Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :24 October 2019:05:50:46 PM

How have industrialization and urbanization posed a great pressure on existing fresh water resources in India. Explain.

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

priyanshu kumar

1. Large scale industrialisation and urbanisation have posed a great pressure on existing fresh water resources as many multinational companies are being set up in India who are the heavy consumers of water for processing, discharge of effluents and as an energy resource.

2. Hydroelectricity produced for industrial units have not only posed a great threat to the availability of fresh water resources but also contributed to bad quality of water with large growing number of urban centres and population.
3. Modern lifestyle of the urban people has created more demand for water both for domestic purposes and increased consumption of energy.
4. In housing colonies to meet the needs of population, water resources are over-exploited resulting in depletion of ground water resources.
5.  Fresh water needs to be protected from industrial pollution and wastage of water in cities.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:03:54 AM


Question 2. Asked on :24 October 2019:05:47:48 PM

 Explain how water become a renewable resource?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

priyanshu kumar

 Water cycle continues through the steps of evaporation, condensation and Precipitation. Thus, it become a renewable resources.


-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:04:22 AM


Question 3. Asked on :24 October 2019:05:45:54 PM

Why did Jawaharlal Nehru proclaim the dams as the  "temples of modern India"? Explain any three reasons.

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Nishant Verma
Jawaharlal Nehru proclaimed the dams as the “temples of modern India”

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:22:12 PM


Question 4. Asked on :24 October 2019:05:44:25 PM

 Mention any four main objectives of multipurpose river valley projects. Name any two multipurpose projects in India.

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

priyanshu kumar

 Four main objectives of multipurpose river valley projects are-

• For irrigational activities.
• To generate hydroelectricity.
• To control flood.
• For recreation
Two multipurpose projects are Bhakhra nagal project and Hirakud project. 

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:04:46 AM


Question 5. Asked on :24 October 2019:05:41:28 PM

Name any one river valley project which has significantly contributed to the loss of forest. 

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva

 Narmada valley project. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:46:01 PM


Question 6. Asked on :15 September 2019:12:32:18 PM

How does an abondoned dugwell can be re filled  by the rain water?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

priyanshu kumar

1. Roof top rain water is collected using a PVC pipe 

2. Filtered using sand and bricks.

3. Underground pipe takes water to sumps from immediate usage 

4. Excess water from the sump is taken to the well.

5. Water from the well recharges the underground.

6. Later take water from the well.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:00:30 PM


Question 7. Asked on :15 September 2019:12:30:31 PM

 What are khadins and johads?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

priyanshu kumar
 Rain fed storage structures to collect the water in arid and semi arid regions is called khadins and johads.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:01:26 PM


Question 8. Asked on :15 September 2019:12:28:39 PM

 What is rain water harvesting?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

priyanshu kumar
A technique in which rain water is filled in empty places, tanks in houses. abondoned dugwell etc. Later it is used.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:01:53 PM


Question 9. Asked on :15 September 2019:12:26:11 PM

 In which state and across which river the Salal Project is located? 

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Chenab river in Jammu Kashmir. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:00:30 PM


Question 10. Asked on :15 September 2019:12:24:44 PM

 Name the state and the river on which the Tehri Dam project situated?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Bhagirathi River in Uttrakhand. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:00:57 PM


Question 11. Asked on :15 September 2019:12:23:04 PM

 Write two causes of Water scarcity.

-Added by Himanshi Verma History » Water Resources

Answer:

Rohit Rajput

 1. The growing needs of the increasing population.

2. The unequal distribution of water or access to it.

-Answered by Rohit Rajput On 15 September 2019:12:49:54 PM


Question 12. Asked on :15 September 2019:12:21:46 PM

 What are guls or kuls?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
The diversion channels built in the mountainous regions of Western Himalyas. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:01:35 PM


Question 13. Asked on :15 September 2019:12:20:17 PM

 How much water is there in the world out of total volume for the use of humans?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
0.3%

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:02:38 PM


Question 14. Asked on :13 September 2019:07:37:02 PM

 In which state of India is the largest Solar Power Plant located?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Rajasthan. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:03:10 PM


Question 15. Asked on :13 September 2019:07:34:42 PM

Which state is leading producer of rubber in India?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Kerala. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:03:24 PM


Question 16. Asked on :13 September 2019:07:24:18 PM

Bhakhra nangal dam is constructed on which river?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Satluj. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:03:37 PM


Question 17. Asked on :14 May 2019:11:36:06 AM

 Sardar Sarovar Dam is built on which river? 

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Himanshi Verma

 Sardar sarover dam built on narmada river . 

-Answered by Himanshi Verma On 07 June 2019:05:58:21 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link