Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :08 July 2020:06:33:01 PM

 Write some practical unit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Anjali Kumari
Any of various electric and magnetic units selected for convenience as to size for use in actual practical measurements.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:48:54 PM


Question 2. Asked on :08 July 2020:06:24:03 PM

 What is physical unit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Anjali Kumari
physical units Units used in measuring physical quantities. For example, the kilogram unit of mass is defined as the mass of a specified block of platinum. Other masses are measured by weighing them and comparing them, directly or indirectly, with this. ... For all scientific purposes, SI units have been adopted.

-Answered by Anjali Kumari On 18 October 2020:06:33:45 PM


Question 3. Asked on :08 July 2020:06:01:23 PM

 If f=x3, then relative error in f would be how many times the relative error in x?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement


Question 4. Asked on :08 July 2020:01:32:19 PM

Define one mole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 One mole is that amount of a substance which contains as many elementary entities as there are atoms in 12g of carbon-12 isotope. these entities may be atoms, molecules, ions, etc.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:33:05 PM


Question 5. Asked on :08 July 2020:01:25:36 PM

 Name SI unit of luminous intensity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Candela.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:26:54 PM


Question 6. Asked on :08 July 2020:01:24:30 PM

 Name the SI unit of electric current?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Ampere.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:25:08 PM


Question 7. Asked on :08 July 2020:01:20:41 PM

 What is the shortest time interval measured indirectly so far?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 The shortest time interval measured so far is the life-span of most unstable nucleus.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:21:41 PM


Question 8. Asked on :08 July 2020:01:19:06 PM

 Give the order of average life of a human being?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Average life of a human is 100 years.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:19:51 PM


Question 9. Asked on :08 July 2020:01:17:03 PM

 What is the order of age of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Age of earth 1017 second.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:18:19 PM


Question 10. Asked on :08 July 2020:01:15:05 PM

 Are there more microseconds in a second than the number of seconds in a year?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 no.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:16:41 PM


Question 11. Asked on :08 July 2020:01:09:42 PM

 Which technique is used for measuring age of fossils, rocks?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

Radioactive dating.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:11:12 PM


Question 12. Asked on :08 July 2020:01:08:24 PM

 How shake is related to second?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 shake = 10 second.-8

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:09:06 PM


Question 13. Asked on :08 July 2020:01:06:23 PM

 Name the unit used for measuring very small time intervals?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Shake.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:08:05 PM


Question 14. Asked on :08 July 2020:01:03:16 PM

 Which is the most accurate atomic clock?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Cesium atomic clock.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:05:39 PM


Question 15. Asked on :08 July 2020:01:00:43 PM

 Human heart is an in-built clock. comment?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, because human heart beats at a regular rate.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:01:45 PM


Question 16. Asked on :08 July 2020:12:55:35 PM

 What is the order of mass of universe?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1050 kg.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:56:25 PM


Question 17. Asked on :08 July 2020:12:53:01 PM

 What is the order of mass of an electron? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 10-30 kg.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:54:03 PM


Question 18. Asked on :08 July 2020:12:44:54 PM

 How many times larger is kg than a mg.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1 kg = 106 mg.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:47:09 PM


Question 19. Asked on :08 July 2020:12:42:13 PM

 Are the interial and gravitational masses of an object different from one another?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 No. the interial and gravitational masses of van object are equivalent.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:43:42 PM


Question 20. Asked on :08 July 2020:12:40:19 PM

 Express atomic mass unit in kg.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1 amu = 1.66 X 10-27 kg.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:41:05 PM


Question 21. Asked on :08 July 2020:12:33:36 PM

 Define international standard of mass.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 The international standard of mass is kilogram. One kilogram is the mass of a platinum iridium (90% Pt and 10% Ir) cylinder of diameter is equal to its hight preserved in the international bureau of Weight and measures at serve.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:34:18 PM


Question 22. Asked on :08 July 2020:12:32:33 PM

 What types of waves are used in a SONAR?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Ultrasonic waves.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:33:14 PM


Question 23. Asked on :08 July 2020:12:31:18 PM

 What is order of light year in magnitude?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1016m

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:32:14 PM


Question 24. Asked on :08 July 2020:12:27:09 PM

 What is laser?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 A laser a source of very intense, highly monochromatic and highly directional beam of light.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:27:53 PM


Question 25. Asked on :08 July 2020:12:25:23 PM

 What does the word LASER stands for?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Light amplification by simulated emission of radiation.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:26:05 PM


Question 26. Asked on :08 July 2020:12:23:54 PM

 What doe the word SONAR stand for ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Sound navigation and ranging.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:24:50 PM


Question 27. Asked on :08 July 2020:12:22:24 PM

 What does the word RADAR stand for?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Radio Detection And Ranging.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:23:16 PM


Question 28. Asked on :08 July 2020:12:19:24 PM

 Name the device that can be used to measure the number of wavelengths of a light in a given distance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Optical interferometer.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:12:21:28 PM


Question 29. Asked on :07 July 2020:06:36:24 PM

 Name the device used for measuring directly the lengths from 10-3 m to 102 m?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Metre scale.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:38:32 PM


