Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :12 July 2020:12:46:47 PM

What has been done to give adequate representative to the communities that have been historically marginalized?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

Some seats are reserved in the parliament for people belonging to SC and ST category.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:47:19 PM


Question 2. Asked on :12 July 2020:12:45:52 PM

How is the question hour an important mechanism?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

It is the through this mechanism that MPs can elicit information about the working of the government.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:46:32 PM


Question 3. Asked on :12 July 2020:12:45:11 PM

Who nominates the 12 members o the Rajya Sabha?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

The President of the India nominates the 12 member of the Rajya Sabha.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:45:38 PM


Question 4. Asked on :12 July 2020:12:44:26 PM

Name the ministers which are housed in the North Block?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

The Minister of the Finance and the Ministry of Home Affairs.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:45:02 PM


Question 5. Asked on :12 July 2020:12:43:19 PM

Who is the leader of the ruling party in the lok sabha?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

The Prime Minister of the leader of the ruling party in the Lok Sabha.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:44:17 PM


Question 6. Asked on :12 July 2020:12:43:02 PM

What do you mean by the executive?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

 The executive is a group of persons who work together to implement the laws made by the Parliament.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:43:49 PM


Question 7. Asked on :12 July 2020:12:41:51 PM

What makes the Indian Parliament powerful?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

It is the representative of the people.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:42:49 PM


Question 8. Asked on :12 July 2020:12:41:05 PM

What is term or tenure of the Lok sabha?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

The tenure of the lok sabha is 5 years.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:41:35 PM


Question 9. Asked on :12 July 2020:12:40:20 PM

Name the two houses of the parliament?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

The Rajya Sabha and the Lok Sabha.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:40:55 PM


Question 10. Asked on :12 July 2020:12:39:18 PM

 What is the advantage of the use of electronic Voting Machines (EVMs)?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

Cutting of trees has been stopped.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:40:08 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (2235)
History (278)
Geography (310)
Economics (258)
Political Science (96)
Mathematics (201)
General Knowledge (5686)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (45)
English (259)
Physics (1435)
Other (97)
Accountancy (378)
Business Study (71)
Computer Science (128)
1 (2)

 

 

Sponsers link