial resources against the persons of other religions.

(ii) To protect the freedom of individuals to exit from their religion, embrace another religion or have freedom to interpret religious teachings differently.

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:12:53:13 PM


Question 2. Asked on :06 September 2020:12:42:52 PM

 Write one significant way in which Indian secularism differs from secularism practised in United State of America?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

 There is strict separation between religion and State in Americran secularism whlie in Indian seclarism, the State can intervene in the religious affairs.

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:12:45:23 PM


Answer:

Jyoti Srivastva

The term ‘establishment’ means that the legislature cannot declare any religion as official religion. US Government can not give preference to one religion.

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:12:38:50 PM


Question 4. Asked on :06 September 2020:12:31:35 PM

 Mention one objectives of U.S. Constitution which is similar to Indian constitution?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

One objective of Indian Constitution which is similar to U.S. Constitution is:

 (i)The U.S. Constitution prohibits the legislature form make laws “respecting an establishment of religion” or that “prohibit the free exercise of religion.”

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:12:35:23 PM


Question 5. Asked on :06 September 2020:12:28:21 PM

 In USA, What does the separation between State and religion mean?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

 In USA, the separation between state and religion means that neither the state nor religion can interfere in the affairs of one another.

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:12:30:12 PM


Question 6. Asked on :06 September 2020:12:23:47 PM

The State can intervene in the religions matter in the form of support. Explain how?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

 The Indian Constitution grants  the right to religions, the state makes certain exceptions for particular religious communities.

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:12:26:37 PM


Question 7. Asked on :06 September 2020:12:20:04 PM

 Indian secularism works through a strategy of non-interference. What does this mean?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

 This means that in order to respect the sentiments of all religions, the state makes certain exceptions for particular religious communities.

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:12:21:39 PM


Question 8. Asked on :06 September 2020:12:09:18 PM

 How does Indian state use the strategy of distancing itself from religion?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

The Indian state is neither ruled by a religious group nor does it support any religion. Government premises like law courts, police stations, government schools and offices are not allowed to display or promote any one religion.

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:12:10:54 PM


Question 9. Asked on :06 September 2020:12:06:10 PM

 Mention the three main objectives of a secular State?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

 (i) One religious community does not dominate the other.

(ii) Some members do not dominate other members of the same religious community.

(iii)The State does not enforce any particular religion nor takes away the religious freedom of individuals.

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:12:07:53 PM


Question 10. Asked on :06 September 2020:12:03:05 PM

 Give two examples of discrimination, exclusion and persecution on the grounds of religion?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

 (i) Persecution and killing of Jews in Hitler’s  Germany.

(ii) Bad treatment of Muslims and Christian in the Jewish State of Israel.

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:12:04:22 PM


Question 11. Asked on :06 September 2020:11:59:42 AM

 Give one condition when state can intervene in the state-based matter?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

 To ensure that laws relating to equal inheritance right are respected, the state may have to intervene in the religion-based ‘personal laws’ of communities.

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:12:01:37 PM


Question 12. Asked on :06 September 2020:11:55:56 AM

 What is secularism?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

 Secularism refers to the separation of religion from the State.

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:11:58:17 AM


Question 13. Asked on :06 September 2020:11:47:47 AM

 What does Indian constitution say about religion?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

 Ans. The Indian Constitution allows individuals the freedom to live by their religious beliefs and the practices as they interpret.

-Answered by Jyoti Srivastva On 06 September 2020:11:54:06 AM


Question 14. Asked on :29 August 2020:01:47:54 PM

 Find out some example of different viwes within the same religion ?

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva

 Example of different viwes within the same religion :

(i) Hindus are divided in Vaishnav (followers of Lord Vishnu) and Shaiv (worshippers of Lord Shiva).

(ii) Muslims are divided into Shiyas and Sunnis.

(iii) Buddhists are divided into mahayan and hinyan.

(iv) Followers of Mahavir are called Jain .They are also divided into shwetamber and digambar.

-Answered by Jyoti Srivastva On 29 August 2020:01:51:19 PM


Question 15. Asked on :29 August 2020:01:33:53 PM

 Will the government intervene if some religious group says that their religion allow them to practise infanticide ? Give reasons for your answer.

-Added by Jyoti Srivastva Political Science » Understanding Secularism

Answer:

Jyoti Srivastva
Yes, the government will intervene if some reigious group says that their religion allows them to practise infanticide because :

(i) According to the law, killing a human being is illegal.

(ii) Such an act is also against human rights.

-Answered by Jyoti Srivastva On 29 August 2020:01:40:21 PM


Question 16. Asked on :12 July 2020:12:38:35 PM

What is meant by principled distance?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

This means that any interference in religion by the state has to be based on the ideals laid out in the constitution. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:39:07 PM


Question 17. Asked on :12 July 2020:12:37:55 PM

How is Indian secularism different from that of American Secularism?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

Unlike Indian secularism, there is strict separation is between religion and the state in American secularism.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:38:27 PM


Question 18. Asked on :12 July 2020:12:37:13 PM

Why is Paramjeet allowed to drive in pagri? 

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

Paramjeet is a Sikh youth and or him wearing a pagri is a very importants part of his religion.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:37:45 PM


Question 19. Asked on :12 July 2020:12:36:26 PM

Why cannot government school celebrate religious festivals?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

Government Schools cannot celebrate religious festivals because it will be a violation of government policy of treating all religious equally.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:36:59 PM


Question 20. Asked on :12 July 2020:12:35:50 PM

What do you mean by freedom of interpret?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

freedom of interpret means by a individuals liberty to develop his own understanding and meaning of the religion that were practices.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:36:13 PM


Question 21. Asked on :12 July 2020:12:35:13 PM

Why does the term secularism refer to?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

The term ‘Secularism’ refers to the separation of the power of religion from the power of the state.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:35:38 PM


Question 22. Asked on :12 July 2020:12:34:37 PM

How are non-Muslims treated in Saudi Arabia?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

in Saudi Arabia, non-Muslims are not allowed to build a temple, church etc.They also can’t gather in a Public place for prayers.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:35:05 PM


Question 23. Asked on :12 July 2020:12:28:33 PM

What happened in the Jewish state of Israel?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

Muslims and Christian minority were treated badly in the Jewish state of Israel.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:34:26 PM


Question 24. Asked on :12 July 2020:12:27:02 PM

 What example does history provide us on the grounds of religion?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

History provides us with several examples of discrimination, exclusion and or persecution on the ground of religion.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:28:25 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link