Question 30. Asked on :07 July 2020:06:35:09 PM

 Express barn as metre?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1 barn=10-28m

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:35:54 PM


Question 31. Asked on :07 July 2020:06:33:04 PM

 Name the unit used for measuring nuclear cross section?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Barn is used to measure nuclear cross-section.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:33:59 PM


Question 32. Asked on :07 July 2020:06:31:35 PM

 Suggest a distance corresponding to 107m.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Radius of earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:32:39 PM


Question 33. Asked on :07 July 2020:06:30:12 PM

 What is the estimated radius of the universe?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1025m

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:31:15 PM


Question 34. Asked on :07 July 2020:06:20:59 PM

 What is the shortest distance measures indirectly so far?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 The radius of proton.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:29:35 PM


Question 35. Asked on :07 July 2020:06:20:06 PM

 Give the order of mean free path of an molecule?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 The order of mean free path of an air molecule is 10-6

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:28:14 PM


Question 36. Asked on :07 July 2020:06:19:32 PM

 What is the order size of our galaxy?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1020m

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:27:42 PM


Question 37. Asked on :07 July 2020:06:18:22 PM

 How much far away is the nearest star alpha centuri from us?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Alpha centauri is 4.26 light years away from us.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:26:42 PM


Question 38. Asked on :07 July 2020:06:16:53 PM

 Write the full name of the technique used in locating position of an aeroplane in space?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Radio navigation in ranging (RADAR).

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:26:04 PM


Question 39. Asked on :07 July 2020:06:15:13 PM

 Write the full name of the technique used in locating an under water obstacle?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Sound navigation and ranging(SONAR).

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:25:16 PM


Question 40. Asked on :07 July 2020:06:14:40 PM

 How many light years are there in one metre?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1 light year=9.46X1015m

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:24:01 PM


Question 41. Asked on :07 July 2020:06:13:58 PM

 How many fermi are there in one metre?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1m=1015f

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:23:27 PM


Question 42. Asked on :07 July 2020:06:13:24 PM

 How many angstorm are there in one metre?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1m=1010A

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:22:54 PM


Question 43. Asked on :07 July 2020:06:12:24 PM

 How many nanometres are there in one metre?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1m=109nm.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:06:22:20 PM


Question 44. Asked on :07 July 2020:04:54:45 PM

 Express the wave length of yellow light in terms of nm.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 As 10 A = 1 nm

So, 5893 A= 5893/10 589.3nm.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:56:02 PM


Question 45. Asked on :07 July 2020:04:53:03 PM

 Express one nanometre in term of angstorm units.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1 nm = 10 A.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:54:23 PM


Question 46. Asked on :07 July 2020:04:51:19 PM

 Express one nanometre in term of metre?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1 nm = 10-9m

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:52:23 PM


Question 47. Asked on :07 July 2020:04:50:11 PM

 Express fermi in metre?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1 fermi=10-15m.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:50:40 PM


Question 48. Asked on :07 July 2020:04:48:45 PM

 Name the unit used to measure size of a nucleus and express it in metre? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 fermi.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:49:50 PM


Question 49. Asked on :07 July 2020:04:45:48 PM

 Name two commonly units used to express wavelength to light?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 nm and A.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:47:00 PM


Question 50. Asked on :07 July 2020:04:43:38 PM

 Arrange in ascending order- astronomical unit, parasec and light year.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1AU < 1 light year < 1 parasec.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:44:52 PM


Question 51. Asked on :07 July 2020:04:41:11 PM

 Express light in metres?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1 light year = 9.46X1015m.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:41:39 PM


Question 52. Asked on :07 July 2020:04:40:00 PM

 Express parasec in light years?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 1 parasec=3.26 light years.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:40:34 PM


Question 53. Asked on :07 July 2020:04:35:38 PM

 Define parasec.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 One parasec is defined as the distance at which an arc of length one astronomical unit subtends an angle of one second of an arc.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:36:19 PM


Question 54. Asked on :07 July 2020:04:34:01 PM

 Name the unit used to express the distance of stars.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Parallactic second (parsec).

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:35:05 PM


Question 55. Asked on :07 July 2020:04:30:46 PM

 Define one astronomical unit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 One astronomical unit (AU) is the mean distance of the earth from sun.

1 AU = 1.496 X 1011 m

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:31:30 PM


Question 56. Asked on :07 July 2020:02:05:06 PM

 Is light year a unit of time?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 No, light year is a unit of distance.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:02:05:44 PM


Question 57. Asked on :07 July 2020:01:48:18 PM

 Define length.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 Length may be defined as distance of separation between two points in space. 

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:48:48 PM


Question 58. Asked on :07 July 2020:01:46:31 PM

 Does the magnitude of a physical quantity change with the change in the system in unit? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 no.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:48:10 PM


Question 59. Asked on :07 July 2020:01:41:24 PM

 Write relationship between numerical value of a quantity and the size of unit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Unit And Measurement

Answer:

Shruti Srivastva

 The numerical value (n) of a quantity is inversely proportional to the size of the unit(u) i.e.,

nu=consonant

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:01:43:15 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link